Určení boreliózy z moči, máte zkušenost?

dagy99
2. lis 2015

Dobrý den, milé maminky.
Chtěla bych vás poprosit o radu. Syna (19 měsíců) před cca 8 týdny venku něco štíplo. Vosa nebo tak to nebyla, neplakal. Spíše komár nebo nějaká muška. Teď se mu v místě bodnutí udělal takový vystouplý červený pupínek cca 2 cm v průměru. Mám strach, jestli to není borelioza. Byla jsem u dr, prý se o boreliozu nejedná, ale kontrolní odběr krve, který jsem chtěla, neudělala. Přišlo mi, že se jí prostě brát krev nechce, přece jen by to byl asi boj u tak malého dítěte. Máme donést pouze moč, dle dr by se borelioza prokázala i z ní. Nikdy jsem o tom ale neslyšela. Máte s tím zkušenosti? Nebo najde se nějaká maminka lékařka, která poradí??
Děkuji moc za vaše rady.

alkuska
2. lis 2015

Z moči se borelioza taky někdy stanovuje, narozdíl od krve se tam nehledají protilátky, ale přímo borelie. Nejsem schopná ale říct jestli je to lepší nebo horší vyšetřovací metoda, jen že to existuje.

dagy99
autor
2. lis 2015

Děkuji moc za vysvětlení. Vůbec jsem netušila, že to z moči také jde. Zítra jdeme k dr, tak snad budou výsledky v pořádku

martaa
27. lis 2015

doporučuji vám návštěvu webu borelioza.cz a také konzultaci u dalšího lékaře, případně rovnou zahájení léčby LB tedy neradno podceňovat a to že velká většina lékařů s ní má pramalé zkušenosti a léčbu a význam této nemoci velmi často podcenují je neoddiskutovatelný fakt.

dagy99
autor
28. lis 2015

Děkuji za zprávu. Kontrolní vyšetření nám dr. nakonec udělala. Výsledek byl negativní, takže je vše v pořádku.