Zdravím, vím že jsou dva tábory rodičů. Já se celou dobu školky dcery řadila na tu stranu, že jsem dceru posílala do MŠ vždy zdravou, tenkrát jsem ale byla doma. Nicméně jsem ji vždy poslala do školky vyléčenou a ona mi do tří dnů lehla znovu. Teď jsem v práci, sama pracuji v MŠ a prostě jak do té MŠ ve které dělám, tak do MŠ syna, chodí děti s rýmou i kašlem. Já ho teda vždy raději nechám doma, i když je to poměrně dost složité, protože nikdo z rodiny moc hlídat nechce, já doma být nemohu a manžel si očr také nemůže brát pořád. Už mě to prostě nebaví. I kdyby většina rodičů nechala dítě doma je to úplně k ničemu, když to jedno, které pošlou, to tam rozprská. Jak to prosím praktikujete vy?
@mari90 taky dělám v MŠ a upřímně už mě někteří rodiče serou. Rýmu neřeším, ale že tam tahají děcka s kašlem, kolikrát s teplotou, neřku li s průjmem, navíc jsou to z 90% matky na mateřské. Když je nemocný syn tak si beru OČR, ano, štve mě, že se pak musí oddělení spojovat apod. taky nemám hlídání u babiček, ale prostě odmítám patřit mezi ty matky "paní učitelko, ale on už má průjem jenom když sní něco mastného" a paní učitelka pak s celou rodinou stráví víkend u záchodové mísy. Jsem teď těhotná a všecko od nich pochytám, o to víc mě to rozčiluje....
@mari90 U syna jakmile vidím náznak nemoc (rýma, kašel atd.) tak nechávám doma. Minulý týden jsem to řešila ve školce maminka tam ovedla syna usopleného s kašlem, po prosbě učitelek ať si ho vezme domů že je nemocný tak ji odpověděla že nemůže, musí jít do práce. Tak zavolali tatínkovi ať si pro něj přijede že syn je nedoléčen a ve školce být nemůže, tatínek v klidu přijel a malého si vzal domů a po cestě nadával na maminku co je to za blbku že ho dala do školky.
Tohle je pro me vecne a aktualni tema. Ze zacatku jsem dceru nechavala doma s jakymkoli naznakem neceho.. ted jsem pomalu otrlejsi, a ridim se hlavne dcerou (a dam i na manzele, on ma tu miru "nic ji neni" uuuplne jinde nez ja). Kdyz ma malou rymu/kaslik, a jinak je ok, tak jde. Ale stejne se to ve me pere, ze nechci byt ta krava, co roznasi nemoce. Ale zas ani ta p.. ktera necha vzdy doma, ale jako jedina.
Posledni zkusenost stejna.. byla 2 tydny doma s rymou a kaslem, do skolky sla uplne vykuryrovana.. a po 3 dnech opet ryma...?
Jinak u nas ve skolce jsou hodne benevolentni, podle me az moc.
Ohledne prace to mam velmi jednoduche. Bud OCR, coz taky nechci porad. Nebo Home office s ni, a to je ocistec, to taky nechces 🙂
Rýma a kašel - dítě nejeví známky závažné nemoci, je čilé, hravé, aktivní, jen se prostě vysmrká a zakašle - jde do výchovné instituce.
Rýma a kašel - dítě se nezdá být ve své kůži, má skleněné oči, necítí se dobře, špatně spí,... -je doma.
Ještě že tady to nikdo neřeší. 😀 úplně normálně chodí s rýmou a týmovým kašlem do školky/školy. Naprosto na pohodu. Pokud to teda samozřejmě je jen rýma, dítě nemá horečku a nevykazuje symptomy nějaké vážné nemoci. Ono to bude asi tím, že něco jako OCR tady téměř neexistuje, takže dítě zůstává doma, jen když mu fakt něco je.
Bohužel málokteré dítě se dokáže samo vysmrkat .
Proto se pořád opakují kolotoče nemoci ve školce. Matka, která uzná, že její dítě sem tam zakasle a sem tam má rýmu nikdy neuzná, že zrovna její dítě roznáší nemoci. Ale že je její děcko zasoplené až na půdu díky tomu, že se neumí samo vysmrkat a díky tomu tam vytváří řetězec, si neumí přiznat!
