Dobrý den, maminky. Prosím Vás o zkušenosti, kde jste byly na odstranění nosní mandle s děťátkem. Také jak jste spokojené. A HLAVNĚ za jak dlouho Vás na zákrok objednali? Čeká mě to u obou dětí i gromety. Máme nástup ve středu, zákrok ve čtvrtek a v pátek nás propustí. Moc děkuji za pomoc a cenné rady. 🙂
@mamucha2 V Kladně to funguje (tedy fungovalo, v době, kdy jsme byli, už je to přeci jenom 2,5roku zpět bezmála), ráno na lačno jsme měli dojet (všechna předoperační vyšetření jsme absolvovali u nás, do Kladna to máme 85km). Tam došlo ještě k prohlídce a umístění na pokoj spolu s ostatními dětmi ten den operovanými. Vše nám vysvětlili a brali nás na řadu dle věku (od nejmladších),jeden z rodičů mohl doprovodit dceru až před operační sál, aby se nebála a byla klidná, tam si ji vzala sestřička a já čekala na pooperačním pokoji, zákrok trval max. 20min. Upozornili mne, ať se nelekám, až uslyším její křik, že je to normální, že je to správná reakce při probouzení z narkózy (ona to není ta klasická narkóza, ale plyn). Ona sebou dost házela, byla neklidná, napojili ji, aby viděli činnost srdce a tep, to si strhávala, byla dost mimo, řekli mi, ať si s ní klidně lehnu na lůžko, hladím ji, mluvím na ni. Nakonec pomohlo, když jsem ji vzala do ruky a tak jsem s ní prakticky 2hod prochodila na pooperačním, asi po hodince už plně reagovala, ukazovala jsem ji hračky, četla z knížky a jediné, nač si stěžovala, že ji to tam (ukazovala do pusy) pálí, po těch 2hod nás převezli zase na klasický pokoj k ostatním dětem (ať už po zákroku či čekající na zákrok), krásně usnula a spala až do onoho odpoledne, kdy pak byla vizita na pokoji. Kontrolovali, zda nikde nic nekrvácí a zda je vše v pořádku, když ano (bylo to tak u všech), byli jsme propuštěni. Museli jsem podepsat papír, že jedeme autem a rodič, který byl s dítětem není řidičem auta. Aby dítě bylo pod dohledem. Měli jsem povoleno koupit zmrzlinu. Nejhorší snad bylo to, že nesměla vlastně od noci pít, do té doby, co spala, to bylo dobré, ale poté už plakala, že chce pít, že má obrovskou žízeň a to se nesmělo, dokud nebyla ta vizita (což pro ni, která šla na zákrok jako první, bylo děsně dlouhé). Na závěr dostala diplom za statečnost a domu už jela v pohodě, prospala cestu, doma už fungovala, jako kdyby nic.
Opravdu jsem si dali jen pozor na to, aby nedostala nic (teď dávám blbý příklad-topinku, která je ostrá apod), asi 4. den už jedla více méně normálně, jídla jsem volila tak, aby nic nehrozilo, po tuším těch 2 týdnech jsme šli na kontrolu už na ORL v našem městě, vše v pořádku zacelené, bez omezení a mohla zase do kolektivu.
Před zákrokem trpěla hodně na infekční rýmy, začala i huhňat z toho, chrápala v noci. Po vyndání ji hodnotili nosní mandli vel.III.
Jsem ráda, že jsem zákrok podstoupili, ač jsem se bála. Ale postupně se vše zlepšovalo. Když už došlo na rýmu, měla ji a má ji, ale většinou jen klasická vodnatá, žádné hrozné zelené rýmy jako kdysi už se neopakují. Nemocnost se postupně zlepšovala, nyní dcera marodila přesně po roce a to chodí do školky. Samozřejmě je to i postupným vyzráváním imunitního systému.
Když to celé zhodnotím, tak nepříjemný je ten den, probuzení z narkózy a cca ty 2hod poté, pak už se vše jen a jen zlepšuje.
Tuším, že min. rok (on ten čas letí) byla se synem @pilgrim třeba bude mít čerstvější informace o průběhu
a co jsem si mohla všimnout, tak čím mladší dítě, tím to bylo jednodušší. Starší děti už plakaly, bály se, protože netušily, co je čeká a jeden 6letý chlapec se tam dokonce držel futer, když pro něj přišli, že mohou s maminkou jít, museli ho fakt z těch futer skoro odřezávat 🙂
my byli s dcerkou v praze v modranske poliklinice u dr forta. delali to laserem, cca po 1h po zakroku jsme jeli domu. jsou tomu asi dva roky. bohuzel mam dojem ze budeme muset asi znovu, dcerka ma zase ucpany nos a nic nejde ven, kasle uz 14 dni tak nevim. cekaci doby jsou tam ale delsi a plati se
holky a jakou jste měli k tomu diagnozu? my jdeme zatím se starším 14.4. na vyšetření teprv a doufám, že to u toho jen zůstane, mam z toho hrůzu, kdyby mu je měli vyndávat :( on je hrozně uzkostlivej a řvoucí ☹ ale nemocný je těméř rok a pul v kuse, furt něco v nose, v krku...
