Ahoj maminky mam syna narozen...23.8. 2015 35 tyden takze o mesic driv malej trpel na zloutenku a nedostatku cukru takze mel v nemocnici infuzku po 8 dnech nas propustili muj problem je ze mam uzasnou doktorku ktere nevim jestly mam verit byla jsem dnes na kontrole pro rizikove novorozence po dvou mesicich a pro me prekvapeni se do me pustila;( proc me miminko pribralo jen pul kila proc snim nepolohuju roste krive a ze malej je opozdenej a vubec neprospiva citim se tak hrozne budu asi spatna mama ale co tyden chodim maleho k nasi doktorce vazit kazdy den snim hodinu cvicim otaceni zvedani hlavicky podle me doktorky malej je v poradku jen krom vyrazky ktera asi vypada na atypicky ekzem nevim cemu mam verit ted mam o sve miminko strach 100 doktoru 100 nazoru podle jedne je zanedbanej podle druhe je krasne zdrave miminko dekuji za nazory a utechu trapi me to kolik vase miminka pribirala ??
maminko no asi měla dr nějakej špatnej den..to mám nejradši.... myslim že má přibýrat 250g za tyden jestli se nepletu...kojíš?
Kojim ale uz od dneska musim prikrmovat bebou asi mam spatne mlicko malej pribral jak kdy nekdy 100 g nekdy 60g podle doktora je to naprosto v poradku
Já si myslím že mě malá příbírá 100g týdně, a doktorka říká že je to takhle v pořádku.
@makuulinka Pokud je po kojení spokojený a nebrečí (hlady) tak bych asi nepřikrmovala.
Špatná máma nejsi!!!!! Názor jedné doktorky nic neznamená...Máš pěkného chlapečka 😉
Boze,ti doktori!!! Mela jsem to podobne,maly malo pribiral,zacla jsem ve trech mesicich davat dvakrat denne hipp mlecko a dal kojila. Maly krasne pribral,nabral sil a zacal past o stosest. Nemel na to silu. Moje mleko proste nestacilo. Mel by pribirat cca150- 200g tydne.
Spatne mlicko neexistuje! 100g tydne je spodni hranice, ale ne vzdy pribiraji kojene deti stejne, ne jako na UM. UM nedavej, je to zacatek konce... zalez s malym do postele,mazlete se telo na telo, prikladej co hodinu a bude vse ok! Drzim pesti.
@makuulinka Achjo, tyhle tabulky akorát maminky zbytečně stresují. Důležité je, že přibírá, to úplně stačí. Ničeho se neboj a hlavně nepřestávej kojit. Chlapeček je krásný!
Vubec se tím netrap,moje dcerka taky špatně přibývala,jen např. 150 g za měsíc.Kojila jsem ji,žádný dokrm nebyl dle mě ani dle mé doktorky třeba,hlady netrpěla.Prospívala,byla a je čiperná.V roce vážila 7 kg,nyní v 21. měsíci života má 10 kg. Je prostě drobná,ale jinak šikovná,povídá ostošest,je bez plín a denně lítá spoustu času venku a na hřišti.Takže žádný strach,chlapeček to všechno dožene 🙂
Čoveče vyhrabala sem kvůli tobě i dceřinu průkazku 😀 😀 Taky se narodila v 35. týdnu, v porodnici jsme byly 14 dní, vůbec nás nechtěli pustit, protože neprospívala. Porodní váhu měla o 150g větší než když nás po těch 14 dnech pouštěli. V 6. týdnu měla 3660g, ve 12. týdnu (3měsíce) 4140g (tzn. 80g/týden), a v poho, s umělou sem začínala až mnohem později když už to nešlo, ale po těch 3,4 měsících se rozjela a dnes je to nejaktivnější dítě ve školce 😉 A malýmu jsou teprve 2 měsíce, navíc s přihlédnutím k předčasnému porodu vlastně jen měsíc, takže si vůbec nedělej hlavu, a vypadá spokojeně, brouček... 🙂
Oni v porodnicích jsou kolikrát pěkně necitliví (já vím, že je to pro ně rutina, ale stejně). Rodila sem akutním císařem, byla na JIPce a když nás asi 4. den přišel navštívit tatínek, ani mu nedovolili jí pochovat!!! Vůbec!!! Že prý za ní mají zodpovědnost a co kdyby se jí něco stalo?!
