Vkládání špiček dovnitř při chůzi. Jak tomu zabránit?

kleris91
11. kvě 2020

Ahojte maminky, dcera má 18 měsíci a při chůzi vkládá špičku právě nohy dovnitř. Jsme pro jistotu objednání na ortopedii.
Mate někdo zkušenost nebo nějaké řady , jak tomu zabránit.?
Děkuji hezký den

hankaros
11. kvě 2020

Řešila být spíše s dětským fyzioterapeutem. Řešila jsem podobné.

kvmatonka
11. kvě 2020

@kleris91 ortoped povětšinou napíše vložky do bot a nashle. Najděte dobrého fyzioterapeuta. Ten zhodnotí celkový stav těla a určitě doporučí cviky na posílení těla.

karla2015
11. kvě 2020

My od 3 let chodime na ortopedii, jak bylo psane vyse, vzdy dostaneme vlozky a kontrola za pul roku. Vzdycky se musi probehnout, udelat nejake cviky, prohlidne ji nohy a jdeme.

karla2015
11. kvě 2020

Jo a dostaly jsme cvicky, ktere mame cvicit.

knakyna
11. kvě 2020

Asi bych se nenechala odbýt. Dcera od malinká vkladala špičky dovnitř. Pořád jsem ji říkala, ať si dává pozor na chůzi a ať nechodí špičkami dovnitř. Nakonec až někdy v 7mi letech mi řekl doktor, jiný, že měla mít dávno takový ten postroj (neznám odborný nazev). Pomohla nám gymnastika. A kupodivu není to kotnikama, jak jsem si mylně myslela, ale kyclema. Dceri je 11 a naučila se s tím žít.

verdos
12. kvě 2020

Já měla vtočené špičky od mala. Měla jsem cvičit, ale moc jsem tomu nedala, naši mě nebyli schopni donutit (teď vidím na svých dětech proč :D). Bohužel vidím, že se nic od těch dob nezměnilo - vložky do bot, občasná kontrola a pár cviků k tomu... (ale fakt hloupých - třeba chodit po čáře namalované na zemi a tak). Jo a nasazovat boty naopak (!!!). Super na ještě větší zničení noh a mechaniky chůze...
V cca 14 letech mě "vyřadili" (že už nemám na kontroly chodit) - že když se to nespravilo do tohoto věku, tak už to nespraví vůbec a nedá se s tím nic dělat. Ortoped tedy nic neřeší. Toho fyzioterapeuta bych zkusila - dobrý fyzioterapeut dokáže opravdu dobře poradit a jít k podstatě, k příčině problémů. Ale bez cvičení to nepůjde (a máte-li někdo dítko jako jsem byla já, tak s tím nic moc nenaděláte...).

hadruska
12. kvě 2020

@knakyna U nas jadyrka dobry u miminka i na vybrecene kontrole ve trech letech.V peti ortoped -doporuceni operace,plochonozi,vlozky.Mezi tim jsem si sehnala pro dceru rhb,kde posiluji core a smer pohybu nohy.V sesti jiny ortoped,konecne udelal rtg- jadro na prave uplne mimo.Bez plochonozi... Doporuceni pokracovat v rhb,bez dlouhych behu a chuze,spis kolo.A nezneuzivat hypermobilitu kloubu k vrcholove gymnastice. Ja si myslim,ze se s tim da zit.Kdyz ji upozornim,at jde spravne,tak jeste vic vtaci... Tady je videt,jak to ma

hankaros
12. kvě 2020

Problém není v kotnikach, ale výše, v kyclich, brisnich svalech a vazech. Na problém se zadelava už když miminko začíná past koniky, pak když leze, případně pokud sedí do W. Vazy a svaly se upevňuji ve špatných pozicích. Ortoped nejde po příčině potíží, jako všichni doktoři "rovnou operuje". Fyzioterapeut vyšetří, navrhne cviky. Ale pocitejte s tím, že to bude vyžadovat práci od vás jako rodiče a důslednost. Malá bude při cvičení protestovat, bude vám utíkat. Výsledky nejsou okamžitě.

p_ajina13
12. kvě 2020

@kleris91 Nám u dcery pomohlo hlídat w sed.plus boty tak akorat. Spravilo se to samo. A určitě je dobre zkusit fyzio. Většinou nechávají 4 let že se to správí ( i proto že malé děti obvykle cvičit nechteji) ....jinak nám říkali na besedě o zdravých nohach senzomotoricky koberec nebo hrách do lavoru a proslapavat 😀 a chodit bosky ale nebylo to přímo k vtaceni špiček.

hadruska
12. kvě 2020

@hankaros Mozna bych dodala,ze hodne pomaha sezeni ve drepu.My nevychytali w sed.Doktorka tenkrat usoudila,ze sedi a ja ji nechala... Klasicky si sedla jeste dyl,nez chodila.

knakyna
12. kvě 2020

@hadruska Řekla bych, že dcera chodí dost podobně, ale je už ve věku, kdy si na to dává sama pozor.

sternliebe
12. kvě 2020

Nez ortopeda, radeji podologa. A pokud by ti nevadilo, klidne zamereneho na barefoot. Moje mala to delala taky a to hlavne v botech, ktere ji byli volne v pate. Ale dcera chodi strikne v bf. Ted jsou ji 3 a podolozka je nadsena...

hadruska
12. kvě 2020

@knakyna Ja si taky u ni rikam,ze to je dost i o hlave.Ona je bejk zabejcenej...
Jinak mi i logopedka doporucila knihu Labyrint pohybu od Kolare