Zdravím a prosím radu. Teď jsme byli s dcerkou u zubaře a malá má prý hodně demineralizované zuby a začíná kaz. Je jí čtrnáct měsíců!!! O zubní hygienu dbáme od prvního zoubku, sladké nejí, pije jen vodu. Co sakra dělám špatně!!! Jediné co mě napadá, tak že jí v noci kojim, ale v nocí se kojí spousta dětí a zoubky mají v pořádku.
Jsem z toho dost špatná.
@levandule_k nekojit v noci. Což se hezky řekne, ale hůř dělá, když usíná u prsa. Pak ještě elmex gel a hlídat, ať se to nedostane na stoličky. 🤷
Já moc doporučuju tohle. https://www.nazuby.cz/GC-Tooth-Mousse-Jahoda-35...
Chrání zuby a zabraňuje vzniku zubního kazu
Pomáhá neutralizovat kyseliny obsažených v plaku
Snižuje přecitlivělost uzavřením dentálních tubulů
Zvrátí proces vytváření bílých lézí, i po ortodontické léčbě
Neobsahuje cukr
Pomohlo nám to dokonce vyléčit mini kaz.
To plně chápu, že zabránit kojení večer je těžké. Jestli si dobře pamatuji, pro zuby jsou důležité prvky vápník, fosfor a déčko. Poradila bych se o tom s někým, kdo tomu rozumí a možná něco doplnila.
@leniczka23 děkuji, objednám! Jak často se to má dávat?
Já jsem fakt na nervy. Starší bráška měl zoubky taky špatný, má několik mléčných vyzrhnutych, začalo to stejně. Jenže u něj byl i jiný problém s jídlem a pitím, tak jsem to přisuzovala tomu, že jsme dělali stimulaci nutelou a podobně 🤦
Takhle budu mít holčičku jak do výměny manželek, fakt 🤦😒
@aguu dávám každý den, mám 20m a vždy vyčistíme zuby, pak dám mléko a pak natírám.timhle. jen to šoupnu na prst a potru mu tím ty zoubky a jde spát. Ono to právě neutralizuje ty kyseliny takže to je super věc a je docela dobrý 😁
@aguu a nebojí, když budete poctivý s tím čištěním plus začneš dávat tohle, mělo by to pomoct. To kojení v noci bych se snažila omezit je to na to fakt zlo. Ale chápu že se to lépe řekne než provede. Držím palce.
@leniczka23 Ježíš to by bylo skvělý, to můžu dát po nakojeni ve spánku. Moc dekuju. Objednávám.
@aguu Nam rikala zubarka to samy s tim kojenim, ale ja kojim celou noc a dcera (23M) ma zuby ok, dokonce nas chvalili..takze to nebude jenom o kojeni 🤷♀️
Holky ja vam nevim, ale co jsem zjistovala, neni zadna studie, ktera by potvrdila, ze za to muze nocni kojeni...
@aguu můj zubař říkal, že kojení není problém, protože bakterie začnou být “zlé” až za 48h, takže pokud čistíte ráno a večer, kojení na to nemá vliv a rozhodně bych noční kojení neomezovala. Reference - dříve dělal ve Výzkumném ústavu stomatologickém a je spoluautorem knihy o dětských zoubkách, takže mu věřím. Problém může být v ph slin, s čímž se podle mě nedá moc udělat, nebo i voda, kterou pije, pokud to není z PETky. Pokud to mají obě děti, asi k tomu bude genetická predispozice. U druhých zubů se to nemusí opakovat. Já měla na mléčných 4 kazy a na druhých nemám ani jeden a to mám tak tenkou sklovinu, že je průhledná a místy se drolí, zubní hygieně se nevěnuju nijak nadstandardně
@aguu já bych teda dítěti sama od sebe ten gel nedala, jednak by to i dospělému měl doporučit zubař (taky jsem to měla na tiu svoji sklovinu) a jednak se to po aplikaci má důkladně vyplivnout bez vyplachování, a to dítě neudělá a už vůbec ne ve spánku. To ve mě evokuje, že by se to ve větším množství nemělo polykat a otázka je, co je pro malé dítě větší množství
Čím čistíte zoubky?
Doporučuju na instagramu sledovat dentist_for_small paní doktorka tam má spoustu dobrých rad jak na dětské zoubky..
A co ti řekl zubař, že máš dělat, aby zuby neměla demineralizované?