Vojtova metoda. Poradíte, prosím?

zzzaclonkaaa
17. lis 2024

Dobrý den, prosím o radu, jestli má někdo podobnou zkušenost. S tříměsíční dcerou cvičíme třetí den vojtovku, je to poloha na boku, při které já ji lehce tlačím na lopatku a na kyčel a ona má uvolnit protilehlé končetiny. Bohužel se se mnou u toho hodně pere, je hypertonická, takže mrštná a silná. Ještě ji ani nemám na boku a už se vzpíná, prohýbá, zaklani, kope nožičkami. Sem tam se nám reflex podaří vyvolat ale spíš ne. Neudrzim ji dvěma prsty v té poloze ve které potřebuju. Máte někdo radu jak ji zafixovat na tom boku aby to cvičení bylo trochu efektivní?

squezy
17. lis 2024

@zzzaclonkaaa moc nevěřím, že 3 měsíční pořád nepreperes. Bude mnohem hur,jak bude růst. Musíš buď ji vice držet a prostě udržet,nebo ať chodí na fyzio chlap a cvici s ni on. To mi fyzioterapeutka nabizela úplně běžne, abychom se vyměnili a že ma i větší sílu. Ja vojtila dvojčata od 4.mesice do skoro jejich roka a přeprala jsem je.

janule0123
17. lis 2024

Me ukazoval fyzio i jak si mám pomoct když me vyjíždí… jinak cvicili jsme půl roku.. jedno “kolecko cvičení asi 30min… nejtěžší bylo vždycky dostat dite do te správné polohy… postupem času byly ještě pozice na jiným levelu… to se štelovalo hur..je to boj ale stoji to za to …

mysh_me
17. lis 2024

Je to normalni, takhle je to vzdycky. Cvicila jsem se synem 11 mesicu. Pri kazdem cviceni zkousis dostat dite do pozice, ono se brani, pere, uhyba, ty se ho snazis udrzet a reflex vyvolat. Proste tomu das nejaky cas a xx pokusu, nekdy se zadari lepe, nekdy hure. Kdyz to hodne nejde nebo se dite dostava do amoku, das pauzu a dite uklidnis, stejne za par hodin bude dalsi pokus - kolikrat denne cvicite? Pri dalsim cviceni to treba pujde lip, nebo hur, zase tomu das nejaky cas a xx pokusu, nekdy to vyjde, nekdy nastimulujes nejak i kdyz to uplne spravne nevyjde. Lepsi je vzdy udelat neco, nejakou stimulaci, nez nic, pokud postupujes spravne podle instrukci. Pokud mas instrukce, ze mas drzet v pozici dvema prsty a tim dite neudrzis, tak je to na konzultaci s tim, kdo vas vojtovku ucil, at ti ukaze/nauci jak si pomoct, jak treba jde chytit jinak, tak aby se to povedlo. Ja vzdy cvicila pred nasi fyzio, opravovala me a ukazovala co muzu udelat jinak, lepe. Za dobu cviceni jsme udelali tisic malych zmen a uprav, syn si vzdy nasel nejaky unik z pozice a fyzio mi ukazala co udelat jinak, aby se tam dostal jak ma…

zzzaclonkaaa
autor
17. lis 2024

@squezy viděla jste hypertonické dráždivé dítě? Co umí za pohyby a jak umí svaly zatinat? Opravdu na té jedné straně udrzet nejde dvěma prsty na určitých bodech.

zzzaclonkaaa
autor
17. lis 2024

@janule0123 děkuji. To je to nejhorší ji do té polohy dostat a pak ji v ní udržet. Uvidíme no nemám z toho dobrý pocit ale asi to chce čas. Snad to půjde brzy líp.

janule0123
17. lis 2024

@zzzaclonkaaa Hlavně.byt v klidku a pauzy dělat (ve smyslu brát do rukou) až bude odcviceno… jde to pak o dost lip… tak neví kdy jde konec a víc bojuje 🤣

zzzaclonkaaa
autor
17. lis 2024

@mysh_me děkuju, to jsem asi potřebovala slyšet že to nejde vždy tak jak by mělo a jednou se povede a jednou ne. Mám z toho docela nervy na pochodu že se nám moc nedaří. Za jak dlouho jsi u syna viděla první výsledek cvičení?

sasui1
17. lis 2024

@zzzaclonkaaa chtěla bych jen přidat slova podpory...cvičila jsem s chlapeckem denně, snažila se...potila, "prala se s ním", brečela u toho s nim...to trvalo asi půl roku a výsledky žádné...potom změnil prostředí a z hypotonickeho ročního dítěte které leželo a neudrželo hlavu byl za měsíc šikovný kluk, plazící se a za další měsíc obcházel nábytek...takže výsledky nemusí být vidět hned...hodně sil 🩷