|Ráda bych se zeptala jaké máte skušenosti s tupozrakostí ve škole. Čtení, psaní, tělocvik. Měli nebo mají děti s tím problémy nebo to zvládají běžně?
@hhelik Sama mám tupozrakost, kterou mi zjistili v roce. Ve škole jsem žádné problémy neměla a to na levé oko bez čočky nebo bez brýlí téměř nevidím. Do puberty jsem měla i šíleně moc dioptrií. Nikdy mi to při tělocviku nevadilo. Čtení i psaní jsem zvládala. Jen mě museli přesazovat do předních lavic, protože ze zadních jsem špatně viděla na tabuli.
Cteni taky bez problemu, byla jsem nejlepsi v nem. V dospelosti nemuzu mit ridicak, nevidim 3D filmy, spatne odhaduju vzdalenosti a sirky.
Jsem tupozraká, ve škole jsem nikdy žádný problém neměla. Prostorové vidění podle mě nesouvisí s prostorovou představivostí potřebnou v matematice. Hrála jsem závodně volejbal, tady přiznám, že asi tupozrakost trochu handicap je, i když to člověk těžko posoudí, když jiné než tupozraké vidění nezná. Občas jsem zkoušela na tupozraké oko čočku o různých dioptriích a měla jsem pocit, že se vidění zlepšilo. Bohužel mě z toho bolela hlava. Lékaři mě strašili, že budu na bolesti hlavy trpět, ale nikdy jsem tento problém neměla, kromě okamžiků, kdy jsem měla nasazenou čočku. Bude mi 27 let a jediné, v čem mě tupozrakost omezuje, je nemožnost návštěvy 3D kina. 3D prostě nevidím a obraz v kině je rozmazaný. Druhou věcí je mnohem větší strach o zdravé oko.
Záleží hodně na tom, jak je na tom druhé oko. Já mám druhé oko úplně zdravé, takže v zásadě vidím perfektně. Bylo mi jedno, v jaké lavici sedím, na tabuli jsem vždy viděla. Ten rozdíl je v tom odhadu vzdálenosti, ale to se člověk prostě naučí. Vím, že bych nemohla být pilot, ale že by tupozrakost byla důvodem pro nemožnost mít řidičák, o tom nic nevím. Řidičák mám, nemám v něm žádný údaj o oční vadě/brýlích....a myslím, že řídím i parkuji výborně. Nijak mě to neomezuje. Ale opakuji, díky bohu mám druhé oko úplně zdravé. Pokud bych neměla, asi by to bylo jinak...
S tím řidičákem to slyším taky poprvé. Řidičák mám 10 let, taky nemám záznam, že musím řídit s brýlemi nebo tak něco. Dokonce můj muž má řidičák a po úraze na jedno oko nevidí vůbec, na druhém měl spoustu dioptrií, teď má po operaci, tak je bez brýlí, ale pořád vidí jen na jedno oko. Má zbrojní průkaz, řidičák a žádná pracovní omezení.
Asi holky zalezi na vade, ja nevnimam nic ze stran na to tupozraky oko, neodhadnu naprosto nic, u ocni jsem neprosla s papirama na ridicak. Bryle nenosim uz x let, ale na tupozrake oko vidim kulivy jak s brylema, tak bez nich, na druhym oku mam asi 1,5 dioprie.
Jinak neumim si predstavit ridit s timhle, ja ze steany na blby oko nevidim ani lidi znamy, vzdycky mi pak nekdo rika, proc nezdravim na ulici. Neumim si predstavit s timhle byt ucastnik silnicniho provozu, silim i jako spolujezdec. Nevidim namalovanou, krychli, kvadr atd. Pro me to jsou ctverecky s carkama :D
@hhelik Moje dcera je tupozraká,problém jí nedělá ani čtení,ani matematika(kromě rýsování).S tělocvikem je to horší,ale možná to bude i tím,že má středně těžkou poruchu sluchu.Problém měla s brýlemy,často se jí motala hlava a měla závratě.Jinak o tom,že může mít tupozraký řidičák slyším poprvé.
@soyevita ja nevidela ani ty 3D obrazky, ktere frcely, kdyz mi bylo tak 10 :D asi zalezi celkove na ocni vade, ja mam tupozrakost plus nevidim dobre na dalku. Ale nekdy kolem 18 let jsem prestala bryle nosit, na tupozraky oko jsem videla stejne na prd a furt se mi motala hlava. Mam problem treba precist neco na delsi vzdalenost, na "blby" oko koncim pri vysetreni tak na tretim radku, tim lepsim nevidim cca ty spodni dva. Ja bych si treba na ridicak netroufla, proste vim, ze nevidim dobre a nejsem schopna uhlidat tu levou stranu vubec.
