Roupy ve školce. Jak na to reagují vaše školky?

nazka
17. kvě 2022

Dcera přinesla ze školky roupy, je to druhý případ, o kterém vím. První byl u sousedů. Ti to nahlásili okamžitě do školky, ale školka nijak nereagovala a hle, teď to má dcera a kdoví, kdo ještě. Nahlásím to hned ráno také. Do školky nepůjde. Ale chtěla jsem se zeptat na zkušenosti, jak reaguji vaše školky na roupy?
A když je měly vaše děti, přeléčili jste celou rodinu nebo jen děti? Mám ještě doma dceru, která má plínky, chodí na nočník, ne jako dcera na wc. Spí odděleně. Myslíte, že je třeba přélečit i jí? Příznaky zatím nemá. Děkuji za info

drzticka81
18. kvě 2022

Kdyz dcera opakovane chytala roupy, skolka max vydezinfikovala WC 🙂)) Jinak my se vzdy prelecujeme cela rodina. Vajicka roupu ziji vsude tam, kde se deti chytnou veci. Ony se drbou v zadecku, za nehty se vajicka uchyti a ony je prenesou dal. Mohou byt i na povleceni, hrackach, proste vsude v prachu - doporucuje se denni svetlo, luxovat, prevlikat povleceni, proste zvysena hygiena.

gruyerre
18. kvě 2022

@nazka školka může reagovat maximálně tak, že napíše mail nebo na nástěnku, ať rodiče zkontrolujou dětem zadky. Určitě učitelky, když vidí nějaké dítě, že se dloube v zadku nebo v puse, mu řeknou, ať to nedělá.

nazka
autor
18. kvě 2022

@drzticka81 díky za zprávu 🙂 u nás ve školce se taky jen víc vydesinfikuje wc. Oni mají pravidlo, že menší třída nesmí splachovat, takže u nás ta hygiena na wc je otřesná 🤷‍♀️
My to naštěstí chytli ještě ve fázi, kdy to dceru nesvědí, tak doufám, že krom posteli a prádla by to nemuselo být nikde...

nazka
autor
18. kvě 2022

@gruyerre mně by se ten mail ze strany školky právě líbil. Ale u nás se neděje nic. Navíc, jak jsem psala nahoře už, ta hygiena na wc je věc, co mě tam vždycky vadí.

gruyerre
18. kvě 2022

@nazka no já bych ty emaily taky docela ocenila. Nám nedali vědět ani, když propukly neštovice, přitom věděli, že máme doma novorozeně 😀

nazka
autor
18. kvě 2022

@gruyerre u nás se neštovice hlásí. Tak vy to máte ještě lepší než my, koukám 👌

jannym
18. kvě 2022

Resi se to ceduli na dvere ve zneni ve tride se vysklytlo/y a jmeno nemoci, v tipne je kdyz vite ze se tridy ruzne spojuji a na kazdych dverich mate neco, to si pak muzu hodit kostkou co nas zas potka…

jaja01k
18. kvě 2022

Pokud jde o školku, u vchodu vždy visela velká cedule, co se v které třídě vyskytuje. Nikdo to nemohl přehlédnout. A ještě poslali email.

9radka9
18. kvě 2022

@gruyerre 😀 tohle mě hodně pobavilo, to slovní spojení "ať rodiče zkontrolují dětem zadky" 😀😀😀 ještě teď se tu řezu asi si tím zobudím dítě

kakba
18. kvě 2022

@gruyerre a co by si s tim udelala, kdyby si dostala email? U nas je to vzdy na nastence a vubec by me nevadilo, kdyby to ucitelka nam nehlasila. Jsem pak vic v nervu, ze ty vsi donese.😀

gruyerre
18. kvě 2022

@kakba kvůli vším a roupum bych nic neudělala, nikde přece nepíšu, že bych něco dělala. Kvůli neštovicím bych bývala syna ze školky stáhla, abych minimalizovala riziko nákazy miminka.

veronikav31
20. kvě 2022

@gruyerre jenomže když se objeví neštovice v jedné třídě,tak se nemusí objevit v druhé.a naopak pokud by se objevily neštovice ve třídě syna,tak už může být dávno nakažený, inkubační doba je 21 dnů.a to jediné nedávat syna do školky vůbec,jedno dítě může nakazit druhé a to další....krom toho může neštovice chytit i na hřišti...já to teď řeším,dcera má neštovice,syn chodí do školky, nemá nic,ani pupínek,ani teplotu.

gruyerre
20. kvě 2022

@veronikav31 já vím, jak se neštovice přenáší. Píšu jen, že kdybych bývala věděla, že jsou neštovice u syna ve třídě, nedala bych ho do školky, protože mi nepřijde rozumné jít nakaze vyloženě naproti, mám li doma novorozence. Samozřejmě jsem si vědoma toho, že i přes to mohl miminko nakazit buď tímhle nebo něčím jiným, ale vyloženě nechat ho úmyslně nakazit jsem nechtěla.

veronikav31
20. kvě 2022

@gruyerre tak jedině očkování, to je jistota. Já očkování u dcery už nestihla

gruyerre
20. kvě 2022

@veronikav31 ne, očkování jsem nechtěla, protože narozdíl od prodělání většinou neposkytne celoživotní imunitu. Pro nás bylo akorát nevhodné to načasování, nešla bych tomu naproti zrovna v době, kdy bylo doma novorozeně, a kdyby byla na dveřích třídy cedulka "Jsou tu neštovice" nebo mi přišel email, nechala bych ho ještě doma, tím pádem by bylo riziko, že se syn a od něj i miminko nakazí, menší.

veronikav31
20. kvě 2022

@gruyerre bohužel to už je riziko poslání dítěte do školky, když je doma novorozenec. A většinou miminka snáší neštovice lépe než školáci, samozřejmě,že riziko je vždy.