2 roky jsem davala do skolky vzdy zdrave dite. Tyden skolka, 2 tydny doma, dokud nebyl 100% fit tak nesel. Jsem na rodicovsky, takze nebyl problem. Jenze ted uz pujdu do prace a tohle praktikovat proste nemuzu. Ve skolce pak vidim deti kaslat, smrkat (i ucitelku) a tak jsem se rozhodla, ze ted uz zustane doma kdyz bude opravdu nemocny, ze s rymou normalne pujde. Rymu mel tusim 2x, z toho jednou 3 dny kasel. Od zari byl doma 2 dny (kvuli tomu kasli). Velka zmena oproti predeslym rokum. Ted pujde do skolky i mladsi syn, tak se desim co bude.🙏
Dřív jsem nechtela byt za mrchu, ktera dava nemocne dite do skolky, ale...nevim, jak vase deti, ale nase deti jsou nemocne 3-4 dny (jsou unavene, nejsou ve sve kuzi), pak pokracuje kasel klidne i 3 tydny ve stylu, ze nekolikrat za den zakaslou. Nase pediatra rika, ze nechat dite doma do poslendich priznaku a navic jeste 3 dny. To by do te skolky nesly nikdy a ja bych nikdy nemohla do prace (HO v mem oboru nelze). Ridim se tim, zda je diteti dobre nebo ne. Ostatně vychazim take z toho, kdy je clovek infekcni - a to proste neni az do posledního zakaslani/smrknuti, infekcnost konci o dost drive. Mimochodem, ve skole to taky nikdo neresil a zustavali jsme doma jen s teplotou, prujmem, kdyz nam bylo vazne zle. Rada bych nechavala dite doma s kazdym smrknutim, ale to proste nelze. Doba je nastavena tak, ze musime chodit do prace (ja v utery nastupuji po 6 letech a ocr si behem zkusebky vezmu jen ve stavu nejvyssi nouze), prarodice jsou mnohdy taky pracujici nebo treba taky zrovna nemocni nebo xy kilometru daleko. Deti nekde imunitu vybudovat musi a behem izolace ji neziskaji, coz jsme videli v dobe kovidu a loni, kdy byli vsichni nemocni od zari do dubna, a to porad - proc asi, ze.
@pavlinar mam to uplne stejně jako ty,ale do puntiku.I s tim manzelem😂 i s tim ze se pak stejne citim jako kráva 🤦
Když sem byla doma s Matyskem a chodil do školky Maxim, nechávala jsem doma vždy, ale jako fakt vždy a do školky posílala až úplně zdravého. Teď už chodím do práce, do školky chodí Matýsek a bohužel to takto nejde. Takže to mám tak, že když má normální průhlednou rýmu, vidím, že je ok a nemá kašel, do školky jde (a učitelky s tím jsou ok) ale jakmile vidím, že mu není dobře, rýma je žlutá nebo zelená, přidá se kašel zůstává doma a to vždy až do úplného uzdravení.
Nastesti manžel směnuje, takže to zatím šlo i bez OCR.
No ale když vidím některé děti s čím jsou do školky, mám chuť dát tem rodicum pěstí.
S rýmou bych do školky dítě klidně dala,vždyť některé děti máj rýmu pořád. Kašel,to už záleží jestli kašle pořád,nebo zakasle jednou za dvě hodiny. Nejdůležitější je jak se dítě cítí,pokud je nemoci unavené mělo by být doma. Mě osobně to bylo vždycky fuk,do školky chodily kaslajici děti,ale moje dcery byly odolné a marodí minimálně. Chápu,ze ne kazdy rodič může být s dětmi pořád doma.
@mari90 když jsou děti nachlazené nebo nemocné, tak je nechávám doma. Jsem na rodičovské s mladším synem a nepřijde mi správné nachlazené děti dávat do kolektivu. Ale uvidím jaké to bude až budu chodit do práce 🤷♀️. Chápu rodiče, že musí chodit do práce, ale když vidím dítě v šatně a už na první pohled mu není dobře, tak mi ho je líto (velký kašel, zelený sopel u nosu apod.).
@te_reza přesně tak 👌
Já dávala vždy naprosto zdravé dítě do školky, ale vždycky tam někdo smrkal či kaslal a to bylo nad mé chápání🤦♀️, dokud má kašel a umí smrkat a nemá skleněné oči tak prostě ve školce je...
@mari90 u nás ve školce je i třeba v popisu, že když sem tam zakasle, je to ok, pokud nekaslé v klidu, což mi přijde rozumně... jinak synovi třeba jednou za den chvilku teče z nosu a zbytek dne nic, neberu to jako důvod být doma. Když ale začne víc psikat a ráno se probudí a teče mu z nosu, už většinou vím, že se spustila hodně rýma a nikam nejde. Jinak paradoxně syn je od září zatím v pohodě, ale mladší dcera (rok) už šestý týden kašle (taky takové to jednou denne).
Dceru jsme měli doma přes měsíc a kašel se nám nedařilo doléčil, tak jsme ji po domluvě s Dr vrátili do školky a dceru objednali na odborná vyšetření. Prokašlala skoro rok, protože měla velkou nosní mandli a ta ji dusila. Takže ano, dcera chodila do školky běžně s kašlem.
Přijde mi, že tohle funguje na principu: Peklo jsou ti druzí. Mám známou, co nadává, že ostatní děti nechodí do školky zdravé, pak má její dcera průjem, pozvrací celý záchod a druhý den jde do školky, protože ona to doma s dvěma dětmi nezvládá. Chápu ale i učitelky, co jsou na tohle krátké a úplně stejně chápu mámy, na které se v lepším případe šéf tváří kysele, že jsou zase na OČR.. 🤷
@te_reza přesně,takhle to praktikujeme doma a pohoda,když vidím,že dětem něco je zůstávají doma,ale pokud mají rýmu a dělají jak satani,tak jsou zdraví.
