Srostlá kůžička u pohlaví syna, máte zkušenost?

kecalka2
21. dub 2016

Ahoj maminky mám skoro 9měsíčního chlapečka a mám takový dotaz.Už od narození má na pindíkovi srostlou předkožku nevím jak to popsat.Byla jsem s tím u dr a ta mi sama řekla že to má opravdu hodně.Přetahovat prý nemám že bych mu to poranila a hlavně by to ani přetáhonut nešlo jak je to srostlý.Dr. mi říkala že zatím to řešit nebude ale já nevím co bude dál :( nelepší se to a nevím co nás čeká.Bojím se aby s tím nemusel třeba na operaci na obřízku nebo tak něco.Máte některá zkušenost?Je to mé první dítě tak vůbec nevím.Děkuji moc za rady

kika_21
21. dub 2016

Doporučuji obrátit se na dětskou urologii. Předkožka se nemusí řešit obřízkou, někdy stačí ji pouze uvolnit a to nejprve třeba jen mastičkou. 🙂

katyxq
21. dub 2016

a vadí mu to při čůrání, dělají se infekce? Jestli ne, tak je to normální a není co řešit, ono se to rozvolní samo, jak poroste, bude si na něj sám sahat a v pubertě vlivem hormonů.

kecalka2
autor
21. dub 2016

@katyxq Při čůrání mu to nevadí ptala se mě na to i doktorka a říkala že to zatím řešit nebude že má ještě čas.Mě právě vystrašila kamarádka že její syn s tím musel ve třech letech na obřízku :/

kecalka2
autor
21. dub 2016

@kika_21 O nějaké mastičce mi doktorka říkala také tak uvidíme na další kontrole se jí zeptám

katyxq
21. dub 2016

@kecalka2 takže vlastně problém žádný neexistuje ... tak proč mu jeho intimní orgány trápit. Dala bych tomu volný průběh, navíc, kdyby se pozdéji problémy objevily, tak jako starší spíš si nechá vysvětlit, proč třeba obřízka je nutná. Snahou přetahovat nebo mastičkou (kortikoidy) se stav změní spíš dočasně a mohou vzniknout srůsty - a ty jsou fakt opravdový problém, to se pak operuje a výsledek nemusí být dobrý. Prostě "preventivní" zasahování spíš uškodí.

katyxq
21. dub 2016

když to řeknu natvrdo ... to je asi jako kdyby ti dr. teď řekl "máte tu vagínu nějakou úzkou (a je fuk, že vám to problémy žádné nedělá), to budete muset mazat kortikoidy a když se nerozšíří, budem to muset rozříznout - nechala by ses, poslechla?

aninousek
21. dub 2016

Ahoj rozhodně řešit dětskou urologii není to sranda samo se to uvolní v málo případech.
Mám syna 5let nikdy to přetahovat nešlo první dětská to nic není musíte to dělat takhle a to půjde ,,samo,, změna bydliště změna lékaře.Druhá doktorka nám dala žádanku na urologii pan doktor to prohlídl a řekl ,že je tam zjizvení a nikdy by to ,,samo,, nešlo čekalo se rok a půl na operaci ta mastička jsou kortikoidy úplně zbytečné maže se to měsíc bez výsledku.Ptala jsem se zda přetahovat či ne čtu diskuze kde se říká ano jinde ne on tvrdí ,že ano ne násilně ,ale rozhodně ano

gin124
4. kvě 2016

kecalka2 AUTOR @katyxq Při čůrání mu to nevadí ptala se mě na to i doktorka a říkala že to zatím řešit nebude že má ještě čas.Mě právě vystrašila kamarádka že její syn s tím musel ve třech letech na obřízku :

Na obřízku s tím nemusel. I ve třech letech je to přirozený stav. Někteří doktoři to řeší obřízkou, ale principiálně je takové řešení ublížení na zdraví, protože tak přijde o svá nejcitlivější erotogenní zakončení.

