Ahojte maminky,
už jsem zoufalá…dcera (18 měsíců)už 2 měsíce kašle a vůbec se to nelepší.Začalo to běžnou virozou s kašlem,ten pak ustal přes den,ale dcera měla třeba 1–2 takové kašlové záchvatky v noci nebo ráno po vyspání.Když to ani po 4 týdnech nepřešlo,tak jsme byli na ORL a tam nám nasadili ATB,i když zánětlivé parametry byly v normě.Po týdnu nenastalo žádné zlepšení,tak jsme byli na RTG plic-negativní,znovu na ORL-změna ATB,pak se do druhého dne dcera osypala a navíc měla už slyšitelný nález na průduškách,tak nás lékařka poslala do nemocnice,tam jsme byli 4 dny s dg.Obstrukční bronchitida.Malá měla inhalce,po nich se nález zlepšil,v noci vůbec nekašlala,tak nás pustili domů.Doma jsme byli 2 dny a začalo se to zase zhoršovat a nanovo…tak znovu ORL,znovu RTG plic-tentokrát už tam nějaký nález je…přitom užívá 14 dní Klacid a před tím 7 dní Augmentin a nález na plicích se zhoršil.Od minulého týdne navíc 1× za 24 hod dceři vyskočí teplota tak na 38,2,srazí se Nurofenem,a pak už dobrý.Dcera je strašně zahleněná,pořád odsáváme a stejně to v ní pořád „rachotí“.Kašle vlhce,odkašlává.Navíc prodělala Mononukleozu.K lékařce chodíme na kontroly a na poslech snad každý den a dneska nám řekla,že by nás zase poslala do nemocnice.Ještě jí teda dneska udělala odběry,zítra budou výsledky a ve čtvrtek nemocnice.....Už jsem fakt zoufalá…nevím,proč se to pořád nelepší????Je mně malé už líto,tak dlouho se trápí kašlem,dělají jí vyšetření,berou krve…
Ahoj Sjuzan, sice nmáme tolik vyšetření a nálezů jako tvoje malá, ale o velikonocích jsme skončily s malou v nemocnici s akutní laryngitidou, inhalovali jsme pak se ji krádśně spustila rýma a takový ten odkašlávací kašel, tak nás pustili domů. Jenže rýma sice přestala, ale malá od té doby dýchá pořád jakoby ji měla a do toho pořád kašle. Už to trvá měsíc a půl, dokonce jsme koupili inhalátor, je to sice trochu lepší, ale stejně jakoby v tom nose něco měla, přitom nic nejde odsát a kašle sice méně, ale každý den...Taky se chystám k dětské, ať nás pošle na alergologii, ať ji prohlédnou i tam. Jo a na ten kašel jsem vyzkoušela kdeco, ale nejlépe nám zabrala obyčejná naložená cibule s cukrem. Držte se.
ahoj, vcera jsem odpovidala do podobneho dotazu, ze u nas toto byl nasledek alergie na roztoce - z toho mel vlastne astma, zjistili nam to na alergologii po nekolika zanetech prudusek, a tak prestalo obdobi antibiotik a foukadel..., mame ted Singulair lek kazdy vecer a uz se pul roku drzime bez kasle, pro pripad nouze mame "foukadlo" Ventolin... moc drzim palce!
Má 5 letá dcera kašlala 2 měsíce. Lékařka nám jako alternativu poradila Wobenzym. Po 14 dnech kašel přešel , Wobenzym užívala ještě další měsíc. 2x denně 2 tabletky. Hodně zapít. Ale nevím jak by se to podalo miminku . Je to naprosto bezpečné , nastartuje to imunitu. Poté nebyla téměř rok nemocná.
Ahojky, wobenzym je skvělá věc... Určo bych ho zkusila. Luky měl bronchitidu jako půlroční mimi a od té doby kašlal... Po čase se při výtěru krku našel nález... Dělali Vám výtěry?
