Achojík, včera večer jsem u malé zjistila (2,4 let), že má srostlý poševní vchod, na netu jsem našla že se to nazývá synechie. Máte s tím někdo zkušenost? Jsem z toho celkem rozhozená, protože je to špatnou hygienou a nejsem si vědoma, že bysme něco zanedbali. Každý večer myjeme, cca 3x do týdně umývám olejíčkem.
@adypro dekuji za uklidnění, no právě všude se vykládá co dělat klukum ale u holcicek toto slysim prvně, rikali čistit at se neslepi, ale v porodnici čistili jen kolem pysků, tak jsme čistili, ale o direčce nikdo nic neříkal. Zítra jdu k naší doktorce, taky doufam ze se to vyřeší ambulantně, ať ji nemusim nikde tahat. Už vše vnímá, aby mi pak někdy prcku ještě ukazala, kdyz si projde tady timto.
Právě, já jsem byla také v šoku, taky si přesně pamatuju, že co mi řekla sestra k ošetřování v porodnici a držela jsem se toho a pak zjistím toto, ale ta dětská gynekoložka říkala, že je to dnes častý jev, že těchto případů má mnoho a snažila se nás i uklidnit, aby jsme se tolik nevinili, že za to můžeme my. Přesně jak píšeš, řikali čistit jen jemně kolem pysků. Samozřejmě že naše malá taky ukazovat nechce, vadí jí to a to byla mladší jak tvoje. Ale holt musí aspoň občas. Musím říct, že jsem z toho měla větší trauma asi já a hlavně předem. Držím palce, ať to máte rychle za sebou.
Moje nejmladší to měla, byla jsem z toho hotová, ale neměla to ještě srostlé úplně, lékařka to je rozrušila prstem, ani to nekrvácelo a byla to minutka. Byl jí asi rok. Lékařka nadávala na jednorázové pleny a tvrdila, že je to z toho.
Já se o tom prvně dozvěděla od kamarádky, která byla s dcerou na gyndě a tam jí to řezali. Byla jsem v šoku a hned jsem doma koukala a měly jsme to taky☹ Nedostatečnou hygienou to určitě není a jednorázovkama taky ne, dcera byla v látce. Naštěstí dcera to neměla srostlé úplně, doktorka to jen zkontrolovala a časem to samo povolilo.
@babanci dnes jsem volala doktorce, že chci aby se na malou podívala, jsem nervozní v jaké fázi to má. Nevzala nás, že má plno ☹, říkala, že to mám zkusit vatičkou otevřít, ale nešlo mi to, nevím jak moc mám zatlačit a malá se mi po chvilce začala hýbat. Takže snad zítra nás veme, at máme klidný víkend. Děkuji za příspěvěk.
@kalutedi děkuji, jsem ráda, že to není má vina (nedostatečná hygiena), nějak se furt obvinuji a mám strach z toho, že na mě budou doktoři koukat přes prsty ☹. Ale už se dostávám z toho šoku, a modlím se, aby to nemusela řezat. Má tam bláničku tenkou, kterou vidím dírku, ale já se bojím dle dr to otevřít, přece jen je to moje dítě, nechci ji ublížit.
@babanci jj..sleduji, že děti to mnohdy berou statečněji než my matky. Já řvu jak želva a malá když se na mě ještě u toho usměje a dá pusinku, tak nemám daleko do histerického pláče. pak napíšu jak jsme dopadli, ale dokonce mě sestřička sdělila, že mě vemou až přístí týden ☹.
