Ahojte maminky, dcera má 18 měsíci a při chůzi vkládá špičku právě nohy dovnitř. Jsme pro jistotu objednání na ortopedii.
Mate někdo zkušenost nebo nějaké řady , jak tomu zabránit.?
Děkuji hezký den
My od 3 let chodime na ortopedii, jak bylo psane vyse, vzdy dostaneme vlozky a kontrola za pul roku. Vzdycky se musi probehnout, udelat nejake cviky, prohlidne ji nohy a jdeme.
Jo a dostaly jsme cvicky, ktere mame cvicit.
Asi bych se nenechala odbýt. Dcera od malinká vkladala špičky dovnitř. Pořád jsem ji říkala, ať si dává pozor na chůzi a ať nechodí špičkami dovnitř. Nakonec až někdy v 7mi letech mi řekl doktor, jiný, že měla mít dávno takový ten postroj (neznám odborný nazev). Pomohla nám gymnastika. A kupodivu není to kotnikama, jak jsem si mylně myslela, ale kyclema. Dceri je 11 a naučila se s tím žít.
Já měla vtočené špičky od mala. Měla jsem cvičit, ale moc jsem tomu nedala, naši mě nebyli schopni donutit (teď vidím na svých dětech proč :D). Bohužel vidím, že se nic od těch dob nezměnilo - vložky do bot, občasná kontrola a pár cviků k tomu... (ale fakt hloupých - třeba chodit po čáře namalované na zemi a tak). Jo a nasazovat boty naopak (!!!). Super na ještě větší zničení noh a mechaniky chůze...
V cca 14 letech mě "vyřadili" (že už nemám na kontroly chodit) - že když se to nespravilo do tohoto věku, tak už to nespraví vůbec a nedá se s tím nic dělat. Ortoped tedy nic neřeší. Toho fyzioterapeuta bych zkusila - dobrý fyzioterapeut dokáže opravdu dobře poradit a jít k podstatě, k příčině problémů. Ale bez cvičení to nepůjde (a máte-li někdo dítko jako jsem byla já, tak s tím nic moc nenaděláte...).
@knakyna U nas jadyrka dobry u miminka i na vybrecene kontrole ve trech letech.V peti ortoped -doporuceni operace,plochonozi,vlozky.Mezi tim jsem si sehnala pro dceru rhb,kde posiluji core a smer pohybu nohy.V sesti jiny ortoped,konecne udelal rtg- jadro na prave uplne mimo.Bez plochonozi... Doporuceni pokracovat v rhb,bez dlouhych behu a chuze,spis kolo.A nezneuzivat hypermobilitu kloubu k vrcholove gymnastice. Ja si myslim,ze se s tim da zit.Kdyz ji upozornim,at jde spravne,tak jeste vic vtaci... Tady je videt,jak to ma
Problém není v kotnikach, ale výše, v kyclich, brisnich svalech a vazech. Na problém se zadelava už když miminko začíná past koniky, pak když leze, případně pokud sedí do W. Vazy a svaly se upevňuji ve špatných pozicích. Ortoped nejde po příčině potíží, jako všichni doktoři "rovnou operuje". Fyzioterapeut vyšetří, navrhne cviky. Ale pocitejte s tím, že to bude vyžadovat práci od vás jako rodiče a důslednost. Malá bude při cvičení protestovat, bude vám utíkat. Výsledky nejsou okamžitě.
@kleris91 Nám u dcery pomohlo hlídat w sed.plus boty tak akorat. Spravilo se to samo. A určitě je dobre zkusit fyzio. Většinou nechávají 4 let že se to správí ( i proto že malé děti obvykle cvičit nechteji) ....jinak nám říkali na besedě o zdravých nohach senzomotoricky koberec nebo hrách do lavoru a proslapavat 😀 a chodit bosky ale nebylo to přímo k vtaceni špiček.
Nez ortopeda, radeji podologa. A pokud by ti nevadilo, klidne zamereneho na barefoot. Moje mala to delala taky a to hlavne v botech, ktere ji byli volne v pate. Ale dcera chodi strikne v bf. Ted jsou ji 3 a podolozka je nadsena...
Řešila být spíše s dětským fyzioterapeutem. Řešila jsem podobné.