Ani nevim jestli mi nekdo poradi, ale uz 5 tydnu mam nemocne vicemene obe deti. Starsi dcera byla v mezidobi 3 dny ve skolce a pak opet lehla. Zacalo to jako obycejna ryma s kaslem, pak horecka s kaslem a nyni laryngitida. Prijde mi, ze nyni jsou na tom oba nejhur od zacatku onemocneni. U doktorky jsme byli dvakrat, crp nizke, tak jen obecne rady na caj, sirup na kasel atd. S mladsim zitra pujdeme na ORL zda to nema na usich... No a k otazce. Jestli mate nekdo takhle nemocne deti jak to zvladate vy?? Ja uz jsem z toho uplne vyrizena, mladsi mi stale visi na nohou, snazim se vzdy kdyz chce nosit i v manduce, ale cely den to opravdu nezvladam, boli me zada (mam od doktora i zakazane nosit, ale to holt nejde, no), navic vicemene cely den i noc rve. Navic kdyz je doma, dela neuveritelne veci, a clovek ho musi co minutu kontrolovat, aby se nezabil, neco nerozbil atd.
Starsi aspon jednou denne pustim pohadku a mam klid, ale stejne strasne zlobi, kdyz jim je relativne dobre, tak jen doma delaji neporadek, tahaji nadobi z kuchyne, polstare z gauce, hracky vsude po obyvaku, z zidli a susaku na pradlo stavi prekazkovou drahu apod... Kdyz mi pak obcas dojde trpelivost tak na ne zakricim, pak si to samozrejme vycitam, pak stale premyslim proc jsou tak nemocne, jestli je to moje chyba, ze jsem nervozni, ale zase uprimne kdo by nebyl kdyz je tak dlouho zavreny doma. Ven chodime kdyz to jen jde, ale s teplotou to nejde a napr. poslednich 10 dni jsme nikde nebyli a urcite jeste nekolik dni nikam nepujdeme. Uz mi dochazi sila, nezvladam na ne byt stoprocentne mila a pak si vycitam, ze jim jeste svym chovanim ublizuju :( Poradite nekdo jak na to?
Jen jeste dodam, ze jsem trochu nervak, tj. dlouho jsem klidna, ale pak kdyz mi dojde trpelivost, je vybuch znacny...
@klea81 starsi chodi do MS, protoze to tam ma rada, ma tam svoje nejlepsi kamaradky z okoli, venuji se ji tam... Ja i kdyzbych chtela a mohla (s mladsim to jde hodne tezko), tak ji nikdy neposkytnu takove prostredi, kde se muze tolik rozvijet. Jak jsem psala, snazim se prijit na pricinu toho, proc je nemocna dost intenzivne, ale bohuzel se mi to nedari.
@hanka158 zkusit podpořit imunitu,nemyslím těmi přeslazenými vitamíny co jsou k ničemu,ale kvalitní-Rybí olej,přírodní vitamíny, při rýmě čaj z rýmovníku,Kaloba,apd. Od pediatry máme pro starší dcerku napsané Aerius,přes zimu,pomáhá to,rýma je málo.
Starší dcerka chodí od loňska do školky, mívala dost rýmu.Doma by to nešlo, byly hrozné scény když jsme šli okolo školky(vyhnout se jí skoro nešlo)-je kousek od baráku.A jinak ty bacily nosí i předškolní děti,které povinně chodit do školky musí a nejsou na děti zvyklé...
Nezkoušeli jste alergologii?
Školka je semeniště bacilů, to tak mají skoro všechny děti. 🤷Buď ráda, že do toho ještě nemusíš řešit práci a hlídání! Věřím, že je to psycho, u nás to denně vypadá tak jak popisuješ a to trávíme 3/4 dne venku. Prostě děti. 😆 Podle mě je celkem jedno, kolikatery kapky do ní naleješ a kolik doktorů oběháš. Musí si tím projít a vybudovat imunitu, tak fakt pokud jste doma, než potlačovat příčiny nějakýma chemickýma koktejlama, stejnou službu ti udělá bylinkový čaj a klid (od kolektivu). 🤷
Máš si jak ulevit? Chlap, babičky, dědové, kamarádky, pes.... Jakmile máš možnost, vypadni ven od dětí a udělej si čas pro sebe. Je to hodně důležité. Pokud nebudeš jako máma v pohodě, nebudou ani děti. Potřebuješ mít čas také na svou regeneraci.
