Hezký den. Jdu si pro radu. Synovi jsou 2 roky a poslední týden se mu začala z ničeho nic spouštět krev z nosu. Nejdřív z jedné dírky, pak z obou. Přichází to v různou dobu, poprvé před obědem, kdy jsem vařila a syn si hrál v obýváku (myslela jsem si, že si něco vrazil do dírky, ale nic jsem nenašla). Druhý den to bylo večer, po koupání. Včera večer jsem ho normálně uložila a o hodinu později mi na chůvičce křičel, funěl .... postýlka celá od krve, on obličej zakrvácený, nos ucpaný od krve :(
Já s tím vůbec nemám zkušenost, nikdy se mi to nedělo. Manžel prý jako dítě na tohle taky trpěl. Mě je to ale divné, že by tak z ničeho nic?
Poradíte? Z čeho by to mohlo být? Jak nejlíp a nejrychlejc zastavit? Syna to samozřejmě děsí :( Děkuji
Nechala bych zkontrolovat krevni srazlivost
Ja pisou holky nade mnou....zajit na ORL a nechat zkontrolovat srazlivost.
Nejlepe zastavis, kdyz das na zatylek a celo velmi studeny obklad (idealne led) a poradne na nekolik minut zmacknes koren nosu. A dite samozrejme v predklonu, at mu ta krev netece do krku.
Také jsem na to trpěla a potvrzuji: ORL, kde mi "svařili" žilku, která to způsobovala...
No, zatím to měl cca 3x. Do tohoto týdne ani jednou. Tak si právě říkám, že je to divné, takhle z čista jasna najednou :( Dám tomu týden a kdyžtak nás zkusím objednat k doktorce. Vtip je v tom, že neznám spouštěč. Jinak krev se mu sráží normálně (odřeniny všeho druhu se zastavují samy), ono ani ta krev neteče bůhví jak dlouho, chvilku, stačí dát studené na zátylek (tak minutku)....jen mě překvapuje to, že nevím z čeho a dnešní noc mě opravdu nepotěšila
Určitě ORL vyšetření.
Kazdopadne může být i jen presusena sliznice, někdy se to může stát a mimo krvácení můžeš zkusit mořskou vodu. Podle množství krve ale taky hádám spíš cevku. První pomoc jak říkají holky, ne zaklon, ale předklon,aby krev netekla do krku to je hlavní.
Kromě ORL doporučuji určitě i kontrolu krevní srážlivosti, jak už tu někdo taky radil. Můj taťka na toto taky trpí a teprve teď mu/nám oběma zjistili dědičnou poruchu krevní srážlivosti. Kdyby se to zjistilo dřív, mohla jsem si ušetřit nepěkné krvácivé komplikace u obou porodů. U mě se to třeba neprojevuje tím krvácením z nosu, ale velmi silnými menstruacemi, někomu se zase hojně tvoří modřiny. Je to různé, a i poměry krevních faktorů se v čase mění, takže choroba se zachytí při běžných krevních testech jen někdy. Tím nechci strašit, jen upozornit na další potenciální typ problémů. Jinak ta konkrétní moje choroba se jmenuje von Willebrandova, ale je jich víc podobných, nejznámější z nich je hemofilie.
Syn to má podobné - u něj se to projevuje jako uvolnění napětí.
Nedáváš nějaké bylinné čaje?
Ahoj,
já na to také dost trpěla a také to bylo vždy z ničeho nic za jakékoli situace. Srážlivost v pořádku. Pak to s věkem samo přešlo a v pubertě se mi to objevovalo pak už jen při nachlazení - rýmě. Ale také z ničeho nic, ne že bych si to způsobila sama nějakým extra silným smrkáním. A teď už je to dobré, ani při nachlazení to už neteče. Jinak mně to teklo docela "dost", ale do té půl hoďky se to zvládlo zarazit. Řešit jsem to nechtěla, protože mě strašili vypálením žilky v nose a na tom byla kdysi má sestřenice a byl to prý strašný zážitek, takže jsem se toho děsně bála. Dnes už je to možná jiné. Pokud si pamatuju dobře, brala jsem na to chvíli Askorutin, ale dělaly se mi i celkově modřiny na nohou (měla jsem slabé cévky), ale to už jsem byla větší :/ Takže bych radila také zajít k doktorce, je lepší, když ho zkontroluje a pokud bude vše v pořádku, pak popřemýšlet o nabízených dalších možnostech. Ale bez lékaře to asi nepůjde.
