Rovnátka a zubař pro děti. Máte zkušenost?

evulinka1992
14. lis 2022

Dobrý den, mate někdo zkušenost? Syn má 14 let a byla jsem s nim u zubaře. Udělaly se mu na předních zubech dva malinké kazy. Zubař mi řekl, ze musím zaplatit za bílou plombu 1500, tudíž 3000 za obě. Je mi to trošičku divné, protože dětem do 15 let to prý má hradit pojišťovna. Navíc na to ani nemám peníze. A to ještě řekl, ze syn bude mít s největší pravděpodobností rovnátka, která můžou stát kolem 35000. Jsem samozivitelka a na tohle fakt nemám. To pojišťovna na to nic nepřispívá?

kristyn86
14. lis 2022

Pojistovna hradi detem do 15 let jen nejakou uplne obyc plombu,snad cementovou..ted presne nevim. Ja mam deti male a take za plombu platime. Nas zubar mi rikal,ze s timto materialem vubec nepracuje,ze je to hruza,ze by to zadnemu diteti do pusy nedal. Takze dcerka ve 3 letech ma taky plombicku za 1500 Kc. Tvuj syn uz ma stale zuby,tam bych na plombe nesetrila,kor na prednich zubech. Zkus se jeste podivat na vasi pojistovnu,jestli tam nemate moznost cerpat nejaky prispevek. Zubar je dneska hodne draha sranda 😔 Tatinek syna by neprispel? A jinak rovnatka kolem 35 000 tak nejak jsou. Kamaradka to taky resi u dcery.

hezz17
14. lis 2022

Plomby jsou diskutabilni. Vzp rika ze zubari vybirat nemaji, ovsem jakou jim za to da kalkulaci, tezko rict… ze jim to nepojryje ani nakoady natoz praci.
U rovnatek si hradis material, lekarskou peci hradi pojistovna.

vikinkav
14. lis 2022

Malej ted dostal amalgam na prvni zoubky a neplatili jsme nic. Ale poptala bych se primo zubare nebo koukla k nemu do ceniku, vim ze se to lisi ordinace od ordinace.

bereni
14. lis 2022

@evulinka1992 Take jsem hradila 1700 za malou bilou plombicku dceri - 6 let. No rovnatka za 35.000 bych rekla hezka cena 🙂. Nejlepe se obratit na tatinka syna a domluvit se treba na 1/2 uhrade. Bohuzel velke deti=velke starosti. A tohle jsou zuby, tady bych nesetrila.

konidana
14. lis 2022

Náš zubař zdarma ošetří dětem pouze mléčné zuby. Plomby na druhých/stálých už platím i u dětí. cca 2000 za zub.

konidana
14. lis 2022

@evulinka1992 jinak rovnátka můžeš odmítnout. Já jsem zvědavá jak se to vyvrbí u syna. ty sundavací stejně nenosil, teď bude mít pravděpodobně navrženou extrakci 4 zubů, které se mu tam prostě nevejdou (asi všechny druhé čtyrky nebo pětky) a pak se uvidí. Podle mne se mu to pak trochu srovná i bez rovnátek, když na ty zuby bude mít místo.

rnika
14. lis 2022

My platime u deti i na mléčných zubech. Plomba pro děti 900kc. Ty ceny jsou šílené 😔

ninive211
14. lis 2022

Ty ceny plomb jsou naprosto příšerný! Chtít platit miniplomby i u dětí, to je fakt vrchol toto :-/ Proč to proboha nehradí pojišťovna? Neříkám kaz přes půlku stoličky, ale tak snad návštěvy zubaře u dětí jsou co půl roku, tak tak veliký kaz při pravidelné kontrole ani vzniknout nemůže...já měla první kaz až v 19 letech, a to jsme rozhodně neměla dětství úplně bez sladkého.
Já za půl toku u nového zubaře (do loňského června jsme měla starou zubařku, která bohužel odešla do důchodu) už nechala přes 9000 za zuby...tolik jsem tam nenechala za celých 36 let předtím! Rovnátka nás u dcery taky jednou čekají a už teď se děsím, s jakou cenou na nás vyrukují...