@prejeta_zaba pokud dítě není alergik...to jsem si taky myslela,že zabere bylinkový čaj u dcerky,až se její stav začal horšit,dusila se,tak jsem čaj vysadila a obrat o 180 stupňů, nějaká složka jí vadila
Nejvíce zabírá víno 👍😂😂😂
Když jsem měla děti malé a na střídačku se mi střídaly v nemocech, bylo to doma na zešílení, to je jasné. Ale tak to prostě bývá, že malé děti jsou dost nemocné a musí si nějak vybudovat imunitu. Takže rada nejlepší je asi vydržet, protože se to bude postupně zlepšovat. Snaž se najít někoho, kdo tě u dětí zastoupí, ať máš čas vypadnout, udělej si čas na sebe a nech se občas někde hýčkat (masáž, kosmetika, sauna...) nebo si vyjdi s kamarádkami. Prostě relax, který si zasloužíš 😉 Jinak v mezidobí, kdy jsou děti relativně zdravé (tzn. bez horečky, bez zvracení, bez neštovic atd.) s nimi být co nejvíc venku ve smyslu že neexistuje špatné počasí, ale jen špatné oblečení 🙂 Určitě ven chodíte a je to spíš takové povzdechnutí nad některými rodiči, kteří si doma pěstují skleníkové květinky, které pak nic nevydrží. Jinak samozřejmě imunitu podporuj správným jídlem a pitím (ať mají ve stravě maximum toho, co mít mají, a minimum toho, co mít nemají), klidně přidej preventivně nějaký vitamín (já třeba dětem občas dám imunoglukan, probiotika, vitamín C, obzvlášť, když mi tu začne někdo soplit nebo kašlat), zkus imunologii, ať máš lepší pocit, že jsi pro zdraví dětí udělala vše 😉
Hlavně nezoufej, bude líp. U nás byla největší krize, kdy starší nastoupil do školky. Čím jsou starší, tím víc se to zlepšuje 🙂
Obrnit se trpělivostí a hoooodně čokolády🙂 (pokud ji máš ráda) Já bych osobně starší dítko nedávala do školky, pokud nemusíš a jsi doma s mladším. Moje děti byly nemocné vkuse 5 týdnu před nástupem do pracovního procesu. A to nebývají nemocné skoro vůbec. A ty myšlenky, co se ve mně praly ....... že jsem přeci mohla zůstat ještě ten rok doma, přeci malá má jen 2 roky. A potom jsem najednou vypustila a žila jen přítomností a zatím pracuji na očr jsem ještě nemusela🙂
@hanka158 nemoci jsou v tomto věku a v tomto období běžné. Ale to co píšeš mi přijde přeci jenom už dost. Jak se tvé děti stravují, jakou máte doma teplotu, jak "moc" je oblékáš? , kolik mají pohybu venku, jak byly očkované? Tohle jsou všechno věci, které nemocnost ovlivňují víc, než si většina lidí myslí.
Jinak bych si nic nevyčítala, každá máme nervy jenom jedny a někdy už je toho prostě moc. Dětem to neublíží, možná naopak....
@iulia ono jde o to,že ne každé dítko je zabavitelné doma.já mám starší dcerku aktivní,mladší syn je víc aktivnější,každé ráno chodí do botníku pro boty,že jdeme ven(chodíme každý den),televize je nebaví,vše je baví jen na chvilku,ve školce je to jiné,mají tam kamarády,učitelky které vymýšlí co doma nemůžeme dělat.A upřímně,doma bysme se s dcerkou sežraly.šla do školky ve 2 letech a 8m, ve mě se to pralo jak to zvládne a výsledek?super,ba naopak byly scény,že nemůže o víkendu do školky.chodí si tam odpočinout,i syn je na to navyklý,že ráno doprovázíme dcerku do školky,po obědě vyzvedáváme.Venku,mezi dětmi jsme pořád,na výletech,respektive doma jsme málo,otužiji,ale nepřeháníme to,od pozimu nosí oba tílka.když by byla dcerka nemocná,tak holt by byla doma,to by se nedalo nic dělat,ale je to očistec,pro všechny
nedávej starší do školky, když jsi stejně doma s mladším... až tam dáš mladší, tak to stejně bude pravděpodobně kolečko nemocí, který si budou předávat.