Jj,dělali,měla Streptokoka v nose,přeléčil se Pamyconem a v krku neměla nic.....už za sebou máme Alergologii a Imunologii,ale výsledky budeme mít až na konci června.Malá nekašlala 5 dní, a pak se to zase nastartovalo nanovo....ale zatím bez postižení průdušek.Začala jsem jí dávat přírodní preparáty...Aloe a Colostrum,tak doufám,že to nějak zabere a nastartuje imunitu.Nakonec se zjistilo,že užívala ATB měsíc úplně zbytečně,protože neměla žádnou bakteriální infekci,všechny zánětlivé parametry měla v normě a dokonce ten RTG plic,co jeden lékař popsal,že je tam bronchopneumonie,tak druhý zhodnotil,že to jsou čisté plíce.Bylo nám řečeno,že máme počítat s tím,že je po té Mononukleoze oslabená a bude tak 3-6. měsíců "chytat kde co." ☹ Tak ještě musíme počkat na tu Alergologii a uvidíme,co pak.....
sjuzan ani nevíš jak jsem se teď uklidnila když si čtu tvůj příspěvek 😔 Už jsem si připadala jako hysterická matka. U nás je to to stejné v bledě rúžovém a já už nevím co mám s malým dělat ☹ Začalo to virózou a pak se to zklidnilo a opět začalo s šíleným dávivým kašlem a s tím, že mu to jde i na hlasivky. Krevní testy v naprostém pořádku, takže antibiotika zatím žádný i když nám je už chtěla doktorka nasadit, ale já se jim brání zuby nehty. Chtěla bych aby malýho poslala na nějaký vyšetření, ale nic se neděje. V nemocnici jsme naštěstí nezkončili, ale už to takhle trvá skoro 6 týdnů. Mám dojem, že se jedná o nějakou alergii, protože přece není normální aby se zdravé dítě pořád takhle dávilo kašlem a dostávalo záchvaty.
My jsme se po sedmi týdnech kašle zbavili (ťuk,ťuk). Je ale pravda, že jsme nebyli na žádném vyšetření, doktorka říkala, že toto jarní počasí tomu dost nahrává a kašel může opravdu trvat i dva měsíce.I když už jsme z toho byli na nervy - jednou dávivý, pak suchý, pak nic, pak hlenovitý. Užívali jsme kde co. Poslední dva týdny jsme pravidelně brali Stodal, nevím jestli zabral právě on.Taky jsme měli obavu z alergie, máme dokonce psa, podezření bylo i na chlupy. Tak sned už je všemu konec.
Holky,ani nevíte,jak vám rozumím.My už jsme z toho věčnýho kašle taky na prášky.Jeden den si říkám,konečně klid a druhý den už zase kašle.U nás je to pořád kašel vlhký,odkašlávající,ale neustále.Přes den častěji,v noci teď jak kdy,ale před tím to byl záchvatovitý kašel i v noci a přes polední spaní...no,prostě kašlala tak nějak pořád..naštěstí se tím ona sama v noci nebudila,ale já jsem stejně hrůzou nespala a každý zakašlání slyšela.Dost spolíhám na tu Alergoligii,že se tam něco ukáže a nasadí se adekvátní léčba...zatím jsme dostali Aerius sirup a v případě záchvatů..Ventolin spray,který malá inhaluje přes masku...pokud ale kašle méně,tak dávat nemusíme.Nikdy jsme před tím kašel neznali.Syn měl první pořádný kašel taky někdy letos v tom dubnu a to je mu 4,5 roku.Teď už se mu ale taky po 3. týdmech opět vrátil..ale nepřijde mně to tak strašný,když tam byl aspoň 3. týdenní klid,ale malá měla přestávku jen těch 5 dní a to ještě tak,že nebyla úplně bez kašle,ale sem tam si přes den odkašlala,ale nekašlala v noci...a to se takto táhne od konce března.Do těch skoro 16. měsíců byla zdravá....Dost mě štvou i ATB..vyloženě jsme je do ní museli cpát,protože ten Klacid je dost hnusnej a ona ho vůbec nechtěla pít...Takhle jsme s ní "bojovali" měsíc,co je užívala a nakonec vám 3 lékaři řeknou,na co je brala,že to bylo zbytečný,že neměla bakteriální infekci.Fakt jsem se teď po tom,co s malou lítáme po všech možných doktorech,přesvědčila,že co doktor,to jiný názor.Ještě se divím,že má vůbec chuť k jídlu,protože musí mít tu střevní mikrofloru dost narušenou.Dáváme jí probiotika,ale je teď dost "zacapná" a nemůže se pořádně vykadit..je to s problémama.Navíc ona skoro vůbec nejí ovoce a zeleninu,to jí prostě od mala nechutná,takže nemá ani moc vlákniny a o to je to horší.Doufám,že časem jí ovoce a zelenina taky zachutná..nabízíme jí ho pořád.