Více zde:

Více zde: http://www.obrizka-chlapcu-cz0.cz/news/jak-se-s...

a zde:

Více zde: http://www.obrizka-chlapcu-cz0.cz/news/cisti-je...

kika_21
4. kvě 2016

Tak na urologii-aspoň ve VFN mají dlouhé zkušenosti s velkým množstvím pacientů-opravdu bych se obrátila k vhodným odborníkům. Vidí tam ty lidi celá léta-nevím, zda si pak někdo stěžuje. Já jsem viděla spíše spokojené rodiče a vyléčené vrozené vady-i vážnějšího typu, než třeba nesestouplá varlata.Berou lidi z celé republiky, čekací doba je dlouhá, ale to by u kůžičky nevadilo, nemá-li dítě záněty. 🙂

gin124
4. kvě 2016

To co bylo popsáno, vůbec žádný zákrok nepotřebuje, jde o přirozený stav. Potíž je, že i na VFN mají, jak mám svědectví od jednoho lékaře, který kvůli tomu odtud odešel, ty věci řešit zbytečnými amputacemi předkožky - neboli obřízkou. Až 95% obřízek z takzvaných zdravotních důvodů je naprosto zbytečných. Jen málo rodičů má odvahu k tomu říci rezolutní NE!!!

sisstin
4. kvě 2016

Synovi se uvolnila v 7 letech, do ty doby nic, respektive jsem mu to nekontrolovala, rekl mi to sam pak 😉
Viz. @gin124 pokud nejsou zanety, neni absolutne duvod do toho stourat, zas specialitka cr urologu 😔

sisstin
4. kvě 2016

Jeste ve 4 tam mel mikro dirku jen na curani, pak uz nevim, pindoura jsem mu prestala kontrolovat, prece jenom je to uz intimni vec. Pretahnul si ho sam, kdyz se "o nej" zacal sam zajimat. Kamosky kluk pretahnul az ve 12, neznam nikoho, kdo by na obrizku opravdu v puberte musel, to je minimum pripadu a takovymu cloveku se to uz normalne vysvetli 😎

gin124
9. kvě 2016

Pubertální kluci mají na netu stránky, kde je i poradna. Jak vím nejen z té naší, ale i z obdobné německé (tam adresu neznám, ale jsem v kontaktu s tím, kdo ji vede), tak tam chodí kluci už od 11 let. Na našich stránkách došlo od 1.dubna ke změně, bývalý webmaster Mgr. P. M je přestal z nedostatku času provozovat, takže hrozilo, že zaniknou. Nakonec se to rozdělilo, na Slovensku převzal autorská práva pan B., jenže jim to tam nějak vázne a u nás se toho chopil MUDr Jiří Staněk, který dělal na původních stránkách odborného poradce. MUDr Staněk má jako chirurg atestaci na dětskou urologii a je to jeden z těch dětských urologů, který upřednostňuje výhradně konzervativní řešení, tedy řešení obřízkou pouze v případě ,kdy to opravdu nejde jinak. Na těch stránkách mají větší kluci podrobný návod, pokud mají tyto problémy, co s tím mají dělat. Adresa je: www.strankyprokluky.cz . Jen by bylo potřeba udělat nějaké obdobné stránky s poradnou pro matky menších kluků. Žel na to pan doktor už nemá čas. Snad se toho někdo časem chopí.

kika_21
9. kvě 2016

@gin124 Já jsem byla se synem kvůli jinému problému ve VFN na operacích, došlo k uvolnění předkožky v rámci narkozy, ale nešlo o obřízku. Přístup se mi zdál vysoce profesionální, vše mi bylo podrobně vysvětleno, opakovaně jsem se ptala.Ačkoliv nejsem urolog a nemohu posoudit tyto věci odborně, věřila jsem tamním lékařům. Sama jsem veterinární sestra. I střední zdravotnický personál se choval velmi přátelsky,syn byl malý-1 a 2 roky.Obávám se , že nejsem schopna pochopit celou urologii, je-li mým oborem něco jiného.jen mohu říci, že podobnou akci absolvoval někdo z blízkého okolí, má v tomto směru život bezproblémový a celkem dost vlastních dětí. Tak nevím, podle čeho se vlastně řídit.Je pravda, že muž nejsem, ale jsem za syny zodpovědná, tak by mě zajímalo, kde je pravda a co tedy dělat. Asi se to liší také, má-li dítě záněty apod.

gin124
9. kvě 2016

Ono je to pracoviště od pracoviště. Protože nepamatuju, že by mi to nešlo stahovat a mému mladšímu bratrovi to šlo též úplně odmalička, má dětská paměť sahá do jeho roku a půl, kdy mu to šlo, tak se kloním k názoru, aby se to vyřešilo co nejdříve, i když dle mne stačí nenásilně až ve 3 letech. U předčasné uvolnění konglutinace je riziko sekundárních srůstů, ale asi na umění operujícího a ve VFN by měla být kvalita. Ve VFN je pokud vím docent Kočvara. Věřím, že je na operace skvělý ale dne mne je asi ovlivněn tím, že byl na třech stážích v USA a tam je to tendence řešit velice brzy.

