Třes a křeče u 4letého dítěte. Máte zkušenost?

rendlik86
6. říj 2023

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda se s tím někdo z vás už setkal. Naše 4leta holčička během dne mívá stavy, kdy semkne nožičky, spoti se a trse se po celém těle. To trvá několik minut, ale je při vědomí a i když málo, tak komunikuje. Už jsme byli u 2 dětských neurologu a nikdo nic neobjevil.

slecnami
6. říj 2023

No a zkusili jste to nahrát na mobil a ukázat tomu doktorovi??

goovana
6. říj 2023

@rendlik86 nahrát a ukázat lekari

honatko092
6. říj 2023

Občas se v diskuzích objevuje dětská masturbace / sebeuspokojení...nemůže to být ono, pokud je neurologicky v pořádku? (semknutí nožiček apod)...prosím, neber to špatně, ale párkrát jsem to viděla dělat děti už od miminek 🙂

eressiel1020
6. říj 2023

Vyžádejte si vyšetření EEG. Vypadá to na epilepsii.

rendlik86
autor
6. říj 2023

@eressiel1020 to uz ji dělali 2x, pokaždé jiný dokor a nikdo nic nezjistil.

rendlik86
autor
6. říj 2023

@honatko092 ne, to fakt být nemůže. To bych asi poznala.

rendlik86
autor
6. říj 2023

@slecnami ano, zkusila. Pediatricka ji zkoumala moc a hodnoty byl ok. Pak jsme šli k jednomu a následně I druhému pediatrovi a EEG bylo v pořádku. Prý to přejde, ale je to čím dál častější.

rendlik86
autor
6. říj 2023

@goovana ano, ale nic z toho nevyvodili

me_druhe_ja
6. říj 2023

A jaký dělali EEG? Možná by to chtělo komplexní EEG, včetně spánku, delší monitoring. Pokud se to děje fakt často, tak to něco s mozkem být může ..A to ,"klasické" EEG trvá tak 20min a to nemusí ukázat vše.... Případně pak rezonance mozku....

kacca83
6. říj 2023

@rendlik86 Musíte to natočit a pak ukázat lékaři a nedat se odbyt. Jaka vysetreni už dceři dělali?

rendlik86
autor
6. říj 2023

@me_druhe_ja na tu rezonanci mozku nás může poslat neurolog nebo i pediatr?

rendlik86
autor
6. říj 2023

@kacca83 Prvně ji pefiatricka dělala test na moc a pak i EEG.

kacca83
6. říj 2023

@rendlik86 Na rezonanci by vás měl poslat neurolog. A jaký byl závěr? Toto neni normální u zdravého dítěte.

me_druhe_ja
6. říj 2023

@rendlik86 Spíš neurolog....Nevím, zkuste se poptat. Ale fakt doporučuju to natočit a ukázat na neurologii. Ještě si živě pamatuju, jak jsem popisovala zvláštní pohyby a pláč u syna, když mu byly 2,5 měsíce a pediatricka nad tím mavla rukou, že je to určitě Moorův reflex. No a byly to infantilní spazmy, druh épi záchvatu. Pomohlo právě to, že jsem to natočila. Hned druhý den jsme byli na EEG a hospitalizace...
Jako nemusí to být nic vážnýho, ale pokud se to opakuje dlouho a často, určitě bych trvala na všech vyšetření.
Jo ještě mě napadlo, když to začne, umí to dcera zastavit? Jako že třeba na ni sahnete, promluvite a ona to sama vědomě ukončí. Pokud ano, neměl by to být epi záchvat.

rendlik86
autor
6. říj 2023

@me_druhe_ja ne, neumí to zastavit. Řekne třeba, mamko, teď mě nech, já se tresu,' a dal už nechce mluvit. Jen se shrnuje dívá.

rendlik86
autor
6. říj 2023

@kacca83 Jeden neurolog prohlasil, že je to forma ADHD, což mi připadlo jako úplný nesmysl a druhý řekl, že je to vývojem a že to třeba přestane samo a když ne, máme za půl roku přijít znovu.

honatko092
6. říj 2023

@rendlik86 Promiň, já viděla pár videí na FB skupině Vývoj, kde se dítě třese, rudne, tiskne si nohy a ruce k sobě a nakonec se ukázalo, že to tak bylo. A rodiče to nepoznali. Ani já bych to netipovala, kdyby to tam ostatní nepsali. Asi jsem se tě dotkla, ale nechtěla jsem 😉 Držím palce 🙏

zlataberta
7. říj 2023

Není z něčeho vystresovaná? Mi to taky připadá jako druh epi záchvatu, ale zase když je při vědomí celou dobu?? Ví o tom i potom, co se dělo? Neví, co tomu předchází? Vyžádala bych si magnetickou rezonanci.

squezy
8. říj 2023

@rendlik86 zkusili jste se objednat třeba do Motola? Tam jsou podle me kapacity. Nechci nikoho "snižovat", natož jejich odbornost, ale zkusila bych ještě neuro v Motole, třeba by měli nějaký jiný nápad, podezření nebo by udělali další vyšetření.

tereza0111
8. říj 2023

Dal bych bojovala za duslednejsi neuro vysetreni, ale zaroven bych nepodcenovala ani nazor,ze je to nejaka forma ADD, me se to naopak jevi jako docela klidne mozne. Pri epi zachvatu by totiz opravdu nemela byt schopna vnimat natoz komunikovat. Ze ti rekne takhle docela dlouhym oznamenim, ze se neco deje je zvlastni Epileptik je schopen rozpoznat, ze zachvat prichazi, ale takhle komunikovat v danou chvili obvykle nedokaze. Typicke je napr. pocurani se po uvolneni, to patri temer ke vsem zachvatum. K tomu ale asi nedochazi, kdyz dokaze i komunikovat?
No, drzim palce at se dopatrate k tomu co to je :(