Psychogenní zácpa a odplenkování. Měli jste někdo stejný problém?

lenka421
28. srp 2019

Ahoj, mam doma dvouletou holcicku, od jejich asi 16 mesicu trpi psychogenni zacpou - uz nechtela do plenky ale na nocnik se bala (trenink na nocnik jsme evidentne podcenili). Napred ukakavala v noci ve spani, pak casem to dospelo do faze ze treba 4-5 dni nekaka, vzdycky kdyz to na ni prijde tak se tak krouti a zadrzuje a ja ji pak necham behat doma bez plenky a kdyz vidim ze to na ni jde tak posadim na nocnik ale musim ji na nem drzet nasilim s nozickama nahore, jinak se nevykaka. (Fakt ne a porad mi to prijde pro jeji psychiku lepsi nez ji kazdej tyden vozit na chirurgii kde ji stejne nepomuzou protoze klystyr vytlaci ven a cipky dovede taky zadrzet). Ale k veci, ptam se kvuli odplenkovani, vzhledem k tomuhle problemu nocnik rozhodne nezboznuje, treba u Krtecka si na nej sedne ale to je ji vsechno jedno. Jinak na nej nechce, chape ze se na nej ma curat ale nevycura se tam. Meli jste nekdo stejney problem? Jak jste vyresili odplenkovani?

mku
28. srp 2019

@lenka421 ja mam se synem v podstate stejny problem. Ted uz (25m a zlomilo se to samo v podstate ze dne na den, kdyz jsem mu skoro mesic dala uplne pokoj a at si cura a kadi jak chce a kam chce, tzn porad byl v pline, nocnik jsem uklidila) sam dobrovolne pochopil, ze se do nocniku cura a kdyz je doma bez pliny a nahaty tak i jde a sam se tam vycura. Jakmile ale dostane plinu nebo trenky, teplaky, proste cokoliv tak se hned pocura a nikdy nerekne ze chce na nocnik. Bobek nahatej taky neudela... takze ho nechavam v pline dokud se nevykaka a pak chodi zbytek dne nahy. Ale k tomu bobku musi mit jeste svuj klid, nechat ho hrat a nevsimat si ho a on pak nahlasi ze uz ma bobek... kdybych ho mela drzet nasilim na nocniku jak popisujes tak nekadi uz vubec...

blondynka400
28. srp 2019

@lenka421 měla jsme něco podobného se starší dcerou. Čůrání nebylo problém, ale bobek ano. Už věděla, že do kalhotek "nesmí", ale v sedě jí to asi nešlo, nebo nevím. No byly to hrozné, boje, třeba týden to zadržovala. Pak s hroznou scénou vytlačila bobek někde ve stoje (mně osobně už to fakt bylo jedno kde). Nějakou dobu nepomáhalo vůbec nic, pak jsem to přestala řešit, že to nějak bude a přešlo to ze dne na den a byl klid. Jak píšeš že jí třeba držíš na tom nočníku to je za mne fakt špatně, blokne se ti ještě víc... Co to nějako dobu neřešit? Jestli bude bez plíny teď a nebo za 2 měsíce je jedno....

zelenaesmolda
28. srp 2019

@lenka421
co zkusit rovnou ji davat na zachod?

suzief
Autor odpověď smazal
Zobraz
martt
28. srp 2019

@lenka421 Měla jsem něco podobného u syna. My jsme to měli i s curanim. Měl psychický blok chodit na zachod nebo na nočník. Tak jsem ho nenutila ve třech letech se to trochu zlomilo, když měl začít chodit do školky a začal sám od sebe chodit rovnou na zachod.

lenka421
autor
28. srp 2019

@zelenaesmolda To je stejny.

lenka421
autor
28. srp 2019

@blondynka400 Samozrejme ze neni idealni ji na tom nocniku drzet nasilim. Ale inspirovala jsi me ze asi zkusim nechat ji bez tech plen kdyz vim ze chce kakat a nezasahovat, jestli to z ni nakonec nevyleze nekde v kuchyni na zemi. Ono totiz doted to bylo tak ze i kdyz slo neco do plenky tak ona to vzdycky tak jako usekne ze jen tak ukakava, jenze po tech nekolika dnech to je vzdycky takova naloz ze by se za to nemusel stydet dospelej chlap a to se ji pak vubec neulevi, vlastne permanentne ukakava a krouti se a place a budi se. Proto radsi drzim na tom nocniku a ma pak aspon par dni klid.

lenka421
autor
28. srp 2019

@suzief Az do peti let paneboze, to je mi vas fakt lito. Doufam ze tak nedopadneme, ale uz jsem pripravena na vsechno... Do plenky kakat taky nechce, proste to zadrzuje celkove, o nocnik ani tak nejde.

pathan
28. srp 2019

Kolik toho za den vypije? Zkoušeli jste easylax? Třeba je hlavní problém v tom, že ji to bolí.

lenka421
autor
28. srp 2019

@pathan Zkouseli jsme forlax ale nechtela ho pit. Nicmene to problem asi spis nebude, mozna to tim zacalo ale ted uz je nekolik mesicu na diete, misto ryze kuskus, testoviny jen tmavy, ke svacine suseny ovoce, banany jen zeleny, chleba zitnej atd.

