Ahojte holky , jsem z toho už nešťastná a tak si sem jdu postěžovat a možná uklidnit , že v tom třeba nejsme sami. Syn zrovna dnes 3 roky , včera jsme byli u pediatričky , která nám napsala žádanku na neurologii s tím , že syn ještě nemluví, taky se jí nelíbilo , že s ní nechtěl spolupracovat a plakal, závěr “zvláštní chování, opožděný vývoj řeči a horší spolupráce ” , tak jsem z toho jako docela špatná, do teď jsem pořád někde slyšela ode všech , že jejich dítě taky nemluvilo, rozmluvilo se ve školce apod. Syn je jinak šikovný , dorozumíme se jinak, já už za ty 3 roky vím co chce, na nočník si taky zprvu ukazoval a teď už chodí sám , prostě nemá vůbec potřebu mluvit , když chci aby něco řekl začne se rozčilovat a pištět , že nechce. Nechci s ním teď běhat po doktorech protože on prostě teď spolupracovat nebude s nikým , s cizími lidmi problém nemá , ale doktory prostě ne, pláče a bojí se. Za první za 2 měsíce rodím a určitě nás neobjednají hned, mám právě spolužačku na dětské neuro kam máme jít a říkala že tohle není akutní a že budeme čekat klidně půl roku. Taky vyšetrění EEG u něj nehrozí nenechá si to udělat , ani na sebe od doktorů sáhnout. Tak jsem si říkala že ho objednám až třeba v květnu na někdy na podzim protože to už bude nastupovat do školky. Měl nebo má někdo taky takový “problém” ? Nebo čím ho rozmluvit když prostě nechce ? Za každou zkušenost , radu budu ráda. Jinak vývoj měl v pořádku všechno navštěvovali jsme do 1,5 roku neonatologickou poradnu kvůli předčasnému narození (bylo to hraniční 37+0, ale vážil pouze 1,8kg tak se bral jako předčasnátko) nikdy s ničím nebyl problém , vyvíjel se jak měl dle tabulek.
@lisaha87 syn do třech let taky nechtěl. Základní slova ano. Ale když jsem po něm chtěla aby zopakoval "auto" neměla jsem šanci. Jak píšeš ty, byl šikovný, bez plen. Uměl jiné věci dřív, než starší syn. Rozpovídal se úplně sám po 3 roce. Žádný problém u mého lékař neshledal. Řekl mi, že jestliže kolem něho všechno okolo funguje jak potřebuje, tak prostě nemá potřebu mluvit. Řekl mi dejte mu čas. A světe div se. Loni v září měl 3 a dnes mluví hezky. Někdo mu ještě občas nerozumí, ale já ano. Pro mě je důležité, že mluví!!! Takže se nestresuj, je to normální ♥️
Ahoj, lehce se to řekne, ale nestresuj se tím. Já jsem si na toto téma taky prožila své, moje okolí začalo řešit, že syn nemluví v 1,5 roce! Také jsme absolvovali vyšetření na neurologii, se závěrem "opožděný vývoj řeči". Rozmluvil se ve 2,5 letech, kdy jsme ho dali na 1 den v týdnu do soukromé školky. Ve 3 letech už mluvil ve větách.
Stejně tak to může být za půlroku u vás. Jak píšeš, rozumíš mu, vše si vykomunikuje, tak proč by mluvil? 😉 Dělám si legraci, jednou mluvit začne, žádný strach. Našemu malému je teď 9 let a je to upovídaný komunikativí šikovný kluk, ve škole jedničkář.
Já bych to rozhodne nepodceňovala.Je lepší absolvovat vyšetření zbytečně,než něco podcenit.Urcite s ním hodně mluv,prohlizejte knížky, všechno komentuj a hlavně postupně odbouravej to "dorozumime se jinak".Dítě pak totiž nemá potřebu se rozmluvit.Ze začátku se mu to asi nebude líbit,bude dělat sceny a rozčilovat se,ale je potřeba na tom zapracovat.
@lisaha87 to, že nespolupracuje s doktorem je úplně ale úplně normální. Fakt. Málokterý tříletý (ale i starší) dítě nakraci k doktorovi, cizímu člověku, a perfektně reaguje na dotazy. Tím se netrap.
S tím mluvením: neřekne vůbec nic? Ani trochu? Máma, táta, auto.... jednoduché základní slova? Pokud fakt nic, tak bych určitě na neuro zašla. Pokud řekne aspoň něco málo, tak bych dala napřed šanci jen logopedii a ideálně školka aspoň na pár hodin . Někdy tohle stačí.
