Ventilační trubičky do uší. Máte zkušenost?

lusinek12
17. kvě 2024

Dobry den
Chtela bych se zeptat mate nekdo zkusenost..?? Od minuleho roku cca od ledna do cervna jsme byli asi 5krat na pichani prevazne na leve ousko pak az v prosinci pred vanocemi.. dr na orl nam doporucila na odstraneni mandlicek ze mame mandlicky opravdu velike a chtelo aby sly ven a pak by jsme nemely tak caste zanety tak jsem se rozhodovala jestli jit nejit.. asi uz dvakrat jsem to odkladala a nakonec se objednaly na unor mandlicky mame venku a dr v nemocnici na vysetrenim pred operavnim mi rekla ze nam daji trubickybuplne me stym vydesila jak jsem nevedela co to je ale pak jsem sino tom neco precetla a kdyz sla mala na operaci ptala jsem se setricky jestli nam je tedy daly a setricka o nicem nevedela a ani ve zprave nic nemely psane takze nam jen odstranily mandle a cistily ouska ale asi mesic a mely jsme opet zanet dr nam tvrdila ze se to po odstaneni mandlicek stava.. pak jsme byli na orl na audiu tam nam zjistyli ze na leve ousko spatne slysime ze leve ousko mame vpacene ale bude to resit aby nanej uplne neohluchla doporucila nam 2krat denne otovent balonek na profouknuti ousek ale za tyden mala prisla ze ji neco tece z ouska takze jsme opet prodelaly zanet.. jely jsme na orl a rekla nam ze budem resit venlilacni trubicky pac mame opet zanet a to by melo pomoci... ale druhy den ve 2rano jsme uz jely znova ze ji boli ousko tak jsme jely na pohotovost a mame opet zanet v levem ousku.. tak se chci zeptat ma nekdo zkusenost s trubickama pomohlo vam to ma cenu na to chodit.. ?? aby to nebylo zbytevne jako ty mandlicky..

malenka3
17. kvě 2024

Starší dcera, opakovaně píchání uší, asi 14x, asi 8x atb jen kvůli uším. Byla na odstranění mandle asi v 5 letech s tím, že to pomůže. Trubičky jsem nechtěla, moc o tom tehdy ještě nemluvili. Odstranění mandle nepomohlo, stejně jako u vás, dcera skončila na audiometriis třicetiprocentní ztrátou sluchu kvůli chronickému zánětu a vpáčenému bubínku (nepomohly nám ani homeopatika, Audiron, čínská medicína, vyzkoušeli jsme toho dost). Takže bylo resumé, že se to musí vyřešit operativně a že doporučují, když už v té narkoze bude, jí ty trubičky dát. To už jsem tedy souhlasila.
Dcera je má už rok a třičtvrtě a musím říct, že jsme je asi měli dát hned poprvé u té mandle, ale chápu, proč to lékaři nenabídli. Odstranění mandle je první volba.
Dcera jde v pondělí znova na operaci, musí jí je vyndat. Má je už skoro dva roky a nevypadly samy, jak měly. Každopádně za ty skoro dva roky měla zánět středního ucha jen jednou, bylo to na antibiotika, ale proti tomu, co bylo před operací, je to naprosto nesrovnatelné. Při rýmě jí tedy teče sekret z uší, ale když si vezmeš, že by tam nebyly trubičky, tak by musela chodit pokaždé na píchnutí.

Trubičky mají nevýhodu, že se s nimi nedá chodit do vody. Ale i to jsme vyřešili, špunty do uší, nálepky přes uši a i moře si dcera loni užila. Teď se jen budu modlit, že po vyndání jí to zase zaroste a už se nebudou ty záněty opakovat, protože už jí je osm a říkali, že až vyroste, už to bude lepší.

