Už týden má průjem

nikolaamiminko
6. čer 2019

Syn 16m má už týden průjem, kadí sice max 3x denně, ale vždy je to totální nálož, že je zesraná celá postýlka (nebo vše kde zrovna je). Byli jsme u doktora, ani neudělal stěry a řekl, že je zbytečné hledat příčinu, ale musí se to léčit. No dávám enterol (rano a vecer jednu kapsli) - bez ucinku. Pak ma dietu, ale ryzovy odvar s mrkvi za zivyho boha nepozre, takze davam banan, stare rohliky a piskoty. Nastesti teda pije (slaby cerny cajik trochu slazeny - jinak by to nepil). No a ma otazka zni, jak dlouho je normalni kdyz trva prujem? A muzu mu dat i jine jidlo? (Testoviny, brambory? - i kdyz teda pochybuju ze to sni)....No mam z toho strach (prvni dite, prvni prujem) Budu vdecna za jakoukoli radu.

Jo a ještě dáváme rano a vecer UM jako obvykle (tak jestli nedela neplechu to?)- ale vzdy breci a prosi o mlicko, tak nevim co jineho bych mu misto toho dala...

bayt
6. čer 2019

@nikolaamiminko Tak ono technicky vzato to není ani průjem, když to je jen 3x denně. A zkusit jiné věci z lékárny? A odvar z rýže na pití?

lv
6. čer 2019

Kup um Nestle AL110, je speciálně při prujmech. Dala bych ještě Smectu, pokracovala v dietě - i nemaštene suché brambory, netucny vývar, suche těstoviny, libove dušené maso..

nikolaamiminko
autor
6. čer 2019

@bayt Ano zkouseli jsme - nepozre to :( ani domaci ani kupovany (hipp ORS200), no a prujem bych rekla, ze to je, kdyz je to v podstate “voda”

bayt
6. čer 2019

@nikolaamiminko A naředit třeba s džusem? Myslím, že třikrát denně, i když voda, ho neohrožuje. Dávala bych i minerálku radši...

alassel
6. čer 2019

Jako matka bys mela trvat na vyteru od doktora. Nema duvod ho odmitat.. nedavej UM. Mliko podporuje prujem. Nebo nared jen jednu odmerku treba do 120ml. Zkus boruvky. Muze mit i reakci ma UM.

bayt
6. čer 2019

@alassel Ale v 16m dítě mlíko potřebuje.

alassel
6. čer 2019

@bayt ja nerikam ze ne. Ale ten tyden to holt musi nejak vydrzet. Na prujem se mleko opravdu nehodi..

zmrzlinka
6. čer 2019

Skus Hylák forte A netlačí se malý zuby.Moje děti vždy u zubů měli průjem.

iulia
6. čer 2019

Stolice 3xdenne - prujem neni. Zalezi jaky puvodce Vaseho stavu - virovy, bakterialni ci parazitarni. Ja pri techto stavech postupuji takto: prvni den pije jen cerny caj s glukopurem. A dam cerne uhli (max 3 denne) - ale pozor, kdy ma teplotu cerne uhli nedavej. Vyzkousej silicea. Kdyz projevi zajem o jidlo, nabizim nejdriv kapsicku samotnou, potom i s piskotem. V pripade zlepseni stavu - vyvar (uvarim den predem, dam do lednice a druhy den odeberu tuk). A postupne pridavej. S jidlem nespechat, hlady neumre. Pit jen cerny caj s glukopurem, nekdy drazdi i voda. UM mleko jsem davala jen na vecer, kdyz uz se dozadoval. A pri zlepseni opet dat mleko, pokud ho ma rad.

iulia
6. čer 2019

A nekdy to muze byt nemoc zoubku, ale to by tyto stavy jsi uz musela zazit u prorezavani zubu. Koukam, ze mate 16m, takze zuby mate.

