Vojtova metoda. Jak vám cvičení šlo?

kdojsem
14. dub 2021

Mile maminky,
vy, které cvičite nebo jste cvičili vojtovu metodu: jak vám to šlo?
Sotva jsem se dva cviky naucila, už se mi tyto cviky v rámci rehabilitace změnily. Tudíž se je musím učit znovu a provádět je jinak. Začínám mit pocit, ze mi to cviceni nejde a jsem z toho demotivovana.
Jak jste na tom byly vy? Šlo vám to, nešlo? Jak jste se s tim vyporadali?
🙂

merope
14. dub 2021

Připadala jsem si jako nejneschopnější matka pod sluncem. Rehabky jsem tradičně začínala tím, že na otázku: "Jak vám to šlo." odpovídala, že dítěti skvěle, mně vůbec. Přišla jsem si úplně nemožná 😀.

Ale tak asi po měsíci-dvou se to poddalo, zjistila jsem, že důležité je pochopit smysl toho cviku a jít prostě po těch svalových skupinách, co má dítě v danou chvíli posilovat. Protože ona když mě v pondělí něco naučila, třeba jak ho chytit, aby mi z polohy nezdrhal, tak ve středu nejpozději zjistil, jak se v té poloze přetočit tak, že ty rady byly k ničemu 😀.

A ještě mi hodně pomohla lektorka plavání, co k nám přišla domů sice na cvičení ve vaně, ale chtěla právě vidět dítě, co dělá a tak - a dala k tomu zase trošku jiný pohled, řekla, kde jsou ty problémy zase z trošku jiné stránky a naučila nás pár her, kde jsme posilovali to, co při vojtovce. Cvičili jsme asi 4-5 měsíců a pak už jsme se dohodly, že ho necháme osudu s kontrolami. Já hlídala ty problematické věci a v roce a kousek nás neuroložka vyřadila z evidence s tím, že možná nás ve třech znovu vrátí, ale že uvidíme.

lv
14. dub 2021

Blbě. Eveli řvala tak, že to bylo příšerný.

lentilkah
14. dub 2021

Nekdy dobre, nekdy hur. Zalezelo na synove rozpolozeni.
Hlavne si neber osobne ten plac, diteti neublizujes, ale pomahas. Ja vzdycky musela vykazat pritele nebo babicky, kdyz zacali maleho litovat.

squezy
14. dub 2021

@kdojsem Šílenost. Všechno jsem si natacela, pak i psala na papír, úplně polopate pro blbecka, abych si z toho něco pamatovala. Když jsem odchazela z rehabka, tak jsem mela pocit, že už vůbec nic nevím. Většinou pomohlo nechat cvičení na druhý den a nějak jsem to odcvicila. Ale za profika se rozhodne nepovazujk,hrůza!! 🙂

klea81
14. dub 2021

Měli jsme skvělou fyzio, co nás chválila a motivovala. 2x denně jsem cvičila já a 2x manžel. U druhého dítěte už nám to šlo velmi dobře 😉Cvičení doma nemusí být perfektní, jde o tu pravidelnou stimulaci. A počítej, že cviky se budou s růstem dítěte měnit.

merope
14. dub 2021

@lentilkah Tak s pláčem u nás řval mnohem víc u svlíkání a u oblíkání než u samotného cvičení 😀. Z toho bylo jasně vidět, že mu víc vadí to omezování než že by ho to bolelo. Dokonce mamka na mě jednou vyletěla, co že tak strašně řve a proč ho týrám - když jsem ho právě už oblíkala po cvičení 😀.

lentilkah
14. dub 2021

@merope Asi tak, o bolesti to neni. Nas rval jak protrzenej u koupani 😀

merope
14. dub 2021

@lentilkah tak u toho koupání řval taky a na to jsem měla tu instruktorku plavání a skončilo to přešťastným dítětem - měla jsem chyby v manipulaci a bál se.