Takže věř své "normální" doktorce, určitě ví, co říká... A hlavu vzhůru 😅
ježíš dyt mu jsou dva měsíce,co by po něm doktorka ještě nechtěla? přibírá krásně...Otáčení s tak malím miminkem cvičit nemusíš,nato má hafo času.Stačí když maleho parkrat za den das na bříško a je to🙂 Maličky je krásny a vypadá spokojeně,byla bych naprosto v klidu🙂
nase porodni vaha byla 2680 kg ted mame 3200kg zda se vam to malo po 2 mesicich jinak mame 52 cm
@makuulinka NEmám syna nedonošeného. V termínu se narodil s 2800g, zhubnul na 2250g. On nejdřív špatně sál, pak už neměl sílu sát. Takže jsme si "pomohli" UM, vypil jednu plechovku mlíka, ještě před koncem šestineděělí byl už jen plně kojen. K dr. jsem s ním chodila na vážení také co týden, ikdyž se často traduje, že to přispívá k nepohodě matky, tak dr. byla moje největší podpora. Lepší než radikální laktační poradkyně, co UM nechtěly dovolit, ikdyž bylo jasné, že kojení nestačí. Doma jsme měli systém, že jsem zvážila, nakojila, zvážila, dokrmila odstříkaným mateřským mlíkem a pak dokrmila UM do nějaké rozumné dávky. Rozumná dávka se měnila v průběhu, jak přibýval. Dokrmovala jsem přes stříkačku a prst v puse, abychom nekazili techniku kojení. Pak jsem odsála mlíko a vše vyvařila a za 2,5-3h nanovo. Byly to galeje. Když se měl narodit druhý syn, po 18m měsících, tak jsem si dala limit, že pokud do 14 dnů nebude pít tak, aby mu mateřské mlíko stačilo, tak podruhé, navíc se starším, který byl vlastně docela malý, bych to už nedala. ten naštěstí byl dravější a líp pil, takže se to neopakovalo. Už si nepamatuju, kolik se má přibírat týdně, pokud se k tomu blížíte nebo hraničně přibíráte, tak bych se vykašlala na rizikovou poradnu. Navíc to, co si dovedla doktorka tam říct, tak to je neetické. Děláte pro své dítko to, nejlepšíco umíte, co se dovíte od své dětské doktorky.
@makuulinka ja zase závidím váhu 2680 v 35. tydnu (my měli pri narozeni v 38. tydnu 2300gr) a taky, ze Vas pustili z porodky uz po 8mi dnech, to je snad dobra poporodni adaptace a treba ta taky o něčem vypovídá. Urcite nejsi špatná máma! Jen jsi narazila na DR, co zrovna nemel lidsky přístup. Chlapečka mas krásného, at se Vam daří 🙂
Nenech si namluvit, že jsi špatná máma! Takovýhle myšlenky ničemu nepomůžou.
Píšeš, že musíš přikrmovat. Nemusíš, ty jsi matka, je to tvoje rozhodnutí. 0,5 kg za měsíc není nic extra, ale spíš než přikrmovat bych přitlačila na kojení. Kolikrát kojíš? když tak přidej jedno kojení, po kojení odstříkej, koj z obou prsou. Možná by nebylo špatný vážit před a po kojení, abys zjistila, kolik vlastně pije. druhá dcera skoro nepřibírala a já pak zjistila, že skoro nic nevypije. To, že dítě po kojení nepláče a je spokojené o ničem nesvědčí.
proč vlastně cvičíte otáčení? chodíš na fyzioterapii, nebo jen tak?
@makuulinka zkus kojit častěji, buď na kojení, koj zejména v noci, kdy se tvoří mléko nejvíce, nedávej zatím UM. Protože pokud začneš dávat UM bude to konec kojení nejpozději do měsíce budeš mít po kojení úplně. Není špatný mlíčko, jsou jen blbý kecy doktorů, který o kojení ví kouby, ale vypadají u toho, jako že znají všechno. Podívej se na kojeni.net, je tam hodně rad. Každý dítko je jiný a pokud přibírá, je to dobrý. Tvoje mlíko je pro tvoje dítě to nejlepší, co mu můžeš dát a to zvláště, pokud je narozený malinko dřív. Věř sobě a svému dítěti a bude dobře. Nejsi špatná máma, jsi ta nejlepší, co tvoje dítě má. Hlavu vzhůru!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hlavu vzhůru. Dr. nemela den nebo co. Ja mam holčičku co se narodila normalne v terminu ale taky byla drobek. Ona v rustu byla mrnousek uz v bříšku. A ted je ji 13m a váží 7kg. Jsme pod tim jejich grafem a ze je malicka a pod. Stale je kojena ale uz papa normální (pro ni) stravu. Je to divoch a živel. Chtěli nas hnat do jakysi poradby nutriční nebo co. Poslala jsem je někam. Roste i papka krásně a ze je drobnější -no a co jako ? Kdyby byla tlusta tak zase slyším ze je ji moc. At se s tabulkami jdou vycpat !!! A ty jsi určite moc dobra maminka a venujes malickemu vse co máš. Nemuc se ještě i ty sama -to za teve udelaji jini a radi. S malim si hodně hrej a mazli se s nim v ruznych polohach -hlavne na brisku a bude vsechno v pohode. To jiste dozene 😉
Neprikrmuj ale koj hodně a na pozadani. Ja treba sedela skoro cele dny s malou u prsu. Kazda kapka dobra kapka! NNeexistuje spatne a slabe mléko.
