Svrab u batolete

syfonka
14. srp 2016

Ahoj,prosim o radu. Mala ma svrab,byla ji predepsana sirna mast 10%,aplikovat na pul tela z duvodu nizkeho veku na noc, rano umyt a druhy vecer zase na druhou pulku telicka. Ale problem je ten,ze po treti aplikaci uleva neprichazi,ba naopak v noci se skrabe jeste vic,hlavne tu pulku co ma namazanou . . . Je to normalni? Kdy by melo polevit to nocni vrbeni a za jak dlouho by mely pupinky vymizet. Budu rada za kazdou zkusenost,jelikoz pres vikend doktora nesezenu,trpime cela rodina,je to hruza.

kachnicky
14. srp 2016

Zákožka svrabová, neboli svrab vegetuje především v noci :( je potřeba kompletně vyměnit peřiny polštaře apod. Vědšinou stačí 3 týdny peřinu větrat... Jinak se svěděním i po namazáni zkušenosti žadné nemám :( Každopádně držím palce aby jste to co nejrychleji zvládli :(

syfonka
autor
14. srp 2016

Diky za podporu. Jinak kazdy den davam vse ciste,boty na noc do mrazaku,kazdy den dezinfikuju podlahu a rozprasovacem sanitolu sedacku a prebalovak,my to nemame,jen mala. Uz jsem se mesic nevyspala,mala je protivna a u vseho se vzteka,takze hruza. V pondeli zavolam k doktorovi a uvidime. Diky

lutu11
14. srp 2016

Ahoj, se svrabem mam zkusenosti, i kdyz ne u tak malyho ditete. Je potreba kazdy den prat veskere obleceni, i lozni povleceni na 90. Pak pro jistotu vse vyzehlit. Dite natirat sirovou masti, nebo infektoscabem 2x do dne. Kdyz prebalujes, pokazde ji poloz na cistou plenu. Jeste muzes dite umyt v solfatanu. To je sira, kterou rozpustis v koupeli. Drzim palce. Vse je nutne peclive nekolik tydnu dodrzovat a svrab vymizi... Btw. Vite, kde ho mala chytla?

syfonka
autor
14. srp 2016

Vubec netusim,hrala si s kockou u znamich,ale maji take male dite,kocka je I venkovni,tak bud to me napada a pak dipravni prostredek vlak,bus,nakupni vozik, jinak nikdo jiny to zatim nechytl,kozni rikala,ze je toho ted spousta. A ta sira se da sehnat bez predpisu? Peru vse na 60 stupnu a pridavam sanitol,to by melo stacit ne?Veci jsem dala do pytlu a vyndat je,az to bude ok.

lutu11
14. srp 2016

Jmenuje se to solfatan. Krabicka obdahuje 4 pytliky siry a to se ma rozpustit v x- litrech vody. Je to v navodu. Kdyz ji v tom okoupes neutirej to, ma tona kuzi zaschnout.

syfonka
autor
14. srp 2016

Dekuji. Jinak ji jeste koupu v caji z rozmarynu a hrebicek pry je taky dobrej. Zitra to koupim. Spis me desi,ze v noci nema zadnou ulevu,kazdy pise,ze po prvnim natreni se jim pocit na skrabani zlepsil,ji se ty pupinky jeste vice vylezly . . .