@lucy1994 Páni... když to tak čtu... jak vám tu srážlivost ověřovali? Já klidně připouštím, že při své současné zkušenosti jsem začala být v tomto asi přehnaně podezřívavá, ale:
Jak jsem psala výše, trpěla jsem na velmi silné menstruace (menstr. kalíšek vel. L naplněn v nejhorších dnech max. za 3 hodiny). V 5 letech a pak v 33 jsem prodělala bez komplikací operace. Pak jsem měla u prvního porodu ve 34 letech život ohrožující krvácivé komplikace, takže když jsem čekala druhého syna, nechala jsem si u praktického lékaře udělat krevní testy právě za účelem kontroly srážlivosti. Vše jsem měla v normě, nic se nezjistilo. Pak jsem měla podobné krvácivé komplikace i u druhého porodu. Ale zvládlo se to o něco líp, protože jsem při příjmu i všech dalších vyšetřeních v porodnici před porodem hlásila, že minule jsem silně krvácela, takže byli připravení. No a téměř dva roky od druhého porodu jsem se letos na jaře chystala na operaci kýly a při předoperačním vyšetření mi úplnou náhodou zjistili von Willebrandovu chorobu (porucha krevní srážlivosti, dědičná). Běžné krevní testy ukazovaly jen hraniční hodnoty a jen u dvou parametrů, až potom podrobnější testy v Ústavu hematologie v Praze mi nemoc definitivně potvrdily. Navíc prý ty hodnoty krevních faktorů kolísají, takže se choroba nemusí vždycky při testech zachytit (můj případ). Pokud už je choroba diagnostikovaná, člověk dochází doživotně jednou ročně na kontroly, právě proto, že se může něco výrazně změnit. Plus před každou operací a podobným zákrokem extra hematologické vyšetření a protiopatření navržená hematologem. Můj tatínek, který má nemoc taky (odhaleno až poté, co se zjistila u mě), právě taky trpěl v určité etapě života na silné krvácení z nosu a pak už zase ne. Naproti tomu prodělal dvě operace křečových žil, takže přímo cévní systém, kde krvácení zhrozí, a obě bez sebemenších problémů. Což bylo zřejmě z pekla štěstí, že zrovna ty krevní faktory byly v příznivých poměrech (moje laická interpretace z toho, co mi o nemoci řekli, možná to není zcela přesné). Nemoc se právě může projevovat i snadnou tvorbou modřin... A není až tak vzácná - výskyt u jednoho lidí z 1000.
Omlouvám se za román, třeba to není vůbec váš případ - a rozhodně vám přeji, aby nebyl. Ale pořád ještě jsem úplně nevyšla z šoku, že člověk najednou zjistí, že něco takového má. Tak mám neodbytnou potřebu "zachraňovat" potenciálně ohrožené. :-P
@pratensis Rozhodně se neomlouvejte - a normálně mě děsíte. Já nikdy z nosu nekrvácela, srážlivost mám tak nějak normální ....ale na modřiny trpím hrozně (obzvlášť v létě hrozně snadno, okamžitě mám obrovské modré fleky, stačí kousanec od hmyzu, co si párkrát poškrábnu a už tam mám modřinu, jak kdyby mě doma mlátili). ve 30 mám křečové žíly......no, asi si to jdu počíst, co že to je. Moc děkuju za info - jinak syn včera dobrý, tak zkusím odpozorovat
Dcera už má 8 a trpí na to už několik let chodíme na orl poleptají jí to a je chvíli klid,doktoř říkal že děti mají křehčí cévy a rychleji se jim vysušují sliznice dostala mastičku do nosu hemofix a je pokoj
Třeba při tom vztekání - prostě mu stoupne krevní tlak, jeho cévy to nevydrží a spustí se krev. Někdy je to jen jemný čůrek, pár kapek, onehdá mu to úplně vystříklo z nosu, až jsem se vyděsila. Mívá to často buď: 1) po velké únavě (celodenní výlet, nespí po obědě), 2) po vztekací epizodě, kdy mu není vyhověno. Stává se to tak 1x týdně.
Ahoj! Slaba zilka v nose by to mohla byt..jako diteti se mi z jedne dirky spoustela neustale. Reseni: vypaleni zilky a dnes temer bez problemu.
