Rýma. Dát nebo nedát do školky?

17. dub 2024

Ahoj,malý má zasebou dva měsíce bez školky(jedny antibiotika a potom hned dalsi-zapal plic). Teď už dva týdny opět chodil do školky po měsíci doma. Tentokrát má rymu. Ale jen čirou vodu. V noci chrápe, má ucpaný nos. Ale jinak mu vůbec nic neni. Dva dny jsem ho nechala doma.vim, že on infekční není, spíš mi jde o jeho zdraví. A otázka zni:dát nebo nedat zítra už do školky? Nechci odpovědi typu, že záleží na tom, jestli jsem doma, nebo jaké jsou ostatní okolnosti. Prosím o stručnou odpověď, jestli s těmito fakty dát nebo nedat. Děkuji moc. 🙂

chumlee71
17. dub 2024

Já bych ho dala.

pampeliska1313
17. dub 2024

Dala bych. Pokud není hnisava, zluta, zelená, fakt jen čirá, tak jo.

hezz17
17. dub 2024

Dala bych

lencaa11
17. dub 2024

Já bych ho nechala doma rýmou to začíná

marketa1218
17. dub 2024

Na tohle téma jsou tady vždycky dva tábory. Já jsem ten tábor, že s takovouhle rýmou ano. Pak je riziko, že se mu z toho může zase něco rozjet, ale to by takové dítě mohlo být doma téměř pořád.

pipi_puncocha
17. dub 2024

Počkala bych do pondělka, jak se to vyvine.

xnikax1
17. dub 2024

Já takhle poslala do školky dceru dvakrát a pokazdy mi učitelka po obědě jasně řekla, že na ni něco leze a ať ji nechám doma. Samozřejmě věděla že mám doma mladšího. A přitom mi doma skákala po hlavě a tak 2x smrkla😕

cilkat
17. dub 2024

S čirou, vodovou rýmou bych dala.

slavojhouslice
17. dub 2024

Čira voda a ucpany nos mi nejde dohromady. Ja bych nechala doma.

te_reza
17. dub 2024

A ty ostatní okolnosti zmiňuješ proč? Protože jestli si doma, tak už bych do konce týdne nechala doma, jestli ti hoří zaměstnání, tak dala a modlila se.

fifinka2020
17. dub 2024

Co alergie? To by mohlo být na dlouho 🙈. Já bych SVEHO syna ale nedala, a to proto, že ta jeho imunita je nic moc a ve školce neustále někdo kasle nebo smrka ...a pokud by měl rýmu můj syn, určitě by prichytil něco k tomu.

pavlinakm
17. dub 2024

Ještě bych se optala zda umi smrkat sám, jestli ho v tomto musí ucitelka obskakovat? Protoze pokud si nudli neumi sam vysmrkat a obsloužit se několikrát za ten den, tak nemám ráda děti co si utiraji nudli do ruky/rukavu a pak touto rukou osahaji kdejake hracky. A taky ucitelka tam neni od utirani nosu. Pokud uz je ale větší, je v tomto plne samostatné a smrkne treba jednou za hodinu, klidne do skolky muze.

hanka_12345
17. dub 2024

no jestli je jak ten nas tak zitra ma z toho kasel 😀 ale asi bych ho dala pokud nema zelenou kšandu

martt
17. dub 2024

Tak já bych nedala ,ale z toho důvodu, že by mi ze školky hned volali abych si pro něj přišla. Takže spíše záleží, jakou na tohle máte školku.

me_druhe_ja
17. dub 2024

Samozřejmě ano!

emillyhk
17. dub 2024

Dala bych do školky.
Syn má od pondělí taky trochu rýmu, u něj je to teda spíš plný nos, aby se vysmrkal, musíme střínout mořskou vodu. Nesoplí, učitelka za ním nemusí běhat s kapesníkem. Teď teda už tak půl hodiny ze spaní pokašlává, takže ráno uvidíme, no 🤷‍♀️
Ve mě se to takhle pralo v pondělí, jestli ho do té školky dát, ale nebyl kdo by hlídal a jinak se jevil v pořádku (žádná teplota, nebyl ukňouraný, atd.). Takže šel. A zatímco jsme byly v šatně, jedno dítě ve třídě kašlalo a další kýchalo. 🙈 Nenadělám nic. Od září byl doma s každou rýmou, 2x navíc nějaký moribundus. Teď už vím, že ostatní rodiče taky s lehčí rýmou nebo lehčím kašlem posílají, takže ze mě trochu spadl ten pocit "aby někoho nenakazil" a řídím se jenom jeho stavem.