crutela
14. dub 2021

Mám porovnáni z ČR a Rakouska!
V čr jsem musela první dítě mučit na tvrdém stole a cvičit Vojtovku při šíleném řvu dítěte (3 měsíce).
V Rakouku jsem porodila druhé dítě a taktéž jsem byla odkázaná na rehabilitace. Děsila jsem se, že zase budu muset cvičit Vojtovku. Rehabilitační sestra byla neskutečně vstřícná a milá oproti ČR (to uz je tak s většinou služeb).
Ukazala mi jak maleho spravne nosit, zvedat, hrat si, motivovat a dostal posltarek aby spal na spravne strane.
Kdyz jsem jim rikala o Vojtovce, tak se smali, nechapu proc, ale podle me to jde i jinak.
Ja jsem to doslova nenavidela.

lentilkah
14. dub 2021

@merope Ja nevim, jestli jsem s malym manipulovala spravne, ale po cca mesici si na koupani nastesti zvyknul.

merope
14. dub 2021

@crutela Tak to možná bude záležet na té rehabilitační sestře, ta moje byla absolutně v pohodě, no stress, nehonila mě, že jako tohle či ono dělám blbě a tak. A právě chtěla i vidět, jak co dělám a tak. Byl i prostor tohle probrat. Vůbec třeba neuroložka ho vyšetřovala primárně tak, že ho nechala si hrát. Takže fakt záleží ponejvíce na lidech.

me_druhe_ja
14. dub 2021

Cvičila jsem 9m a každej novej cvik byl peklo, než jsem se to naučila. Jeden mi nešel nikdy.

me_druhe_ja
14. dub 2021

@crutela Vojtovka je jen pro děti s neuro problémem. V ČR je bohužel značně nadužívána a předepisuje se všem a na vše. :/

merope
15. dub 2021

@me_druhe_ja Tak můj drobek se rychleji učil, jak z toho vyvlíknout než já jak to cvičit 😀 takže vlastně žádný cvik nebyl snad stejný dýl jak týden 😀.

Co znamená ten "neuro problém"? Já měla pocit, že dětští neurologové právě řeší ten svalový vývoj, aby to šlo stejnoměrně a tak. Nás posílali na neurologii automaticky z porodnice (nedonošený) a tam právě zkoumala psychomotorický vývoj a odchylky od normálu. Pediatrička by nás nejspíše ani neposlala (a pokud, tak o mnoho později, než by si toho někdo všiml) a přišlo mi, že ho vojtovka šíleně posunula dopředu a cvičili jsme ji ve věku, kdy to ještě bylo jakž-takž v pohodě. Ale já ji jela opravdu na pohodičku, žádný stres, dělala jsem u toho opičky, zpívala mu. Kamarádky mi i říkaly, že když u toho nebrečí (někdy teda brečel, ale často ne), že to dělám špatně. Já ho prostě zabavila těmi opičkami, že ani nevěděl, že cvičí.

klea81
15. dub 2021

@me_druhe_ja a taky na asymetrii, hypotonii a opožděný motorický vývoj. Za mě lepší zbytečně než řešit, že dvouleté stále nechodí. A vzhledem k tomu, že fyzio. vojtovky je málo a zájemců hodně, tak si nemyslím, že by to všem psali zbytečně.

honeya
15. dub 2021

Nás odeslali na Vojtovku až v 10m, protože malej se neuměl dostat na 4, aby lezl. První cvik, co nám fyzioterapeutka dala vůbec nešel. U druhého cviku jsme bojovali už trochu míň, ale taky žádná sláva. A na třetí cvik jsem se už vyprdla úplně a pak už jsme necvičili, neboť už nebylo třeba.

me_druhe_ja
15. dub 2021

@merope
@klea81
Dovolím si zkopírovat jeden text, se kterým se ztotožňuju. 🙂 Ja jsem za Vojtovku vděčná, ale syn opravdu problém má.

Dlouhá pohádka o Vojtově metodě 😊

Holky…tak…můj příběh a moje názory jsou kombinací mého vzdělání, mých vlastních zkušeností, odborného samostudia a setkání s paní Valovou.