My sme to mali tiež , už od polroka sa mi zdalo ze to ma nejak inak , ale manžel ma uisťoval , že to určite nie je ono , že srastá iba poškodená tkáň ( chirurg) no a keď sa nám narodila druhá dcera ,tak to bolo jednoznačné , ale našťastie som to rozrušila časom sama , proste každý večer, som to trochu natiahla a po čase to povolilo a teraz v pohode , už je jej 5
Sice s tím zkušenost nemám, ale s doktory mám. Je naprosto normální, že některý doktor nebo sestra vypustí z pusy, že je to tvá chyba. za prvé je to neprofesionální a za druhé to není pravda. Oni to už mají léty praxe nebo nevím proč.... Je rozdíl, když se cokoli stane a ty si to netušila ani nevěděla, jak ovlivnit a tím, že bys o tom riziku věděla, znala prevenci mavla rukou a řekla, tak jestli to má srust tak ať to sroste vždyť je to fuk. Za těch pár let a desítky návštěv lékařů a nemocnic jsem zvyklá už na všechno.. Zanedbané jsem slušelA několikrát.. Zajímavé bylo, že nakonec se ukázalo, že zanedbání bylo vždy ze strany lékaře a nemocnice (špatná diagnóza, odmítnutí kontroly.., atd...) takže vůbec bych si s tím nedělala hlavu a když to řeknu blbě, tak lepší drobná mini operace než třeba onkologicky problém... Ale já jsem se kolikrát skládala i z nekonečného kašle děti, takže naprosto chápu, že se bojíš.. Drž se a hlavu vzhůru
My jsme to s dcerou resili zhruba pred mesicem, mela rok. Obvodni nas poslala na detskou gynekologii do Brna. Tam byla strasne hodna pani doktorka. Natrela si prst nejakym umrtvujicim gelem a ten srust protahla. Mala chvilku fnukala, protoze to pry stipe, ale za chvili se smala jak slunicko. Pani doktorka rikala ze ji to po koupani mame obcas prostarnout, coz teda nedelam. A pak jeste pri kazdem prebalovani ji to jakoby odtahnout od sebe, coz praktikujeme. Zatim to mame v pohode. Predtim jsem se ale taky strasne bala, po tom co jsem cetla, hlavme nikde nevaruji. Ani nikdo v mem okoli o tom neslysel. Zkuste ji roztahovat nozky jako do zabicky a treba to trosku povoli. Jinak dr v Brne rikala, ze klidne muzeme kdykoliv prijet po objednani, takze asi neni treba doporuceni.
@kkaatte no právě, nikde nepíšou. Myslela jsem, že je to svaté místo a že se to má nechat žít svým životem. Děkuji, u všech to dopadlo dobře, tak snad i u nás. Jinak Brno je od nás daleko ☹, musím počkat co nám řekne dr, kdo ve Zlíně bere holčičky. Ale zas nechci čekat dlouho, at jí to víc nezaroste. Prej to dokáže srůst během týdne až 14 dní a fakt nevím jak to má dlouho ☹
Zkuste zadat detska gynekologie zlin, urcite to bude v nejake nemocnici a zkusit zavolat. Urcite cim driv pujdete tim lip. Protoze pak by se ji mohla i spatne curat. My jsme byly ve ct u nasi, v pa jsem volala a hned na pondeli nas objednali
My jsme ho sice měli, ale doktorka ho nevyžadovala. Zkuste zavolat a zeptat se, třeba vás vezmou ihned
Devcata, ja jsem asi tatar, ale nevim, co presne mam na pipince sledovat? Uplne jste me tu vylekaly... Mala ma 27mes... Obcas ji roztahnu pysky od sebe, ale jen prevence, vubec nevim, kde bych ten srust videla. A poznala?
@pt1981 určitě poznala,je to taková blána jakoby kdy prostě srostou malé stydke pysky k sobě.
Existují 2 teorie o vzniku synechie.První že jde o přílišnou hygienu,druhá že jde o nedostatečnou.Asi to ale spíš souvisí s hormonálními příčinami ptž obvykle se vše změní a zlepší jakmile tělo začne produkovat estrogen a "promazávat" se samo.
@dzejnany dobrý den,se srůstama jsme si užili! Byli jsme 2x ve zlíně na dětské gynekologii a 1x v přerově. Jelikož to bývá opakované a dcera už ví,o co se jedná,neobešlo se to už i bez přispání. Pokud se dítě nechá a není to moc,rozruší se to tyčinkou (otázka 5 vteřin). Používáme mýdla na intimní hygienu,lepší je sprcha,nekoupat se sourozenci,utírat po wc,kontrolovat,roztahovat a mažem i olejíčkem.
Ahoj, malá to též měla, také jsem z toho byla strašně špatná. Naklusejte k dr. a pošle vás někam dle místa bydliště. Já můžu poradit jen pro Brno a okolí.
Naše malá to měla zjištěno v necelém roce a půl a vyřešilo se to rychle ambulantně, naštěstí to ještě šlo, neměla to vyloženě srostlé, jen jakoby slepené a dr. to jen rozrušila, ale bylo to jen tak tak, jinak by musela na operaci. Jen ji to pak štípalo při čurání. Bohužel při návštěvě nemocnice chytila nějakou šílenou střevní chřipku, tak jsme tam pak byli ještě dvakrát na pohotovosti. Byla to její první nemoc, celkově na to nerada vzpomínám, ale paní doktorka u které jsme řešily synechii, byla moc fajn.
Byli jsme pak poučeni, že se to musí hlídat a kontrolovat, aby se to opět neopakovalo, takže kontrolovat, nějaký čas jsem to hlídala každý den a teď už míň, ale hlídám to pořád a zatím dobrý. Mám teď druhou holčičku a u ní už si teda dávám pozor od začátku, moc mě mrzelo, že u první nás nikdo neupozornil, že se to může stát. Držím palce, ať to máte brzy v pohodě.