@martt tak to by dcera-alergicka nesla do školky nikdy🤦.když u nás cokoliv tak jsem zašla za pediatrou,dala potvrzení že je to od alergie(což máme papír i z alergologie) a hotovo,jen 2x za 4 roky nesla do školky kvůli zelené rýmě. A ve škole se to neřeší,rýmu má už měsíc,nic jí není tak chodí,kvůli obyčejné rýmě zameskat školu je k ničemu-chodi teď do 1.tridy.
@mari90 já se jen zeptám (nečetla jsem úplně všechny reakce, takže se omlouvám, pokud to padlo). Ty když necháváš dítě doma ze školky kvůli rýmě a kašli, tak skutečně dřepíte v klidovém režimu celý den doma?
Jinak já to řeším tak jak jsem tady už taky četla - pokud má dítě rýmu a kašel, ale jinak žádné známky nepohody = pokud by byla neděle, šli bychom na kolo, do lesa nebo bobovat = jde do školky. Kdybych ho nechala doma, beztak bychom doma neseděli, takže absentovat v práci mi připadá absurdní.
Pokud má rýmu a kašel a je mu evidentně blbě, tak by samozřejmě zůstalo doma, stejně tak s teplotou.
Naštěstí to neřeším, protože mi děti vyjma té rýmy nemarodí. Ale rýmu teda mají většinou podstatnou část zimy.
Cizí děti jsou mi jedno, nezajímá mě to a nevšímám si toho, tak popravdě ani nevím, jak moc se k nám do školky chodí s rýmou.
Naše děti chodí zdravé. Já sama dítě s rýmou, kašlem do MŠ neprijmu.
@mari90 jsem na rodičáku s mladším synem. Při prvních známkách nachlazení, nemoci. Nechávám staršího syna doma.. Už jenom kvůli němu, beru si to na sebe. Mě když není dobře, taky chci být doma v klidu a ne v rachotu, kde litá dalších 25 děti.
A co mě dokáže nasrat když dám vyléčenýho syna do školky a v šatně slyším maminku, která je též doma s mladším dítkem.. 'Honem Terezko, ještě se pořádně vysmrkej, odkašlej a jdeme do třídy'.. To se mi upřímně otvírá kudla v kapse..
Mě tyhle diskuze vždycky pobaví.. Přijde mi, že je tak strašně zbytečné se nad tím rozčilovat.. Já se za A/ starám o své dítě a ne o ty ostatní. Do školky vejdu, odbavím dceru a jdu pryč. Pokud metr ode mě cízí dítě doslova neumírá, tak ho pozdravím, ale určitě nezkoumám barvu jeho soplu. Za B/ nepředpokládám, že znám situaci jeho rodičů. I když má mladšího sourozence, matka může pracovat a nemusí to znamenat, že je automaticky doma. Za C/ ano, má dcera každé ráno smrká ve školce, i když v nose nic nemá, zvlášť v chladném počasí při příchodu do tepla. A když nic nevysmrká, minimálně se tím presvědčím, že nemá rýmu a zajásám, že snad pár dní ve školce vydrží.
Já mám dvě holky, 4 a 2 roky, obě ve školkách. Obě nosí domů nemoci, někdy jsou doma dva týdny a po pár dnech ve školce znova lehnou s rýmou. Přijde mi to normální budování imunity a rozhodně za to neviním rodiče ostatních dětí.
@denski24 já běžně synovi říkám at se vysmrka,i když rymu nemá.kasel nemívá.co na tom je zvláštního nevím🤷 a běžně se stává že z chladnějšího vzduchu venku do tepla se spouští rýma
@denski24 a tobě se při přechodu zima/teplo nespustí rýma? Mně jo. Stejně jako si odkašlu. Hrozně by mě zajímalo, jak by se ti třeba líbilo, kdyby ti zavolali z ivf centra, že sis hormony píchla zbytečně, protože anestezioložky dítě smrklo a kýchlo v šatně, tak si ji nechala doma a odběr oocytů nebude…
Já už tohle neřeším. Protože mě to jen vždycky rozčílí. My třeba dáme ditko rano do školky zcela zdravé a ani náznak nemoci. Odpoledne na nas vyjede učitelka, že má zelenou rýmu a že je nemocné... přijdeme domu a dítě samozřejmě zdravé a žádné stopy po rýmě. Ucitelka je pak sama nemocná, vypadá jak na umřeni, ale do prace jde... Upřímně mě vážně nebaví řešit od koho moje dítě chytlo rýmu apod. I když je to pro mě velká komplikace. Jak tu už kdysi někdo psal - dítě ve školce kýchne a uz ho lifruji domů, aby ucitelky neli o starost méně a když je pak dite ve škole, tak to najednou nikdo neřeší :-)