Zdravim muže mít dítě horší napodobu když má na jednom oku tři a na druhým čtyři dioptrie a tupozrakost? Klukovi je skoro 15 měsíců a moc nenapodobuje jen třeba kejva hlavou na ano když se chce předvést ale jinak nic, často s nim někdo děla srandicky a on se kouká úplně mimo ale směje se přijde mi jak kdyby neviděl (ze pred nim někdo stojí a on se kouká vedle za toho člověka jakoby) prej to do tři let nemá cenu řešit ze mu to nevadí..u jiných věcí je zas v pohodě třeba když si pred sebou kutali flašku tak to najednou vidí .:D
@intonace tupozrakost je dedicna vada. Manzel ji ma,dedi ji v rodine pravidelně ob koleno. Detem, kde je podezreni, se dela vysetreni uz velmi brzy. Například u nedonosencu, se tedy i z mnoha jinych duvodu, dela vysetreni oci uz klidne par dnu po narozeni ( pokud to telicko zvlada) a opakuje se v urcitych pravidelnych intervalech. Nekdy se dela vysetreni právě kvuli mozne dedicnosti nebo pak pri podezreni na nemoc ( dite napriklad silha, priklada předměty az k ocim, aby si je prohledlo,nereaguje na pohyb kolem a pod. , Nevim,co vse muze byt impulsem ).
A ano, ja si myslim, ze napodoba muze byt diky špatnému zraku horsi. Pro dite je daleko tezsi vnimat svet kolem sebe. Tupozrakost muze byt lehci , ale i těžší formy. A co vim, na oko muze byt dite ( clovek) defakto slepe ( muze treba vnimat jen svetlo a tmu, rozlišovat objekty jen na velmi malou vzdálenost a jeste spatne).
Ma maly bryle, vyuzivate uz okluzor? Rika se, ze cim drive se na to prijde, tim lepe, tim se s tim da vice prcovat. Na druhou stranu muj muž si pamatuje z detstvi caste navstevy ocniho, rozkapavani oči, rozsedle bryle ci rozbite pri sportu, nesnasel to. Pak neprosel zdravotkou kvuli oku ve vysnenem zamestnani. Nekdy to neni lehke. Drzim palce. Medicina jde stale kupredu a verim, ze casem prijdou na to,co s tim. I dnes jsou urcite lepsi a šikovnější lekari, nez v dětství mého manzela.
@marketa11112 byl dvakrát už na takovým malým přístroji u očního měl se tam koukat a nějak to zkouma to oko, platilo se za to asi 400. Řekla to ta doktorka ze ue tupozrakej ale ze to má po manželovi (předpoklady pro problémy s očima) ten má taky brejle a nevidí na dálku a jeho maminka je zase tupozraka, všichni tam nosí brýle. A ze to nevadí, ze je malej a muže se to změnit. Šlo se oak ba kontrolu asi za tři měsíce skoro čtyři A tam řekla ze se to nezmenilo moc ze má porad na jednom oku tři a na druhým čtyři dioptrie a zase - nevadí mu to a teď se to neřeší protože je malej a je zvyklej a není to nic hroznýho. Čekala sem brejlicky nebo něco a ne. Ale ke konci roku jde ba nějaký další vyšetření za vyloženě oční doktorkou už někam jinam, mají mu kapat oci atd..ale prej do tři let se to muže jakkoli posunout a neřeší se to (ale stejně nás poslala dal tak je to divny) přijde mi ze na věci dal reaguje lip. Na druhou stranu třeba ani neukazuje maximálně má ten svůj zkoumavej ukazovacek a když je něco novyho tak ho položí úplně na tu věc co drží a já nevim jestli to brát jako ze ukazuje a blbě vidí nebo ne, protože se na mě nepodívá. Ale třeba má oblíbeny autíčko se kterým zvládne celej den jezdit (to je docela velký) a to vidí snad všude. I takový malý barevný nachází snadno.🙂To samy ovladače. Pak mu ukazuju jak skládat kostky a proste to neudělá. Paci paci neudělá, jak je velikej taky ne. Papa taky ne, ať uz to ukazuju z dálky nebo z blizka. Maximálně třeba u paci paci občas chytl moje ruce a chtěl to dělat takhle.. ale kroutí hlavou na nenene, občas udělá to ano, naučil se papat kapsicky par měsíců dozadu a vím ze mě sledoval jak to dělat, trenovalo se to asi dva dny, neuměl to a ukazovala jsem to. Takže nevim co si o tom myslet. Někdy mi přijde ze lidi úplně přehlíží, někdo u nej je a on se usmívá a proste kouká jejich směrem ale třeba vedle nich a usmívá se, někdy je zase druznej, směje se na deti a na lidi a tak a je vidět ze jako se jim i divá na oblicej… Já brejle nemám, nevim jak moc vidí jen když jsem řekla ze má tyhle dioptrie tak se tchyně zděsila ze je to strašně moc a ze snad nevidí nic
@intonace názor úplně mimo. Tupozrakost je dědičná oční vada. Mají ji obě moje děti po mě. U syna se zjistila v 13 ti měsících, u dcerky ve 14ti. Dcerka má navíc i vysoké dioptrie, takže nás za týden čeká velké dvouhodinové vyšetření. To ji bude 15 měsíců. Takže doporučuji něco vědět než budeš tvrdit takové informace. Kdybych u dcery čekala do tři let, byl by to pruser.