Děkuji moc za vaše názory a vaše skušenosti. syn má na zdravé oko 1 dioptrii a na nemocné 7,5. Má ve škole problém při hraní fotbalu, nebo běhání ve skupině dětí. chová se u toho zmateně a neorientuje se. Ve škole zatím je v 1 třídě takže matika ok ale v češtině blbě čte. Nevím zaj e to nemocí očí nebo dalšíma vadama(disleksie a psaní diskrafie) u čtení má potíže se čtením n a h splívá mu to v trvá mu než rozpozná co je to. Naklání knihu všema možnýma směrama mě i učitelce příjde, že to blbě vidí. A u psaní se netrefuje na řádek. Píše pořád pod řádek nebo naopak nad řádek. S přecházením silnice má taky problém. Při přecházení na tupozraké oko (na té straně)musí dávat veliký pozor a natáčí celé tělo jelikož to asi španě vidí. V půl dubna jdem na kontrolu na oční tak uvidíme co nám řeknou 🙂
Tupozrakost je blbá v tom, že tomu oku nic nepomůže. I kdyby se na něj dalo 20 dioptrií, tak se nic nezlepší, Nedá se s tím prostě nic dělat. Ale myslím si, že pokud je druhé oko zdravé, nebo je na něm nejaká klasická vada, která se vyřeší brýlemi/čočkou,tak nemůže být problém se čtením. Prostě kouká jen jedno oko, ale to stačí. Kdy Vašemu synovi na tupozrakost přišli? Mám pocit, že se to dá řešit do 5-6 let věku..U mě to bohužel zanedbala doktorka, která to nepoznala a přišlo se na to později, když už s tím nejde nic dělat...
@hhelik Dcera dlouho nebyla schopná přejít silnici,až letos v 6.třídě chodí sama.A zmatená ve skupině byla taky.Dost se to věkem zlepšilo.Píše docela nehezky,ale to svádím na to,že je levák.Potíže se čtením by syn ale mít neměl.Řešila bych to být vámi vyšetřením v pedagogicko-psychologické poradně.U nás na to přišli v 5letech a okluzor nám nepomohl.
Přišli jsme na to už ve 3 letetech. Okluze, cvičení na ortoptice, ale žádné výrazné zlepšení pořád není, i přesto, že opravdu poctivě trénujeme. Uvidíme časem jak se to bude vyvíjet.
Holky, ja myslela, ze se to vzdycky spojuje se silhanim? Ja silhala od narozeni, na oko jsem cvicila uz nekdy od 6m, bohuzel to nepomohlo na tu tupozrakost.
Můj syn vůbec nešilhá. Má tu tupozrakost spůsobenou pouze tím rozdílem v dioptriich
@sisstin U dětí, které šilhají je větší pravděpodobnost tupozrakosti, ale tuporakost nerovná se šilhání.
Tupozrakost není klasická dioptrická vada. Ten princip je v tom, že mozek to jedno oko prostě nepoužívá a ono zakrní, i když je v zásadě v pořádku. Já když si zakryju zdravý oko, vidím vše, i na dálku, ale rozmazaně. Text přečtu jen z velké blízkosti cca 15 cm. Nejde mi do hlavy, proč by to mělo vadit při přecházení silnice/řízení....Na to přece není potřeba prostorové vidění...
Já mám tupozraký oko celý život, mám to taky ze šilhání (který přes dvě operace přetrvává). Na nemocný oko jsem cvičila, nosila okluzor a stejně to bohužel nepomohlo. Nemocným okem nepřečtu ani první řádek u doktorky. Prostorové vidění nemám žádné, občas mám např. problém sejít schody, když nevidím, jak je schod hluboko. Koukám vpodstatě jen pravým okem, natáčím celou hlavu, když je potřeba vidět něco vlevo. I na svatbě jsme se s manželem schválně prohodili, abych ho měla vpravo a viděla ho 🙂
Ve škole mě to nijak neomezovalo, co se týče čtení, matiky, atd. Měla jsem omezení na tělocvik, nesměla jsem cvičit ve výškách (např. kladina), plus žádné otřesy (ale to myslím, že bylo zbytečný).
Řidičák jsem v 18 normálně dostala (ale je fakt, že zkouška na očním byla spíš taková letem světem). Od tý doby mi přišli na další vadu -- degeneraci sítnice, kdy se mi zužuje úhel pohledu (ztrácím periferní vidění), takže jsem o řidičák přišla.
Taky mam tupozrakost na leve oko.Ve škole jsem problem nemela ale temeř tim okem nic nepřečtu nebo jen malou chvilku.
Ja nemam zadne prostorove videni, problem pro me byla zejmena matematika, pokud obsah uciva byl spojeny prave s prostorovym videnim - obsah a povrchy kvadru, krychli atd. Na SS hyperboly, paraboly atd. Neumim vubec kreslit, rysovat atd. Psani bez problemu...