Vnučka má teploty, kašel, a lékař jí nechce dát ATB

karmen9
2. únor 2017

Zdravím maminky,
píšu za dcerku. Je podruhé těhotná .Pátý měsíc. Vrátili se z hor a všichni si přivezli chřipku. Dcerka má vysoké teploty od neděle. Včera po dohodě s gynekologem jí lékařka nasadila antibiotika. Zdá se, že zabírají. Ale... malá dvouletá vnučka je stejně nemocná. Teploty, kašel. V úterý byli u pediatra. Protože je hyperaktivní dostala paralen a ditiaden. Aby ležela. Ona prostě neleží ani při vysoké teplotě. Dneska byli na pohotovosti. Teploty se jí stále drží, nelepší se. Zase nedali antibiotika. Dcera je vysílená, má starost i o mimčo v bříšku a potřebuje aby jí až lékaři pomohli zaléčit i malou. Snažíme se pomáhat. Vařím, hlídám malou. Stejně tak i zeť. Maminky prosím vás co je to zase za módu, že se nedávají antibiotika, když se malá nelepší. Jen podotknu, že toto měla loni úplně stejné. To jí byl rok. Týden trápení, bezesných nocí a a ž po týdnu teprve ATB. Potom se začala uzdravovat. Ale tělíčko bylo tak vyčerpané, že se dávala dohromady měsíc. Poté dostávala léky na imunitu. Napište mi prosím svoje zkušenosti. Ps. Mimo jiné je od nás problém kamkoliv vyjet. Mnohdy jsou cesty neudržované. Bydlíme na vesnici. Lékaři ve městech si to neumí představit. K nebližšímu cca 20 km.

kackakastanka
2. únor 2017

@karmen9 delali ji crp, myslim male? Pokud ano a vyslo nizke, antibiotika by ji nepomohly a jeste by ji to rozhodilo strevni mikrofloru a potazmo imunitu...pokud crp nedelali, nechte si ho udelat, podle toho ma potom pripadne smysl antibiotika nasadit, ale chripka se s nima lecit nema, ta je virova..., u dcery bylo asi zasadni srazit horecky kvuli tehotenstvi... jinak je vysoka teplota ukazatelem dobre a spravne reakce organismu na patogen, se kterym bojuje a nemela by uskodit, zkuste u vnucky zabaly, alespon castecne..

karmen9
autor
2. únor 2017

Děkuji za reakci. Nebyla jsem s nimi, nevím zda jí dělali crp. Neznám to. Nejsem příznivkyní ATB na maličkosti. Ale vidím i u dcery zlepšení po jednom dnu užívání. Stejné by to bylo i u malé. Cítím, že už je na ně zralá. Urychlilo by to léčbu. Jen pořád slyším, že na chřipku nezabírají. No, ale jak lékař pozná, že je to ta klasická chřipka. Jak pozná, že nejsou komplikace. Možná v úterý to chtěl pediatr zkusit bez nich. Ale dneska na pohotovosti, jak mi dcera vyprávěla jí přišlo, že prostě ATB nedají z principu.

kackakastanka
2. únor 2017

@karmen9 mimo jine se to da docela slusne poznat z toho crp, proto ho lekari delaji...tak se zeptejte, zda ji to delali, picha se u toho do prsticku a delat ji to urcite meli

karmen9
autor
2. únor 2017

@kackakastanka
Tak děkujeme za nové poznatky. Tak prý jí to dělali a usoudili, že to zatím na ATB není. Tak uvidíme. Už jsme všichni unavení. A to hodně. Máme i jiné povinosti. Je těžké to všechno zvládnout. No ale jak vidíte, tak dneska na pohotovosti toto vyšetření viděla i dcera poprvé. (Byly v oblastní nemocnici) Bohužel na venkově se to nedělá. Jen mě zaráží, že dostane děcko dithiadem na uklidnění aby leželo, ale léky na nemoc která probíhá nedají. Jak se můžou hyper děti léčit při chřipce léky na uklidnění???? Zvrácená doba. Hold jsem z jiného století. A tak můžu porovnat. Bohužel to není k lepšímu. Ale i tak děkuji za popovídání.🙂

vafle
2. únor 2017

Crp (c-reaktivni protein) se v krvi detekuje pri bakterialnim onemocneni a pouze na ne zabiraji antibiotik, pokud nemoc zpusobuji viry crp je nulove ci nizke nejsou antibiotika na miste. Dithiaden pokud nezabira nema vyznam. Co jim rekli na pohotovosti?

