Ahoj,chci se zeptat,jestli tu máte někdo zkušenost.
Když jsem byla s malou asi v 14 ti dnech na kontrole u dětské tak mi říkala,že by chtělo ji to střihnout,další doktorka že ne. Včera jsme byly na ORL ve Vinohradech kvůli bolavému oušku a paní doktorka si všimla a říkala že by to bylo potřeba…dcera 2,5roku už celkem mluví a je fakt že L,R,Ř ji opravdu nejde…tak to teď zvažuju a prý se to dělá v celkové narkóze,je to tak? Nerada bych aby ji to delali bez😥
Pardon... "L" trénuje můj sedmiletý a žádný problém s uzdičkou nikdy neměl... (jsou tam jiné obtíže).
Nicméně když jsme řešili celkovou narkozu kvůli vyšetření sluchu, naše lékařka nám ji dost silně nedoporučila před čtvrtým rokem - prý tam není dovyvinutá imunitní bariéra kolem mozku a narkoza tak nese zvýšené riziko poškození vývoje.
U mladšího nám bylo střižení uzdičky doporučeno logopedem v podobném věku (ale tam se daly spíš spočítat hlásky, které uměl vytvořit, než opačně, měl "srdíčkový jazyk" = rozdělenou špičku při pokusu ho vypláznout)... nakonec jsme to rozcvičili bez stříhání. Nečekaně hodně pomohlo čištění zubů sonickým kartáčkem ...
Strihla bych az po navsteve dobreho logopeda. On pozna, zda je to problem nebo to pujde rozcvicit. Jinak ucit vyplazovat jazyk a natahovat. Muj syn mel strihano v 10 mesicich, bohuzel nam nerekli, ze je treba cvicit, at to nepriroste, po praci s logopedkou uz chybi jen docvicit R a Ř. Mladsi dcera se narodila s kratsi uzdickou a bez zasahu doktora ted po druhem roce uz je to znatelne lepsi.
Taky bych byla radši,kdyby se to nedělalo…už když byla miminko tak jsem byla ráda,že jsme to nedělali. Nicméně Ja taky právě měla problém s kojením a dost velký…ale nikdo mi neřekl,že je to právě kvůli tomu..teď když se mě právě doktorka v nemocnici zeptala,jestli jsem kojila,tak jsem to pochopila…že malá nemohla pořádně vysát…
Dcera byla odstranění podjazykové uzdičky plazmovou koblací v celkové nárkoze zákrok asi na 10 minut v necelých 5 letech. Měla jazyk skoro nehybný, přirostlý uplně, vypláznout ho nemohla ani trochu, kupodivu se kojila výborně. Je to paradox.
Tak já asi navštívím nejdříve logopeda a pak se uvidí..moc díky za rady🙂
@adela1399 ahoj. O narkóze slyším prvně. To je podle mě daleko horší než to nastřihnutí samotné. Je to otázka vteřiny. Ano, pláče, vidíš pár kapek krve, jako matce ti to rve srdce, ale pokud by to bylo v celkové narkóze, asi bych to tehdy zvažovala o dost déle a nevím, zda bych to s ní podstoupila.
2,5leté děti tato písmena ale neumí běžně.. to bych jako indikátor nebrala. My také byli u více lékařů a názory se různily. Ovšem u nás šlo o problém s kojením, prý nesála efektivně (neprospívala) a u kojení dosti mlaskala, nebo jak to popsat.