Těžký atopický ekzém u dítěte. Nějaké rady?

herkules6969
15. lis 2020

Zdravím, vím, že je to hodně diskuzí, ale většinou jsou na téma ekzém u miminek nebo batolat a tedy pro mě rady nevyužité 🙂 a teď k tématu 🙂
Dcera 4 roky, na sušší pokožku se sklonem k občasný flíčkům ekzému měla sklony už jako mimčo, ale vlastně nic hrozného, stačilo promazat a vše bylo zase v normě, většinou to měla jen občas a hlavně v zimě, ale opravdu nic hrozného sem tam....

Bohužel od 4 let se nám to tak strašně rapidně zhoršilo :-/ má to snad všude, na rukách , nohách, nejvíc v těch více zapocených částech, ale má to i na stehnech, zadečku , hrudník, ramena.... pořád mažu vším co z lékárny doporučují, to pomáhá tak max trochu na uklidnění proti škrábání, ale jinak nic, vždy nakonec skončíme na Kortikoidech, když už je chudák celá v ekzému ☹ to se jí úplně zahojí a hned co je vysadíme už to jede na novo :-/ chudák se pořád drbe, v noci ve dne, jednou si nemůžu dovolit to nenamazat.... to by druhý den hned se zhoršilo o 50%.... strašný...
Nemáte někdo nějaké rady, co by v tom mohlo být? Jíme plus mínus to samé,
možná v tom batolecím věku nejedla třeba sladké, teď občas ano, prací prášek stejný, možná změna, že třeba tolik nežehlím?? Mohlo by to být tím? Dříve jsem žehlila... co třeba nějaké vitamíny? Nepomohly by?
Uvítám rády jak na různé kosmetické přípravky, tak i jiné rady co a jak, kdo to třeba zažil už u větších dětí nebo sám u sebe 🙂 děkuji moc

veritanas
15. lis 2020

Jsem celoživotní atopik, takže v prvé řadě se podívat na práci prášky, žádné ariely, lovely, přejít na ekologické neparfemované značky, třeba sonett, ecover, mýdlový sliz, žádná aviváž, místo ní přidat ocet nebo jiné kyselé machadlo. Čističe v domácnosti vyměnit na šetrné, postačí ocet, kyselina citronová a jedlá soda a teplá voda. Žehlení může mít vliv. Ale pokud máte sušičku, měla by ho nahradit. Důležitá je čistota lůžkovin, takže částo prát polštář a přikrývku, převlékat klidně každý týden. Vysávat a vytírat denně, když to jde. Hodně promazávat. Prostředků je hodně, částo jsou hodně drahé- Bioderma Atoderm ( to mám já), A derma exomega, Eucerin, Dexeryl...Chce to hledat a potom strava. Pozor na sladké, ovoce, rajčata... Chce to sledovat. Jsou lidé, co drží extrémně silnou dietu bez mouky, mléka, vajec...atd. To musíš sama. Na doplňky stravy pozor, můžeš zkusit, ale opatrně. Dávají se probiotika

sajul
15. lis 2020

Ja doporučuji na fcb skupinku svět non toxic. Je tam spousta příběhů kdy maminky vyléčili svoje děti z opravdu ošklivých exému. A to právě přejitím na non toxic domácnost a úpravou stravy.

jednaholkaa
15. lis 2020

@herkules6969 Zkusila bych upravit stravu.. https://verazikova.cz/

piskoteka
15. lis 2020

@herkules6969 U nás je největším spouštěčem nemoc a stres. Dcera měla vždy zhoršení při růstu zubů, při nemoci (oslabená imunita), při nástupu do školky, změně prostředí a tak. A obecně se doporučuje nekoupat v příliš horké vodě. A neuškodí zařadit probiotika. A určitě na chvíli vyřadit zbytečné cukry.

pribylovapetra
15. lis 2020

Svět non toxic je super, je tam spousta rad co se týká péče o ekzem. S paní Zikovou mám taky dobrou zkušenost, provedla nás eliminacni dietou,takze mam celkem vysledovane co vadí. Mám syna, teď mu byli 4. ALE... posledních pár dní je olezly šíleně, vůbec netuším proč. Myslím si že možná jak je venku vlhko,tak plísně nebo naopak jak doma topime v krbu, jestli mu nevadí prach a pod. Nebo možná tělo bojuje s nějakou infekci,i kdyz nemoc se neprojevila. Takže žádné vnější přípravky prostě nefungují. Snažím se pracovat na imunitě,evidentně se mi nedaří 🙁

