Ahoj, starší dcera má pravděpodobně sedmou nemoc (ruka-noha-pusa). Má lehkou vyrážku na dlaních a chodidlech, na špičce jazyka má asi aftu, nestěžuje si na svědění ani bolest, nemá zvýšenou teplotu ani jí nebolí v krku (jsou jí skoro 4, tak už umí říct, co jí je). Mažu dračí krví zevnitř i zvenku, zevnitř i mladší 20měsíční. Má otázka zní, máte některá zkušenost, že to sourozenec nechytl? Zatím mladší měla vždycky horší průběh u všeho, tak se děsím, co by měla ona. Už se stalo, že střevní chřipku nechytla. A jak dlouho se vyrážka zpravidla vysévá a za jak dlouho u vás případně zmizela? Dcera má (ťuk ťuk) zatím u všeho velmi lehké a velmi rychlé průběhy (včetně neštovic, angíny apod) narozdíl od té mladší bohužel..
Díky za zkušenosti
P.S. Vím, že je to u každého jinak, zajímá mě čistě jen zkušenost a případná nenulová šance, že tomu mladší unikne
@zuzita15 syn prodělal sedmou nemoc začátkem prázdnin. Dcera 8m to nechytla. Zvýšila jsem synovi vitamíny C a B. Důkladně si myl ruce a nesměl jí sahat na hračky (všechny jsem vydesinfikovala).
@pe_tu_ss_ka u nas je problem, ze mladsi saha starsi na hracky, obracene by to jeste klaplo
@zuzita15 my máme dceru ještě malou, takže jsme udělali zaterasy v obýváku, kde se mohla plazit a měla jen své hračky. Nám se to taky vyhnulo a to syn v noci chodído ložnice k partnerovi. Ale syn měl lehký průběh, myslím, že to udělaly ty vitamíny, dostával opravdu vysoké dávky.
@pe_tu_ss_ka jak vysoke davky? Davam ji gumidky se 40mg vit C a ted jsem objednala jeste kapky od Generica C i B.
A ta vyrazka se vysela jednorazove nebo je to jako nestovice, ze se vyseva nekolik dni postupne?
Dekuji 🤗
@zuzita15 jandavam lipozomální céčko. Tak dostával dvojnásobnou dávku (lipo c askor) a pak jsem mu dávala klasické B v tabletách, dostával 2 tablety). Jinak se to vysévalo postupně. Nejdřív bolení v krku, pak flíčky (pozdeji pupinky, ale nenalily se mu) na nohách a rukou a končilo to nalitými pupínky kolem pusy..
Syn to měl taky ve 4 letech a mladší (tenkrát byl malé miminko) to nechytil.
@pe_tu_ss_ka tak dcera preskocila boleni v krku a flicky jsem videla 3 na boku chodidla, jinak dnes rovnou pupinky 🤷♀️ To jsem tedy zvedava, co z toho bude 😃
@krisstina93 ja tu 20m proste neoddelim, ted starsi zapiskala na pistalku, polozila ji na stolek a nez jsem se otocila, piskala na ni ta mladsi 🤦🏽♀️🤦🏽♀️
@zuzita15 u nás to bylo též ze školky.. když jsem pak šla sama po víkendu pro věci do školky, tak říkala učitelka, že to tam řádí.
@meyryen ta opatreni se nedaji, ted tu beham za tou starsi s dezinfekcnimi ubrousky a otiram vsechno, na co sahne, ale asi se na to vykaslu, protoze je to na zblazneni. Spis se ted desim, abych to nedostala ja, precetla jsem si, co dospeli, a asi to zpravidla neni zadna hitparada teda
@zuzita15 já je taky neoddělovala (stejně je to k ničemu, protože je to nakažlivé už před vypuknutím příznaků), kluci si spolu hráli, leželi na jedné posteli, byli případ spolu, ono to v malém bytě ani jinak nejde a mladší to nedostal, ale byl tenkrát ještě kojeny, tak možná měl větší imunitu díky tomu.
@krisstina93 no ja taky jeste kojim, ale uz ne tak intenzivne a nestovice chytla i pres kojeni, tak uvidime
Syn měl v cca 2 letech, mladší měl 3 měsíce. Malý to nechytil, ani nikdo z dospělých.
@zuzita15 asi takhle, jedno dite ted prineslo sedmou nemoc do kolektivu- 5 deti ze 7 nemoc chytlo + 3 dospeli z 5…jedna se skutecne o hodne infekci nemoc…