Ach ti doktoři. V klidu. Náš malej se narodil 36tt, bohužel ho nějakou dobu nevyživovala děloha, takže byl podvyživenej měl jen 2,90 a 44 cm. Taková žabička, kost a kůže, k tomu silná žloutenka, v porodnici bezkonkurenčně nejmenší, chytla jsem z toho docela depku, zvlášť když mi sestra řekla,že by mu dali mutrilon, že by přibral. Volala jsem tehdy ze zoufalství našemu dětskému doktorovi, co mám dělat a on mi řekl, že ať ho necpou žádným umělým svinstvem, když mám mlíka na rozdávání, že se uvidí dál. Když ho pak obvoďák viděl u nás doma, hrozně ho chválil, jak je šikovnej a i když taky přibíral při spodní hranici, nic jsme nedávali, časem se to srovnalo dnes 10 m a váží 7610g. Tím nechci říct, že když dokrm nepotřeboval náš váš ho potřebovat nebude, neházej ale flintu do žita, to bude dobré. začátky jsou složité. Drž se
tak dooadlo to spatne musim davat umelou stravu a budu chofit na rehabky :( dam tomu par tydnu a uvidim
@makuulinka proč bys musela? rozhodnutí je na tobě! na základě čeho doktorka doporučuje dávat UM? víš kolik vypije na kojení, jak často kojíš?
@makuulinka za pár týdnů skončís s kojením, škoda...
@makuulinka Není to špatné, UM může být při kojení jako dokrm, důležité je dávat lahvičky, které simulují dítěti sání jako z prsu (například Avent, ale je jich víc), případně i mléko odstříkávat... moje kamoška to tak dělala 8 měsíců a v pohodě kojila i přikrmovala. Není potřeba nechat děti hladové nebo na spodní hranici, když žijeme v 21. století a možnosti jsou. Tak a teď se do mě můžete pustit, ale já si myslím, že pravá matka nenechá své dítě hladovět nebo na spodní hranici 😎
@lindaaax jejda, pravá matka 😀... No toto 😀 😀 😀
Já si myslím, že UM není jed, pokud to jinak nejde, je to řešení. Jen si myslím, že i v 21. století je mateřské mléko pro dítě lepší varianta a že je jen potřeba si najít pomoc a zkusit udělat, co jde, aby se výlučné kojení udrželo. Naše generace je zase ta generace "0", naše matky většinou nekojily nebo né dlouho a myslelo se, že je UM lepší, takže nám nemá kdo pořádně poradit. A taky si myslím, že nejedna "chytrá" a po staru myslící doktorka už pokazila hodně ženským kojení.... Pokud přikrmovat tak je přes stríkačku a prst (jako v porodnici), nebo jsou různé jiné techniky. Ale je potřeba si ty informace najít. Dost se dá najít na třeba kojeni.net...
Já osobně nejsem odpůrce UM, když není vyhnutí, tak je to super, že něco takového máme, taky asi není dobrý udržovat kojení za cenu toho, že se budu stresovat, že mlíko dojde a co když a tak. Za mě bych nakojila a pak dokrmila, aby neměl hlad a když se kojení udrží tak super je to jistě zdravé jak pro mimi tak pro mámu (prevence rakoviny prsu...), ale když se to neudrží, pak to jistě není chyba matky a není třeba se tím stresovat, já taky vyrostla komplet na UM a znám i matky, které nikdy kojit nechtěly - známá si ťukala na čelo, že ještě v půl roce kojím, ona odstavila ve dvou měsících a to schválně obě děti, sestřenka zas tvrdí, že do půl roku, dýl prý se nechtěla omezovat a taky prsa jsou pak vycucaný, jak řekla. Blbý je, když máma může kojit a nekojí, to je celkem na prd, ale když mlíko není, tak je to prostě tak a nikdo za to nemůže. Hlavu vzhůru a drž se. Rehabilitace taky není žádná pohroma (já osobně cvičila vojtu do 15-ti). Kojení se snaž udržet, kup si nějakou tu dobrou lahvičku, aby se nenarušil sací reflex a když bude malý hladový, tak dokrm, jinak koj. Držím pěsti, ať je to vše ok.
@makuulinka pokud se tvojí Dr. líbí - nic bych neřešila,ona ho vidí často a může srovnat pokroky atd. můj už starý příběh s malým jsme tedy cvičili vojtovku a když jsme byli na ko u Dr. viděla nás po prvé a hned na nás spustila ten nejhorší scénář- nebude chodit,nebude mluvit ,bude pos..... aj.jsem se tam málem sesypala a pak když jsme byli u naší rehabilitační sestry,která nás viděla každý tý tak řekla,že je to blbost a byla malej má 12let a chodí mluví a ve škole je průměrný,takže ......za mě nedej na Dr. co na tebe takhle vyjede,nakonec je to i neprofesionální .
a taky jsem kojila s dokrmem 😔
@evulina77 @makuulinka nemusíš skončit s kojením já jsem kojila s příkrmem 4měsíce,pak jsem chytla angínu,horečky a kojení ukončila jinak bych ještě vydržela.
@makuulinka a rehabek se neboj,taky jsme chodili a možná i s dcerou budu chodit 😔
Muj chlapecek