lady742
2. únor 2017

pokus se jedna o virové onemocnění, tak atb na tohle vůbec nepomohou, ty jsou na bakterialní onemocnění, mimo jiné dokažou udělat další paseku a pro imunitu taky nic moc, pokud bylo uděláno již zmíněne crp, bylo nízké tak udělali dobře, že ji je nedali, bohužel mezi lidmi převláda chybný názor,že atb jsou na všechno, v nemocnici asi vědí co dělají, to nevím odkud jste, ale u nás na vesnici to dělá běžně pediatr, v dnešní době je spíše moda atb na všechno a potom se divíme

karmen9
autor
2. únor 2017

@lady742
Děkuji za názor. Ne právě že se u nás ATB vůbec nedává. To musí být. A to mi přijte přitažené. Za každou cenu bez ATB. Oni jsou tyto léky už tak špatně dělané, že mají spoustu vedlejších účinků. No ale 5 dnů teploty u dvoulétého děcka je dost dlouho. Hodně jí to vyčerpává. Přesto neleží. Po panadolu dneska do rána otekla kolem očí. Už ho asi tělíčko taky nechce. Koupila jsem bezovou šťávu na zapocení. Nic nepomáhá. Nemáte zkušenost i s bylinkami?

kackakastanka
2. únor 2017

@karmen9 hezky vecer, rozumim, ze nemocne decko je narocne pro vsechny a hlavne je to mala smudlinka co trpi, ale to, ze ji antibiotika pri nizkem crp nedali je jen a jen dobre, pisete, ze jste z vesnice a ze tam spatne leci, tak jen pro odlehceni situace, ve mestech, i v Praze si maminky zcela zamerne hledaji lekare, kteri leci klasicky a nedavaji hned na vsechno antibiotika, ta jsou totiz zkazou moderni doby a jen detem i dospelym pri premire davkovani nici imunitu a potom uz se z nemoci tezko hrabete...chripka se leci klidne i dva tydny, teplym cajem, klidem a odpocinkem, bylinkama, tez pisete, ze jste ze stare skoly, a ja vas chci ujistit, ze za vaseho detstvi a detstvi vasich deti se urcite take nepredepisovala antibiotika na chripku... a ty prasky, co ji dali na uklidneni bych ji jako matka vubec nedala, proste se snazit ji zabavit tak, aby byla co nejvice v klidu, ale kdyz nebude a bude v teple, tak se proste take neda nic delat...ona to prekona, zvyste vitamin C a vitamin D a drzim palce, aby bylo brzo lepe

lv
2. únor 2017

No, ten Dithiaden také mohli dát na oplasknutí sliznic, když je kašel.

nutricnihodnota
3. únor 2017

@karmen9 Buďte ráda, za takovýho doktora, co necpe hned antibiotika. Otekla podle Vás po Panadolu? Tak co by s ní asi udělaly ty ATB? Jestli je vyčerpaná, tak prostě musí odpočívat, to jí žádný léky nevynahradí.

alboo
3. únor 2017

@karmen9 nezlobte se, ale nerozumite tomu. To ze ma dite několik dni teploty neni indikaci k atb terapii. Zvlast pokud delali o crp a je nizke, tak by ji to mohlo jen uskodit. Nase mela v roce a půl tyden horecky 39 a vice a crp se za tu dobu delalo 3x, u dr nebo na pohotovosti jsme byli ze zacatku denne, odebralo se co se dalo a vse negativni. Po tydnu zniceho nic ok.
A na vesnici jsme take a crp se dela bezne.

karmen9
autor
3. únor 2017

Maminky děkuji za názory. Něco jsem se přiučila, s něčím nesouhlasím. Dneska mi jedna maminka poradila Nurofen. Ten prý je na teploty nejlepší. Koupíme. Jinak dcera dává všechno jak nařídil lékař. Takže některé léky už ani neznám. Pomáhala jsem hlídat, chtěla jsem pomoci. Věřím, že všechno se už k lepšímu obrátí a uzdraví se.