plamenka84
14. srp 2016

ahoj, se svrabem mám taky zkušenost. Před dvěma lety nám ji na Vánoce manžel donesl z práce (je lékař 😠 ), dcera měla tenkrát 5 měsíců a já ji kojila. Co je na něj fakt účinný, je již zmiňovaný Infektoscab. Nevím, proč ti jej doktorka nenapsala, protože ho můžou už děti od 2 měsíců. Snad jen, že by měl výpadek. Ta sirná mast tak účinná není, proto se musí mazat opakovaně. Její nežádoucí účinek je, že může dělat ekzém, tedy právě to svědění kůže. To může vysvětlovalo to svědění, ale může to být i ten svrab, který se právě tím svěděním projevuje. Já právě tu sirnou mast měla, protože infekctoscab nemůžou kojící a myslela jsem si, že mám recidivu, ale nakonec to byl fakt ekzém po té masti. Pokud máš doma fenistil, tak malé dej podle návodu večer dávku, zmírňuje svědění. Jinak byste se měli přeléčit celá rodina + kompletní uklizení, vyčištění bytu. Všechno oprat, peřiny, povlečení, deky, dekorační polštáře, ručníky, to v čem aktuálně chodíte, my to měli dobré, že byla zima, tak jsem davala vymrznout matrace apod., prostě komplet celý byt. Pěknej opruz. Tak ať se té potvory rychle zbavíte.

syfonka
autor
14. srp 2016

Ahoj holky,moc dekuji za rady. Mala se z te sirne masti tak osypala,ze jsme jeli na pohotovost. Jsme hospitalizovane a pry to na svrab vubec nevypada,ale to rekne zitra kozni a rozbor krve,tak uvidime. Dostala kortikoidy a uz je to zase nase Kristynka,hned ji to zabralo a udelalo se ji lip,ted uz jen najit spravnou pricinu.

packaf
14. srp 2016

Jestli mohu doporučit, nastudujte něco o kortikoidech, možná byste to malé už nikdy nedala. Manželovi předepisovali na lupénku také kortikoidní masti a byl už na nich doslova závislý. Všechno je dnes vyhozené a léčí se jen přírodními mastičkami.

plamenka84
14. srp 2016

@packaf myslím, že maminka je ráda, že zaléčili u dítěte alergickou reakci na sirnou mast intravenozním podáním kortikoidů. Kortikoidy v masti a její dlouhodobé podávání je zase úplně jiná kapitola. Raději bych nechala léky ordinovat lékařem, který to studoval přece jen šest let než si něco studovat o kortikoidech.

packaf
14. srp 2016

@plamenka84 ... Ano, jen proto, že to někdo studoval, tak to bude pravda! 😀 prosím, nepoučujte, paní jsem jen dala radu/upozornění ke kortikoidům, přidala vlastní zkušenost. Máte sice zkušenost se svrabem, ale to z Vás taky nečíní odborníka 🙂 ! Já vyjádřila svůj názor, vy ho laskavě neodsuzujte a neodbývejte větou, že to někdo studoval!!! Doktoři dnes nejsou doktoři, jak by měli být, ale stávájí se z nich víceméně zástupci lobující za farmacetutické firmy! Je to tak, sice je to pro pacienty tvrdá a hořká realita, ale je to tak.

syfonka
autor
15. srp 2016

Tak kozarka stanovila dermatitidu zpusobenou nejakou alergickou reakci,coz budou dale zkoumat. Dostala prednison v prasku,50% zlepseni ale stale se drbe,je vztekla,bude to beh na dlouhou trat. Takze opruz.

packaf
15. srp 2016

alergie na nějakou syntetickou látku, barviva v balených jídlech (éčka nevhodná pro děti způsobující alergie, na ADOST, na streamu je každou chvíli o tom reportáž), intolerance na nějakou základní potravinu, třeba mléko, reakce po očkování (bohužel, nejsou nezávadné, výjimkou nejsou ani postižení, ochrnutí, úmrtí po očkování). Šla bych po původu, nesnažila se potlačit příznaky nemoci (vyrážku zničíme mastí, ale co tů vyrážku způsobuje?). Přeji vám, ať se malá uzdraví a ne ať je závislá na lécích, protože to doporučil MUDr.

merope
15. srp 2016

@packaf Zase pokud to je akutní stav, tak ji pak může rozdráždit už úplně cokoli a moc se nezjistí, z čeho to bylo. Plus to může být kombinace.