marge_s
17. dub 2024

Ne🤷🏾‍♂️ nevim tedy, jak muzes tvrdit ze neni urcite infekcni, spis je, ale nedala bych hlavne kvuli nemu-po dvou zapalech plic s atb musi byt telo unavene, at ma klid se dat dohromady a ne aby v oslabeni na nej nekdo prskal a aby lital po venku.

sarihy
18. dub 2024

Setkala jsem se s tím, že mi do školky vezmou dítě s vodnatou rýmou, ale ne už s tou hlenovitou. Není to ale naopak? Není rýma nejvíce nakažlivá právě v počátečním stádiu?

Ano, je to tak. V počáteční fázi, v době, kdy je rýma vodnatá, je člověk nejvíce nakažlivý.

lvl16
18. dub 2024

Nedala. Tahle vodová rýma je právě nejinfekčnější, protože se za dítětem táhne jak stopa slimáka.
Vůbec tohle uvažování nechápu a štvou mě rodiče, který pošlou dítě se soplem do kolektivu.

20190418
18. dub 2024

Dala bych, co si pamatuji, tak u nas ve školce měla většina dětí non stop pod nosem sopl...a většinou byly v plném počtu. Copak v dospělosti si na rýmu bereme sicka nebo nemocenskou? Nějak se ty děti otrkat musí. Ale vím, že s tímto názorem mě tady sežerete, tak neni nutné se unavovat reakcemi.

marge_s
18. dub 2024

@20190418 tak jiste, od toho je i vyraz “usmrkanec”. 🙂

mourovatakocka
18. dub 2024

Z toho tvého, že nemáme řešit okolnosti, na mě trochu kouká, že jsi doma a nechceš to na sebe prásknout 😁 Ano, jsou na tohle dva tábory a já rozhodně umím pochopit pracujícího rodiče, co že zoufalství šoupne nemocné dítě do školky, ale pokud má rodič tu možnost, pak má zůstat nudlici dítě doma.

hasara33
18. dub 2024

Prvně je důležité si říct, že vodnatá tekoucí rýma v počátcích je právě nejvíc nakažlivá, v těchto dnech, je-li to možné, by mělo být dítě doma - cca 3-4 dny. Já bych do školky nedala.

me_druhe_ja
18. dub 2024

@20190418 Tohle se v ČR nenosí no. 🙂 v tomhle ohledu jsem fakt ráda, že nežiju u nás, protože tohle by mě zabilo. 🙂 ale holt u nás je to nastaveno takhle i díky té extrémně dlouhé rodičovské a neomezené možnosti OCR.

dyechampion
18. dub 2024

tekouci cira ryma je na to aby zustalo dite doma(ucitelky urcite nejsou za zadkem ditete pokazdy kdyz si kychne), no a vetsinou to byva predzvest neceho..(pokud vylozene dite neni alergik!)
jinak ja nechala syna doma po antb jeste 2-3 tydny a mega mega podporovala imunitu.

sarihy
18. dub 2024

@me_druhe_ja Tak v ČR se v tomto měřítku nenosí spousta jiných věcí...ale holt se člověk přizpůsobí systému, ve kterém žije. Stejně jako v jiné zemi žije člověk zase podle tamních pravidel.Porovnát tyhle přístupy je jako sčítat jablka a hrušky - tedy úplně mimo.

me_druhe_ja
18. dub 2024

@sarihy já nic neporovnávám, jen jsem konstatovala, že v tomhle ohledu jsem ráda, že neziju v ČR a nemusím nechávat týden doma dítě s rýmou. 🙂 toť vše. 🙂 jinak bych byla v ČR raději, ale tohle mi prostě víc vyhovuje tady 🙂

tereza0111
18. dub 2024

neda se nekoukat na okolnosti - jedna tu je klicova. Jak se ciit dite? Jestli ma vodnatou rymu, radi jak drak, je vesele a plne energie je skolka jasna volba.
Jestli je unavenejsi, vic polehava, vic spi - nech ho doma