Ahoj, chci se zeptat zda je tato barva (hnědá/zrzavá) a konzistence u kojence normální? Aktuálně jsem na dietě ABMK, protože malá měla ve stolici žilky krve. Někdy má podobnou konzistenci ale barvu žlutou a tahle hnědá/zrzavá mě znepokojuje :(
Mě tedy znepokojuje spíš ta konzistence, kdy je to jen voda a hlen. To odpovídá trvající reakci na alergen. Jak dlouho jsi na dietě?
@ajosa Dieta na ABKM musí být alespoň měsíc s tím, že je potřeba vynechat i skřížené alergeny, včetně např. kuřecího. Doporučuji skupinu ABKM na facebooku, kde poradí.
@martulka88 žádné další alergeny není třeba automaticky vyřazovat, k tomu se přistupuje až ve chvíli, kdy se situace při vyřazení BKM vůbec nelepší. A kuřecí maso není zkřížený alergen k BKM, nýbrž k vejci, což je další nejčastější alergen, na který miminka reagují.
@miryp U ABKM je potřeba vyřadit opravdu vše. Syn, ikdyž jsem vyřadila vše, nepomohlo a naopak mně to ublížilo a nakonec skončil na Neocate a já se dávala 1,5 roka dohromady. A pokud se prcek nelepší, je potřeba vyřadit právě to kuřecí, vejce, sóju apod.. A i tak není jistota, že se prcek dá dohromady. A tím, čím jsme si prošli se synem, bych zvolila cestu buďto opravdu vyřazení všeho a nebo, v mém případě, zařadila bych ihned Neocate.
@martulka88 ABKM = alergie na kravské mléčné bílkoviny. Vysoce pravděpodobná je tam pro výraznou podobnost bílkovin reakce na ovčí, kozí, buvolí i kobylí mléčné bílkoviny. Jako další zkřížený alergen je tam hovězí/telecí maso. Vše ostatní jsou samostatné alergie, které jsou v kojeneckém věku časté. Tudíž pokud je problém pouze v ABKM, pak opravdu není nutné vysazovat vejce, kuřecí, sóju, atd. To, že se tobě a mně narodili synové multialergici a potřebovali vysadit z jídelníčku mnohem více surovin, neznamená, že to tak je u všech dětí s ABKM. Dcera má ABKM a nevadí jí nic dalšího. A vyřazovat z jídelníčku suroviny preventivně, je nežádoucí jak z hlediska výživy, tak z hlediska příjmu minerálů a vitamínů. Proto se také autorky ptám, jak dlouho je na bezmléčné dietě. Pokud je to pár dní, pak se ve střevech nic zlepšit nemohlo...
Poradíte, jak naučit 5 týdenní miminko na láhev a speciální UM. První dítě multialergik, druhé nejspíše také a už nám došli síly to všechno absolvovat znovu. Neřešil někdo také přechod na UM u kojeneho dítěte? Ani nevím, v čem to nefunguje... zkoušíme různé prutoky savičky. Miminko vypije max 20-30 ml a celou dobu je hrozně neklidný a to i u kojení. Poradíte třeba i techniku, jak krmit, jestli neděláme něco blbě...
@utrikocku Syn byl kojený 3 měsíce, přičemž první měsíc kojení + UM (byla jsem po sekci). Najít správnou lahev + savičku základ. Nám sedla MAM antikoliková. Jinak syn nerad mléko dle teploty na balení, ale musela mít převařená voda stupňů, jinak UM nechtěl
@miryp Vím, co je ABKM, ale je velice pravděpodobné, že budou vadit i jiné věci, viz to kuřecí. Každý ve skupině doporučoval, pokud se prcek po alespoň týdnu nelepší, vyřadit další. A tady, dle foto, je prcek na tom blbě a kor s nitkami krve. Syn nakonec měl i krev, už nejen nitky. A přchodně se dají dodat minerály a vitamíny i jinak, hlavně aby prcek byl v pohodě.
Jinak doktorka mi jen řekla, ať na tři týdny vyřadím mléčné a uvidí se, ale mě to znepokojuje, že ta konzistence se vůbec nelepší a barva je každou chvíli jiná teda …
@ajosa 2 týdny na dietě u kojeného dítěte jsou moc krátká doba na výraznější změny, zvlášť když docházelo ke krvácení, to je ten zánět střev fakt velký. Tělo se po dvou týdnech stále ještě zbavuje alergenu. Už to, že přestala mít nitky krve ve stolici, je velmi dobré znamení. Výraznější změnu u kojeného dítěte lze očekávat v rozmezí 4 až 8 týdnů.
@martulka88 taky právě přemýšlím, že ještě vyřadím to kuřecí. Aktuálně je to jen mléčné, hovězí, vejce a sója čemu se vyhýbám. Omezuje mě reálně jen to mléčné a vejce, které jsem konzumovala ve větším množství.
@ajosa musíš si uvědomit, že střeva tvého dítěte jsou ve velkém zánětu. Proto je tam průjem, proto je tam spousta hlenu, proto tam byla krev a věřím, že je tam i spousta dalších doprovodných jevů, které nezmiňuješ. A to je stav, který se fakt nezmění během pár dní. Chce to čas a důslednost v dietě. Pokud krev odezněla, tak to značí, že alergen byl ze stravy vyloučen a pokud neuděláš dietní chybu, objevit by se znovu neměla. Pokud by se to stalo a nešlo o dietní chybu, pak ti malá začíná reagovat na něco jiného a je třeba hledat. Hlen ve stolici se zlepší, jakmile se dostatečně zlepší stav střev. V tuto chvíli jsi ve fázi, kdy se jí tělíčko stále ještě dočišťuje a to hojení je velmi pozvolné. Proto ti doktorka řekla, že máš přijít za 4 týdny.