@sjuzan -prosim Tě,nám dneska napsala doktorka taky atb augmetin.Problém je v tom,že jak pořád kašle,tak když jí atb podám i přesto že bez problému spolkne tak se pozvrací.
Už včera začala podám jí sirup,chytne ten svůj záchvat a vše letí.Neměli jste stejný problém?
Nám dneska doktorka zjistila náběh na zápal plic a teda nevim jak ty léky do ní dostat aniž by je v zápětí nevyzvracela
Ahoj...malá měla problémy s polknutím,nechutnalo jí to,ona takto sabotuje všechny sirupy,ale dávala jsem jí to vleže vyloženě násilím,ale vždycky to spolkla a nezvarcela to..naštěstí...nevím,co bych Ti poradila....bohužel. ☹
Sjuzan a delali male vysetreni chloridu v potu? Mozna by to stalo za to, vyloucit CF.
To už jsem s doktorkou taky řešila,ale řekla mně,že už by se to projevilo dříve,slaná taky není a navíc jsme s manželem vyšetřeni na genetice a ani jeden z nás není nosičem CF,takže by malá toto onemocnění mít neměla...vzhledem k tomu,že je to dědičné onemocnění.
Ahoj,
taky se přidávám,malá kašle už 14 dní s tím,že se to opakuje od 4 měsíců tak nějak dokola,na chvíli to ustane a znova.Dr nás poslala na alergologii,tam jsme podstoupili několik vyšetření včetně potního testu.Nyní i při kontrole stále obstrukce na průduškách a vzhledem k tomu,že už měla obstr.bronchitidi 3x (3x měla i ATB) tak dr řekla,že lít do ní sirupy tipu Mucosolvan,Stoptusin...je k ničemu takže má Inh.Ventolin a pak ještě inh.Kortikoid.Nijak šťastná z topho nejsem,ale doufám,že se to zlepší.Tahle poslední bronchitida se vleče a obstrukce na průd.stále je i když už menší než byla.Syn na tom byl podobně,jen to nezačalo takhle brzy,také jsem s ním byla hospitalizovaná 3 dny v nemocnici,kvůli inhalacím..(to mu bylo něco přes rok a půl).Teď mu to tak často nepadá na průdušky,ale kašel+ rýmu mívá téměř co měsíc nebo á dva měsíce 😔 Takže jsme také skončili na alergologii,krátce po té hospitalizaci. Jinak syn je teď na Aeriusu.
@sjuzan - taky bych doporučovala říct doktorce a´t vás pošle na alergologii.I kdyby nic nezjistili tak budeš mít aspoň jistotu,že to není alergie...
@stelinecka - můžu se prosím zeptat jaký inhalátor jste pořídili? Já už o něm uvažuju strašně dlouho.
Ahojte,
na alergologii a imunologii jsme byli,ale výsledky zatím ještě nemáme.Malá dostala zatím Aerius sirup a v případě záchvatů kašle Ventolin přes inhalační masku....to ale skoro nedostává,protože záchvaty kašle jako takové nemá...odkašlává vlhce.Jsem zvědavá,jestli se nějaká alergie prokáže,protože nám doktorka říkala,že testy z krve nejsou tak citlivé,jak kožní testy,co se píchají na předloktí.Jenže ty se nedělají do 3. let. věku ...takže to prý kolikrát dopadne tak,že v krvi nic,dítko dostane nějakou zajišťovací léčbu a teprve po těch kožníchc testech se alergie projeví.Já si myslím,že dcera asi bude na něco alergická...často jí slzí oči,někdy víc někdy míň....škrábe si je,pšíká a mívá jeden den vodnatou rýmu,pak třeba den nic,a pak zase nanovo...tak z něčeho to být musí.
