Sluch u miminka. Co si o tom mám myslet?

jkc
5. kvě 2022

Zdravím maminky, z porodnice nás poslali ve 3 měsících na vyšetření sluchu na otoneurologii. Byli jsme tam včera a paní doktorka nám řekla že malá na jedno ouško slyší k 60 db a má druhé ke 100 db. Ale přijde mi to divné, když je vzhůru je pravda že můžu cokoliv s čímkoliv a jakkoli hlasitě a za zvukem se neotočí. Když spinká tak ji poleká jakýkoli zvuk, zkoušela jsem ji potichu zašustit sáčkem, papírem chrastítkem a na vše reaguje i když to je mnohem tišší než těch 60 db.. jak je to možné? Nevím co si o tom mám myslet... Příští týden jdeme na první očkování tak to řeknu i naši doktorce a ukážu ji videa ze nejsem blázen ale zajímají mě vaše zkušenosti

tensorflow
5. kvě 2022

No osobně mi to celé příjde divné. Předpokládám, že v porodnici nevyšli emise a proto vás posílali dál? Ale nechápu proč na otoneurologii a ne na foniatrii? Byla to nějaké audiologie, nebo objektivnější vyšetření typu SSEP, Bera?
Jako s takto naměřenými hodnotami by ji rozhodně nemělo lekat šustění ve spánku. Na druhou stranu by ale měla rozhodně reagovat v bdělém stavu vzhledem k pouze středně těžké nedoslýchavosti na jednom uchu.
To mi příjde úplně paradoxní - jak je možné, že by v noci slyšela vše a přes den nic?

meejja
5. kvě 2022

Pokud těžce nedoslýchá na jedno ucho, za zvukem se otáčet asi nebude - nepozná, odkud přichází, i když ho zaslechne (tím druhým ouškem).

jkc
autor
6. kvě 2022

@tensorflow Ano nevyšli ji emise proto jsem byli na dalším vyšetření Bera. Zkoušela jsem na ní mluvit potichu i se zakrytou pusou aby neviděla že na ni mluvím a to reaguje směje se ale třeba mi spadla poklička a vůbec nic. Když spinká tak ji opravdu probudí skoro vše....🤷 Byli jsme na tom vyšetření už minulý týden a týden sme čekali na výsledky protože to musela paní doktorka popsat a ona tam není každý den. Jak sme tam přišli tak ji vyšetření dělali znovu protože jak jsme tam byli tak u několikátého dítěte zjistili že jim nefunguje jedno sluchátko... 🤷 Tak mě i napadlo jestli ten přístroj mají v pořádku.. nebo jestli nemohla popsat to zkreslené vyšetření 🤷

tensorflow
6. kvě 2022

@jkc V tomhle se hrozně těžko radí takhle na dálku. Proto ti doporučím - obrať se na Tamtam https://www.tamtam.cz . To je raná péče pro děti se sluchovou vadou. Jsou strašně milý a nám hrozně pomáhají. Zkus tam zavolat a domluvit si návštěvu. Normálně poradkyně přijede k vám domů, bude si s malou hrát (a při hře testovat sluch), poskytne spoustu informací, které standardně doktor neřekne, protože nemá čas.

jkc
autor
6. kvě 2022

@tensorflow strašně moc děkuji za radu zavolám tam

tensorflow
6. kvě 2022

@jkc Není vůbec zač. Kdybych ti mohla nějak pomoct, tak mi klidně napiš. Mám skoro dvouletou hluchou holčičku, která momentálně už celkem pěkně slyší díky kochleárním implantátům.