verena
3. únor 2017

@karmen9 jen pozor dejte si poradit v lékárně, nektere léky jsou na bázi brufenu (jako nurofen),a další jsou jako Paralen. Nesmí se předávkovať léky s jednou účinnou látkou. U malých deti se po čtyřech hodinách střída nurofen s Paralenem. Ten nurofen opravdu mnohem líp zabírá i lépe chutna, deti ho i líp udrží při zvracení atd .tak je lepší to napocitat, aby nurofen vyšel na noc,ať se mala vyspí. Doufám, že bude brzo lip.jinak z lékárny nám pomáhá třeba ještě jitrocelový sirupro s materidouskou, junior angin,kaloba na imunitu,pokud tomu v lékárně rozumi,pomůžou i homeopatika. A stava z medu a cibule...

mwkaty
3. únor 2017

@karmen9 Přesně, jak píší maminky výše. Když ji dělali CRP a bylo nízké, tak to svědčí o virové infekci a na tu se antibiotika nedavají. Ty se dávají jen na bakteriální infekci, vychází to ze složení bakterie, viru a mechanismu účinku. Virovou infekci vám žádná ATB nevyléčí, jsou naprosto zbytečné. CRP by se mělo třeba odebrat ještě jednou, jestli se případně nerozjelo něco nového. Nemoc u dětí je vyčerpávající, takže vás chápu. Na horečky je dobrý zmíněný Nurofen, nám pomáhá lépe než Panadol. Také homeopatika jsou dobrá, v lékárně poradí podle vývoje horečky správný typ. Nám pomáhala Beladonna 9CH. Dobrá je i koupel, nemusí být vlažná. Napustit vanu o 1-2 stupňě nižší, než je horečka. Hezky polévat hlavičku a za krkem. Dítě to má spojené s normální koupelí a 100% mu to horečku o něco sníží. Koupat můžete i 2-3x denně. Náš syn je taky akční, ani skoro při 40 stupňových horečkách neležel. Ta koupel mu ulevila, zábaly nesnese. Dále zkuste podpořit imunitu....udělat šípkový čaj, čajík s medem, cibulovou šťávu s cukrem. My malému dáváme občas Oscillococcinum a za nás je teda fajn. Když se dává při onemocnění 3krát denně, tak nám pomáhá. Na kašel je dobrý Stopkašel, Kaloba, ACC. Nechte si poradit v lékárně. O něco to může zkrátit dobu onemocnění, ale i tak si s tím musí imunitní systém vnučky poradit sám a dostat se z toho. Brzo bude líp,....uvidíte. Přeji brzké uzdravení.

lasicek
3. únor 2017

CRP test se da loupit i v lékárně nebo DM, pokud vam ho neudelal Dr.

barchen
5. únor 2017

@lasicek
Bohužel zrovna ty z DM nejsou moc spolehlivé, četla jsem nezávislé testování v Německu (něco jako u nás d-test) a nedopadlo to moc dobře. Což je škoda pro nás maminky a taky škoda těch peněz.

karmen9
autor
13. únor 2017

Tak Vám chci maminky napsat, že test je určitě nespolehlivý. Malá měla teploty skoro týden. Bez ATB. Pak 3 dny už bez teplot a posléze znovu 38,5. Byli opět u lékaře a má streptokoka v krku. Takže ATB nasazeno. 14 dnů nebyla venku. A teď další dny zase nepůjde. Bylo mám doma všem jasné, že je zralá na antibiotika, ale lékaři si tvrdí svojí. Nedají. Prostě trend. Radši nechají děcko co vydrží. Dříve dávali antibiotika skoro na všechno. Dneska je móda, že na nic. Nevím, kde je pravda, ale malé to určitě neprospělo.