gruyerre
20. kvě 2022

@veronikav31 ano, to jsem psala, že riziko je vždy, ale pokud jsou ve třídě prokazatelně neštovice, je to riziko téměř stoprocentní. Proto jsem psala, že bych bývala ráda za to upozornění, že to tam aktuálně mají.

veronikav31
20. kvě 2022

@gruyerre tak s tímto nesouhlasím. U dcery byly neštovice za 4 roky chození do školky 4x a ani jednou to nechytla,až teď,v jiné třídě,kdy se chlapeček osypal až během dopoledne ve školce,předtím úplně zdravý a to už pár dní předtím byl stejně infekční

gruyerre
20. kvě 2022

@veronikav31 heleď mně je to fakt jedno, já si prostě stojím za tím, že neštovice jsou vysoce infekční a pokud jsou ve třídě prokázány u několika dětí, je to riziko nákazy extrémně vysoké. Jen jsem napsala, že bych tenkrát ocenila, kdybych o tom výskytu ve třídě věděla, fakt nechápu, proč se v tom tak pitváš 😀

terinka86
20. kvě 2022

@nazka Naše školka vyvěsí papír, že se to vyskytlo, ať si dají rodiče bacha. Totéž u neštovic, vší a podobných radostí. Ono stejně ve chvíli vyvěšení už je to jedno, kdo to měl chytit, ten už to chytil. Jinak naše dětská tvrdí, že stačí přeléčit toho, kdo má příznaky, náš praktik zase, že přeléčit celou rodinu. Mělo by se vyprat vše včetně plyšáků, vydezinfikovat kliky apod., tam fakt stačí, aby se dítě něčeho dotklo, jsou to strašné bestie (míněno roupi). My si to většinou radši vezmeme všichni, i když my dospělí třeba jen dvě dávky, podle situace. Jo a nevím, jestli víš, ale holčičkám dost rádi přelézají a způsobují záněty, tak na to pozor.

veronikav31
20. kvě 2022

@gruyerre já se v tom nepitvam,to snad máš řešit se školkou,ne tady pokud se ti něco nelíbí,tak to řeš,ale tady to těžko vyřešís nebo myslíš že ano?

nazka
autor
20. kvě 2022

@terinka86 uf díky za info. Tou poslední větou jsi mě krapet vyděsila. Snad to bude ok. Chytli jsme to v začátku, dceru to ještě ani nestihlo sedět.
Jinak nám pediatra důrazně doporučila prelecit jen dítě, že lidský organismus na odcervovani není stavěný, tak dokud to není vyloženě nutné, tak to nedělat. Přeprala jsem několikrát ložní prádlo, ručníky, oblečení. Plyšáky teda ne.. 😐

terinka86
20. kvě 2022

@nazka Držím palce, ať je to v pohodě. Jo, to naše taky říká, že je lepší se tomu vyhnout, ale já jsem z té představy teda docela hysterická, fakt není o co stát a děsně blbě se toho zbavuje. A pomáhá na ně česnek (to asi spíš pro dospělé, naše děti ho nejí) a na noc namazat zadek krémem, ono se jim pak blbě vylézá. Já jsem vždycky prala plyšáky, se kterými spali. Když je chytili v zimě, tak jsem ani neprala, jen jsem je hodila na týden vymrznout na balkon.

tahejhula
21. kvě 2022

Víte o tom, že vajíčka roupů mohou létat vzduchem? Pak je vdechnete, tudy se dostanou i do trávicího ústrojí a je to. Tudíž jsou rizikové i právě ty otevřené toalety školek, kde děti často nespláchnou, ještě v tom třeba čekají na utření, atd. Buďme rádi, že dnes existují funkční léky, podle všeho si s nimi nevěděli rady ani staří Egypťané.

gruyerre
21. kvě 2022

@veronikav31 co pořád řešíš, jenom jsem odepsala jedné ze zdejších uživatelek (nazka), že nám taky školka nepíše emaily ani v případě závažnějších případech, než jsou roupy. Prostě diskuze, chápeš? Reakce pro ni na její příspěvek. Nic neřeším, jen jsem jí napsala, jak je to u nás. A ty ses kdoví proč k tomu mému příspěvku přilepila a pořád to řešíš a řešíš a řešíš 😀. Už je to opravdu dost obtěžující, tak už toho nechme, jo?

veronikav31
21. kvě 2022

@gruyerre pěkný den 🙂

chris_n
21. kvě 2022

@nazka každý doktor říká něco jiného. Ony ty léky jsou drastak pro játra. Ale u nás se teda doporučovalo celá rodina. Ta hlavní osoba víc prášku, ty ostatní min.

Jako my a tím máme zkušenosti až až a nepřeju to nikomu. U nás se to řešilo faaaakt dlouho

Známá dokonce říkala, že třeba v latinské Americe se pravidelně odcervuji lidí co půl roku. A taky jsem četla, že se roupi zase víc vyskytují v populaci. Ona stačí špatně omyta zelenina a hned je zadelano. Pak jde člověk do kolektivu a cak...

chris_n
21. kvě 2022

@tahejhula ty léky jsou funkční bohužel jen částečně a to je ten problém... Zabíjí jen červy. Vajíčka ne. Proto se toho tak blbě zbavuje

chris_n
21. kvě 2022

Jo jinak.... Z toho co jsem procetla, tak správně by se měla přeléčit celá skupina dětí, kde se to vyskytlo.

tahejhula
21. kvě 2022

@chris_n proto se tableta užije v několika etapách, těch schémat je několik, není problém prohodit pár slov s lékařem, pokud to klasické nefunguje. No a další problém je v tom, že zrovna tohle rodiče rádi neřeší a tak se to perfektně točí dokola.