jinak teda popis vaší domácnosti mi přijde jako naprosto běžná kontinutální podoba života s malým dítětem...:D to si musíš prostě nějak zařídit, aby děti kramařily co nejmíň, a nebo podvoleným způsobem. a taky se naučit to přeházet...a jinak hlavně nabízet nový podněty, hry...aby měli zase něco neokoukanýho. co se třeba domluvit s kamarádkou a vyměnit si v takovým vyostřeným období na pár tejdnů hračky a dávat je postupně? půjčujte knížky z knihovny, sleduj nějaký montessori aktivity pro děti, bejvaj to jednoduchý věci často, co se daj vymyslet z domácích zdrojů. nebo i přiměřeně interaktivní věci, jako albi tužka. (tablet, mobil.. by mi pro děti domů nesměl)
Take mame spatne obdobi. Syn se uz asi 4, mozna 5 tydnu lepsi a horsi. Par dnu hlidala mamka,mezi tim ja,tatka , skolka. Nakonec nas nakazil vsechny. Ale kazdy z nas to mel jen par dnu. Je to viroza,nechala jsem si u lekare udelat testy ( byla jsem tam sice z jineho duvodu,ale proc ne). Kazdopadne doma deti sili a ja s nima. Manzelovi uz dosla dnes trpelivost. Syn zacal do dcerky strkat. Hnusne,necekane, zezadu. Dnes spadla mezi stul a gauc, nastesti ne na hranu stolu. I tak si dala hodne. Uz nevime,jak mu vysvetlit,ze to delat nesmi. Dnes jsem mu nazvrdo rekla,ze by ji mohl zabit, ze by byla v hrobecku na hrbitove,ze bychom ji uz nemeli,ze ja a tata bychom sli do vezeni a on by zustal sam. Tvrde. Ale do ted nepomohlo nic. Ze se perou o hracky,sem tam se placnou,to je jina. Ale on ted zacal s tim strkanim a uz i malou kousl. jsem z nej obcas zoufala. Chapu,ze se doma nudi,chce ven,ale co mam delat? Bud je ve skolce,kam chce, nebo ho lecim. Ve skolce je kvuli detem,kolem nas je jich jinak malo a moc se s nima nevida. Do skolky uz chodi i mala,ja na brigadu. A v patek nastupuji do prace. Potrebuji od deti voraz,hlavne od syna. Nici me. Navic mu chci zaplatit spesl cviceni a to take neco stoji. Neni to jednoduche.
Jinak u nas je vecne nemocny syn, mladsi dcerka drzi. Davam glukanka, sem tam rybi olej, kdyz si vzpomenu,tak decko. Ale mam problem dostat do deti ovoce.
Chce to u starší hlídat, když na ní něco leze a hned jí nechat doma, aby se to nerozjelo, pokud podchytíš včas, tak je to občas třeba jen rýmička🙂. Je dobré, že jsi doma a do školky nemusí, takže opravdu se snažit hned v začátku zaléčit, ale rozhodně ve školce ty nemoce prostě jsou☹.
nebo se zkus inspirovat v aktivitách "na stolečku". pro ty případy, kdy musíš bejt zavřená s dětma v bytě je to ideální.
@zuzkasim no,upřímně,dcerka dělá spoustu věcí s předškolákama,včetně představení-pohádky,hasiči,policie,divadlo,apd. a šťastnější je ve školce.V montessori jedeme skoro od narození.to mě nikdo nemusí učit,vím o co jde a taky to děláme.ale dcerka potřebuje kontakr s dětmi,to jí doma nikdo nenahradí,byť jsme pořád někde.S námi by se doma nudila,byť spoustu věcí denodenně vymýšlíme,ale kontakt s dětmi potřebuje a já z ní nebudu dělat chudáčka,který je zavřený doma.V létě chodila vysloveně do montessori skupiny se stejně starými dětmi,bylo jich tam málo než ve školce a výsledek?nechtěla tam chodit-nudila se. takže sorry,ale raději budu léčit doma rýmy,kašel,ale budu mít spokojené dítě.dcerka chvilku neposedí,je aktivní,je jí všude plno.já jsem máma a taky vím co je pro dcerku nejlepší nepotřebuji rady
Máme to podobně už 2. rok. Po zápalu plic a třech laryngitidách se chystáme na plicní - podezření na astma (na alergo minulý rok potvrzena alergie a atopie, ale astmatem se nikdo nezabýval..).