@miryp děkuji. Já si právě říkala, jestli by neměla dostat něco na co by pomohlo spravit to co se napáchalo - jestli ne třeba Kulíšek nebo něco podobného na průjem. Když má dospělí průjem, tak na to taky něco dostane … každopádně chápu, že s tou alergii je to komplikované, proto mě děsí kdyby se ty žilky krve ukázaly, přes veškerou mou dietu :((( no uvidíme
Ahoj takovou to stolici jsme měli u syna. Pomohlo až přejít na neocate, na doporučení Dr, která to zhodnotila jako ABKM, ale já nekojila. U nás stolice i velice zapáchala a byla opravdu hodně četná i víc jak 10x za den + stolice byla kyselá a měl z toho defakto každou chvíli opruzený zadeček. A další ukazatel byl i reflux. Určitě dávat probiotika, může se tacestan rozpouštěla jsem ve vodě (pozor né v teplé zdrcne se).
@miriam1989 probiotika dávám už 14 dní - Biopron. Stolice není tak častá, třeba jen 3x denně, ale bývala i častěji. Je cítit kyselé, ale malá není opruzená vůbec. Refluxem naštěstí taky netrpí. Ale dýchání se mi občas nezdá (chroptí, sípe), hodně i kýchá.
📌
@ajosa co na to dýchání říká MUDr.? Syn měl také obstrukce v dýchání a nakonec skončil na plicním, kde mu diagnostikovali ve 3 měsících astma alergického původu, rozjeté díky pozdně diagnostikované ABKM. Musel do 1,5 roka užívat inhalační spreje, než se díky striktním dietám podařilo astma uspat.
Na probiotika pozor, jsou děti, které je nesnesou ani v tyndalizované formě, viz náš syn. Probiotika nemá ani v 9 letech, protože to střeva nezvládají. Má po nich kyselé průjmy (i po těch, kde je zaručena 0vá kontaminace BKM.
@ajosa no co se týče chroptění, může to být též jeden z příznaků 👍 tak co se týče opruzeniny, každé sítě je na to jinak náchylné, hlavně u nás ta stolice byla fakt i 10krát za den 🤦 a nemá nějakou vyrážku po těle?
@ajosa ty eliminační diety musejí být fakt striktní, bohužel z testů se totiž nic nepozná. Vše se zjistí jen tou eliminací, u nás přechod na jiné UM, ale i tam jsme čekali 14 jestli sedne a bude to oka. Jsme na něm do teď 6m v 8m budeme zkoušet zavádět mléčné výrobky a uvidí se, jestli v dietě budeme muset pokračovat. Ale u nás za prvé nebyli projevy až na tu stolici a bolení bříška a reflux (který má i nadále, tudíž nemělo souvislost) jinak žádné, proto budeme zkoušet zavádět již v 8m.
Přestože už skoro celý měsíc mám striktní bezmléčnou dietu, tak se to nelepší. Doktorka mi řekla, že nemám v žádném případě vyřazovat z jídelníčku nic dalšího. Dokonce mi doporučovala jíst více hovězího, protože trpím nedostatkem železa v krvi….
Poslala další stolici mojí dcery na testy, protože se mi to nelíbilo. Nic se tam nepotvrdilo, akorát zvýšená hodnota kalprotektinu (téměř 500). Poslala nás dnes na ambulanci do nemocnice, tak jsem zvědavá co se bude dít.
@ajosa Mě to přijde, že čtu náš příběh, přesně odeslaná stolice, zvýšený kalprotektin ( který se u takto malých dětí neměří, jelikož u dětí může dosahovat až řádu tisíců, nás malý měl skoro 800) + mu tam našli nějaké bakterie, naše doktorka nedokázala nic vysvětlit, říct, diagnostikovat, poradit. Jelikož jsme měli strach, spojili jsme se emailovou formou s lékaři v Motole (gastroenterologii) a tam jsme jim popsali náš příběh, kde nás právě uklidnili s tím kalprotectinem i bakteriemi. Můžu se zeptat jak je vaše doktorka stará? My přešli nakonec k jiné dr. , ta okamžitě nasadila neocate diagnostikovala ABKM a od tý doby co se týče těchto problému má malý klid. Následně jsme se skoro po dvou měsících dostali přímo i na pracoviště gastroenterologie u nás v MB ( to jsme dostali ještě expres termín 🤣), kdy už bylo všechno vlastně oka a jen potvrdilo léčbu a diagnózu naší nové doktorky.
Ale jak píšeš, pakliže máš už měsíc striktní bezmlěčnou dietu, možná to bude kvůli něčemu jinému 🤷
Takže nakonec to vypadá, že po dodržení striktní diety bez mléka a hlavně i bez toho hovězího (které mi naše asi 70letá pediatrička doporučila na doplnění železa…) se to konečně zlepšilo. Nitky krve jsou pryč. Stolice je stále vodnatá a občas se objeví nějaký hlen, ale už přestala kyselé páchnout. Dle gastroenterologa ve Znojmě mám držet následujícího půl roku dietu a pak se uvidí. A dle něj je takto stolice ok, hlavně pokud se znova neobjeví krev.
Fotka