Reflux - zakuckávání. Je tady prosím někdo, kdo má zkušenost?

aos
30. bře 2021

Dobrý den, maminky. Je tu prosím někdo, kdo měl nebo má dítě s refluxem, a řešil stejný problém? Dcera (9 týdnů) blinká málo, ale (kromě neustálého říhání a škytavky) obsah žaludku se jí jakoby pořád vrací do jícnu, možná i do pusy? a to nejčastěji ve spánku. Často ji to budí, opakovaně cosi polyká... Ale co je nejhorší, občas se i zakuckává. Prostě spí a najednou začne strašně kašlat, lapat po dechu, prostě jako když vám zaskočí. Během chvilky je to dobré, vyloženě dušení jsem s ní zažila jen jednou, když blinkala hodně a vdechla to nosem. Tohle zakuckávání jí zatím nijak neublížilo, není to vyloženě dušení, ale já jsem z toho na prášky. Strašně se o ní bojím. Stávalo se vám to také? A když, kdy to přešlo? Děkuji.

sigyn
30. bře 2021

My jsme to tak hrozné v noci neměli, ale hodně pomohlo mít postýlku hodně nadzvednutou (u hlavy cca o 20 cm), později pak stačilo jen 10 cm. Případně zkusit zahustit mléko nutritonem, ale nám to pomohlo jen trošku.

aos
autor
30. bře 2021

@sigyn Děkuji, já mám zvedlou nejen postýlku, mám zvedlé úplně všechno, ale stejně ji skoro nikdy nikam nepokládám, bojím se, takže postýlka je momentálně nevyužitá. Spinká se mnou v mé posteli, mám ji vyvýšenou a pomocí kojícího polštáře ji polohuji tak, aby spala na boku. Zatím to jde, děsím se až se začne sama přetáčet 🤦 Ale ani vyvýšená poloha nepomáhá. Je to vždycky z ničeho nic, je úplně v pohodě, spinká, a najednou začne kuckat... děsí mě to. Nutriton jsem chtěla zkusit, ale po pročtení různých diskuzí a nasbírání informací od jiných maminek se mi do toho už nechce, efekt prý minimální a hrozně moc dětí po tom trpí na zácpu atd.

sigyn
30. bře 2021

@aos Můžete zkusit konzultovat s pediatričkou, třeba bude mít nějaké lepší rady (na rozdíl od naší: ,,Miminka prostě blinkají.." 😒). U nás to přešlo až když začla sedět (cca 7. měsíc), ale i v roce sem tam ublinkne. Chce to pevné nervy.😔

aos
autor
31. bře 2021

@sigyn No, tak bohužel s pediatrem jsem to konzultovala už několikrát, i podle něj je to normální... Samotné ublinkávání je jedna věc, ale to zakuckávání ve spánku... 😕 Malá jinak blinká málo, rekord byl včera - 3x, z toho 1x jí spíš jen vytekla kapka natráveného mlíka z koutku... Jinak je to tak 1x denně, některé dny vůbec. Vyloženě gejzíry jednou za delší čas. Je vidět že se jí to vrací často, některé dny fakt nemůže skoro spát, ale většinou to polkne, nebo ji to jen nadáví, ven to jde minimálně. Děsí mě to, že se občas zakucká, že to prostě sem tam asi vdechne... Pediatr mi na to řekl, že hrozí např. zápal plic, když by to vdechovala příliš často. Prý ji mám prostě hlídat, což dělám. Nic víc neporadil. Můžu se zeptat, jak jste fungovala s takovým mimčem když už bylo trošku větší a potřebovalo se víc hýbat? Já si třeba neumím představit že ji položím na deku na záda... Pokládám ji zásadně jen na bok nebo na bříško. Většinu dne ji nosím na rukách, nemůžu ji nosit ani v šátku, protože se mi v tom nadavuje. K tomu 4 starší děti (se kterými jsem mimochodem nic takového nezažila), je to docela mazec. Díky za zkušenosti.

sigyn
31. bře 2021

@aos Tak jedině zkusit ten nitroton a hustit postupně (třeba jen poloviční dávku oproti doporučované), třeba přijde na správný poměr tak, aby nedošlo k zácpě a zároven to eliminovalo kuckání. My jsme to měli lehčí (jak se to z pohledu prvorodiče vezme, že 🙂, že máme jen jedno dítko, takže jsem ho prostě neustále měla na očích + kombinace chůvičky a monitoru. Nejhorší to bylo až když se začala obracet na břicho. Kdy se stávalo, že ublinkla a hned do toho namočila obličej. Nezbývalo než být neustále poblíž s plínkou po ruce a utírat a doufat.

slunickovm
5. dub 2021

@aos my jsme si zazili taky to stejne a do ted mk to nedela dobře. Byli jsme i na vysetreni ph metrii meli i léky. Volne prodejně jsme meli nutriton, gastrotuss. Hodne rezimova opatreni nenadymave jídlo, ne sladké, ne alergeny meli jsme vyloučeno do roku moc potravin. Nosili jsme ho ve dne v noci téměř jsme ho nepokladali☹ . Přebalovaní taky vyvysena poloha. Striktne pravidelne jidlo co 3hod, později jsme vazili jidlo aby jedl akorát porce. Postýka spravne prori refluxu jsme se docetli by mela byt az 30stupnu. Měli jsme přesně. Jenže to neni na spanítak na odloženípod dozorem. Doktorka nam rikala, ze takové deti blinkajici spavaji v Motole v nemocnici v autosedačce. No jenže to si tlaci na brisko ☹ . Do kocarku jsme davali nejdříve po dvou hod po jidle, kdy jsme pořád nosili at si odrihne. To uzbksme vypozorovali, ze toho tolik nevyblinka, ale bez dozoru nikdy. Naučili jsme se ho rychle prevratit a vse z nej vyklepat, kdyz se dusil. Vzdy a všude jsem nosila odsávačku v ruce. S vekem se to lepsilo i tim, ze uz tolik nespal a tak. Ale dodnes posedni jidlo pred spalo tri hodiny. Na gastru nam rekli nikdy pevné jidlo nezapijet tekutinama. Držím palce a přeju pevné nervy, ale zlepsi se to.

jasmina_k
25. dub 2021

@aos zkuste kojit důsledně jen jednou za 3 až 4 hodiny, to u nás pomáhalo, ale šlo těžko zrealizovat. Pak jsem taky dávala Hami na dobrou noc, ale to až u většího asi kolem roku.
Mně takto blinkali dvě děti a to i v lehátku, i v ruce na stojáka a přešlo to až když začaly jíst příkrmy a tím se to zahustí v žaludku.

jasmina_k
25. dub 2021

@aos a ještě mi v lékárně poradili nějaký sirup (vyráběný na Slovensku) na zahuštění v žaludku, ale moje dětská to neznala, ale říkala, že to zkusit mohu. Já to pak ale už nechala tak. Už bohužel nevím jak se to jmenovalo, třeba Vám poradí.