@me_druhe_ja logopedie ve 3 letech nesmysl
@klokanka31 no nemluví vůbec, umí jen máma a bába, zvuky zvířátek, ale ty si taky dělá podle sebe třeba místo Gaga dělá baba , pořád ho opravuju ale stejně říká baba, místo oslíka íá řekne jen á a tak , ale to máma a bába nepoužívá , jen když je sám si mele svojí mimonštinu ale se mnou nemluví vůbec , jmenuje se Kuba a když chci aby řekl jak se jmenuje většinou se jen vzteká a piští že nechce , ale občas řekne jen “ba” tak mu řeknu vždy ano jsi Kuba a opakuju to jak blbec Ku-ba …
@eldoradoh proč? Malej začal chodit už před 3.rokem. vůbec to není blbost. Pokud dítě nemluví, i tak dobrý logoped umí zvolit různá cvičení s pusinkou a zvuky.
@milusina já jsem jako neřekla že s ním nepůjdu nikam , ale chtěla bych ještě spíš počkat než hned teď má dneska 3 roky a hned letět na neuro. Podcenit právě nic nechci, půjdu tam ale teď v tom smysl nevidím , protože vím že tam bude jen ječet a nenechá na sebe sáhnout. Naše doktorka je hodná milá řekla bych že jí musí mít děti rády ale prostě náš malý vidí doktora a strach řev hysterie , cizí lidé mu nevadí včera šel sám s cizí do sklepa zapisovat vodoměry ,chytil jí za ruku a šel. Doktor prostě u nás není kámoš, je pravda že v 1,5 roce jsme byli v nemocnici a všechno mu dělali násilím kanyly, kapačky, odběry , výtěry nikdo se s ním nemazal tak nevím jestli ho to poznamenalo, jinak nemocný nebývá takže my ani nějak po doktorech nechodíme.
@me_druhe_ja umí jen máma, bába, ham, mňam, zvuky zvířátek, ale nepoužívá to, když chci aby řekl máma tak to je vzteku zakryje si hlavu a piští dokud mu nedám pokoj, někdy to řekne ale málo kdy. Začala jsem cca před měsícem dávat Equazen rybí olej co jsem slyšela od jedné dokrorky je výborný na nervovou soustavu i řeč a vidím pokrok nemluví ale žvatla si tu svoji mimonštinu a zvuky , dřív se neprojevoval vůbec jen “houkal” se zavrenou pusou teď aspoň to svoje jede a různé skřeky výkřiky apod. Řeč tomu asi říkat nemůžu ale prostě vidím změnu od té doby.
Spíš bych chtěla žádanku na logopedii ke klinickému logopedovi. Tam to s dětmi umí.. syn byl předčasně narozený 33tt. Mluvit začal více ve 2,5 a v necelých 3 letech, kdy nastoupil do školky už se celkem obstojně dorozumněl. Ale začali jsme mu dávat tehdy kolem 2 roku rybí olej (doporučuji Rosita rybí olej). Dceři jsme začali dávat v 1 roce a od 2 let nezavře pusu, nyni 2 a 5 měsíců a mluví ve větách a začíná na nás používat anglická slovíčka. Ale určitě bych šla cestou klinického logopeda, budete klidnější.