Václav Vojta měl na dveřích své ordinaci ceduli „Maminka má vždycky pravdu.“ A on skutečně maminkám naslouchal, pozoroval jejich děti a na základě toho za léta svého výzkumu a praxe vzešla před mnoha lety pomoc maminkám, které si již nevěděly rady…

…Ne, nemluvím o maminkách, jejichž děti nepásly koníky na 3 měsících…

Vojtova metoda je metoda zasahující do centrální nervové soustavy. Je to metoda, která mozek stimuluje, tudíž také unavuje. Je to metoda vymyšlena neurologem. Pro děti s neurologickými problémy.

Co patří mezi nejčastější/nejběžnější neurologické poruchy postihující vývoj dítěte? Dětská mozková obrna, centrální koordinační porucha, hypertonie, hypotonie. Tečka. (Existují i další, samozřejmě!)

Děti s výše uvedenými poruchami nemají dobré nervové spojení mezi mozkem a pohybovým aparátem. Vojtova metoda tyto spoje probudí, nastartuje, utvoří, posílí, nakopne, zařadí do systému, ukáže jim správný směr. Pecka! To chceme…

Vojtova metoda je reflexní terapie, která ve výchozí poloze a stlačením konkrétních čudliků na těle způsobí, že se tělo pohne, jak chceme. Čili – není-li mezi svalem a mozkem správný spoj, jehož výsledkem by měl být kýžený pohyb, Vojtovka mu ukáže správný směr a ten spoj opraví. A tak se dítě přiblíží ideálnímu pohybovému vzorci. Není-li mezi svalem a mozkem žádný spoj, Vojtovka ho vyčaruje. Tedy ano, Vojtova metoda opravdu staví děti na nohy. Ale ty děti, které se nedokážou hýbat.

Bonusem Vojtovy metody je to, že pokud se při vyvolání reflexu vyvolá určitý pohyb, samozřejmě při opakovaném vyvolávání pohybu, posilujeme víc a víc svalové soustavy, které se toho pohybu účastní.

Vojtova metoda nesmí bolet. Pokud bolí, nefunguje. Vojtova metoda se nejčastěji cvičí od narození, a proto děti pláčou. Ono totiž, vyvoláváte-li reflex „plazení“ u novorozence, který je rád, že zkoordinuje saní, dýchání a spaní, nedivte se, že to dítě ječí a řve. Kdo by neřval. To je jako kdybyste dvouleťáka, co umí max na odrážedle, postavily na startovní čáru Tour de France…

No jo…jenomže po České republice běhá více dětí, které nemají ideální pohybové vzorce, a přesto jsou neurologicky zdravé. Co s nimi?

Tak…dětská fyzioterapie se začala vyvíjet cca před 20 lety. Tohle číslo je čistě můj názor. Vyrůstala jsem v 90. letech a v té době se vývoj neřešil. Potvrdila mi to i tchýně, která je lékařka. Prostě dříve se to moc neřešilo no…

Bobath, Brunkow, SRT, ACT, Feldenkrais, Kolář…to všechno jsou metody, které se do našeho povědomí dostávají teď v posledních cca 5 - 10 letech. A stejně tak jako staré češtinářky i dnes mordují žáky na slovesných třídách a přechodnících, přestože už 10 let nejsou v osnovách, tak i dnes starší generace zdravotníků využívá to, co se kdysi dávno naučili – v tomto případě dětští fyzio a rhb lékaři Vojtovu metodu. Na všechno…

Všimla jsem si, že dětští fyzioterapeuti rádi využívají Vojtovku na to posílení svalových soustav. Dále – co si budeme povídat, je to nejrozšířenější metoda dětské rehabilitace a je nejvíc proplácená pojišťovnou. Ještě jsem se nepotkala s fyzioterapeutem, který by Vojtovku neměl, měl jen ty ostatní metody a pracoval by na pojišťovnu. Tedy zde také dochází k hojnému zneužívání Vojtovy metody coby prostředku obživy, že jo. Čím víc vojtěných „pacientů“, tím víc penízků v kapse. Pak je tu taky ješitnost…přece vám do obličeje neřekne zdravotník, že tohle dítě Vojtovku nepotřebuje, ale protože on neumí nic jiného, tak vám nepomůže.

