Stolice. Podezření na ABKM?

30. kvě 2024

Ahoj, předem se omlouvám za foto.
Ale ráda bych se zeptala na váš názor.. k lékaři budu volat zítra.
Malý má 7 týdnů a vlastně od narození je na UM, vystřídali jsme Kendamil, pak hypoalergenní mléko na doporučení lékaře a i kozí. Bohužel, problémy se stále zhoršují. Blinká více a více, už 2× hodil šavli obloukem.. blinká i dlouho po jídle, je strašně nafouklý a stále řve, mezi jídly, po jídle… furt!!
Dáváme probiotika, vitamin D od Terezie.. občas dám i Espumisan, masírujeme atd atd.. prostě vše co jde.. ale stoličku má tak co 2-3 dny světle zelenou, ale dnes měl tmavě brčálově s černými tečkami, asi krev?! Může to být tedy ABKM? Často hltá, sípe či píská u pití.. má neklidné spaní (když usne) budí se často pláčem.. celé dny prořve. Zítra se zeptám lékaře, chtěla bych nasadit Nutrilon Alergy jestli se něco zlepší.. jsem zoufalá, jak mu pomoci.. musí strašně trpět..

miryp
30. kvě 2024

Předpokládám, že jsi to ty, s kým jsem řešila možnou ABKM u novorozeného syna. A ano, stále si myslím, že je to ABKM a že už měl být převedený na NAC, případně na rostlinné aminokyseliny, pokud by NAC nestačil. Zbytečně se trápí.

autor
2. čer 2024

@miryp Ano, lékař mi neustále tvrdí, že u takhle malých dětí se ta alergie ještě neprojevuje!! Šlak by mě trefil.. nechala jsem si napsat doporučení na Gastro.. jak to prosím probíhá to vyšetření ? Zároveň bych mu ráda koupila ten Nutrilon AC, ale už jsme toho vyzkoušeli tolik, že se bojím abych mu ještě víc neublížila..

krtikkrtovaty
2. čer 2024

Já osobně jsem kojila a tudíž držela dietu, ale za mě je to ABKM a čím dříve bude na bezmléčné tím lépe. Příznaky dle popisu úplně to samé, co bylo u nás. Na dietě dobrý od cca roku tolerovala některé mléčné a postupně se zvyšovala dávka a od 2 let už pije i syrové mléko.
Pediatr je blb, bohužel jich je dost, kteří to popírají. 🤦
Ono ABKM v pravém slova smyslu to být nemusí - pokud to časem zmizí, spíš bych to nazvala, že to to dítě prostě neumí trávit.

autor
2. čer 2024

@krtikkrtovaty Děkuji za radu. Sama jsem si sepisovala příznaky a i přes to, že jsme vystřídali tolik mlík, tak příznaky stále stejné. A měla bych pořídit NAC nebo třeba Althéru? Bojím se zase změny, ale asi je to nutné.. každý má hodně času a odsouvají to na druhou kolej, ale mě dochází trpělivost dívat se na to, jak trpí. Navíc se začal prodlužovat interval stolice, obávám se tedy zase zácpy.. furt něco..

snahnah
2. čer 2024

Jak vidím ten obsah plínky, Nutrilonem Allergy care už nic nezkazíš. U nás kakání jedině s rourkou a to pak lítalo 🤦‍♀️ Nech si ho napsat na recept, jinak je to pálka 😅
U nás taky Dr. furt, že to jsou rotaviry (jo, měla je) až pak starou Dr.na důchodu napadla ABKM. Mladé jsem to nadiktovala a po jednom dni na Nutrilonu AC jsem měla najednou spokojené usměvavé miminko 😉
Na alergologii později v testech tu alergii neměla, ale vždy po snězení něčeho s mlíkem se malá osypala, ekzém si rozškrábala do krve…až teď skoro ve 3 letech pomalu začíná tolerovat mlíko v buchtě, atd.bez kožní reakce. Prý to může být reakce. S nějakou složku kravského mlíka.

miryp
2. čer 2024

A tak to dopadá, když se do ABKM míchá pediatr, který o tom vůbec nic neví, protože to není jeho specializace.
Na Gastru jsou velmi dlouhé čekačky, zkusila bych obvolat alergology v okolí, jestli vás někdo nemůže vzít dřív, protože jestli ti sípe a píská, může jít už o astmatické projevy, na které jsem tě upozorňovala v předchozí diskuzi. Žádanku k tomu nepotřebuješ, zákon ti nic takového neukládá.
ABKM na gastru řeší odběrem krve, na alergologii mohou dělat krevní i kožní a jsou schopni udělat rovnou i imuno profil. Jen je potřeba počítat s tím, že u dětí je mnohem častější Non-IgE forma ABKM, kdy testy žádné protilátky neprokážou a ABKM se prokazuje reakcí na eliminační dietu.
NAC bych nasadila rovnou, alespoň ke specialistovi půjdeš už s tím, zda bude stačit nebo bude třeba Neocate/Alfamino.