pathan
28. srp 2019

@lenka421 Ten easylax se dává do konečníku, je to takovej olej, co vlastně obalí stolici.

lenka421
autor
28. srp 2019

@pathan Aha diky tak to jsem neznala, podivam se na to jak to funguje. Normalni cipky nam nezabrali ale tohle muzeme taky zkusit.

beremeseanicka
28. srp 2019

Psychogenni zácpa se tu na koniku řešila uz mnohokrát. Ja přečetla snad vse a tukam tukam snad uz je to ok a syn bude mít teď 5 let🙈 řešila jsem opakovaně s doktorkou a mam pocit ze ať člověk zkouší cokoliv musí se to proste zlomit samo. Bylo období kdy jsem měla pocit ze neřeším snad nic jiného, bylo mi syna neskutecne lito, obcas ještě teď zadržuje ale nějak musel sam dojit k tomu ze proste musí jít hned, jinak to bude stale jen horší... drzim palce a pevne nervy!!!

beremeseanicka
28. srp 2019

Jinak kdyz uz to bylo třeba tyden davala jsem hylak a třeba dva cipky za sebou, pak uz opravdu neudržel....ale ono obecně je problém, ze tím zadrzovanim se jim roztáhnou střeva a proste vydrzi mnohem vic než bezne...na rovinu, do teď kádí jako slon...

blondynka400
29. srp 2019

@lenka421 já to chápu, pár dní má klid, máte obě, jenže problém to jenom prohlubuje. Jenže to vydržet a nechat to být, je někdy nad lidské možnosti ☹ A ten kdo to nezažil, tak to asi nikdy nepochopí, jaké je to psycho a ani se ti nedivím, že to řešíš jak to řešíš. Já si "bobkových " story užila i s druhou, ta měla zase fakt ošklivou ragádu, která se nechtěla spravit a to jsem byla na palici snad ještě víc. Ono bude dobře, neboj 🙂

@beremeseanicka souhlas, můžeš zkoušet cokoliv, ale je to spíš ještě horší. Nejlepší je to nechat a ono se to zlomí....

duluxka
29. srp 2019

Mam doma 4 letého chlapečka a touhou zácpou trpí od 2 let. Dělala jsem to ze zacatku přesně jak ty " násilím " nad hrncem. Prosím nedělej to!!!!!!!! Dej ji čas. Začni dávat lactulosu. Ona ne jen ze změkči stolici, ale i tlačí stolici ven. Množství musíš odzkoušet. Obvykle je to víc než doporučene davkovani. A efekt se dostaví až třeba za týden, takže vydržet. Není to projímadla a není to návykové. Pokud se ji chce kakat zkusila bych tu kolibku, ale kdyby se bránila, tak ne. Ta lactulosa pomůže tomu, aby to tak nezadrzovla a nemusely jste na klistyr. Hlavně v klidu, neřešit to, nemluvit o tom. Chce to čas. My už bojujeme 2 roky. Už se divím, že nejsme rozvedení. Je to na psychiku strašný zahul. Kdo nezažil, nepochopí. My už jsme ve fázi kdy chodí dobrovolně, ale pořád zadržuje. Je to boj no.

baris
29. srp 2019

@lenka421 starší dcera si způsobovala sama zácpu od cca 1roku do 3,5 let. Nočník, záchod, počůrat kytičku, travičku .... nehrozilo. Vše do pleny. Brala několik let 2x denně forlax, 2x do měsíce jsem jí musela dat easylax. Řvala jak tur, až se divím, že na nás nezavolali policii, že vraždíme dítě. 😭😭😭😭

Chodili jsme na gastro (kadila 1x do týdne a až po projímadle), k psycholožce (ta je spíše pro rodiče, aby se nezcvokli), homeopatie .... A pravdu měla psycholožka, chce to čas, aby to v hlavě správně přecvaklo. Násilím ničeho nedosáhneš, jenom se ještě více blokne.

Starší dcera je ale celkově mega cíťa, má tiky, furt jí mám za zadkem (11let), v krizi přestává jíst - není schopna spolknout jídlo. Mladší je těžký dysfatik. Chce to ocelové nervy (a já jsem cholerik), spoustu čokolády a vína 😁😁😁😁😁. Pak se divím, že se málem neunesu 😲.

lenka421
autor
29. srp 2019

@duluxka A na nocnik jinak cura? Ja uz se smirila s tim ze je to na dlouho ale kdyz obcas ctu ze nektery deti to maji i do peti let tak nechapu jestli jsou do te doby v plenach nebo vzali nocnik na milost aspon v jednom aspektu...

duluxka
30. srp 2019

@lenka421 on chodil curat na nocnik v pohodě. Ale kakat nechtěl ani na nocnik, wc a ani do plenky. V tomhle je asi každé dítě jiné a jinak prožívá. A mám pocit z vašeho příspěvku, že malá se bojí kakat a he jedno kam. Jak udelate cokoliv tak vám nikdo neřekne co je dobře. Jen jsem za ty dva roky vypozorovsla, že nejlepší je neřešit a nenutí. Dejte ji tu lactulosu, ta ji opravdu pomůže, ale nečekejte zázraky hned. A jestli dávat plenky nebo ne musíte vyzkoušet sama. V klidu netlačit na ní.