lucykal
13. únor 2017

Pokdu si z hor přivezli chřipku tak ta je virová na to se nedávají antibiotika. Divím se, že pokud měla dcera dostala od gynekologa atb. Malá měla před Vánoci několikdní až 40cítky nakonec dostala jen atb do nosu protože měla bakteriální rýmu a jsem za to ráda, že lékařka nenasadila hned atb. Dcera lehne je unavená až když má více jak 39,5

lucykal
13. únor 2017

@karmen9 Streptokoka mohla klidně chytit někde na pohotovosti. Jak vysoké teploty/horečky měla?

slimacikmia
13. únor 2017

@karmen9 streptokoka mohla chytiť popri vírusovej infekcii dodatočne. Ako reakciu na oslabenú imunitu + situácia so znečisteným vzduchom v kombinácii s končiacou zimou. Neviem, čo je nepochopiteľné na tom, čo tu písali ostatné mamičky, že ak mala crp nízke, nejednalo sa vtedy o bakteriálnu infekciu a ATB by boli len na škodu. Už to prosím vás pochopte, že lekári vedia, čo robia lepšie ako vy. Majú na to školy a prax narozdiel od vás. Stále opakujete svoje dookola, pritom ani neviete, čo je crp,a že sa robí. Ak viete, že má streptokoka, tak jej zrejme robili výter a kultiváciu, nedali jej ATB naslepo, to svedčí o dobrom prístupe lekára. Tak už prosím prestaňte opakovať svoju "pravdu", lebo to ostatných, ktorí majú povedomie o týchto veciach len naštve.

alubif
14. únor 2017

Dithiaden je antihistaminikum - dává se na algergi, otoky, jeho vedlejší ůčinnek je spavost - to jsou důvody proč vám dokror dithiaden napsal - oplasknutí sliznic a zklidnění aktivního dítka. Ono se tězko vyléčí dřív když není v klidu... Jinak o atb a crp už se tu psalo. Naopak bych spíš doktora pochválila, že bezhlavě nepředepisuje atb.
No a ty poznámky o tom, že si lékaři neumí představit žít na vsi .... Jako myslíte, že všichni žijí jen ve městech? 😂😂😂😂 Co znám doktory, tak většina z nich dojíždí do práce z vesnic do svých okresních nemocnic ....

karlajasmine
14. únor 2017

@karmen9 pokud měla týden teploty, pak tři dny bez teplot, a pak znova teploty,tak je jasné, že ten první týden měla chřipku, kdy atb nebyly potřeba, pak už byla ok, a streptokoka chytla následně jako komplikaci po chřipce z důvodu oslabené imunity. V tu chvíli už byly atb potřeba a také vám je lékař dal. Lékař postupoval od začátku naprosto správně a bohužel tomu vůbec nerozumíte.

lv
14. únor 2017

@karmen9 tím, že "dávali dříve atb na všechno" se stali bakterie, viry imunní vůči účinku, agresivnější a víc tedy mohou ublížit. Udělali to s malou úplně správně.

karlajasmine
14. únor 2017

@karmen9 prectete si napr. tento clanek : http://www.cmcpraha.cz/cs-CZ/antibiotika-se-mus...

Pokud ma dite virove onemocneni, dat mu atb je ta nejvetsi blbost, ktera muze byt. Dite muze mit u chripky teplotu 5,8, vyjimecne i vice dni, a proste krome paralenu, nurofenu atd a dostatku tekutin nelze uzdraveni nijak uspisit. Po virovych onemocnenich skutecne mohou nasledovat komplikace v podobe bakterialnich onemocneni (streptokok, zanet stredniho ucha, angina), a az v te chvili je vhodne podavat antibiotika. Pokud se atb daji driv nebo zbytecne, je to akorat velika zatez na dite, na jeho strevni mikrofloru a v konecnem dusledku je to oslabeni jeho imunity do budoucna.