Zmíním se, jak by to celé mělo správně fungovat a jaký je vlastně systém. Fyzioterapeut je člověk s vysokoškolským magisterským vzděláním. Na vysoké škole ale nezíská vzdělání ani zelenou kartu k tomu, aby mohl pracovat s dětmi. K tomu potřebuje kurzy. Drahé kurzy. Kurzy Vojtovky cca 30 – 50 tisíc jeden, dnes je jich hodně, před 20 lety byly dva. 😀 Bobath kurz – 70 tisíc jeden, potřebujete 3. To jsou nemalé částky. Fyzioterapeut, který chce pracovat s dětmi, se nechá zaměstnat v nějakém rehabilitačním středisku a pod slibem zaměstnavateli, že u něj bude pracovat třeba 3 roky, mu zaměstnavatel zaplatí kurz Vojtovy metody. Tím se dost často začíná.

Fyzioterapeut je člověk, který ovládá rehabilitační techniky, není však kompetentní k tomu, aby provedl vstupní rehabilitační vyšetření. Zkušení fyzio něco málo umí, troufnou si dítě vyšetřit, ale to hlavní vyšetření, to, které vede k indikaci ke cvičení Vojtovy metody, to neumí…a pokud to umí, tak to nedělají, protože to není snadné! Vyšetření, jestli dítě opravdu potřebuje cvičit Vojtovku, provádí dětští neurologové a rehabilitační lékaři, pediatři ne. Jsou to tzv. Polohové testy. 7 poloh, kdy dítě v podstatě lítá vzduchem a lékař pozoruje reflexní reakce pohybového aparátu a podle tabulek určuje, v jakém období vývoje se tělo dítěte nachází. Jestli vůbec svaly reagují, jestli ten mozek vůbec na tu polohu nějak reaguje. Pak teprve lékař rodiče s dítětem odesílá se zprávou a přesným návodem, jak má dítě rehabilitovat, k rehabilitační sestře, tedy fyzioterapeutovi. Jsou fyzioterapeuti, kteří mohou vykonávat samostatně bez posouzení rhb. Dr., ale upřímně, s žádným takovým, který by dokázal udělat (kromě paní Valové) plnohodnotné polohové testy a k tomu základní neurologické vyšetření, jsem se doposud nesetkala.

Co tím vším chci říct? Vojtova metoda je výborná metoda, plně funkční, ale nemá co dělat u neurologicky zdravých dětí. Dále – pokud některé děti, které jsou neurologicky zdravé, dlouhodobě cvičí a bez výsledků, příčinou je blokáda páteře, ne mozek. Většina miminek se rodí neurologicky zdravá, přesně jejich mozek ví, co má dělat. No ale těhotenství, porod, manipulace, hra, pohyb, to všechno může ledacos ovlivnit, ale Vojtovka není jedinou a snad ani správnou cestou k tomu, jak tělo dítěte vylepšovat.

Přijde mi, že nasadit Vojtovku zdravému dítěti s neideálním vývojem je jednoduché. Strčim ho do pozice 4x denně, podržim násilně 5 minut, odpoutám se od řevu a dobrý. Odcvičeno, pohodička. Fyzio spokojený, že se dítě zlepšuje, co víc řešit…

Co ale může Vojtova metoda způsobit zdravému dítěti?...Vysvětlím. Narodí se dítě, které má v mozku svůj vývojový program. Přesně ví, co dělat. A teď se mu do hlavy nasadí Vojtovka. Vojtovka do mozku vysílá zprávu „Hele, to lezení, který chceš za 3 měsíce realizovat, je úplně blbě, jasný? Dělej to takhle.“ …A mozku se ukáže ten stejný pohybový vzor, který tam má, ale dítě na něj ještě není připraveno. Co se stane? Mozek je zmatený. „Proč mi někdo říká, že to tady mám blbě nastavený, když mi to ukazuje úplně stejně?“ Co mozek udělá? Zastaví se. Nedělá nic. Prostě neví, je úplně vyřízený, protože do jeho dobrého programu zasahuje nějaký ambiciozní inspektor a tvrdí mu, že to dělá blbě…Mnohdy se děti naopak po Vojtovce přestanou vyvíjet nebo se jejich stav i zhorší. Proto opatrně. Neříkám, že je to tak u všech. Vím o dětech, které Vojtovka zpomalila. I moje konec konců. Vím o dětech, které to přežily v pohodě a jen to, co umí, začaly dělat dřív (dle tabulek)…a tak.