@lisaha87 pokud dite nemluvi - posila se automaticky ve třech na kolecko … logo říkala ze to rozmluveni ve skolce je tak 50:50.. muže se i seknout… jinak logopedii vyber někoho kdo se specializuje na nemluvici děti (od dvou let chodí děti na logo)…u nemluvicich děti je ta logopedie formou hry…. Zhodnotí ti kde je ok, na čem je potřeba pracovat … co mate trenovat … a fakt je to o hrani, takže se nemusíš bát .. je schopna tam dle toho co uvidi ti i říct jak to vidí … bude se te ptát na porod, jídlo, vývoj , … jako za me super tam jít .. dá ti to klid a nasměruje te to co mas trenovat .. řec je propojena s pohybem .. Hrubá, jemná motorika, …
mám doma podobný kousek, letos mu bude 12 a nikdo by nepoznal, že ve třech letech nemluvil.. teda mluvil, ale svojí hatmatilkou, kdy jsem slova rozklíčovávala i týdny.. ve třech letech jsme dostali žádanku na logopedii, půl roku jsme tam chodili jen sedávat a koukat na sebe, než si navázal vztah s logopedkou a začal spolupracovat.. nelituju ani hodiny.. na logo nakonec chodil celou školku a první třídu ZŠ, ve finále má krásnou výslovnost, lepší než většina spolužáků, na neuro jsme šli až na začátku 4. třídy na popud SPC a PPP.. ve finále má diagnozu blíže nespecifikovanou, má poruchu, ale nikdo nedokáže říct jakou přesně 😀 začala bych logopedkou, jsou celkem schopné odhalit případně i další komplikace, moc nám pomohla a jsem jí fakt hodně vděčná... mám ještě holčičku, šikovnou, mele pantem od rána do večera a tříletou prohlídku zvládla až na 4. pokus a s tatínkem, podle spolupráce u dr. bych nedělala vůbec žádné závěry
Ja bych se na logo objednala, ve.3.letech podle me uz dobry zacit. My zacli lehce po 3.nar. a taky vyrvál ale postupem casu si zvykl. Ona logopedka urcite na nej nebude hned chrlit vety, podle me se nakou dobu budete seznamovat atd. My.treba prvni pulrok proste delali kdyz to.tak.reknu jen blbosti ale zvykl si,naucil se tam jezdit rad a dalo se uz posunout.Ve 3 idealni zacit, navic logopedove maj i dost cekacky takze abys nedopadla ze tam pujdes za rok a realne neco zacnete delat v 5
Ted kdyybch se mela rozhodovat znova, zajdu na logo uz ve 2.5
@eldoradoh vůbec není! Máme úžasnou klinickou logopedku, pracuje i v jedné velké nemocnici a naopak říká, že je škoda, že pediatři k ní posílají děti tak pozdě, že se věci dají řešit už daleko dřív. My teď máme 2,5 letou a moc nemluví a určitě ji chce vidět, že leccos se už dá poznat i trénovat.
@lisaha87 chápu, že chceš i k okolnostem slyšet uklidnění a že jde jen o plány poplach a zbytečně doktory, ale v tomhle bych fakt pediatricku poslechla. I když bude syn treba v poradku, tak to, že nemluví, znamená už určitě opozdeni ve vývoji a mělo by se řešit. Nejde jen o logopedii, ale můžete chodit na ergoterapie či jiné věci, protože to mluvení je jen taková špička ledovce - je třeba posílit jine věci a mluvení pak naskočí.
Takže chápu, že se ti před porodem do toho nechce, na druhou stranu za ty 2 měsíce můžeš zvládnout pár lekaru/terapeutu (neboj, většina dětí v tomhle věku vzorně nesedí a nedělá, co řekne lékař, i přesto oni už dokáží i z té nespoluprace leccos vypozorovat) a nějaké pripadne terapie/sezeni si pak nastavit podle sil (nebo něco aspoň cvičit doma). Fakt čím dřív se začne, tím líp...
Jsme na tom podobně, syn bude mít 3 na konci dubna a řekne tak 10 slov max + zvuky. Jméno taky nic. Ale rozumí, domluví se po svém. Nočník chápe, ale jde sám od sebe jenom tak 1x denně, jinak to pouští... Na prohlídce jsme ještě nebyli, ale už mám termín na foniatrii, u klinicky logopedky a dětského psychologa. Ještě sháním právě tu neurologii. Já budu radši, když mi ho zkouknou a nic zásadního nenajdou. Jako taky doufám, že se rozmluví tak nějak přirozeně sám, ale bohužel nevidím od cca dvou let žádný velký pokrok. A taky srovnávám s jeho starší sestrou, vím že bych neměla, ale tomu se nejde vyhnout asi. Ta zase povídala strašně brzy, cca v roce a 3/4 pěkně, a jí ta pusa jela nonstop. Jsou úplně rozdílní, dcera sice mluvila, ale pohybově trochu nemehlo doteď, syn je zase motoricky šikovnej, ale mlčí...
@lisaha87 Pokud nemluví vůbec, řešila bych to hned, lepší dřív než pozdě. Moje dcera přesně ve 3letech uměla 60slov a už 3mesice před tím jsme byly u klinické logopedky. Nenutila jí mluvit,ale hrála si s ní a diky tomu poznala jak rozumí,slyší,chápe. Dcera se po 3narozeninach krasne rozmluvila,ale kdyby ne,tak se s tím dá aspoň včas pracovat, protože objednání lhůty jsou všude dlouhé.
@lisaha87 a proč ne? Lepší dřív než něco podcenit...
