Školka a nemoci, je to opravdu tak hrozné?

baterie
29. zář 2015

Hezký večer, narazila jsem na příspěvek maminky, která se ptá jak řešit školu a časté nemoci. Dala jsem teď dceru ve 2,5 letech do soukromé školky, na nemoci netrpí, ani na nachlazení, spočítala bych na prstech jedné ruky kolikrát jí za těch 30 měsíců něco bylo. A když všude slyším, že děti do školky víc nechodí než chodí, trochu mě to děsí. Jen tak pro zajímavost, je vůbec někdo, kdo tohle nezažil? Kdo dal dítě do školky a nebylo nemocné víc než předtím? Děkuji za odpověď.

helcenka
29. zář 2015

@baterie - to asi je případ od případu - tedy dítě od dítěte.
Syn kromě občasné rýmy byl ve školce nemocný pravidelně jen 1x za školní rok - každý rok měl jinou nemoc - zánět průdušek, angínu, zápal plic a poslední rok měl spálovou angínu. První třídu ve škole zvládl bez nemoci, nemocný nebyl ani jednou.
Zato dcera loni nastoupila do školky a bylo to skoro celý školní rok jako přes kopírák - 3 týdny ve školce, 2 týdny doma (většinou měla angíny, ale také virózy) a tak to pokračovalo pořád dokola, až od května se to zlomilo a nemocná kromě rýmy nebyla.

blondynka400
29. zář 2015

@baterie u nás to tak je u obou. Starší chodí do školek víc jak 3 roky (většinu do státní). Mladší zatím necelý rok, celodenně 4 měsíce, teď měsíc do státní. Ani jedna rozhodně není nemocnější, než když byly "doma". Ale ani jedna vážnější nemoc nikdy neměla, max rýmička, kašlíček a nebo střevní chřipka. Celkově jsou zdravé jako rybičky a školka v tom nic nezměnila.
Nemyslím si, že školka = samá nemoc.

andy80
29. zář 2015

Syn byl první rok ve školce pořád doma s rýmou a kašlem, ale nic horšího to nebylo, proto, že jsem byla doma, tak jsem si ho nechávala doma. Dcera byla za celé tři roky doma týden s neštovicema, jinak nic. Syn pak měl v první třídě neštovice a spálový bacil. A teď už skoro pět let k doktorce chodíme jen na pozvánku na očko nebo prevenčku. Takže je to spíš o imunitě daného dítěte.

naomi6
30. zář 2015

@baterie Dcerka šla do školky ve 3 a půl letech. Do té doby nebyla nikdy nemocná. Jak nastoupila, tak to začalo. Ale měla vždycky jen rýmu a kašel, nikdy nic vážného, žádné angíny,, nebo záněty průdušek. Vždy to byla jen viroza, ale teda dost častá. Bývala ten první rok vždycky týden ve školce a 2 týdny doma. Nejhorší to bylo v měsících prosinci a lednu. To byla snad celé dva měsíce doma. Ale jsem doma s mladším, takže nebyl problém si ji nechat doma. Doktorka vždy říkala, nenechávat tam hlavně dítě spát a pokud možno nechal doléčit aspoň těch 14 dní. Držím všem palce.

betelgeuzz
30. zář 2015

@baterie tak trochu nemocnější holky jsou a je to i přirozené, doma se s moc bacily nesetkaly. Starší nastoupila v necelých 3 letech, za první půlrok chytla 6. nemoc (asi, horečka a vyrážka) a pak neštovice. plus nějaké rýmy a kašel. Horší to měla mladší, která to od ní chytala, hlavně ty neštovice jí dost oslabily imunitu a měla 4x zánět ucha. Když loni mladší nastoupila do školky, tak taky rýmy a kašel, vážnější to bylo pár dní, kdy jsem jim zařizovala hlídání. Ale vyloženě na paragrafu, že by ležely s horečkou, s lékama zatím nebyly. ťuk, ťuk 🙂