Malá má valgózní paty, pediatrička nechce řešit, ortopedi doporučují vložky( které mám pocit moc nepomáhají - většina mamin to bohužel potvrzuje), fyzioterapeutka doporučuje ortézy, se kterými tu není moc zkušenost, někdo doporučuje pevnou kotníkovou obuv, jiní zase chůzi naboso a cvičení a teď babo raď. Sháním někoho, kdo to řeší u svého dítěte, zajímá mne jak a jestli je s věkem zlepšení nebo zhoršení nebo setrvalý stav. Malé jsou teď 3 roky.
Plochou nohu a jiné věci řešíme v rámci kraniální osteopatie a Dornovou metodou.. velmi úspěšně.. Já sama doporučuji. Řešili jsme i vbočené palce u dospělých, křivé nohy do x - a také byly výsledky
@bohuli Ahoj, řeším to od mimina u syna (mám dobrou kamarádku fyzioterapeutku) - do 3let nosil kotničkovou obuv, loni k tomu dostal vložky, kamarádka doporučila nějaké cvičení (má i ploché nohy). Zatím zlepšení nevidím, takže nám nabídla "tejpování", že na měsíc mu nohu zatejpuje a uvidíme, jak to bude snášet. Jinak pediatr to taky neřešil..na ortoedii jsem šla sama. Před týdnem jsem byli poprvé na logopedii , že "šišle" (bude mít 5) a on mu jde i jazyk "šejdrem".... jak prostě má vadné držení těla, že se to promítá i do toho mluvení, tak musí posilovat jazyk 😀 Zítra zkusím vyfotit toho mého. Jinak mě ta fyzio "utěšila"., že prý ať se neděsím, že min.50% dětí by po jejím vyšetření dopadlo hůř (fakt ho prohlížela asi 20min., měřila tělo krejč.metrem a psala si míry, odchylky atd.) - většina mamin šmatlání dítěte neřeší....ono ho to nebolí.... zatím 😅
@olusenka děkuji za reakci, já teprve hledám, jaké jsou alternativy, popravdě v úspěch vložek moc nevěřím, ptala jsem se na toto téma už ve svém blogu, psaly mi tam maminky, co jejich děti nosí vložky už 3 roky a nevidí efekt :( I fyzioterapeutka mi řekla, že to nic neřeší, dá se vložka - noze se uleví, sice nebolí, ale nijak to nohu nedonutí pracovat, vložka se vyndá a noha se zas zbortí :(
Nechci být vlezlá, ale není na škodu si najít v místě bydliště dobrého terapeuta Dornovy metody.. je i přímo seznam na stránkách Dorna o doporučených terapetech.. ti ví, co způsobuje plochou nohu a jak to řešit..
Ano, mám s tím osobní zkušenost. Kraniální osteopatie je jemná rehabilitační metoda pracující s měkkými tkáněmi, vazy, i kostmi - v souvislosti s nohou. Vše bezbolestné.. Dornova metoda na základě diagnostiky manuálně napravuje postavení kyčlí, kolen a hlezna a tím řeší problémy s plochými nohami či vbočenými patami. Naučíte se i hlídat nesprávné pohybové návyky dítěte
Jéé, já zmínila i kraniální osteopatii. To není na škodu 😀
Operace nic nevyřeší! Do budoucna to bude ještě horší. Dcera měla křivé prsty a paty dovnitř, koupila jsem jí Hanákovy stélky a nožičky má krásné. Ve školce má sandálky od Hanáka a doma nosí jenom stélky. Chce to trpělivost a nosit opravdu pořáááád. stelkyhanak.cz. jsou tam fotky, vše je tam vysvětleno a dává to logiku!!! Po porodu mi klesla klenba a každé šlápnutí mě bolelo, tak jsem si koupila stélky i já 🙂
Ješte přikládám foto aktuálního stavu.