Můj syn ve 3letech mluvil velmi málo, starší dcera má vývojovou dysfazii takže jsem u něj nechtěla nic podcenit, kolečko po odbornicich, teď už chodíme přes 2roky ke klinické logopedce a začínali jsme tehdy na tom, že si s ním hrála a při tom mu říkala zvuky zvířat, chodí tam děsně rád, protože už se chlubí, že se naučil básničku, že umí to, co po něm chce...
Pořád je na pomezí "opožděný vývoj řeči/ vyvojova dysfazie", v 5,5letech mluví docela hezky, snaží se ve větách, pořád převládá, že občas mluví špatně, prostě má své slova 🤷♀️
@lisaha87 no a co tatínek? nemáte nemluvy v rodině třeba? 🙂
táta, děda..., hm?
jinak rozumím, že tě to skolilo, rozumím, že si těhotná před porodem, a nechce se ti někde trmácet zvláště, když víš, jak tvůj syn reaguje na lékaře, takže bych s přihlédnutím k tomuto spíše věnovala čas najít nějakého ideálně klinického logopeda a zkusila návštěvu se synem u něj.
🍀
Šla bych na ušní, abych měla jistotu, že dobře slyší.
@lisaha87 Ja jako mama ditete,ktere ma vyvojovou dysfazii a ve 3 letech dle popisu mluvilo vice nez tvoje,bych ti doporucila abys to resila. Radeji zbytecne nez pozde. Syn chodi od 3 let na logo a sikovna logopedka to s ditetem svede i pres nespolupraci. Vysvetli aspon rodici nejake veci,jak trenovat rozvoj reci formou hry atd. Vsude jsou dlouhe objednaci lhuty,uz bych zacala. Oni nekteri ti reknou,ze se dite rozmluvilo ve skolce. Ale uz treba nereknou,ze aktivne rikali ano,ne,mama,tata,baba apod. Jen to povazovali za to,ze dite nemluvi.
@lisaha87 dcera taky ve 3 letech vůbec nemluvila. Nejvíce nám pomohla klinická logopedka, která po vyšetření přesně řekla, jak s dcerou máme pracovat a jak na ni máme mluvit. Takže blbost logoped takhle brzy není. To může říct jen matka zdravého dítěte, která vůbec neví, jak práce logopeda vypadá a která takové problémy nikdy neřešila.
Moje dcera má vývojovou dysfázii, ale díky úžasné klinické logopedce po nás začala opakovat a začala více mluvit. Potom následuje vyšetření u klinické psycholožky, tam se nic jiného nezjistilo, pak vyšetření na neurologii a EEG, to moje tenkrát nevyšetritelna dcera taky zvládla, díky úžasné zdravotní sestřičce a ještě vyšetření sluchu a foniatrie - napřed měla dcera vyšetření VRA a až pak později audiometrii.
Já za sebe bych to řešila, i kdyby to byl jen opožděný vývoj řeči.
Máme ještě mladší dceru a úplně žasnu, co všechno zdravé dítě a kdy umí. Ta se učí úplně sama a chápe taky sama od sebe. Ta v roce a půl mluvila tak, jak starší dcera ve 4 letech. Ta starší to má vše naučené a vydřené. Malé to do hlavy naskakuje samo. Hold je to neurovývojová porucha.
@lisaha87 za me taky jit.. taky jsme si to strihli.. neuro, foniatrie a logopedie.. dcera ma problem s artikulaci, ma slaby jazyk a blbe se ji mluvi.. jenze je lepml, takze je ji sedm a stale problemy jsou.. uz ji aspon rozumi okoli, ale kvetu z ni..
A porad mi prijde to lepsi zacit resit s miminkem ve vajicku, nez s batoletem co bude vse zkoumat.. budes mit naskok. Abudes vedet..
Logopedie je stejne prevazne o praci doma..
@lisaha87 A to jako nemluví absolutně nic? Naše malá dlouho říkala jen pár slov. Byla jsem z toho pak taky už nesvá, ale dala jsem jí prostě čas. Těsně před 3.narozeninami začala opakovat všechna slova co jsem říkala, a už to šlo krásně hopem, rozpovídala se strašně rychle asi během dvou měsíců. Teď jí v květnu budou 4 a pusinku nezavře od rána do večera 😊 A že nespolupracuje s doktorkou? Naše malá taky nějak nespolupracuje...Jako otevře pusinku atd.,ale při kontrolování očí nepípla ani ťuk. Doktor neřešil, a odložil to. Nevidím na tomhle chování nic divnýho. Malé děti se hold bojí/stydí, a fakt nemusí před cizími promluvit ani slovo...