Já se třeba dokonale osypu ze sluníčka, ale pouze v kombinaci s prašným prostředím a to pouze na jaře (třeba řezání dřeva na slunci, když je to první slunce). Analogicky když jsem i mírně nachlazená, nesnesu skoro žádnou chemickou látku (kouř z cigaret, deodoranty a voňavky, laky, ...) a když jsem v pohodě, některých si ani nevšimnu - stejně tak jako když mne jedno rozdráždí, vadí mi pak už všechno.

lutu11
15. srp 2016

Bohuzel, taky si myslim, ze kozni v dnesni dobe nestoji za nic. My na zacatku leta s malym jeli take na kozni. Vyhazel se neskutocne pupinkama a svedelo ho to. Zvlastni bylo, ze pokazde to do tydne zmizelo, ale pak se to vyhodilo jinde, zmizelo a zas jinde. Malej se drbal prakticky neustale, tak jsme asi po 3 tydnech, kdy byl vyhazenej poradne take jeli ke kozni. Zaver: vubec nevedela, co to muze byt (doktorka s 30ti letou praxi a dobryma recenzemi na internetu), ze pry z toho vyroste, a kdyby mi hodne vadilo, ze se drbe, tak mu muze dat kortikoidy. Neudelala vyter, odber krve, proste nic, jenom mu nabidla kortikoidy. To jsem samozrejme odmitla. Malej ma jenom 2 roky, a davat hormony mi prislo hloupe.

packaf
15. srp 2016

Paní doktorka nešla po původu nemoci, ale potlačovala pouze příznaky (kortikoidy). Svědění signalizuje, že je něco špatně uvnitř těla a psychika tomu nepřidá, i když má dítě 2 roky, vnímá vztahy okolo (rodiče, sourozenci, prarodiče, kamarádi) nebo třeba potíže s pomočením, pokud ho rodiče učí na nočník a nejde mu to (pro něj je to stres). Já nechci zabíhat do detailů a někoho tady poučovat 🙂 to si každý musí zhodnotit sám, zda dítě bude léčit celostně nebo mu bude dávat jen prášky a chemií potlačovat příznaky choroby, a pročíst spousty knih a odkazů na internetu a zabývat se tím. 🙂 Já pátrala po důvodech vzniku lupénky a to, co jsem našla, přesně odpovídalo tomu, čím si manžel procházel. Vyrážka, pupínky můžou být jen začátek, a to docela brzo ve 2 letech. 😖 Po zkušenostech s různými MUDr. vím, že tito vám nepomohou, jen něco předepíší, své mají splněné a dál se o pacienta nezajímají, peníze ze ZP mají a tím to pro ně končí. Malé procento lékařů se o pacienta zajímá a léčí celostně.

lutu11
15. srp 2016

@packaf no vono se s tym da tezko neco delat, kdyz dle pefiatra ho jen neco pokousalo a dle kozni z toho vyroste. Pupinky ma jenom za horka, kdyz se poti.

merope
16. srp 2016

@lutu11 A pod oblečením nebo na holé kůži? Já když se potím pod nevhodným oblečením (silonky, ale i některé tepláky), tak se osypu. Máma mi říkala, že to může být i pracím práškem. Je pravdou, že co peru doma ve speciálním prášku, tak jsem se vlastně neosypala (ale taky nenosím silonky). A naopak když mám volnou kůži a jsem moc na sluníčku a tam se potím - tak viz výše. Vyrůst z toho nemusí, mě se to s věkem spíše zhoršuje.

lutu11
16. srp 2016

@merope miva to i na holych mistech, i pod oblecenim. Mel to i minuly leto, od zari pak klid no a ted v lete zase. Premyslim, ze zkusim dalsi kozni. Za chvili mu to zase zmizi a ani se to v zjisteni, co to je nehlo. Ach jo..

plamenka84
16. srp 2016

@packaf mám nejen osobní zkušenost se svrabem, k tomu i těch šest let + roky praxe, ale i přesto se nepovažuji za odborníka na všechno. S farmaceutickými firmami to už dávno není tak růžové jak si myslíte, propisky si už pár let kupuji sama. Ale souhlasím s vámi, že psychosomatika existuje, bohužel málo pacientů na ni slyší. Většina nemocných očekává od lékaře léky, který ho zázračně "vyléčí", ale když se mají přestat přežírat, více hýbat a nekouřit, tak na to už nikdo neslyší.