Drive neexistovaly CRP testy a lekari proto v pripade pochybnosti, jestli je onemocneni virove/bakterialni radeji nasadily antibiotika. CRP testy jsou velmi spolehlive a zadny rozumny lekar bez CRP testu antibiotika nenasadi.

ninive211
14. únor 2017

Zde se taky zastanu lékařů, pokud ATB dříve nedali, zřejmě měli důvod, rozhodně lepší přístup, jak když se dávaly ATB pomalu i na "obyčejnou" rýmu. ATB jsou mimochodem pěkně svinstvo, rozhodí to totálně organismus, oslabí celkově.
Bývalá sousedka v baráku byla jako malá ládovaná ATB horem dolem, její rodiče tak i na doktory tlačili, ať předepisuj...výsledek? Totálně oslabená imunita, v 33 rakovina, na kterou nezabíraly ani ty nejsilnější léky! Chemo neúčinné, metastázy. Takže v 36 bohužel konec...je to už pár let zpátky, co není mezi námi ☹
Takže spíš díky bohu za to, že nejsou všichni doktoři "proantibiotičtí".

alboo
14. únor 2017

@karmen9 jasne vse vite nejlip a pritom tomu vůbec nerozumite. Doktoru mam dosti často plne zuby a to s nima pracuji. Ale tady fakt chybu neudelali. Proste atb bez pozitivního crp NE - neni to vymysl jen v Cr. Existuji i celosvětove doporuceni WHO. Pokud uz byla nejakou chvili bez teplot tak jeden infekt prekonala a nasledoval druhy, tak to prostě nekdy bývá.
Ale predpokladam ze ted uz jste všichni spokojeni, ze je léčba dle vasich představ

karmen9
autor
15. únor 2017

Zdravím všechny maminky. Tak jsem zase od vás já stará škola dostala na frak. Malá musela mít toho strptokoka v sobě už od samého začátku. Toto samé měla i její mamka (moje dcerka). Těhotná 25 týden. Bylo jí tak zle, že nemohla ani dojít k lékaři. Paní doktorka jí dala ATB pro těhotné. Bez nich nevím jak by to zvládla. Už jsme se báli i o mimčo. Teploty 39. Po prvním dnu užívání se začala rapidně zlepšovat. To samé měla malá vnučka. Byla jsem celou dobu s nimi. Už za ty roky zkušeností jsem viděla, že malá je potřeba zaléčit také. Vy jste mi všechny psali jak jednali lékaři dobře. Byla jsem celá rozhozená, proto jsem se zeptala na názory. Už se nikdy ptát nebudu. Každá máma hold ví to svý. A je se svým dítětem propojená i když už je dospělé. To dělí mne a Vás. Zkušenosti jedné generace. Mám ráda bylinky a alternativní léčbu. Ale mám ráda i doktory. Zdravotnictví je na vysoké úrovni....ale intuice je intuice. Teď ruku na srdce kolik z vás jí poslouchá. Většina jste určitě ty dokonalé matky, co chtějí pro děcka to nejlepší. Ale co to je to nejlepší????? To napoví intuice. Ne to co je právě v kurzu. Tak papapa a mějte klidné a už konečně tepléjší dny.
Ps. Až mě zase budete chtít rozsekat, tak si vzpoměňte když jste byly děti a nebo si představte až bude babičky. Diametrálně odlišné doby. Každá doba si nese své. A učte se přijímat i jiné pohledy. Starých lidí i vašich dětí.🙂

makronka222
15. únor 2017

Proc by kvuli chripce mel clovek byt nacpan ATB? Nechapu taky jestli je vase dcera nesvepravna, nebo co ji je, ze to neresi sama po dalsich doktorech, eventuelne po svem, proc to tu hrotite vy?

karmen9
autor
15. únor 2017

Ahoj, já psala v době, kdy jsem o ně pečovala. Už je to pasé. Jsem zase ve svém bytě a mladí ve svém. Moje dcera je vystudovaná ing. Takže nesvéprávná není. Je od malička vedena i k alternativním věcem. Jen jsem chtěla znát názor dnešních maminek.. ale přesvědčila jsem se s prominutím, že jste stále stádo - idní. Bez rozdílu moci. (zažila jsem komunismus). Myšlení lidí je stále stejné. " Kam jde stádo tam jdu já". Přeberte si to jak chcete. 🙂

karmen9
autor
15. únor 2017

@makronka222
@makronka222
@makronka222
@karmen9
@makronka222
Termín "chřipka" jsem použila já. Bylo to pojmenování nemoci. Bohužel to chřipka nebyla.