lusinek12
autor
17. kvě 2024

@malenka3 dekuji za odpoved nam je 5let a porad se v tom.placame a hlavne mam strach aby mala neprisla.uplne o sluch vcera jsme prave byli na orl jak ji teplo z ouska a dr hnedka obvolavala doktory kde by nam zavedly ty vent. Trubicky pristy tyden se mame objednat do pardubic na vysetreni a behem cervna by jsme mely jit na opraci.. tak se bojim aby nam to vubec pomohlo a hlavne me zarazilo ze se nesmi do usi dostat voda..

malenka3
17. kvě 2024

@lusinek12 no nesmí, protože ona bude mít pořád otevřený bubínek. Kdyby se tam dostala voda, mohlo by to tam způsobit zánět a v nejkrajnějším případě by mohla ochluchnout. Ale s tím se dá pracovat, vodu uhlídáte, dám Ti pak tipy na špunty atd.
Moje dcera ztrácela sluch, protože měla za tím bubinkem tekutinu. Při té operaci jí to vyčistili a ty trubičky zabezpečí to, že cokoli poteče rovnou ven a nebude se tam hromadit.
Já bych se toho nebála. Ten zákrok je mnohem jednodušší než odstranění mandle.

me_druhe_ja
17. kvě 2024

@lusinek12 syn má venku mandli a má i trubicky. První rok to fungovalo dobre, měl jen jednou zánět zvukovodu, stačily ATB kapky. Pak se to začalo horšit a postupně jsme se zase vrátili k modelu rýma= zánět středního ucha= antibiotika. Teď v červnu jde na vyndání (můžou být max dva roky) tak jsem zvědavá, co bude dál.....🤷

me_druhe_ja
17. kvě 2024

@lusinek12 jinak ta voda, syn si normálně umývá vlasy, to nevadí. Ale v bazéně mu dávám takovou silikonovou čelenku. Stejně tam něco málo jde, ale jen trochu a to nevadí. Jako bylo by blbý, kdyby se často a dlouhodobě potapel a měl tam vodu, ale zas se neboj, že tam nesmí přijít ani kapka.

sarihy
17. kvě 2024

Starší dcera je měla a už bych je nedala - jedna trubička bohužel držela pevně, nevypadla sama, bubínek je v tom místě tak oslabený, že už jí 2x samovolně prasknul, podstoupila několikrát vkládání cigaretového papírku do ucha, za plného vědomí, ona to vydržela, já bych to nedala, hrozně to bolí bohužel. Takže už nikdy. Ale tohle je naše zkušenost, spíš asi výjimečná, ale dcera si vytrpěla pak tolik. Doživotně bude radši používat špunty do uší při mytí hlavy a koupání, nesmí skákat do vody (druhé prasknutí bylo právě po skoku do vody) a fakt musí být opatrná. Ale nechci strašit, jen si s tím dcera opravdu prožila své.

pipi_puncocha
17. kvě 2024

My máme hodně podobnou zkušenost a postup jako @malenka3 - taky nejdříve odstranění nosní mandle a o 4 měsíce později zavedení ventilačních trubiček, taky ztráta sluchu. Syn je má rok a od té doby žádný zánět, jsem moc ráda, že jsme do toho šli. Bylo to taky na dvě operace, ale rozumím, že se zkouší nejdříve jen ty mandle. Aktuálně jedeme v červnu k moři, na ORL kde jsme sledováni synovi vyrobili špunty do uší na míru (vypadá to stejně jako naslouchátka) plus přes to má neoprenovou čelenku z Decathlonu a takto lze jít i do vody. Nějaké omezení to je, ale za mě to stojí za to.

almara2
18. kvě 2024

Syn trpěl na záněty uší opakovaně, ovšem nikdy to nebylo k píchnutí. Vloni ho bolelo trochu ucho v březnu, šli jsme na ORL, kde byl tedy nález skoro chronický oboustranný zánět uší, rozsáhlý, měl dvoje ATB, bylo doporučeno odstranění mandle v květnu a k tomu trubičky. V květnu dostal angínu, operace odložena. V červnu jel akutně do nemocnice, dostal trubičky, v létě nosil neoprenovou čelenku do vody. V listopadu odstraněna mandle i trubičky. Po zákrocích bych řekla, že je to lepší, Ťuk,Ťuk.