Ahoj holky, mám podezření, že moje dvouletá dcera má synechii. Ačkoliv jsem jako jedna z mála z mého okolí od narození promazávala pipi měsíčkovým olejem, tak jsem asi někde udělala chybu 🤷♀️ Upřímně nevím, jak to tam dole má u dvouleté holčičky vypadat, ale nezdá se mi to - má normálně močovou trubici, pod ní dirku do pochvy velikosti hrášku a pak v podstatě cca 1.5cm dlouhou “hráz”, malé pysky má zřetelné, je to až po jejich roztažení. Ta “hráz” se mi zdá dlouhá, ale malé pysky slepené evidentně nemá. Nechám to zkontrolovat pediatričku, až k nám přijde po narození druhé dcery (tj. Do cca 2 týdnů), nechce se mi ji tam tahat extra.
Co mě ale zajímá, česky psané odkazy prakticky nepřipouští jiné řešení než invazivní - řezat pipinu (ať už více či méně), zatímco anglicky, německy a rusky psané odkazy vyjmenovávají většinou 3 způsoby řešení, a to podle závažnosti: 1. Pokud nemá holčička žádné potíže, pak se to nechá být úplně, až začne tvořit hormony, tak se samo rozlepí; 2. Pokud má problémy (zejména při čůrání), pak se cca 2 týdny aplikuje estrogenový krém (u nás striktně nedoporučován jako kdyby to bylo DDT, radši si řízneme); 3. Až když nepomůže krém, tak se přistupuje k řezání.
Dokonce jsem tady na MK četla článek od maminky ze zahraničí, že lékař jen prohlédl a neřešil. Zajímalo by mě, jestli se zde najdou maminky, které to taky neřešili/neřeší a jak to případně dopadlo (ať už v ČR či zahraničí). Když řeknu mámě o srostlé pipině, tak na mě civí jak na blázna, že to v životě neslyšela a ani její kamarádky, tak nevím, co je to zas za novodobý výmysl 🤷♀️
Děkuji 😊
@aneta_v mám zkušenost se svou téměř tříletou dcerou. Už jsme na tom byly dvakrát. Jednou v necelém roce a teď nedávno opět (už skoro neměla dírku na curani). Vždycky jí to rozrusili na dětské gynde nějakou sondickou, tak tomu říkají, ale jde v podstatě o takový kovový nástroj (tyčinku), která to jakoby rozriznou, ale žádná krev, nebo že by to tam pak měla odřené, nic. A ona je teda strašně moc statečná, dokonce jí paní doktorka do papírů napsala "úžasně spolupracující pacientka". Asi čekali jak ji tam budou muset 4 držet a ona přitom opravdu ani nepipla, akorát teď říká, že už tam nechce jet. Prý sevto většinou objevuje u holcicek s přehnanou hygienou ne naopak, ale myslím si, že nejsme ani jedno. Prostě normálně většinou osprchujeme umyjeme pipinu a zadeček mýdlem a víc neřešíme 🤷♀️ A taky nám dali ten hormonální krém, kdyby se jí to zase začalo dělat, ale nemám v plánu ho použít, fakt do ní už teď nechci rvát hormony.
@katkagabinka díky, zkusím pohledat
@carly1990 já bych neřekla, že bych to s hygienou přeháněla, myli jsme jen ve vodě, po kakání jsem projela pipi tím měsíčkovým olejem 🤷♀️ Jinak o tom hormonálním krému v zahaniční literatuře píšou, že je to jen lokální a neznamená to rvaní hormonů do dítěte. Já teda považuju západní medicínu za bezpečnou 😊 Spíš by mě zajímalo, kde se teď synechie “vzala”, když generace mojí mámy o tom nikdy neslyšela, a to je jezdily sestry domů učit starat se o genitál 🤷♀️
@aneta_v taky o tom nikdo v naší rodině z dřívější generace neví/nezná to.. Myslím, že jsme také neudělali nic špatně a stejně už to dcera měla 2x.. A vím ještě o jedné holčičce, která musela teď ve 4 letech na operační zákrok, kde jí to rozrusili a ještě jí to nějakými elektrodami jakoby "opalili" a prý by jí to nemělo už nikdy srust.. 🤷♀️ ale tomu se doufám vyhneme 🙏
Myslím, že tu byla skupinka, zkus pohledat, tam bys mohla najít odpovědi.