@macejka Ahojky, omlouvám se za opožděnou reakci, teprve dnes jsem si všimla otázky. Máme ultrazvukový inhalátor a jsem s ním moc spokojená, je malý, tichý a celkem za přijatelnou cenu. Tady je odkaz:
http://inhalatory-c-17.fonetip.cz/inhalator-twi...
ahoj, tak otevírám znovu tohle téma. Když to shrnu můj 13ti měsíční syn je od začátku listopadu neustále nemocný - je zahleněný, chrčí. Dřív moc nekašlal, teď už i odkašlává (snad). Za tu dobu jsme měli 3 antibiotika (3x zánět průdušek), spiropent, mucosolvan, zyrtec, fenistil, ambrobene ...samozřejmě zvlhčuju vzduch, zvýšená poloha postýlky ... Nejdřív se dr. tvářila, že je to je v tomhle období normální a pohoda, včera ale u ní byl manžel pro jistotu na poslech (zase se adámkovi kašel zhoršil) a tomu říkala, že už neví, co má s prckem dělat a že to normální není. Já jsem jí průběžně nadhazovala alergii na bílkovinu kravského mlíka, a ona jí průběžně odmítala - včera se už ale o ní chlapovi zmínila - tak asi zkusím vysadit ml. výrobky. Jo a taky vytáhla reflux, ale to se mi zdá jako blbost neb adámek za celý život si ublinknul asi 2x. Doporučení na alergo se zatím dost silně bránila. Máte někdo radu? A budu i vděčná za naději ve smyslu, že vaše děti na to také trpěly a časem se to zlepšilo.
už mi z toho hrabe jsme skoro v kuse 3 měsíce doma, mám i staršího syna - je mi jich obou dost líto ...
díky
@petule246 ahojky, my jsme kašlali a meli rýmu 6 týdnů, dr furt nic se nedeje, jen udelal výtery ty byly negativní a pak nic tak jsem se naštvala a šla jsem na orl tam nám dali atb (malý mel rýmu a z toho kašlal, a mel to i v ouškách už, takže naše dr zřejme asi neco zadrbala) a nasadili nám s atb sirup aerius, bereme ho asi mesíc a ještě tak 14 dní budeme je to na rozšíření dýchacích cest, naštěstí jsme nemeli ani na průduškách nic, ale kašlal a mel rýmu opravdu tak 6 týdnů.no a jak se nasadili atb tak máme už 14 dní klid.
zkus se zeptat dr na ten aerius me příšel jako dobrej, jinak zvlhčený vzduch, stříkáme do nosánku sterimar (mořksou vodu) a na noc ten aerius a když nemel moc rýmu i tak jsme odsávali. hodně sil . je to asi na dlouhou trat 🙂
@sunysara - na ten aerius se zítra zeptám (jdeme na kontrolu), ale na roztažení průdušek máme spiropent. No, nám asi ani ty antibiotika nijak extra nezabírají, většinou je dobere a stejně není doléčený. Mne to u nás zavání možná nějakými alergiemi a nebo je fakt jen teplá zima a adam chytí každý bacil, který je v dosahu. Jsem už z toho otrávená, ale dr. mne docela ničí tím, že jako doteď nic moc neřešila - já bych si klidně nějaká vyšetření oběhala viz to alergo, ale ona tvrdí, že v tomhle věku to není průkazný. což asi opravdu 100 % není, ale i tak bych to zkusila.
@petule246 no spolužačky dcerce má 1rok a 3 mesíce před vánoci potvrdili astma, takže jako at te nekam pošle trvej na tom. ty dr jsou fakt hrozný ta naše taky nic moc neřešila tak jsem šla na orl a bylo to.
je ted víc bacilů to je jasné, ale at malému vezme krev, výtery nejaký rozbor co já vím. ale trvej si na svém.