@hanka158 no ano říká se když je hlavně spokojená máma jsou spokojeni všichni,já má třeba děti 4 a také to máme tak,jakmile se z nějakého neduhu dostane jedno dítě většinou ho vystřídá některé další,jelikož není hlídání atd tak je to opravdu naa mě páč muž je rád že je, když přijde z práce ale když je chvilka třeba o víkendu jdu si zacvičit at se vbybiju
tak si zkus najít taky nějaký ventil
Ja jen k tomu ,,nedavej dite do skolky,,. Myslim, ze tohle rikaji a stoji si za tim jen zeny, ktere maji doma urcity typ ditete/deti a fakt nechapou, ze vydrzet s nekteryma detma nonstop doma je nadlidsky ukol a ze skolka jim strasne prospiva a spokojena je i mama i dite. Narozdíl od vynervacene matky a znudeneho bordel delajiciho ditete. Popis aktivit je krasny, ja taky porad neco vymyslim, ale delam to pul hodiny a ji to bavi tak 3minuty, bud to hned znici, nebo ji to bavi par minut... a kazdy den vyrabet vymyslet 10 monte aktivit, na to ja nemam 😂 jsou ruzne deti,ruzne matky. Nedavat dite do skolky neni pro urcite lidi reseni, ale spis trest. Me uz taky irituji zeny, co berou dite ve skolce=lina matka... proste opet to stare dobre klise: dokud nezazijes,nepochopis 😁
@zuzkasim dcerka šla v necelých 3 letech do školky loni,za měsíc jí budou 4,synovi je 1,5 roku.A upřímně,udržet jí doma když je nemocná nebo je venku fakt hnusně je nadlidský úkol.To samé u syna,jsou zvyklý být každý den venku,mezi dětmi.Jsou aktivní,chvilku neposedí a u všeho vydrží chvilku.Takže mít oba dva doma a nesmět s nimi nikam je očistec,který bych přála každýmu kdo říká,že se dá doma dítě zabavit a je zbytečné jej dávat do školky.
@veronikav31 Já jsem nepsala, že je zbytečné dávat dítě do školky, tyto názory tu byly od jiných. Snažila jsem se poradit, jak je doma zabavit v momentě, kdy doma být musíte. Mám 3 děti, už jsem si něco odžila. Ale mám možná výhodu, pracovat s dětma mě baví, vybrala jsem si to i jako povolání a není pro mě možná až tak těžké je doma zaměstnat a nemám dojem, že by učitelka ve školce vymyslela aktivity, které doma dělat nemůžu.
@zuzkasim neměla jsi to mazat...že to veronice nepřišlo po chuti neznamená, že si z toho nemoh odnýst něco někdo jinej;)
@zuzkasim já ano,pracovat s korálkama,stříhat nůžkama,to taky děláme,ale s asistencí syna to moc nejde-sám chce stříhat,sám chce dávat korálky-ty si strká do pusy.takže potřebuji aktivity při kterých zabavím oba dva naráz a to jde snáze ve školce kde jsou děti starší a dcerku táhnou dál.zabavuji dcerku doma dost,ale spoustu věcí s ní dělat nemůžu,protože to chce dělat i starší a toho když chci zabavit něčím jiným tak neuspěji,protože chce dělat přesně to co dělá dcerka.Ve školce mívají i tématické týdny,naposledy ježčí-měli tam i živého ježka,apd. a to fakt doma nemám jak udělat...dělají růzké soutěže,kdy vyřídí doma vzkaz,apd. musím říct,že u nás se učitelky fakt snaží,nenechávají děti jen tak být
jinak ono je právě otázka, co je strategicky lepší...jestli se snažit děti cpát do školky, kam stejně choděj dycky pár dnů, než lehnou, a pak nesmí celá rodina ven bůhvíjak dlouho vůbec, nebo jesi není lepší se sházet s menší skupinkou dětí, nebo jen s pár dětma a nebejt tolik nemocný, a tudíž smět chodit ven mnohem častějc, žejo.
@normalnimatka proč by nemohla rodina bůhvíjak dlouho?vždyť rýma nic není,když se podchytí včas tak je to pár dnů.nevím proč by to mělo být bůhvíjak dlouho.A krom toho,přetopená místnost taky není zrovna to pravé ořechové.V malé skupince dětí se nám dcerka nudí.a fakt raději v tomto upřednostňuji dceru a holt léčíme rýmu,to se nedá nic dělat.podporuji imunitu rybím olejem.Letos vydržela 2,5 měsíce ve školce bez rýmy,býváme tak 2 dny doma a pak frčíme ven na procházku,do školky chodívá za týden.Pokud nemá horečku tak nevidím důvod bývat pořád doma.Já mám díky alergii a astmatu ucpaný nos pořád
@veronikav31 no tak si ale přečti, co psala autorka;) 10 dní mi teda přijde fakt hodně...tak když si to děti předávaj, a nejdřív má teplotu jeden, a pak druhej... a i kdyby, fajn, s rýmou ven můžou, ale leda na procházku... s jinejma dětma se beztak vidět nemůžou, nebo neměli by, pokud nejsi matka-kravka, co klidně roznáší virózu dál.... takže pak musíš zohledňovat situaci. u autorky mi prostě přijde blbost, aby se snažila svoje dítě dávat do mš. ty to máš jinak.
Hledat příčinu, proč jsou děti často nemocné. Vidím, že starší chodí do mš, proč? Bude ti neustále domů nosit bacily... 😇