germaine
15. lis 2020

Naše mládě, když bylo malý, mělo atopák šílenej, napřed kožní - skončili jsme na kortikoidech, ale jen ho zaléčili, nakonec jsem skončila, páč jsem ho jen kojila na bezmléčné, bezvaječné a částečně bezlepkovoé dietě
- k tomu nám pomáhalo Bioderma atoderm, A-derma případně konopný mazání od Cutishelp...abych to zkrátila, nakonec z ekzemu víceménně vyrost, bude mu už deset a občas, hlavně v zimě se objeví nějaké ložisko na zádech či na zadku, vytáhnem Biodermu a ekzem zmizí ;)

tervi
15. lis 2020

@herkules6969 Také se přikláním k Bioderma Atoderm. Zkus "SOS spray" z té řady, 3x za den striknout a nechat 15 min zaschnout. Po týdnu musí být evidentní zlepšení. Jinak vyhodit ze stravy alergeny-mleko, vejce, lepek, ořechy. Měsíc vydržet bez toho, pokud budete se zlepšení, pomalu po jednom začleňovat. Určitě zjistíš, čím to bylo. Je to běh na dlouhou trať, ale stojí to za to. Hodně štěstí!

misasp
15. lis 2020

Dobrý den, nyní je bohužel období, kdy se ekzém zhoršuje, dcera je nyní také osypaná, přestože v létě už neměla ani flíček.Mažeme modrou indulonou, ta jedina dceru nedráždí. Vyzkoušejte, jaké jídlo dítě dráždí, my jsme vysledovali jen rajčata, ale mam pocit, že v tomto období je to skoro jedno, musíte vydržet, v lednu bude lépe. Máme vyzkoušeno, že se to zjoršuje s jakoukoli nemocí, stačí i rýma. Pevné nervy Míša

martt
15. lis 2020

@herkules6969 Nečetla jsem komentáře, ale napíši ve stručnosti své zkušenosti. Kdyby tě něco zajímalo klidně napiš zprávu. Mám syna 9 let ten má lupenku. Od 4 měsíce měl atopický ekzém a od 4 roku se mu to rozjelo v lupenku. U kortikoidu je nejhorší, že když si na to tělo zvykne, tak po vysazení kortikoidu přijde vždy zhoršení. My kortikoidy používáné fakt jen v nouzi. Hodně nám pomáhá modrá indulona, sádlo a měsíček naložený buď v sádle nebo v kokosovém oleji. Snažit se cukr úplně vysadit davat opravdu minimálně. Zkuste vypozorovat jestli ji to nezhorsuje nějaká potravina, ale to je běh na dlouhou trať. Nám teda hodně pomohl zinek v tabletách.

herkules6969
autor
15. lis 2020

@veritanas děkuji moc za odpověď , můžu se ještě prosím zeptat na ty lůžkoviny? V čem je prosím přínos , měnit je třeba každý den? Jakože by mohly ty bakterie nějak dráždit ten ekzém? A ta podlaha, jak jsi psala? Myšleno, že ten prach a nečistoty třeba i z jednoho dne by mohly vadit? Jinak sušičku nemáme...dříve jsem vše žehlila i s estetického hlediska, ale po narození druhé dcerky jsem to už časově přestala zvládat a tak jsem žehlit přestala....myslíš tedy, že by to mohlo i trochu pomoct, kdybych jí vše přežehlila?
Promiň za milion otázek, ale potřebovala jsem asi přesně rady tohoto typu od někoho, kdo s tím třeba bojuje roky a už to má vychytaný 🙂 děkujiii 🙂

herkules6969
autor
15. lis 2020

@germaine Děkuji za odpoveď. Nooo taky pěkný teda :-/ tak hlavně, že jste si nakonec na něco přišli, co vám pomohlo 🙂 mrknu na to konopný mazání , děkuji 🙂

herkules6969
autor
15. lis 2020

@martt myslíš, že ten cukr tam má opravdu takový vliv? Takže úplně vysadit cokoliv sladkého? Může ovoce? Nebo třeba nějaké nepřislazené nebo jen jablečnou šťávou slazené sušené ovoce? A ten naložený měsíček si nějak nakládáš sama? 🙂 děkuji 🙂