nikolaamiminko
autor
6. čer 2019

@iulia Diky, jj od zubu to nejspis nebude - respektive tech 8 zubu co uz ma bylo vzdy bez prujmu

simirek1
6. čer 2019

Určitě bych na doktora přitlačila,at vezme stěry, dodala miminku probiotika v prášku, velmi důležitý je rehydratační roztok na doplnění minerálů, které rychle z těla odchází ven stolicí, pokud má dítě častěji řídké stolice, neustále nabízet tekutiny-vhodný černý, hořký čaj, nabízet po lžičkách nebo v lepším případě z lahvičky. V drogerii lze koupit i rýžovou kaši! držím děťátku pěsti! 🙂

nikolaamiminko
autor
6. čer 2019

@simirek1 Dekuji, ten rehydratacni roztok mame, ale nedostanu to do nej :( to same ani ryzi v jakekoliv podobe (rozvar, kupovany ani domaci, s mrkvi, kasi, s bananem)...

simirek1
6. čer 2019

Ted jsem si přečetla v tvém závěru textu, že mu podáváš UM, mléko v jakékoliv podobě se musí z jídelníčku vyřadit, protože to může podporovat průjem !!!!

calvac
6. čer 2019

@nikolaamiminko Tady bych asi trvala na vysetreni. Tyden je uz dost dlouho.

makronka222
6. čer 2019

UM bych nedavala. To si myslim, ze je ten pruser, vzdyt se mlecne vyrobky u prujmu maji vyradit z jidelnicku

josefina_i
21. čer 2019

Ahoj, jak jste dopadli a co to bylo? Já teď řeším to samé se synem, který má průjem už tři týdny. ☹

ilonne
21. čer 2019

@bayt při průjmu je základ vysadit mléko i UM. Jediné mateřské nevadí a je naopak žádoucí. Syn mě teď taky střevní potíže, byl bez UM a kaši nakonec 14 dní,, neb se mu to pořád vracelo.

alyssa1
22. čer 2019

Také doporučuji Hylak Forte, nám pri prujmu pomohl.

bayt
22. čer 2019

@ilonne Hlavni je ale dostatek tekutin, prujem je nejvetsi problem v dehydrataci. Zalezi, zda dite prijme jine tekutiny.

ilonne
22. čer 2019

@bayt jenže když mu bude dávat UM, akorát ten průjem podpoří a rozhodně nevylecis. Mám tři děti a věř, že "břišníma bacilama" si vsechny prošly už několikrát. Netřeba mě o léčbě střevních viroz poučovat....

bayt
22. čer 2019

@ilonne Tak jsem si schvalne nasla vyjadreni pediatricke spolecnosti a naopak podporuji podavat UM v takovem mnozstvi, jake dite pojme. Hl. nebezpeci prujmu je dehydratace, jinak to v podstate az takovy problem pro organismus neni. Prislo mi uz z podstaty nelogicke utnout podavani tekutin.

krasna_neznama86
22. čer 2019

U nas tohle bylo vzdycky k zubum.

ilonne
22. čer 2019

@bayt Asi takto - me je to vcelku jedno, jestli někdo chce dávat svému dítěti UM, když má střevní potíže a tím mu je zbytečně prodlužovat, at činí, jak uzná za vhodné. Nerozumím, proč by jsi měla odstavením UM, odstavit dítě od tekutin, ty mu dokonce ve zvýšeném množství dodávat musíš. Vyřeší to vlaznym čajem slazenym medem nebo glukopurem. Ano, stává se, že děti odmítají veškeré tekutiny, nicméně v tom případě to s UM nezachránís a naopak nadelas ještě větší paseku. V tomto případě to vyřeší pár denní hospitalizace. Žádná tragédie se nekoná.

ilonne
Autor odpověď smazal
Zobraz
valkyra222
28. črc 2019

Nás malý měl 14mesicu. 3-4x denně prujem dva týdny v kuse. ale takový že voda a každá plina prosakla a smrdelo to šíleně!! prebalovala a prevlikala jsem postele i v noci. Stery čisté krev taky. Doktorka pořád říkala že to může být z jídla a nebo mu něco nesedlo. Horečky neměl. Byla a jsem 💯 % přesvědčena že to měl tehdy od zubů. Jedl a pil normálně. Na konci všeho mu vykoukly zadní 4ky. Takže tak. 🙂

zelenaesmolda
28. črc 2019

@nikolaamiminko
piskoty bych pri prujmu nedavala,jsou tucne a plne cukru,stejne tak jako nesladit ten caj.jak jednou dite naucis na slazene piti tak uz ho tezko odnaucis...