Ahoj maminky, máte nějaká zkušenost se srsním bodnutí u kojence?? Pravděpodobně máme v okolí našeho obydlí sršní hnízdo a občas nám nějací zaletnou do bytu. Mám doma 6 týdenního chlapečka a bojím se že se nějaké zihadlo přihodí ...😔
Co pak v takové situaci může nastat a co si mám počít??
Máme doma také psa který létající hmyz chytá, ale aby srsne nerozdrazdil nebo aby ho nebodnul v tlamě ☹
No hnízdo najít a znicit tak aby ty potvory pochcipaly. Jinak oni nebodaji na potkani. Většinou je musí někdo fakt rozdrazdit. Pes vem čert, ale kdyby miminko pichlo mohlo by z toho mít alergickou reakci. Já jsem alergická a z posledního otecu na celý týden, minule to byla noha, že jsem nemohla ani dat nohu do boty a před tím dlaň a to jsem otekla az do pulky paže. Jsou na to inj. Ale spíš doporucuju to hnízdo zničit. Já ničila vloni vosy co byly nalezly v trubkách zábradlí , protože děcka na to sahaly a bála jsem se že by pichly.
No já taky nevím ale dle selského rozumu bych začala postižené místo ledovat a podle toho zda by otekalo( což asi ano, zvlast u miminka) jela bych na pohotovost, pro jistotu. Nikdy nemůžete vedet zda nebude mít hodně spatnou reakci a z tohohle hmyzu ja mam respekt teda a rozhodne nepodcenuji.
@luj89 není. Vlitla jim teď na jaře domu určitě královna, protože srsen nepreziva zimu jako vcela. Takže v obydli založí hnízdo kde se budou klást vajíčka, líhnout dělnice a denně jich vylitne ven tak 80za potravou. A nakonec nezapomeň že bodnutí v okolí dychacich cest může být smrtelné a že sršeň ten jed i vystřikuje a pokud zasáhne oči tak působí jako peprak. Sice je mírumilovná ale nikdy nevis co ji vydráždi. Dítě by ji mohlo nechtíc promáčknout když by se jakkoliv pohybovalo. No prostě bych to řešila.
@luj89 Sršeň obecná není chráněná a zlikvidovat její hnízdo není trestné.
Odstranění hnízda je možné pouze pokud je hnízdo volně v prostoru a jedině brzy na jaře. Pokud je hnízdo přilepené ke zdi, nebo třeba vně stromu, tak ho nejde odstranit jinak, než likvidací a vyhubením kolonie.
Sršeň sice chráněná je, ale v první řadě, bych chránila dítě než nějakého hmyzáka.
@luciusj Neplašila bych předem, oni jsou fakt dost klidní, když přiletí něco jen občas, tak bych to řešila sítí... my měli předloni hnízdo přímo na půdě, takže ti co vletěli skrz strop dolů měli smolíka, ale píchnutí žádné a další rok se odstěhovali jinam. Něco jiného, pokud má někdo fakt alergii, to by šli, chránění, nechránění...
@j.a.n.i My měli jedno léto sršně v puklině chalupy. Každá cesta do domu vedla kolem jejich vchodu do hnízda. Volali jsme hasiče a ti nám řekli, že sršeň je mírumilovná, a že řeší hnízda pouze na veřejných prostranstvích. Dva měsíce jsme si tam krásně koexistovali a nebyl problém. Pak jsem šla jednou večer domů a bez jakýhokoliv důvodu na mě zaútočily. Běžela jsem do baráku, rychle jsem zabouchla dveře, stejně se jich se mnou asi 5-10 dostalo na verandu. Popadla jsem Biolit a postříkala je. Až když opadl adrenalin, zjistila jsem, že mě bolí levá ruka. Sundala jsem mikinu a na rameni mi seděly dvě sršně a bodaly. Zaplácla jsem je. Ruka mi jen trochu opuchla, žádná hrůza, nejsem alergik, ale od tý doby bych si hnízdo v bezprostřední blízkosti bydlení vážně nenechala a jednoduše ho zlikvidovala. Člověk nikdy neví, co to zvíře vyprovokuje.
Mamka pracuje jako ucitelka v MŠ a u skolky na zahrade objevila take srsni hnizdo, likvidovali ho hasici 🙂
Neřešit a nechat žít, jsou to mírumilovní tvorové/pučmelouni, navíc chránění, a nedají se jen tak vyvést z míry ... kojence bych nechala kdyžtak spinkat v kočárku se síťkou, a jinak bych neřešila. Taky mám doma nyní dvouleťáka, a sršně máme přímo na dvorku ve zdi, a taky se to dá, i když létají kolem nás. Malej neměl přes kočár ani tu síťku. Když si jich nevšímáte, nic neudělají. Jen za tmy útočí/létají za světlem, tzn. např. se vrhnou do dveří, do oken apod.
Souhlas s děvčaty, která sršně hájí... Ani nevíte, jak je ten hmyzák užitečný! A bodnutí jsou opravdu velice vzácná!
Vzhledem k tomu, že malý se s žádným bodnutím nesetkal - nemůžu určit zda bude či nebude mít alergickou reakci ...
A co se týče hubení sršnů tak sem zásadně pro. Nebudu ohrožovat svoje dítě ... Přeci jenom může ho nevedomky rozdrazdit rucickama .... a argument ze jed neni tak agresivni pro me neni dostacujici ...
Nejhorsi je ze nevime kde to hnizdo je ... bydlime pod pudou, takze je docela mozny ze k nam letaji stropem ...
Dnes jsme byli u pani doktorky na preventivni prohlidce ... tuto otazku jsem si samozrejme neodpustila vzhledem k nasi situaci ...
Bylo mi sdeleno, ze v pripade bodnuti nemame na nic cekat ( ani na zadnou reakci ) a rovnou volat 155ku. Pry porad lepsi zbytecny vyjezd nez umrti ditete.
Samozrejme mi bylo sdeleno abychom se snazili bodnuti zamezit a zlikvidovali hnizdo ...
Odbornik by mel hnizdo odstranit. Sama se do toho radsi nepoustejte. Drzim palce at se nic nestane.
Holky, k tomu ledování bodnutí, jak tu psal někdo výše. Pozor, malé děti nemají ještě vyvinutou termoregulaci, takže určitě NELEDOVAT! Způsobily byste mu ještě omrzliny!!! Nevím přesně, do kolika let věku dítěte tohle platí, ale u kojenců stoprocentně.
Znám minimálně tři případy z bezprostředně blízkého okolí, co si prodělaly boreliózu ze štípance tzv. mušky octomilky, nebo od komára. A to je teprve jízda!!! Jak se chcete uchránit všem těm hmyzákům? Sršeň si každoročně fotím na makro,jak pojídá mšice na ovocných stromech, a že jim to jde. A rozdráždit jako vosu je nejde, jsou pomalé. V případě bodnutí zajet na kalciovku😉
Sršně jsou dost mírumilovné, ale děsivé.Nám loni vlítla do ložnice taky jedna, to byl dcerce tak měsíc, já byla podělaná až za ušima, rychle jsem s ní prchla a manžel pak sršně asi půl hodiny likvidoval. pak jsme si o nich přečetli, že většinou nezaútočí, a něco na tom bude, manžel tam s ní bojoval fakt dlouho a prý po něm vůbec nešla,jen se snažila uletět. Ale pokud máte obavy, tak zkuste dát do okna síť. Jo a sršní jed je prý méně agresivní než vosí.