Dobrý den, prosím jaké máte zkušenosti s tupozrakosti v 5letech? k očnímu jsme objednaní za 3měsíce...
@konidana a zlepšilo se to nebo uplne vyléčilo? děkuji
@zdenamestan okluzor nosila asi 2 roky jako předškolák, pak už nebyl potřeba, oční vadu má tu, která se z věkem zlepšuje (dalekozrakost), takže kolem 9 let přestala být i nutnost brýlí (jako první měla brýle asi 2 a 2,5 dioptrie, končila na 1,0 a 1,25 asi - naměřené dioptrie měla zpočátku 4, ale dostala na to dvojky brýle, protože přes silnější neviděla nic)
Má to jedno oko slabší , ale výrazně to nevadí.
Musím přiznat , že okluzor mohla nosit mnohem poctivěji, a asi by se to srovnalo i víc
@zdenamestan zkusenost nemam s ditetem ale u sebe, radim nepodcenovat a opravdu se snazit resit co to pujde...u me se to v detstvi nezjistilo a ted mam to tupozrake oko vyrazne horsi a nijak to nejde opravit a bryle na to nepomuzou
čím dřív se to začne řešit, tím líp. Mé mámě na tupozrakost přišli v 10 letech a už to nešlo zvrátit. Sestřence ji zjistily ve školkovém věku (přesný věk už nevím) a povedlo se vyléčit. Pamatuju si že nosila okluzor, ale nevím jak často musela.
@zdenamestan podle naší oční dr. je 5 let úplně nejzazší věk, kdy to začít léčit, v tomto věku by to ještě mělo jít zcela vyléčit, ale ideálně začít tak ve 3 letech. A jak víte, že má dcera tupozrakost, když jste nebyli ještě na očním? Držím palce, ať má dcera oči brzy v pořádku.
@gruyerre na 5lete prohlídce u dětského. ted potvrzena tupozrakost od oční...děkuji
Nám ji zjistili ve třech letech. Okluzor nosila celý den do doby než nastoupila do první třídy. Má vadu, která už se ani nezhorší a ani nezlepší. Co se nezlepšilo do těch 7mi let už ji zůstane a nejde to ani operovat
@pasiba a šilhala? jakou mela dioptrii?
U nás taky aktuální, já jsem sama v 1. třídě měla diag. astigmatismus a 8 dioprtií na jednom oku, druhé zdravé! Brýle, okluzor a cvičení mi pomohly stáhnout dioptrie na 4, zhoršuje se to věkem, což už začínám cítit.
Naše tříletá dcera začala šilhat na podzim jedním okem, navštívili jsme oční, bohužel vada obě oči 5 dipt., byla jsem zhrozená, nevidí do dálky. Šilhání by se mělo spravit brýlemi a okluzorem o dioptriích dr. zatím nechtěla nic říct, tak spíš ne :( Podle dr. ideální věk začít řešit tyto problémy po 3. roce. Všem doporučuji vyšetřit oči Plux optixem, kamarádčinu synkovi tam teď zrovna zachytili taktéž oční vadu.
Byla bych moc ráda, kdyby se to věkem trochu spravilo a měla dioptrií aspoň míň, no ale hlavně aby nešilhala a nebyla tupozraká.
@zdenamestan Nešilhala. Dioptrie si přesně nepamatuji. Jedno snad okolo dvou dioptrií a druhé okolo jedné dioptrie
@zdenamestan Teď aktuálně mi v určitých situací šilhá syn, ale zatím nejde vyšetřit. Tak si myslím, že nás čeká stejná diagnóza
@zdenamestan u dcery zjistili nekdy kolem 4.roku. nosila bryle a na par hodin denně nalepovaci okluzor(dopoledne ve školce )