autor
2. čer 2024

@miryp doktor slíbil, že má možnost nás objednat příští týden na gastro - ten ultrazvuk a případně odběry krve, ale jelikož se většinou odebírá z hlavičky, tak to asi nepřežiju… na alergologii jsem volala a chtěla se objednat, prý jedině s doporučením a dal by se najít termín dřív než o prázdninách.. tak nevím, zda se mám cpát raději na alergo ..
Ano, takové sípání nebo pískání až občas u nějaké lahvičky proběhne a je dost zahleněný když dýchá, je to slyšet… za doktora prý OK :D ..

miryp
2. čer 2024

Pokud je schopný zajistit vám místo na gastru příští týden, tak ok. Alergologii můžeš pořešit následně (pokud tam bude třeba řešit rozjeté astma, tak to řeší alergo či plicní). A ne, žádanku si vynucovat alergo nemůže, protože to nemá oporu v zákoně. Stačí říct, že víš, že ti žádný zákon takovou povinnost neukládá. Je třeba naučit se mít ostré lokty, když potřebuješ hájit zájmy svého dítěte.
A samozřejmě odběr krve přežiješ, stejně jako každý další, protože někdy je to třeba k tomu, aby dítko bylo v pořádku.
Držím palce, ať se malému konečně uleví.

krtikkrtovaty
2. čer 2024

Alergy care nic nezkazí, pokud to nezabere, tak tu silnější verzi na bázi aminokyselin. Mě o tom říkala jen pediatra, jaké mám možnosti. Kojila jsem. Co se týče toho zahlenění a dýchání. Tak to řešíme teď cca půl roku a podle mě to s tím ABKM u miminka souvisí. Opakované bronchitidy, dostala nějaké léky a čeká nás alergologie.

autor
3. čer 2024

Tak jsme se dnes dostali na gastro na ultrazvuk. Ukázalo se, že má tedy na 100% reflux a s tím ABKM je to prý na mě, jestli chci vyzkoušet eliminační dietu-napsala mi recept na NAC. Že bych měla nyní dávat ob jednu dávku krmení ten NAC aby si trávení postupně zvyklo a za 3 dny přejít úplně. Tak teď nevím, jestli všechny ty příznaky jsou od toho refluxu a jestli mám zkoušet nasadit NAC.. jsem z toho zmatená.

miryp
3. čer 2024

Reflux je často dalším příznakem ABKM. TJ. já bych rozhodně nasadila dietu. Jen tedy pozor, že NAC nemusí pomoct, popř. jen na chvíli a pak se to může zase zhoršit. Pak je třeba přejít na rostlinné aminokyseliny. Synovi NAC pomohl jen z části a pouze na 2 týdny, pak přišlo rapidní zhoršení. Jakmile dostal Neocate, ulevilo se mu po dvou dnech, po 14 dnech spokojené mimino bez refluxu a dalších obtíží a ve finále jsme uspali i to astma.

kacvorus
3. čer 2024

to bliti obloukem je priznak alergicke reakce, dcera taky takhle savlila. Doporucuji prejit co nejdriv na Neocate.

autor
3. čer 2024

Tak jsme pro změnu dnes měli zácpu.. chudinka tlačil asi půl hodiny úplně rudý a vytlačil mini suchý bobek jak z modelíny. Stávalo se vám to taky na ABKM nebo musí být vyloženě průjmy? My měli mazlavý jakoby hlenovitý a zelený doprovázené křečemi a teď po kozím mléku zácpu.

miryp
3. čer 2024

Nemusí být průjmy. Já sama měla zácpy několik let, než se mi po porodech příznaky změnily a konečně jsem pochopila, kde je problém. Dcera, když se jí ve školce alergie znovu aktivovala, měla také zácpu.

autor
9. čer 2024

@miryp Ahoj, jak dlouho vám trvalo, než jste viděli výsledky u NAC? Nyní jsme 2. den a zatím beze změny, po krmení pláče, háže rukama a svíjí se.. ale spí celou noc.

miryp
9. čer 2024

Ahoj, asi druhý nebo třetí den, ale bylo to o tom, že mu bylo méně blbě, nenastalo tam celkové zlepšení. Čekalo se pak, zda pomůže, až se tělo zcela očistí od alergenu, nebo ne. Po dvou týdnech přišlo místo zlepšení rapidní zhoršení, kdy raději hladověl, než aby dál konzumoval NAC. Do toho přestal spát a jen řval. V tu chvíli už jsem to nevydržela a hledala alergologa, který by nás hned vzal. Naštěstí jsme narazili na naši doktorku, která nás vzala tehdy obratem, ještě na nás čekala v ordinaci než dojedeme vlakem až k ní. Ta nám hned napsala Neocate.