Uroložka, ke které chodím, a která má tež atestaci na dětskou urologii to také řeší poměrně brzy. Na jednu stránku to umí, na druhou jsem na ni našel stížnosti, že dělá ty zákroky bez jakékoliv anestezie.
I když to asi snáší každý kluk jinak. Když jsem u ní byl naposled, tak tam byl přede mnou s matkou pětiletý chlapec a když se vrátil z ordinace do čekárny, tak pronesl vítězoslavná slova: "Já jsem statečný!"

U vás to řešili v rámci jiného zákroku, takže odpadla riziková anestezie jenom kvůli tomuto zákroku, který je téměř stoprocentně v tomto věku zbytečný (i když někdy,vyjímečně, je nutný).

Před pár dny zemřel při obřízce v nemocnici na zbabranou anestesii 14 tiletý Ashley Matsvaire. Operace - obřízka byla úspěšná, ale jednalo se o zbabranou anestezii. Stejně tak v roce 2006 čtyřletý Franjo Benedikt Woehr v Dětské Nemocnici v Hamburku. Obřízka proběhla v pořádku, anestezioložka však zbabrala anestesii. Více zde: www.sternkindbplaced.net Ono se to může stát i u dospělých, před dlouhými lety zemřel v děčínské nemocnici na zbabranou anestesii můj kmotr. Jemu už však bylo 76 let, u starého člověka to není taková tragedie, když takto zbytečně zemře dítě, ještě k tomu u zbytečné operace.

gin124
9. kvě 2016

Tak ten odkaz nefunguje. Ale mně to na: sternkindblaced.net normálně funguje.

gin124
9. kvě 2016

Škoda, že tu nejdou opravovat příspěvky, jako to jde jinde. sternkind.bplaced.net

kika_21
9. kvě 2016

@gin124 Ano, máte pravdu. Také to byla první slova i v té VFN-dr. se divil mně, že se nedivím, že uspávají takové bobky-jak řekl. No nedivila, u nás se uspávala morčata nebo potkani-co do váhy jsem s tím neměla problém. No a co do umu -to jsem věřila tomu anesteziologovi-nic jiného nešlo dělat.Pocit z toho jsem měla hrozný a od toho 1 roku až do 2 let, kdy konečně měl malý po 2. operaci, jsem za nic nestála.Asi jako ti, kdo k nám přicházeli se psy-nedá se to samozřejmě srovnávat. Mne ale uklidňovalo, že já jako ta, která byla na sále, jsem nepochybovala o tom, že vrátíme zdravé zvíře. No a teď se to obrátilo-já jsem se bála a bylo to na nich. Jinak děkuji moc za odkazy, opravdu to asi nebude problém k brzkému řešení-já tenkrát upřednostnila vše při jednom-právě z důvodů výše uvedených.Poprvé za mnou přišel dr. těsně před operací-bylo už po 3 vyšetřeních i po zánětu, který byl vyléčen, po druhé ve dvou letech se dělalo to uvolnění předkožky- tak to dr. opět vše vysvětlil a kromě pláče na JIPu jsme už druhý den fungovali normálně-udržet živé dítě v klidu moc nešlo.

koncita
9. kvě 2016

@aninousek v tom případě se ale jednalo o fimosu - tak by se to opravdu samo nevyřešilo. V naprosté většině případů se ale jedná jen o "přilepení", které je fyziologické a samo se uvolní. Předčasným nebo dokonce násilným přetahováním se dá napáchat mnohem více škody než užitku.

gin124
9. kvě 2016

Poslední pokus: sternenkind.bplacet.net

heduska82
9. kvě 2016

@kecalka2 tak mam zkusenost s mastickou...jakmile jsme prestali mazat, predkozka se stahla zpatky. Takze o nicem. Se starsim jsem byla na zakroku, ale ne na obrizce, ale na plastice...jen se povoli zuzeny konec predkozky a sesije se trosku jinak. Ve vysledku neni nic poznat a vypada, ze se nic nedelalo. Okoli to nepozna.

gin124
11. kvě 2016

Je známé, že s tou mastičkou je někdy nutné tu terapii několikrát opakovat. To, že se to po skončení terapie někdy zpátky stáhne je známá věc.