Ahoji. Vcera jsme byli s dvouletou dcerkou na cviceni a dnes jsem se dozvedela, ze chlapecek, ktery tam nebyl ma nestovice. Byl tedy s nami v kontaktu minulou stredu. Jde o to, že pristi tyden v patek letime na dovolenou. Mám strach, že by infekce mohla propuknout tam.
Myslite, ze je rozumne letet? V kontaktu byli jen hodinku. Navic jsme byli na cviceni i vcera, takze tam mohl byt uz nekdo nakazeny.
Nejvic se bojim, ze by infekce propukla tam a nevim jak bych maleho udrzela v karantene a jak se to pak resi pri odletu apod. Mate nekdo zkusenost? Leteli byste? Zrusenim bychom prisli o 50% ceny.
A víš přesně, kdy se tomu klukovi vyrazily pupínky? Dítě je většinou infekční 2 dny před tím, než se mu objeví pupínky. A pak zhruba první týden pupínků. Třeba jste se ani časově nestrefili do doby, kdy ten kluk byl infekční. Jinak na dovolenou bych pro jistotu vzala něco na léčbu neštovic (Fenistil gel, Nurofen na horečku). Cestovní pojištění pro případ komplikací počítám máte...
Pokud se třeba s tím chlapečkem dcerka na cvičení tulila den před tím, než mu vyskákaly pupínky - zvažovala bych, jestli nenechat dceru třeba u babičky, pokud máte tu možnost. Můžete letět i bez dcery, ne? Stejně 2 leté dítě si tu dovolenou ani moc nebude pamatovat.
Letěla bych, vzala bych s sebou pro jistotu nějaké chladivé gely, hypermangan, kdyby propukly. U nás dcera byla 24h v kontaktu s bratrancem, kterému následující den vylezly pupínky...blbli spolu, leželi vedle sebe i v noci a neštovice nedostala.
Urcite bych jela!! 😅 Pravdepodobnost, ze to chytla je 50 na 50. Inkubacni doba byva v drtive vetsine 14 dni, takze by pupeny mohly vyskakat az na konci dovolene.
@fire85 Navrhla jsem další možnost... Nemocnému děcku (pokud teda bylo opravdu v kontaktu s tím klukem, když byl zrovna infekční) možná bude líp u babičky. Záleží taky, kam letí. Když tam budou čtyřicítky vedra, tak na neštovice nic moc, když se děcko potí jak prase. Záleží i na zdravotní péči v místě dovolené pro případ komplikací. Osobně by se mi třeba moc nechtělo do nemocnice v Egyptě...
Ja bych urcite jela, ale my nejsme typy, co vymysli tragicke scenare dopredu. Muze to vypuknout a nemusi. A prubehy jsou taky různý. Syn mel jen par pupinku, jinak nic k tomu. Jedte a uzijte si to. ❤️
Pokud ten kontakt byl "byli jsme na stejném cvičení" a to cvičení není o tom, ež po sobě ty děti hodinu intenzivně lezou (což vůbec nevím, jak by cvičitel zařídil, aby dělaly), tak bych to vůbec neřešila a jela. Neštovice jsou dost infekční, ale ta pravděpdoobnost, že je chytí ve chvíli, kdy kluk minulý týden vypadal dost ok, na to, že s ním rodiče šli cvičit a kontakt byl fakt "byly jsme hodinu ve stejné místnosti", je vlastěn dost malá. To by se člově fakt bál vystrčit nos z domu.
@adelisss To by ses divila, jak si 2 leté dítě dovolenou užívá a pamatuje 🤣
Hodit nemocné dítě babičce na krk a jet si užívat? To snad nemyslíš vážně. A i při 40°C ve stínu jede na pokoji klimatizace 😉
Riziko nákazy vypadá nízké. Na dovči může propuknout i jiná nemoc, nikdy nevíš, ale kvůli toho člověk nebude furt zalezlý doma…
To nikdy nevíš, moje dítě mělo ve školce za ty roky asi 5 vln neštovic a nic. Dočkal se až na základce a to jsme byli vyloženě na návštěvě u maroda.
@adelisss jako ze letet s pocitem ze mu bude zle, treba hodne zle a bude chtit maminku a maminka nekde na plazi?
-bude lezet v teplotach a nebude ve sve kuzi a mama si uziva?
Tak to bych svymu diteti fakt neudelala.
Dalsi vec je-nechat se s tim babicku (s prominutim) s*at-at se postara o decko totalne na sr*cku..??
To mi prijde teda fakt strasny
Prubeh se nikdy nevi ale.syn treba to mel fakt hodne, 4 dny dny byl uplne odstavenej a jen polehaval a to ma adhd-takze si.asi dokazete predstavit jak mu bylo.
Byl bledej a teklo mu z očí, bolelo ho ucho.a.mel silenou rymu....
To bych si vycitala do konce zivota a dovcu si vubec neuzila a jeste jeka o pulku driv dom
@snahnah Ano, myslím to vážně :D mému děcku bylo v tomto věku srdečně jedno, jestli se koupe v moři nebo v bazénu. A ani nemá z tohoto věku vzpomínky. Maximálně mu ukážu fotky a zeptá se: to jsem já? :D Když se potřebuješ hádat, tak se pohoršuj :D My máme s babičkou skvělý vztah. Umí se postarat. Bez dítěte jsem na dovolenou nikdy nejela, protože jsem tuto situaci v reálu neřešila. Řekla jsem své řešení jako jednu z možností, tak se z toho třeba po***
@hanka_12345 S babičkou máme dobrý vztah, umí se postarat. Nemám doma závisláka. Spíš mé dítě třeba při cestování má problém se změnami, jiným jídlem a při nemoci ještě víc.