dobrý den maminky,jsem zde nová a mám stejnou otázku na nosní mandli mé dcery(3,5r).pravděpodobně nás to čeká taky,protože trpí rýmou každý druhý měsíc a trvá měsíc,takže vlastně ji má téměř pořád,jen se to sem tam zklidnuje...taky trpí na laringitidu co nastoupila v září do školky,měla ji už 5x.vždy je ve školce 5dní a zbytek už doma,jako by nesnesla pobyt mezi dětským kolektivem...moc tím trpím i já....zanedbává tolik věcí a učení atd.únor byla celý doma i půl března,pak 5dní ve školce a ted ji mám zase doma s kašlem a rýmou..laring.teda měla naposledy v prosinci.Ted půjdeme na odběry ještě kvůli tomu kašli nekonečnému pokašlávání,protože mají podezření na plícní chlamydie!jestli máte některá zkušenost ještě s tímto onem.?Už jsem se bála i černého kašle,ten vemou taky radši,ale malá nemá horečky,chová se úplně normálně,jen smrká a kašle.Alergie je v pořádku i rentgeny.už neví co s námi,doslova.tak nevím co s tou nosní mandlí,mám strach,i mě ji kdysi chtěli vyndat,ale naši nechtěli ani já ne a pak se najednou sama zmenšila a bylo to dobré..Na orl i pediatr doporučuje mandli odstranit.Jsme z prostějova nevím jak to probíhí zde v nemocnici,máte někdo zkušenost tady?Kladno je moc daleko...Maminko" kimby" jak jste přišla na to jet až tam?Děkuji všem za jakoukoliv radu a odpověď!
Dobrý den,můžu Vás poprosit o radu ohledně té mandle nosní?jsme objednaní na předoper.vyšetření za měsíc až se infekce přeléčí...malá má rýmu,ucpaný nos pořád,chrápe už taky a ani olynth nepomáhá jako vždy pomáhal....je to už akutní...děkuji předem za odpověď a radu.M
@maflka s odstraněním neporadím, ale Olynth není nic moc.... obecně kapky do nosu jen omezeně, neřeší to příčinu a ty kapky můžou poškozovat sliznici...
my jsme vyzkoušeli hromadu kapek (já byla i na operaci) a určitě nejlepší Physiomer.. je dražší, ale vydrží fakt dlouho 😉 navíc krásně stříká, jemně
u nás pomohlo na omezení nachlazení omezit mléko a cukr dlouhodobě... a brali echinaceu a rakytník plus probiotika...
mladší dcerku výrazně zlobilo i jedno ucho, zachránily nás kapky Audiron 😵
@maflka Omlouvám se, že píši až nyní. Opravdu nebyl čas na internet. Do Kladna jsme jeli na doporučení našeho pediatra, že má s nimi nejlepší zkušenosti (díky zpětné vazbě od maminek). My to měli 80km, což není tak hrozné. Chce se to určitě zeptat v místě bydliště maminek, na recenze a popř. doporučení
@maflka Olynth není určitě nejlepší řešení, dlouhodobé, kvůli sliznici, jak píše @lu777 . Já jsem se už k nosní mandli rozepsala dost viz výše, třeba vám to zodpoví, co hledáte. Určitě to u vás pomůže, ale chce to čas. Přeléčit je určitě důležité, protože na operaci je potřeba plného zdraví, tedy i bez rýmy (vím, jak je to náročné zbavit se ji, dcera ji měla snad rok nonstop)
My tedy nebyli s dcerou v Praze, ale v Kladně. Bez hospitalizace, ráno jsme přijeli, odpoledne po vizitě mohli odjet domu. Objednaní bylo za měsíc. Po narkóze mi bylo dcery líto, byla jsem upozorněna, že děti pláčou-křičí, že je to normální, ale po 2hod na pooperačním pokoji už jen spinkala v klidu.Dodržovali jsme tekutou-řídkou stravu několik dní, aby se do toho ničím "neřízla". Dávali jsem pozor, aby nic nechytla (nešla do školky asi 14dní), zvládla to super, s přístupem Kladna jsem velmi spokojena. Zákrok přinesl pozitiva, postupně, nebylo to ze dne na den. Přeji, ať to máte s dětmi rychle za sebou a už je jen dobře