Špatná pigmentace u dítěte. Máte zkušenost?

zdenamestan
14. srp 2020

Pěkný den, máte někdo zkušenost se špatným pigmentovaní kůže. Jsou to takové světlé fleky které se neopálí? Dá se to nějak léčit?
Děkujii

jijulka
14. srp 2020

neda se to lecit.

tali85
14. srp 2020

@zdenamestan Ano, dcerka to má. Sama to mám také, já na celkem nenápadném místě na krku a vyleze to, až když je člověk opálený. Dcera má velký flek na bříšku a více menších na nožičkách, u ní je to viditelnější i bez opálení. Léčit se bohužel nedá.. Když byla miminko, kožní říkala, že se to může ještě změnit, ale moc jsem v to nevěřila a zatím (3,5 roků) beze změny. Já se dost bála toho, aby to nebylo vitiligo.

kakba
14. srp 2020

Mam na sobe jak svetly tak tmavy skrvny. Rostou semnou. Nezvetsuji se. Ale mam velkou pravdepodonost vitiliga, takze delam vse proto, abych se nestresovala. Zacina to vetsinou stresem.

tali85
14. srp 2020

@kakba můžu se zeptat, jak se stanovila ta pravděpodobnost vitiliga "předem"? Mně přišlo, že lékaři nějak sami neví, jaký to může mít průběh a sama jsem tedy nepochopila ten "rozdíl", kdy by to už k tomu směřovalo..

kakba
14. srp 2020

Nepozna se, ale mam dost skrvn a hlavne v rodine ji mam. Takze pravdepodobnost tu je vysoka, ze do budoucna se muze rozjet. 1x za 2roky chodim na kontrolu ke kozni. Ale to je u vas predcasne. Zarim bych se k tomu neunahlovala. Bude dobre, neboj

tali85
14. srp 2020

@kakba děkuji za odpověď. A Tobě hlavně klid a hodně zdraví. 🙂

zdenamestan
autor
14. srp 2020

@tali85 mohu vedet co je to vitiligo? ... byla jsem s tím jen u dětskýho a máme jít na kožní. Opravdu není nic moderního co by to vymazalo? dcera to ma na hrudniku na krku jeden velky flek, nikde jinde to nema a v rodine to nemáme.

zdenamestan
autor
14. srp 2020

@tali85 a jak zjístí žeto je vitiligo? nám to bylo řečeno dětským lékařem. Ale to musí vzít krev nebo vzorek kůže že???? nebo to jde i okem poznat...

konidana
14. srp 2020

Světlé fleky která se neopálí mám já i moje děti v místech, kde jsme měli někdy v uplynulých letech ekzém. Máme sklon k atopickému ekzému, občas nám vyběhne.

martt
14. srp 2020

Syn má světle fleky po těle, tam kde mu zmizela lupenka. Bohužel nám bylo řečeno, že se to nespravi. Syn má záda bohužel jako dalmatin.

tali85
14. srp 2020

@zdenamestan já jsem šla po návštěvě dětského ještě i ke kožní. Ty kožní procesy jsou poměrně nevyzpytatelné, takže takto předem nám stejně moc jistoty dát nemohli. Akorát říkala, že se to může ještě změnit (nezměnilo, já to mám také celý život). A nic moderního na to neexistuje. Na krku to tak viditelné není (mám to tam také) a hrudník je většinou pod oblečením, takže hlavu vzhůru, po počátečním šoku si to sedne, uvidíš. Nejde o život, je to estetická záležitost. Zajdi pro klid ke kožní, ale asi nic moc jiného stejně nevymyslí.

tali85
14. srp 2020

@zdenamestan a na zbytek bude vědět odpověď spíš kakba, ale pochybuji, že by brali miminku krev či vzorek kůže, to si myslím, že se nedělá ani dospělému.

gruyerre
14. srp 2020

@zdenamestan ano, syn to má hodně, neřešíme to (stejně ani není jak), líbí se nám to 😁

kakba
14. srp 2020

@zdenamestan vitiligo je onemocneni kuze, kdy se ti ztraci tvoje barva a postupem casu je tva nova bila barva nachylna na slunce, kdy ti muzou vzniknout i popaleniny. Nejde predem diagnostikovat. Nebere se krev. Nejdou fleky vylecit. Pigmentova skvrna je ohranicena a bud se bude zvecovat nebo zustane stejna, ale i tak je potreba ji chranit pred slunickem.

janina38
18. srp 2020

Zdravím máme stejný problém syn má od narození na krku jak rostl tak se to zvetsilo na rameno i ruku byli jsme i v Ostravě v nemocnici a řekli nám že to má na celý život nedá se s tím nic dělat jen mazat ať se nespali