veritanas
15. lis 2020

@herkules6969 v peřinách se hromadí špína, prach, pot a zbytky kůže. Tou kůži se živí roztoči, kteří se v těch peřinách množí a částo jsou na ně alergie a reakce. Ty reakce mohou být buď kontaktní ( stačí se toho dotknout) nebo vzduchem ( vdechneme alergen). Tak ten úklid je důležitý, může skutečně vadit i jednodenní prach. Ale zase, když to jednou nestihneš, tak se to nezblazni. Ona 100% čistota taky není u dětí úplně nejlepší, protože tělo si zvykne a přehnaně potom reaguje, když je něco jinak. Takže zdravým selským, vysát, potom vzít mop a šetřit zem, klidně jenom vodou. To žehlení určitě zkus, prádlo je potom měkčí a nedre tu kůži. Ještě bych tě upozornila na jednu věc, u AE je moc důležitá psychika. Holky tady mají pravdu, že dieta u dětí je opravdu účinná, ale má jedno úskalí. Pokud je dcera zvyklá jíst normálně a ty ji najednou vezmeš všechno, co má ráda ( a to se stane, protože dieta paní Zikové a mnoha jiných je takto nastavená) může to být pro ni opravdu těžké. Zvlášť když ostatní jedí všechno. Ubirej postupně. Sladkosti klidně vyřadit, ale třeba ovoce zkus vždycky uvařit než jí ho dáš. Mnoho alergenů se tepelnou úpravou ničí. Např. Jablko dej na pár minutek do horké vody a potom ho dej malé. Samozřejmě žádné citrusy a podobně. Já se řídím pravidlem, že co je původně naše ovoce, tak to jim. Co je tropické nebo cizokrajné, tak to nejím. Sleduj, kdy je to lepší a kdy horší a pátrej, co to může být. Pokud tě ještě něco napadá, řekni.

herkules6969
autor
15. lis 2020

Díky moc za cenné rady 🙂 určitě spoustu z nich zkusím a uvidíme 🙂

priefi
15. lis 2020

@herkules6969 vyzadej si zadanku do gastroenterologické poradny, nebo do alergo poradny, kde budou ochotní udělat krevní test Alex, jedná se o test z krve, který zkoumá jak potravinové alergeny, tak respirační alergeny. Ekzém je důsledek problémů, problém je alergie a musíš přijít, na co ta alergie je. S věkem se alergie mění.

martt
15. lis 2020

@herkules6969 Cukr má hodně vliv teda alespoň u mého syna. Myslím rafinovaný cukr, takže čokolády, lízátka, sušenky, sladké nápoje... Co se týká ovoce to zkus vypozorovat nejčastěji co to může zhoršovat jsou citrusy, jahody. Také koření, jako pepř, Chili apod.moc nepřispívaji na ekzem. Co ještě může zhoršovat ekzém je stres. Měsíček si nakladam sama. Ja si teda měsíček pěstují sama na zahradě a susim, ale dá se i sušený květ koupit i v obchode, který se specializuje na bylinky. Sádlo nebo kokosový olej rozpustím a do toho dám měsíček. Nechám 2-3 týdny namoceny, pak rozehřeju a přecedím. Jinak nám se ještě osvědčila i konopná mast. Jak ti radili ty testy krve na potravinové alergie nejsou špatné, ale pokud by se jednalo "jen" o potravinovou intoleranci tak to testy neukážou. Bohužel to chce sledovat a je to běh na dlouhou trať.

herkules6969
autor
16. lis 2020

@martt díky moc 🙂 i za recept na měsíčkovou mast 🙂 ty testy zvážím 🙂

lidax
20. lis 2020

Taky doporučuji alergologie. U nás tedy bohužel odhalila alergii na psa, ale když jsme ho dali zpět chovatele, ekzém se zlepšil. Pak jsem tedy ze stravy téměř úplně vyloučila pšenici, taky podle testu. Bez ekzému nejsme, ale lepší to je.

dagikk
20. lis 2020

Zkuste přírodní zinkovou mast - ze stránek www.medarek.cz ( pročtěte i blog,paní měla také syna s ekzémem a taky určitě úprava stravy - zkusit vysadit určitě mléčné výrobky, popř.mrknete na www.jimejinak.cz ( proctete,jsou tam různé příběhy jak se lidé zbavili obtíží upravením stravy, pokud napíšete paní Evě Cykritove, která tyto stránky vede ,určitě taky něco poradí) anebo se obrátit na paní Zikovou jak už psal někdo výše,ta taky doporučuje eliminační dietu, tak se drzte

mujdend
20. lis 2020

Dceři 2,5 roku způsobovala těžký ekzém potravinová alergie. Musí držet dost náročnou dietu bez mléka,vajec,lepku,ořechů,sóji a luštěnin.Ekzem už vůbec nema.Něco jsme vyřadili na základě testu na alergologie.Nejvetsim spouštěčem je ale lepek,který v testech vůbec nevyšel.Alergie se zřejmě zhoršovala,protože dříve ji lepek takové potíže nedělal.Nyni stačí,aby si omylem kousla rohlíku a celá se osype. Já jsem také atopik a nesnesu žádnou přírodní kosmetiku.Nejlepe snáším krém Belobaza. U mě strava zas naopak vliv vůbec nemá,ekzém se mi zhoršuje stresem. Přeju hodně sil v boji.