Vlčí zrno u 2letého dítěte. Dělám pro léčbu vše, nebo zkusit ještě něco jiného?

mesiacik1989
13. kvě 2021

Ahojte, prosim o radu. Pred mesiacom synovi diagnostikovali vlcie zrno na hornom viecku. Bolo nam. doporucene dokladne vymyvat dvakrat denne oko, nahrievat s harmancekovym odvarom a mame antibioticku mast maxitrol. Vraj to trba mesiace, kym to zmizne a ak to nezmizne, budu mu to musiet vyrezat. Ja len neviem, ci mu spravne vymyvam to oko. Neviem ako na to.. proste ked spi, naobed a vecer, tak mu pretriem oko s borovou vodou. Potom mu prikladam teply kapesnik namoceny v harmancekovom odvare cca 10minut na oko. Je to dostatocne? Doktorka mi k. tomu vela nepovedala, ze mam si prestudovat na internete hygienu viecok. No s 2 rocnym zivym striebrom to ide dost tazko. Prosim poradte, co by som mala robit inak, efektivnejsie? Bojim sa ze mu to nakoniec nezmizne a budu mu to chxiet rezat. Velka vdaka za odovede

jipe
13. kvě 2021

@mesiacik1989 s tou hygienou úplně neporadím,já když došla k dr., tak řekli, že je to zapouzdřené a řezali mi to natřikrát (spodní víčko, vracelo se to), naposled to byl slušný masakr. Ale asi jsem špatně zvolila dr., na poslední kontrole, když to pořád nevypadalo uspokojivě jsem už řekla, že víckrát mě tam neuvidí, bud to zmizí samo nebo půjdu jinam. Zmizelo naštěstí. Jinak já bych tu borovou vodu zkusila spíš kapnout pod víčko

esmeralda11
13. kvě 2021

@mesiacik1989 nejlépe rozevřete synovi prsty víčka a borovou vodou očko propláchněte. Je dost možné, že se mu to nebude líbit a bude se vzpouzet. Pak tedy zkuste alespoň kápnout pod víčko. Jinak teplé obklady určitě, mohou pomoci k tomu, aby ucpaná žlázka sama prasknula. Nahřejte suchý látkový kapesník a přiložte na víčko. Maxitrol mast dávejte po průplachz bor.vodou pokud možno také pod spodní víčko (proužek mastičky) a můžete i z vnějšku na kůži víčka v místě, kde se zrno nachází.
I přes veškerou péči se ale může stát, že tam zůstane.

esmeralda11
14. kvě 2021

@mesiacik1989 a ten Maxitrol max 14 dní, zvlášť u dítěte

snahnah
14. kvě 2021

@mesiacik1989 Dcera měla, Dr. říkal, že u dětí se to řeší co nejdéle jen nahříváním a masáží, jestli se to samo neuvolní. K chirurgickému odstranění přistupují až tak po roce nebo pokud to vyloženě vadí/bolí, protože u takto malých dětí se to operuje v celkové anestezii. Měla to asi půl roku, ATB mast jen první 2 týdny, aby nedošlo k rezistenci. Jednoho teplého dne to prostě samo prasklo, plakala, očičko den slzelo, kapala jsem OCUflash a bylo to dobré 😉 Mamce to vyřízli hned po 14 dnech, protože ji to překáželo (i když nebolelo), ale u dospělých je to jen ambulantní zákrok.

mesiacik1989
autor
14. kvě 2021

@esmeralda11 dakujem, este sa opytam.. to preplachnutie oka borovou vodou.. ma prebiehat ako? normalne mu nakvapkat niekolko kvapiek priamo do oka? otvorit viecko a tak? skusim to ked bude spat, mozno sa podari.
@snahnah nahrievali ste prosim ako? vsade citaminak, niekde ze teplou vodou, inde harmancekom, niekde zas ze suche teplo...

janikas85
14. kvě 2021

@mesiacik1989 dcera jich měla několik v každém očičku. Kapala jsem Omnisan baby kapky, mazala mastičku....nějak mi přijde,že nepomohlo vůbec nic časem to samo popraskalo a byl klid. Trvalo to cca 3měsíce

mesiacik1989
autor
14. kvě 2021

@janikas85 tak ste mi dali nadej..dakujem 🙂

snahnah
14. kvě 2021

@mesiacik1989 Suché teplo, přežehlit kapesník nebo plínku, jemně přikládat. Ale moc se nenechala. Příležitostně teplýma rukama jemně masírovali. Nejvíc asi pomohlo až to teplo v létě 😆

alyssa1
14. kvě 2021

Ahoj, napisu jen ve zkratce. Klidne napis do SZ. Resili jsme to u nejmladsiho syna, kdyz mel rok a 3/4, nakonec mel tech vlcich zrn nekolik. Na ocnim mi rekli, ze je to na dlouho. Byli jsme tam nekolikrat. Trvalo to snad pul roku. Tukam, ze ted uz je to snad ok. Mel taky Maxitrol mast. Nevim zda pomohla. Nahrivali jsme, moc se nenechal, vetsinou kratce. Dbat na hygienu rukou ditete a podporit imunitu (betaglukany-doporucili mi v lekarne), davam Pohadkovy sirup s rakytnikem.

alyssa1
14. kvě 2021

Jeste dodam, obklady jsme delali ze svetliku lekarskeho a hermanku.

xxx3d
15. kvě 2021

Ahoj,
za sebe a hlavně za malého můžu říct že je to na dlouhou trať, taky mu hrozil operativní zákrok, dokonce měl vypsaný termín, nicméně se nám podařilo se vlčího zrna zbavit, ono totiž ten zákrok není spása, může se to i tak tvořit dál.

Za mě nejlepší teplé, suché, obklady. V mikrovlnce jsem nahřála kapesník, zkusila teplotu přiložením na zápěstí a potom hned co nejdelší dobu malému na oko.
Nechtěl pochopitelně, časem ano, ale začátky byly krušné.

Plus, maxitrolem to začalo, je to kortikoid, takže se může jen omezenou dobu, pak ubližuje, navíc neléčí, jen by měl ulevit, zmírnit bolestivost, posléze jsme vyfasovali tobradex, něco mezi atb a kortikoidem, takže opět jen omezenou dobu, taky jsme měli floxal, všechny výše zmíněné jak kapky, tak mastičky, přičemž aplikace 5x denně, dávala jsem 3x denně kapky, do spojivkového vaku (začátky fakt krušné, protože malý nechtěl, peklo to bylo, musela jsem ho někdy zakleknout... no, dneska už si nechá kapnout bez řečí, protože kapeme kapky na alergii, protože se neví, co to způsobilo a přiklání se k pylům a spol... takže to je k tomu kapání) a mastičku 2x denně, na spaní, to po obědě a pak večerní.
Drž se, nebude to lehký, ale postupně určitě přijdeš na nějaký způsob, který bude vyhovující pro dítě i tebe.