Průzkum - Vigantol a bolesti bříška - novorozenci

babuna
7. zář 2016

Zdravím,
vkládám volně dotaz a anketu ohledně Vigantolu a jeho vlivech na prdíky u novorozenců. Vigantol jsme dostali, asi jako všichni, v porodnici s tím, že máme kapat denně 1 kapku. Z počátku to vypadalo dobře, kolika se objevila jen jedna ještě v době hospitalizace - vyřešila to masáž a espumisan, od té doby byly prdíky pořád a malá se dost kroutila, ale neplakala. Před třemi dny měla malá opět koliku a zácpu (ano opravdu zácpu - kakání bylo hodně tuhé a po dvou dnech kdy se konečně vykakala toho bylo fakt ,,hromada,,) - vignatol jsem zkusila dva dny nedat - a ejhle - úleva .... včera jsem ho opět dala a večer měla malá šílenou koliku - plakala dvě hodiny, nechtěla papat a když usnula bylo to zjevně vysílením ... navíc prdí a prdí.... dnes se kroutí ale spinká (kdo by ne po dvou dnech probdělých že) ... jsme na UM (mé jsem vzhledem k tomu, že mě vše nadýmá raději vysadila abych ji ještě víc neublížila - mám trvalé problémy se zažíváním, jsem diabetik)... vše jsem konzultovala s dr.

Na několika diskuzích jsem četla, že máte podobné zkušenosti u svých dětí.

Prosím proto, aby jste napsali svou zkušenost - jak bylo dítě staré, jak dlouho koliky trvaly, čím bylo krmeno a za co jste vigantol vyměnili - jestli to pomohlo ... díky 🙂

hz
7. zář 2016

Ahoj, co si vybavuji, tak po nasazeni Vigantolu syn mel obrcvske boleni bricha, tak jsem se na to vykaslala a "slunila" jej. ted podruhe se na Vigantol vykaslu a poridim alternativu(mensi zlo).
Preji, at to brzy prejde..

x_kaatja
7. zář 2016

Davala jsem, kojila jsem plne, mam dceru a zadne problemy s Vigantolem jsem nezaznamenala

bachovy_esence_poradna
7. zář 2016

Dobrý den,
bolesti se můžou opravdu u některých dětí s Vigantolem zhoršovat.
Koliky jsou ovšem jednak otázkou trávení (tedy také síly svalů, dostatku pohybu) a druhak otázkou psychiky (stres, který koliky zhoršuje, vnímání napětí v okolí, náročná adaptace na život po porodu).

Trávení se dá podpořit kvalitními probiotiky (nejlépe tekutými, určenými pro takhle malé děti) + nahřívání (teplá voda, ideálně v koupacím kbelíku nebo nahřáté pecičky, plenka) nebo masáž.

Sílu i frekvenci kolik a to jak na ně dítě reaguje pak umí řešit Bachovy esence. Ty mohou užívat už děti od narození. Nejúčinnější jsou směsi namíchané na míru.
(dráždivé dítě reaguje mnohem bouřlivěji než klidnější dítě... ale i u klidnějšího dítěte koliky vyvolávají stres u dítěte i u maminky - a ten potom zase negativně ovlivňuje trávení)

Pokud byste považovala za nutné Vigantol vyměnit, tak za vitamín D od firmy Swanson

verunkach
7. zář 2016

Ahoj, já ti bohužel asi moc nepomohu, malá po Vigatolu problémy neměla,co nám na prdíky zabíralo - Biogaia, cvičit s nožičkami, houpat chvilku v autosedačce(jak jsou skrčení v klubíčku, tak si tlačí na bříško, a pomáhá jim to se vyprdět), a když bylo úplně nejhůře, tak rektální rourka, ale ta se nesmí používat často

alexovka
7. zář 2016

Syn měl včera měsíc, bolení bříška ani koliky neznáme. Preventivně dávám Biogaiu. Plně kojíme.

versatilka
7. zář 2016

Také jsme po vigantolu žádné problémy neměli. Koliky jsem brala podle knihy Karp - tedy jako psychiku a řídila se technikami z knihy. Okamžitě po zavinutí byl klid.

verka4d
7. zář 2016

Ani u jednoho ze čtyř dětí problém s vigantolem nebyl,koliky neznám,sem tam samozřejmě se někdy zakroutili,ale pomohlo stlačit nožičky k bříšku,jakoby klubíčko v sedačce,nebo přitisknout bříškem k sobě,v teple a hned se uklidnili 🙂

babuna
autor
7. zář 2016

Díky za odpovědi 🙂 zatím vše co popisujete - cvičení, nahřívání (koupu denně a má raději teplejší vodu a koupání má fakt ráda) a tak pomáhalo ... ovšem včera to stálo za to a malé mi bylo fakt líto ... je hrozně hodná a bylo vidět že ji to fakt trápí navíc byla přetažená tak o to to bylo horší - fakt pak vytuhla v půli ,,věty,, a spala od 22h do 4 ráno a to jsem ji budila neb jsem věděla že v těch deset snědla málo .... pak sem si ji vzala k sobě a spala mi na břichu až do 6:30 (teda spali jsme obě 🙂 ) ... dnes je unavená a spí dobře i přes den ... zkusím ještě tu autosedačku - je fakt že v ní je spokojená taky 🙂 ... místo vigantolu dát jiné kapky ... 🙂

radecka1
7. zář 2016

Mám 2 kluky narozené předčasně. Od začátku měli Vigantol a koliky neměli. Když se mi zdálo, že je trochu bolí bříško, tak jsem přešla na bezmléčnou dietu, jinak jsem mohla jíst téměř vše (klasicky jsem vynechávala extrémně nadýmavé potraviny). Museli jsme cvičit kvůli dýchání (stlačit nožičky k bříšku) a prděli jak diví. Dlouho spali zavinutí. Tak možná něco z toho pomohlo a nebo jsem měli jen štěstí.

lucizal
7. zář 2016

Maly se narodil o pet tydnu driv. Navic mel zloutenku,takze prvni mesic prevazne jen spal. Ale pak zacaly koliky - od cca 17:00 do 20:00 plac. V noci se taky budil. Houpala jsem brisko,masirovala ,nahravala,cvicili jsme nozickama. Kolikrat jsem i ve tri v noci napoustela vanicku. Po vysazeni Vigantolu se koliky zlepsily - byly zvladnutelne a nebylo to tak zoufale jako predtim. Vigantol jsem nedavala

babuna
autor
7. zář 2016

@lucizal malá je donošená ale žloutenku jsme měli také 47h pod světlem) ... ještě i další problémy ... no ve špitále jsme byli 14 dní - jinak časově máme ty koliky stejně od 18-22h ... cca ...

lucizal
7. zář 2016

@babuna malej se svítil 44 hodin, ale naštěstí jsme byli jen 7 dní, víc bych už asi nedala. My jsme si s kolikama užili asi 3 měsíce, bylo to fakt peklo. Ale měla jsem na starosti jen jeho, tak jsem ho měla položenýho na sobě, to pomáhalo, potom hodně manduca a v kočárku se taky zklidnil. Teď čekám druhé a doufám, že se nám koliky vyhnou, protože bych asi nezvládala...Ale co nám hodně pomáhalo, bylo houpání bříška 😉

monique9754
30. zář 2018

My jsme take dostali Vigantol. Dala jsem mu teda jednu kapku a druhy den na to se nemohl maly vykakat byl i cely den takovy ubreceny. Zkousela jsem tedy masirovat brisko a vecer nam to povolilo a uz nam je dobre.