rnika
15. lis 2022

@konidana To jsem mela já, všechny čtyřky mi vytrhli a rovnátka jsem nosila jen nasazování na noc a troufam si říct, ze se mi to srovnalo krásné. Jen ted už začínáme ty vytržené zuby postrádat 😅

vikinkav
15. lis 2022

@rnika no presne, ja mam taky vytrzene zuby z detstvi a jsem z toho dost mrzuta, budu si je tam muset asi nechat dodelat 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ Mam mezi zubama dost velke mezery, ja to tedy nemuzu doporucit. Jako chapu ze se to diteti do pusy nevejde, ale copak nepocitaji s tim, ze z ditete se stane dospely? 🧐

hezz17
15. lis 2022

@rnika jako ze mas mezery mezi zubama? 🤔

konidana
15. lis 2022

@rnika
@vikinkav tak ja mam opacny problem, me vytrhli jen jednu ctyrku, ze se mi to tam vejde. No nevejde. Zuby krivy, jak jsou natlaceny. Kdyby mi vzali vsechny ctyry, tak by to myslim bylo ok. Trochu se to lepsi tim, ze mi na stary kolena postupne trhaji osmicky. Nez je spravovat, stejne se mi tam nevejdou a jsou az skoro v kloubu.

vikinkav
15. lis 2022

@hezz17 sice neni dotaz na me, ale ja mam mezery, mezi spodnima, tak pul cm urcite. brali mi spodni ctyrky kdyz jsem byla mala.

rnika
15. lis 2022

@hezz17 Nemám - mám je krásně srovnané( vůbec není poznat, že tam nejsou), ale tím, že už nemám ani osmičky - rostly blbě ... a na jedné straně vzadu mi vzali i jednu sedmičku, tak mi celkem začínají chybět stoličky 😅

rotkapchen
18. lis 2022

Platím za plombu cca 2000. Za rovnatka chce nase ortodontistka cca 50 tis. Jsme v Praze. Chodím na pravidelné prohlidky, sbiram body na Vitakarte a obcas mi pojistovna něco proplati. Ale není to moc.

fifina86
18. lis 2022

@ninive211 pojištovna platí, ale cement (je to vedené mezi bílou plombou), který moc nevydrží a dost často vypadává. Za fotokompozit se platí, ale zase vydrží.A kaz na mléčném zubu se udělá i mezi dvěma kontrolama :(

chezzie
18. lis 2022

To buď ráda za tuhle cenu. Kamarádka teď bude platit cca 50t za rovnátka pro syna.. pojišťovna nějakou mini částkou přispívá, ale to bude max do 2t. Zkusila bych se domluvit s ex (pokud to je možné), a taky nějaký splátkový kalendář u ortodontisty...

hojda
18. lis 2022

@evulinka1992 a s čím má problém, na co potřebuje ty rovnátka? Já třeba taky měla mít rovnátka, kvůli vystouplým špičákům (už je to hodně dávno), říkala jsem,že pokud mi dají ty na noc, tak si je nechám dát, ale chtěli mi dát fixní a ty jsem nechtěla, ale dopadlo to tak, že mi čelist prostě dorostla a zuby se krásně zařadily samy, když teď někomu řeknu, že jsem měla mít rovnátka, tak moc nechápou na co🙂. Asi taky záleží, co je to za vadu. Kamarádka třeba měla křivé ty spodní dolní, chodila na rovnátka roky (skoro celou ZŠ) a stejně má teď zuby zase křivé☹, něco se jí vrátilo do původního stavu.