hafika
16. srp 2016

Já bych nebyla s těmi kortikoidy zase tak přísná. Pokud dojde k silné alergické reakci jako v případě autorky, tak na její rychlé zvládnutí jsou dobré, tělu se uleví a potom je možné zjišťovat přícinu a zajistit (ideálně změnu životního stylu, přírodními prostředky), aby se to již neopakovalo. Pokud jde o jednorázovou záležitost, několik dávek a skončí se hned, jak se tělo dostane do téměř normálního stavu, úplně bych je neodmítala. Už jen to vnitřní podání v případě autorky naznačuje, že šlo o něco závažného, jinak by asi ze začátku spíš použili mastičku, ne?

Něco zcela jiného je dlouhodobé braní kortikosteroidů, kdy není jisté, co vlastně potlačujete. Zvlášť u malých dětí je to docela svinstvo, měla jsem možnost vidět, co dělají větší dávky s mým vlastním dítětem. Bohužel u nás byly podány na akutní selhání ledvin a volbou byla buď několika měsíční léčba kortikoidy a dítě s normálně fungujícími ledvinami, nebo velmi brzy mrtvé dítě...

syfonka
autor
16. srp 2016

Ahoj holky,tak uz asi mame diagnozu,je pozitivni na mykoplazmu a s tim I snad spojena reakce tela vyrazkou a urputnym svedenim,ma hodne citlivou kuzi,pravdepodobne budeme mit nabeh na atopicky exem,takze ted promastovat necim na atopak,mame predepsany bpanten sensiderm krem a na noc slaby kortikoid,ale ten nedavam,protoze mi prijde,ze se drbe stejne I po tom,coz pry bude jeste chvilku trvat nez se ta kuze da do klidu,vyrazka uz je fuc,jen par skrabancu a trochu misty vystouple folikuly,no a vlockovy vyvar do koupele je pry na to fajn,tak budem doufat,ze se to nevrati. Jinak souhlas s Hafikou,meli jsme prednison na dva dny a ma klid,doufam ze na dlouho 🙂. Jinak na tu potvurku jsou jen nejaky silny antibiotika,tak budeme zatim doufat,ze se s tim popere imunitni system. Jinak pry tyhle bakterie ma v sobe kazdy druhy a muze to pak delat problem pri lecbe cehokoliv jako treba vyrazka atd. Testy z krve na alergie taky delali,ale budou pozdeji,kazdopadne jsou ji dva roky a alergie na lepek nebo bilek uz by se ukazal . . .

packaf
17. srp 2016

Přídávám odkaz https://www.facebook.com/www.rizikaockovani.cz/.... Pro zajímost, co vše může způsobit očkování a doktoři to popírají a radši řeknou, že je to dědičné a dítě to prostě zdědilo, VÚ se nehlásí a takto prochází vakcíny bez problémů, ničí to zdraví lidí a lékaři s farma firmama si mnou ruce a létají na "školení" na Floridu a pod.

@plamenka84 málokterý lékař doporučí věci, které jsou gratis (nekouřit, sportovat, nepřejídat se), to je od vás úctyhodné. Bohužel, 90% lékařů, se kterýma jsem já nebo má blízká rodina přišli dos styku, byli hold takoví, že raději předepíší lék od jeho sponzorské farma firmy a jeden, dokonce, aby nešel poznat jeho rukopis, mi na papírek napsal na stroji název nějakého "léčiva" a že si to mám koupit sama, že na to ZP nepřispívá 😀 . Nezlobte se, ale po mnohých špatných až katastrofálních zkušenostech (až po zpackanou operaci, kde operující lékař nabízel tučný úplatek, abychom to nikde nehlásili a nešli k soudu) jim nevěřím ani nos mezi očima!!! Máte pravdu, prevence je nejlepší, v tom se asi jediném shodneme. 🙂