@petule246 aerius je na alergie,stejne jako zyrtec a fenistil,takze pokud tyhle leky byly k nicemu aerius taky asi nepomuze 😒
Neviem, ci prilis pomozem, ale ja by som vysadila mliecne vyrobky, aby sa odhlienil organizmus, a to aj v pripade, ze alergia na kravske mlieko nie je potvrdena.
@mamkamarketa - aha, díky za doplnění
@kacenkaharris - no už vysazuji tak uvidím, díky
@petule246 Ahojky, nějakou extra radu pro Tebe nemám, ale nám vždycky na zahlenění pomáhá Sinupret. Je to sirup na přírodní bázi a nám pokaždé prostě zabral. Je teda fakt, že musíš trochu počkat než se dostaví zlepšení, protože nám se kašel zlepšil vždy tak po 3 - 4 dnech užívání sirupu. Myslím, že za pokus to stojí 😉 Přeju, ať se kašle brzy zbavíte!
Jinak u astmatu samotná antihistaminika nepomůžou, tam je léčba jiná, tam se vdechují léky léčící zánět (kortikoidy) a i léky na "roztažení" průdušek. Z krve se astma nebo sklon k němu může ukázat na alergo vyšetření, takže pokud nic jiného nepomáhá, tak za mě určitě preventivně vysadit na alespoň 3 týdny mléčné výrobky (a vše, co kolem mléka prošlo) a navštívit alergologii.
@petule246 omezit mléčné výrobky - nejlépe vysadit, odsávat rýmu, vystříkávat nosík mořskou vodou, a pokud nepomůže nějaký volně dostupný sirup na vlhký kašel - mucosolvan, sinupret...tak nám dr. píše erdomed - sirup , ten zatím zabral vždycky.
@marjama - no s těmi sirupy už nevím, moc šancí jim nedávám - lecos už jsme vyzkoušeli, poslední 2 záležistosti tymiánová mast od justu a kapky kaloba a nechci jim křivdit, ale řekla bych, že chrčí furt stejně. Ale za zkoušku nic nedám, takže vyzkouším.
@luthien.k - mého muže bratr byl jako dítě furt nemocný, takže mazali psí sádlo, což nepomáhalo až zjistili alergie na kdeco. Teď už je ale naprosto v pohodě. A manželova mamča nějaké alergie taky má. A já jsem pro změnu lehká astmatička resp. můj plicař (podotýkám, že je to primář, takže žádný neumětel 😉 ) se mi už směje, že neví kam mne zařadit. Asi jsem prostě taková hraniční astmatička, 1 foukadlo mi vydrží i rok a půl, ale bez něj bych se taky neobešla. Spirometrie mi na astma ale vychází. A propuklo mi až ve 30. Mlíko už jsem vysadila, ani nemám pocit, že by to bylo nějak extra omezující neb jogurty i kaše a veškerá sladká jídla mi stejně odmítal. Místo UM dávám rýžové mléko s kalciem se lžičkou šťávy teda, jinak by mi to nepil. Kdyby se abkm nějakým způsobem potvrdila, určitě bych se ozvala pro ty recepty a další pokyny atd. Děkuju.
@vojtisek2007 - vysazovali jste mléko jen kvůli odhlenění nebo máte i alergii na bílkovinu kr. mléka?
@petule246 Eliška má alergii, takže tam to bylo jasný a úměrně s tím jsem vysadila i u Vojtíka a má teda velký zlepšení....
@vojtisek2007 - a ta alergie se u nich projevovala jen kašlem a zahleněním nebo i nějakou divnou stolicí, zvracením, ekzémem, fleky apod. Eventuelně jak rychle se ti ty příznaky zlepšily - třeba ten kašel? Mně ještě zpětně přijde, že když adam snědl jogurt, tak bezprostředně potom jakoby chrčel. Já tomu dřív nepřikládala význam a říkala si, že to je tím, že je ten jogurt z lednice, ale teď mám pocit, že to mohlo být právě kvůli abkm.
a dělali ji vyšetření na alergie? Tutově to má z toho. Ať jí vyšetří, nasadí Zyrtc či Aerius a bude pokoj..