Radši nechat vyšetřit zrak?

lucca0
30. črc 2023

Ahoj,
Je tu někdo, kdo pracuje na očním/v optice respektive vyzná se v dipriich/očním vyšetření? Dcera měla v červnu ve školce vyšetření zraku a takhle to dopadlo. Je tam sice že nález ne, ale myslíte, že je to na návštěvu Dr? V září nastupuje do školy, tak ať pak nemá problémy...

rebe
30. črc 2023

Před nástupem do školy by už děti pravidělně měly chodit na komplexní oční vyšetření. Ale důvodem k němu nejsou tyhle výsledky.

1pomnenka
31. črc 2023

Nikam bych nešla, 0,5 dioptrie na blízko nic není.

cilkat
1. srp 2023

V tohle věku je posun do "lehkého plus" správně, Nicméně vyšetření by se mělo opakovat nejméně každé dva roky ( klidně zase tohle orientační plusoptixem), protože ty oči se prostě mění. Takže pokud jsou jí teď čtyři, tak před školou znovu.
Ale pokud nemáte podezření na šilhání, tak bych jí na rozkapávání (které je u dioptrického měření u dětí nutné) nehnala.

lucca0
autor
1. srp 2023

@cilkat je jí 7, jde do školy v září 🙂

cilkat
1. srp 2023

@lucca0 Aha. Tak tam po pravdě nevím, jestli ještě platí ten "fyziologický posun do "+"", ale už bych to před školou neřešila. Tyhle výsledky jsou ok. Ale klidně bych kontrolu nechala na jaro/zimu - ona ta šloka je dost změna režimu a může s epodepsat i na těch očích.

rebe
1. srp 2023

Vyšetření u očního lékaře není zdaleka jen měření dioptrií. Kontroluje se tam i oční pozadí, nitrooční tlak, kontrola postavení očí, ostrost vidění, ... Vývoj dětského zraku je ukončen kolem šestého až osmého roku, proto je vhodné to komplexní vyšetření podstoupit včas, aby byl v přípdě jakýchkoli problémů ještě čas na léčbu. Po ukončení vývoje oka už se to zbytek života pouze kompenzuje.