No…přeberte si to samy. Vojtova metoda je v ČR zkrátka a dobře nadužívána a v těchto případech děti trpí…

Kdo dočetl až sem, má můj obdiv, snad si v tom najdete, co potřebujete. Snad je to pochopitelné. Díky!

Mohla bych dále rozvádět, že dnešní podoba Vojtovy metody je podstatně méně účinná než ta, kterou Vojta vymyslel…no…kdo bude mít zájem, ať napíše.

P.S. Kdo je paní Valová? To je dáma, která rozchodila pomocí Vojtovy metody stovky dětí, která cvičí Vojtovku tak, jak ji to Václav Vojta osobně naučil – tedy úplně jinak než všichni ostatní. 😊

Budu ráda za jakékoliv upřesnění mých tvrzení, nejsem vševědoucí

merope
15. dub 2021

@me_druhe_ja Koukám, že asi žiji v nějakém zvláštním světě 🙂. Vysvětlím:

- drobek šel na neurologii tak nějak automaticky kvůli tomu, že byl nedonošený
- tam paní doktorka skoro hned ve dveřích, proč tam jako jdeme a že to je hrozný, jak jim ty děti posílají automaticky 🙂
- pak ho pořádně vyšetřila, já sama čuměla z přístupu, protože ona byla asi první, kdo dítě svlíknul a to při tom neječelo, jemná, něžná, evidentně "stará škola"
- do toho mám kamarádku, co vojtovku i učí, i ta se na něj koukala
- výsledek byl, že je obrovsky jednostranný, kupu věcí uměl na jednu stranu, ale na druhou vůbec, nějaké věci, co jsem považovala za "super že to umí" mi vysvětlila, že jsou tuším primární reflexy či co a naopak by to dělat neměl
- no a poslala nás k suprové fyzio, která opět razila, že hlavně se nestresovat, vše na pohodu a tak - ale sama jsem se snažila prostě na malého maximálně napojit, nikoli 4x denně provést pár cviků, ale vnímat, co dělá, jak se točí a stimulovat ho i v mezičase hrou správným způsobem, taky mi fyzio hodně vysvětlovala manipulaci s dítětem a hodně řešila, že opravdu to není o 4x denně odcvičit a že špatnou manipulací můžu zase vrátit vše, co jsme cvičili, vybavuji si, že jednu chvíli jsem měla v hlavě něco jako "cvičení non-stop", ale hlavně hrou. Jako jo, vztekal se hodně, když jsme si hráli a jediná šance jak si splnit, co potřeboval, bylo otočit se přes "nenáviděnou" stranu. A myslím, že stále se obrací a přetáčí primárně přes jednu stranu a druhá je nepreferovaná. Ale umí to.

me_druhe_ja
15. dub 2021

@merope Tak u vás byla Vojtovka na místě....já spís zmiňuju ty případy jako: ve dvou měsících nepase - sup Vojtovka. Ve 4m se neotáčí na bříško - sup Vojtovka. A že takovejch případů je. :/

klea81
16. dub 2021

@me_druhe_ja tak nám vojtovku nevymyslel fyzioterapeut, ale rehabilitační lékař a neurolog, na zadanku pediatra. A pak teprve viděl dítě fyzioterapeut, které ho opět důkladně vysetril. Tudíž o ne/cvičení rozhodovali 4 odborníci. Mně stačilo vidět dítě před stimulaci a po a opravdu jsem neměla pochyby, že to je správná cesta. Nicméně i tak fyzioterapeut říkal, že jdeme s 2 měsíčním zpožděním, že je dítě motoriky pozadu.