hezz17
19. lis 2022

@hojda troufla bych si rict, ze dnesks jsou ty rovnatka uz o necem jinym nez kdysi na zakladce

nat
19. lis 2022

@evulinka1992 jeto bezna praxe pojistovna hradi pouze klasicke plomby bila je uz nadstandart a platise za ni.certsva zkusenost asi mesic se synem..TAk to budte radi za cenu rovnatek,dcera je bude mit a zaciname na cca 55tis,takze cena u Vas dobrž..A jiste ma dite tatinka a na takovych nakladech by se mel urcite podilet...

holkaokomodra
19. lis 2022

@evulinka1992 děsný viď... ale normálka, nám se ex přestal ozývat, co jsem mu řekla, že by mohl na rovnátka přispět 🤣🤦‍♀️ jak si na tom s prací, nešla by půjčka, kterou po menších splátkách zvládneš? zase zuby jsou investice, která je důležitá si myslím, přece jen kouká na to docela dost lidí, tak bych to řešila i za cenu dluhu, nebo širší rodina neprispeje?

evulinka1992
autor
20. lis 2022

@holkaokomodra na rodičáku mi asi nikdo půjčku nedá. Ale zase jsem slyšela, ze prý ty rovnátka by měla jít i na splátky. Poptam se na to ještě poradně.

anetka1701
20. lis 2022

Hele proberte ty rovnátka ještě... Nemůžu se zbavit pocitu, že zubaři mají podivnou profesionální deformaci a pokud zuby nejsou dokonale (což nejsou nikdy), tak se je snaží narvat... 14 dní zpět jsme byli u zubaře... ta se hroutila, jak to ma dcera sileny a fakt mě psychicky dodeptala, že jsem nejhorší matka na světě když ji je nezaplatim... Nedalo mi to, šla jsem ještě na konzultaci ke svému. Dcera je defakto nepotřebuje, má stejnou "vadu" jako já a uplne v pohodě s tím může fungovat, ničemu to nevadí, vidět to není... Jen to není "dokonaly". Rovnátka za 50 tisíc... nedam jí je... nechce je, byla by z toho jen nešťastná... Neříkám že to je váš případ, ale nech si to ukázat, vysvětlit... Třeba je defakto nepotřebuje...

veroniquecz
20. lis 2022

@anetka1701 přesně, úplně souhlasím 👍👍

hezz17
20. lis 2022

@anetka1701 hele me posilala zubarka nekdy kolem 12? Vsichni se divili proc, ze neni nic videt. No ale horsilo se to, horsilo a nakonec jsem si je nechala dat v 27.

anetka1701
20. lis 2022

@hezz17 proto jsem si nechala dát rentgeny a šla pro jinej názor... nemyslím že to tak je vždycky, ale je fajn o tom přemýšlet...

hezz17
20. lis 2022

@anetka1701 jasne… hele tech 12 mi bylo pred 20 lety. Ja jsem skroo i rada ze jsem je tenkrat nemela. Nedovedu si predstavut to cisteni ve 12 letech. 🙊 neco jako mezizubak neexistovalo

ninive211
20. lis 2022

@anetka1701 Ono fakt záleží, jaké ty zuby jsou, já mám zuby pěkný rovný, krom jedné trojky, která je mírně křivě rostlâ, ale není to vůbec vidět. Rovnátka tak jsou úplně zbytečná. Dcera má mezeru mezi jedničkama tak půl cm, samozřejmě se to může ještě srovnat, uvidíme, jak porostou trojky (zatím vypadla jedna, zbytek ještě mléčňáky). Ale obávám se, že nás ty rovnátka stejně neminou

hojda
20. lis 2022

@hezz17 jo to určitě, ale neteř je má teď a taky jí řekli, že bude muset nosit na udržování na noc i v budoucnosti, po té, co se jí to srovná, že je tam tendence ,že se to vrátí☹

fifina86
20. lis 2022

@hezz17 před dvaceti lety jsem fixní rovnátka měla a ty mezizubní kartáčky už existovaly, dokonce mě sestřička od paní zubařky dělala speciální školení, jak se o ně starat.