My jsme taky nechytli neštovice napoprvé, když byly v okolí. Ale když už jsme je chytly, tak jsem řešila, kdy je dcera infekční, protože jsme byly na rodinné oslavě, kde byli i kojenci. Naštěstí to bylo asi 4 dny před objevením se pupínků. Ostatní děti se nenakazily. Neštovice sice můžou být tomto případě planý poplach, ale zase představa, že letím s osypaným děckem x hodin domů. V letadle mě rodiče ostatních dětí zabíjejí pohledem... A pak tu ještě pohoršená spolucestující napíše na Koníka :D
Jela bych. Dalsi moznosti je ockovani, domaze castecne chranit i pri nakaze
@adelisss no ale zavislak byt nemusi ale tu mamu proste chce, navic je to celkem narocny. Na babicku bych to nehazela
@hanka_12345 tak samozřejmě záleží na babičce, jestli má čas a chce se starat, určitě bych někomu necpala dítě násilím. Každopádně neštovice většina dospělých nechytne, tak tím člověk většinou ani neohrozí hlídajícího. Další možnost je neletět, pokud by bylo fakt riziko nákazy (jak už jsem psala výše - tulení apod.). To si musí každý zvážit sám. Sice jsem neslyšela, že by někoho nepustili kvůli neštovicím do letadla, ale sdílela jsem sem odkaz, kde se o tom píše. Plus letět je něco jiného než jet autem - ohrožování dalších osob...
@kadla88 chapu. Je dobre, nemyslet na to negativni hned 🙂 ja jsem bohuzel ten druhy pripad. Ale potom co vim nyni, si dovcu asi rozmyslime. Nakaza se u chlapecka projevila hned druhy den. Navic jsem zjistila, ze je uplne stejne nakazene i jine dite. ( jsou spolecne casto v kontaktu, tak se asi nakazily nekde stejne).
Takze jsme byli sice jen hodinku v male telocvicne, kde deti běhají a vzájemně se míjí. Na nekterych fotkach maji hlavy celkem blizko u sebe. Dobrý pocit z toho nemam.
pojistovna by nam zaridila izolaci, ale pouze pro me a dceru. Let by pry presunuli do doby, kdy by dite bylo neinfekcni.
@adelisss dite bychom babickam urcite nenechali. Mala ma jeste prso a ja bych si to urcite neuzila a jen odpocitavala dny. Uprimne si ti dovcu chceme uzit s ní.
No, já jsem střelec, takže samotná dovolena s potenciálními neštovicemi mi přijde ok, ale ten let. To je blbý. Pokud se dcerka osype na dovolené, tak je skoro jisté, že vás do letadla nepustí. Museli byste shánět potvrzení od doktora a ten by vam ho asi nedal jen na dobré slovo. Vlastní zkušenost, kdy jsem byla svedkem, jak vyhodili rodinu z letu když neměli potvrzení a děti nestovice už evidentně zaschlé.
@kristynka25 Já jsem to brala z finančního hlediska, kdyby vám bylo líto těch peněz, že propadly za všechny lidi, co měli jet na dovču. Nemocné dítě bych moc v zahraničí nechtěla, protože prostě nemám až takovou důvěru k cizím doktorům + třeba jazyková bariéra... V ČR by s babičkou případně mohla ke své dětské.
@adelisss jojo je to blbý a penez mi lito opravdu bude. Zvlast kdyz jsme na dovcu museli setrit. Pred par lety jsme navic prisli o 60 tisic, protoze cestovka krachla… taky to bolelo. Ale porad je pro me dulezitejsi byt s dítětem ve chvili, kdy me potrebuje. Od narozeni je mala silene kontaktni a neumim si predstavit, jak by dvoulete dite, ktere jeste nikdy nebylo nemocny, prozivalo svoji prvni otravnou nemoc bez maminky a prsa.
Ale to je jen nas pripad a muj pohled na věc. Diky za tvuj nazor. 🙂
U nas je jeste problem, ze mala je fakt neposeda. Neni pul dne, kdybychom nesli ven. v klidu nevydrzi a to mame celkem velky barak a stejne ji to neunaví. Takze izolace na nejakym pokoji, kde nema ani moc hracek, by byla asi ocista.
@kristynka25 Je možné třeba dovolenou nabídnout kamarádům nebo rodině? Měli by s tím v cestovce problém?
Každé dítě je jiné. Je fakt, že už mám starší dítě. Ve 2 letech by to odloučení bylo psychicky náročnější než teď. Mně by dcera zase v cizině při nemoci asi nic nejedla. Ona celkově má problém s novým jídlem.
@adelisss tahle moznost me taky napadla, ale bohuzel to nejde. Zajezd i letenky jsou na jmeno.
@kristynka25 Není možný přepis, třeba i za poplatek? Osobně jsem se s tím nesetkala, ale viděla jsem nabídky v cestovatelských FB skupinách.
@kristynka25 Já bych letěla. U nás ve školce se na neštovice po nakaze čekalo i tři týdny. Za méně než dva týdny je nedostal snad nikdo. Pokud jde o neštovice a let třeba zpět - my se loni vraceli s impetigem, na let jsem to přelepila náplastí. Na letišti jsme viděli dítě s pupinkama, prý od komára. Jasně že je otázka, jestli to někdo "pozná". Stejně tak je ale možné, že se ani vysypat nestihne. No a dále je samozřejmě možné, že to chytila. Je to samozřejmě riziko - ale to je u všeho.
@kristynka25 Ano,letěla bych. Jistota, že je bude mít opravdu není a vy přijdete o peníze i o dovolenou.