To co popisuješ mi přijde jako normální kluk, který není cvičená opička. Dioptrií má dost, super ze vás poslali na velké vyšetření v rozkapani. Mě to s dcerkou čeká za týden. Je potřeba to důkladně sledovat, aby se stav nehorsil a případně se dal řešit. Ja mám dioptrii mnohem více a když někdo děla paci paci tak to vidím i bez brýlí 🤓
@nita1984 tak na mě kašle.:D Doktorka se zase na kontrole bude ptát co umí a neumí samozřejmě nic novyho. Říkala sem si, ze teda asi nevidí kvalitně a třeba je to tím….:D
@nita1984 ať vám to dopadne dobře 🙏
Ber to tak, ze děti nejsou cvičene opičky. Moje malá taky nedělá veliká ani nic podobného. Mě to nebaví, ji taky ne. Za to hází míčem, sama vyleze a sjede skluzavku… zkratka každé dítě je jiné. Doktory je potřeba brát s rezervou. Někde přeháněji, někde zbytečně bagatelizuji. Mají pocit, ze všechny děti jsou stejne a je to nesmysl
Ahoj, já jsem taky od malička tupozraká protože jsem šla KP. Jak už psala tady "kolegyně" znamenalo to pro mě v dětství více návštěv očaře, pár zničených brýlí ale hlavně okluzor!
Do dnes, když přijdu do optiky a potřebují nové brýle tak mi říkají, že skoro není poznat že jsem tupozraká, jak poctivě jsem nosila v dětství okluzor. Byl to pro mě jako pro dítě velký opruz ale fakt to za to stojí. Taky jsem kvůli tomu nemohla do svého vysněného zaměstnání a obecně to občas umí zkomplikovat život, ale je to jak to je.
Tvůj prcek se srovná časem...to že neopakuje bych považovala za kombinaci tupozrakosti a toho že je opravdu ještě malý. Mě brýle a okluzor začali dávat až kolem 2,5 let 🙂
@beck90 děkuju.🙂 já teda doufám, že na konci toho roku se s tím aspoň něco udělá.. nechci aby blbě viděl.:D zrovna věk kdy má nejvíc nasávat, jsem s nim doma a ruzne chodíme a poznavame nový věci a on vidí blbě
Me napada, ze muze lepe vnimat/ videt veci, které se nehybaji, hure ty v pohybu. Ale kdo vi, je to jeste mimino,do hlavy mu nikdo nevidi. To se ukaze az casem.
Kdy jdete na to vysetreni ocicek? Asi bych pak resila bryle, delaji se i takove gumove pro male deti, nerozbiji je. Videla jsem uz vicekrat prcky v kocarku s brejličkami.
@marketa11112 je pravda ze když mu něčím jedu před očima, musím pomaleji, než “najede” a sleduje, kolikrát to sleduje jen v jednom směru treba pohyb do leva a do prava už hůř, nejedou mu tam oci, popřípadě když jedou, neotoci hlavu aby se podíval, kam až třeba auto dojelo, ztratí rychle zájem. On celkove i primárně užívá jednu ruku.. dneska poprvy tleskal, skoro sem skakala do stropu <3 ale zase - levou ruku držel a pravou o ni tleskal. Ale víc z nej asi nedostanu. Teď jak to píšu, říkám si jestli nezkusit neurologii..nechci plasit ale..nicméně třeba kočky si všimne dřív než já.) jde v půlce listopadu..s tím ze mi i tam řekli ze tam muže bejt “ještě něco” a ze na neurologii ho stejně nevezmou dřív, než bude mít vyšetření ocicek.. já se brylim nebo čemukoli nebráním, čím dřív, tím lip, naopak mě děsí ze ještě zatím nic a musí se čekat..:D..
Neurologii bych mozna zkusila. Ale myslim si, ze velky vliv ma opravdu i ta oční vada.
Je maličkej... vůbec nevím, jak se pracuje s tupozrakostí v tomhle věku.. Ale jsem ve skupinách rodičů autistických dětí a opakovaně se objevuje informace, že dítě, které se původně jevilo autistické, po objevení oční vady a její korekci autistické prvky ztrácí a vývoj se urychluje a "normalizuje" ... Takže... určitě jděte k tomu očaři a držím palce, ať jde vše co nejlépe.
@cilkat v tohle doufám. Myslím ze jinak se autistický úplně nejeví..lidi má rad, děla stydlivej úsměv, vždycky si někoho vyhlídne v metru a směje se na ne nebo děla opicky a zkouší navázat kontakt, dneska aspoň chvíli nějak tleskal, občas na sebe da dvě kostky, ale musím to s nim drtit někdy kyve hlavou na ano, ale proste neukazuje, nerozumí (maximálně cáky cáky, někdy tanyny, často se otočí na nám, na jméno se taky celej často otočí..)neumí podat věci ze je vidět ze nechápe o co jde a proč by to měl dělat, plus ještě ty oci, kdy se diva na člověka a za chvíli se sice směje šle kouká mimo… a teda kolečka.. vydržel by celej den jezdit autem a honit se za nim, ze si ho posila.. ale nevadí mu mít jiný hracky.. na druhou stranu neví jak si s nima hrát vším hází.. ale třeba do píšťalky co má často foukne a piska.. možná si jen říkám ze blbě vidí protože nenapodobuje a děsí mě to už se v tom ztrácím
@nita1984 Chodím se synem také pravidelně na kontrolu. Moje oční pokaždé tvrdí, že je to vada získaná a proto to píšu. Nemusíte mě hned napadat. Sama mám silné dioptrie od dvou let a hold věřím oční lékařce. Pokud jsem mimo dobře beru. Je to čtrnáct dní co mě přesvědčovala o získané vadě.