@nugetka20 Děsit vás určitě nechci. Navíc tu máte hned několik ohlasů a přímých zkušeností, že to může být žilní nedostatečnost v nose, takže je vysoká pravděpodobnost, že to tak bude, nebojte. Jak už jsem psala, jsem teď v tomhle směru trochu paranoidní. Jenomže s tou zkušeností, kterou jsem popsala, mi to prostě nedá a mám potřebu "šířit osvětu", aby byli lidi informovanější než jsem byla já. Asi je to trochu přehnané. Navíc vlastně nevím, co doporučit. Přemýšlela jsem nad tím už mockrát, ale vždycky dojdu k závěru, že jsem udělala maximum pro to, abych nemoc odhalila už před druhým porodem, a ne až dva roky po něm. Pokud je to tak, že běžné krevní rozbory vycházejí často v normě, pak člověk opravdu mnoho nezmůže. Spíš bych tedy doporučila tyhle problémy prostě jen vést v patrnosti a sledovat postupně během života, jestli by třeba i další obtíže seděly a nezapadaly do sebe. Kdyby ano, pak bych to asi konzultovala s lékařem. Ono ani pro mě v podstatě vědomí, že tu nemoc mám, akutně nic moc neznamená. Život ohrožující by to mohlo být (ale nemuselo - podle aktuálního stavu) až v případě nějakého většího poranění nebo operačního zákroku. Tam mi může zachránit život, pokud ohlásím, že tu nemoc mám. Ale dožila jsem se ve sladkém nevědomí 38 let, přežila dvě operace a trhání zubů. Jen ty komplikace u porodů, jinak nic.
@pratensis Vyšetření mi dělali klasické, žádné speciální (aspoň o ničem nemluvili). Modřiny se mi nedělali kdo ví jak veliké a bylo to asi z dpvodu růstu a pak hlavně když jsem tahala nějaké těžké věci nebo nohy víc namáhala. Teď se mi udělá sama modřina sem tam někdy. Menstruaci jsem teda silnou neměla, myslím, že normální, i když párkrát byla silnější, ale to až po porodu a jen někdy. Už mám za sebou několik operací (mandle, slepák, císař) a zatím vše bez jakéhokoli nadměrného krvácení.. teď jsem znovu těhotná, tak se pakna tuto chorobu srážlivosti asi poptám. Dělá se nějaké speciální vyšetření nebo je to vyšetření z krve přímo na tuto chorobu? Děkuji 🙂
@lucy1994 No praktik vám udělá nějaké "klasické" vyšetření krevní srážlivosti. Jestli tomu rozumím dobře, je to nějaký set nejzákladnějších krevních parametrů. Tam je právě asi ten risk, že to nemusí nic ukázat ani v případě, kdy člověk tu nemoc má - to se stalo mně. Až pak napodruhé za dva roky při předoperačním vyšetření mi vyšly dva parametry hraničně (takže zase nijak výrazně mimo normu, jen prostě na hranici, ale vyšlo to opakovaně, takže hematolog vyslovil podezření). Až teprve v Praze na Ústavu hematologie a krevní transfuze, kam je člověk odeslán při podezření na chorobu, vám udělají specializované testy, které nemoc buď potvrdí, nebo nepotvrdí. Ale řekla bych (jen intuitivně jako laik), že operace mandlí je docela krvácivá záležitost. Stejně tak porod, i když sekcí, tak přece se musí odloučit placenta a to je plošná rána, která by taky hodně krvácela. Takže snad je vysoká pravděpodobnost, že tohle vůbec nebude váš případ. Moje operace byly slepák a pak laparoskopická diagnostika průchodnosti vejcovodů (tj. žádné velké řezání), takže tam se to asi moc nemělo jak projevit. Možná tedy, jestli vás čeká druhý porod, tak se pro větší klid poraďte s lékařem. Držím palce, ať je vše dobré.
@nugetka20 urcite nic nepodcenit a ORL..bratrancovi se takhle zacala spoustet krev,dr tetu uklidnil,ze je vse ok a on nam do mesice umrel☹((..byla to souhra vice okolnosti,ale nenechte se odbyt
Tak hlásím po týdnu - žádná další krev se neobjevila. Jednak jsem začala víc zvlhčovat vzduch, kde syn spí a zadruhé jsme zatím neměli vztekavku 🙂 Tak uvidím, co je spouštěč.
Nemáte někdo tip na dobrý zvlhčovač vzduchu? Máme velmi suchý jižní byt a mokré ručníky mi nepřijdou úplně optimální :(
@nugetka20 to jsem ráda, často je to nejjednodušší řešení to nejlepší. S výběrem neporadím, ale držím palce 🙂
@nugetka20 ahoja, taky jsem to jako dite mela. Na ORL mi pak do frnaku strcili tycinku napustenou roztokem, ktery mi asi trochu poleptal sliznici. Ale tim se zatahly cevky a od te doby uz mi krev z nosu nikdy bez priciny netekla. Stoprocentne to zabralo.