Průjem a školka. Nechat doma nebo jít do školky?

Včera v 18:45

Ahoj holky, jen se chci poradit jak to děláte vy. Samozřejmě dávám na mateřský instinkt a vždy se mi to vyplatilo, ale teď bych se chtěla poradit. Vím, že průjem a školka NE, ale dcerka se mi ted do hodiny 3x 💩💩💩 má to řídké, dostala smectu, tak čekáme jak zabere, protože enterol nám došel zrovna 🥴 říkala jsem si, ze ji raději nechám zítra doma, dle noci, ale kdyz je za chvíli 20 hod a uz byla takto, tak bych ji nechala, ale oni mají ted az do pátku nějakou mikulášskou akci a chce tam, tak si rikam, jestli ji tam dát, ta smecta by ji to mela zastavit, ale zase mají k obědu vánočku a kakao a špagety s párkem.. což na průjem uplne fit neni ze.. tak jsem myslela, aby zítra držela dietu a ve čtvrtek už šla. Jsem doma, takze o nic mi nejde, muze byt doma jak dlouho potřebuje, ale do školky se ji chce prave.. ja si jen nejsem jista, kdyz dnes mi tak prujmovala vecer, aby zitra sla no.. jak jste na tom vy? Nechat nebo dát? Děkuji 🙂

ele_nka
Včera v 18:55

Já bych minimálně ten den doma nechala.

jaja01k
Včera v 18:56

Nechala bych zítra doma.

simkrk
Včera v 18:57

Taky bych zítra nechala doma a pak bys uviděla jak na tom bude.. Jestli to bude ok a nebo průjem bude stále. 😊

autor
Včera v 19:10

@simkrk Taky si říkám, ale ona se tak těší, achjo. No uvidíme. Zatím se drží, chtěla dělat 💩a nejde ji to, takže smecta zabrala. Je i bez teploty, jedla by furt, žádná změna prostě. 🤣🤧

simkrk
Včera v 19:14

Taky to znám.. 😁🙄 Taky jsem toto párkrát řešila.. Ze třeba byla jen jednodenní teplota a zrovna když měli nějakou akci druhý den.. 🤦😁Nebo že se jen jednou pozvracela, protože ji vyloženě nesedl oběd a taky jsem ji musela nechat doma a to měli zas divadlo😁🙄🤦
Je to škoda... Ale zas aby se pak chudinka ve školce třeba po.... ze to nestihla. 😁 Radši bych to nepokoušela. 😊

autor
Včera v 19:16

@simkrk Jo klasika, to stejné u nás. 😭🤣

autor
Včera v 19:19

Já si zase říkám, když už teď je zabetonovaná a už jí to ani nejde, tak že by mohla 🤣 byla dohromady 4x no skoro po sobě, smecta ji to zastavila a je v klidu. Holky ja nevim 🤣

emillyhk
Včera v 19:24

Já minulý týden vyzvedávala syna už po dopolední svačině, protože zvracel. Zrovna ten den měli akci na kterou se moc těšil, hodně to obrečel. 😢 No, nejspíš mu jen nesedla svačina i když to normálně jí, dokonce prý krátce potom kamarádovi v nestřeženém okamžiku snědl mandarinku. 🙈😅 Bylo to v pátek, samozřejmě celý víkend doma řádil, nic mu nebylo. Ale zvracení nebo průjem bych prostě neriskovala, co když se jí udělá špatně ve školce a nestihne to na záchod... To ani nemluvím o tom, že pokud by jí opravdu něco bylo, je infekční a proč tomu vystavovat ostatní děti. Zítra nech doma a uvidíš, třeba to bude dobré a zbytek týdne si ve školce užije 😊

autor
Včera v 19:25

@emillyhk Joo to znám.. už jednou se to stalo, opravdu je to někdy smutné, jak se ty děti těší a pak nic 🤧 průjem, zvracení a teploty, to je fakt děs 🤧

barulina
Včera v 19:34

Bych ti poděkovala, pokud je to infekční

autor
Včera v 19:40

@barulina Jojo, není za.

enoli
Včera v 19:44

Zamrzí to, ale rozhodne ji nech doma. Smectou to sice zastavis a je to fajn, ale není to na to ji vrátit hned do kolektivu. Za mě jako matku i jako ucitelku bys ji měla nechat doma do konce týdne (pokud tu možnost mas). Střevní potíže nikdo doma nechce.

autor
Včera v 19:48

@enoli Jasně, děkuji moc 🙂)

berenika39
Včera v 19:49

Nevíš, jaký ten průjem má původ, pokud by to bylo virové, tak co? Mikulášských bude ještě milion, ale zdravé děti jsou nejvíc. Uvidíš po zítřku.

barulina
Včera v 20:10

Trapná odpověď a sobecké myšlení.

miryp
Včera v 20:47

Tak logicky ji necháš minimálně zítra doma. V tomto směru je fakt vedlejší, co si dcera přeje, důležité je její zdraví a zdraví ostatních ve školce. To, že se teď nemůže vykadit, neznamená, že je v pořádku a že se znovu průjem nevrátí až odezní účinky smecty.

veruuu_kubesovic
Včera v 20:56

Dítě má být ve školce zdravé, myslím, že by ti ostatní maminky velmi poděkovaly za ten průjem...A den diety u průjmu nestačí, musí být minimálně 2...navíc píšeš, že jsi doma, tak kde je problém? a co chce dítě? to snad nemyslíš vážně....

ee.liska
Včera v 21:03

Za mne do pátku doma

autor
Včera v 21:13

@ee.liska Nechám nechám a uvidíme jak jí bude. Nedá se svítit.

autor
Včera v 21:18

@veruuu_kubesovic Tyhle bio matky úplně zbožňuju, jen jsem se zeptala na názor, samozřejmě ji nechám doma. Jako kdyby mi přišla, že chce do školky a přitom byla nemocná, tak nejsem padlá na hlavu a nedám ji tam.
Doma je furt. Uz je 2. rok ve školce a od září byla ve školce jen týden, jinak je furt doma. Stále streptokok, angina, chřipka, roupi, 7. nemoc a další.
Modlím se aby ten průjem co měla byl z hrušky, protože tu jedla, jinak by byla opět doma a ve školce byla 2 dny po 14 dnech. V naší školce jsou tak sobecký lidi, že dávají věcně usmrkaný děti do školky a malá pak vše odsere. Ji lehce teče rýma a nechávám ji doma, aby nikoho nenakazila, jen jsem si nebyla jista s tím průjmem, abych zbytečně neplašila, proto jsem se tu zeptala. Kdybys mě znala a i naše paní učitelky, tak bys viděla jaký přístup k nám mají. Dokonce mi sami volají a říkají ať si malou nechám doma a nedávám ji tam, že tam jsou vši a neštovice, at je raději doma, protože vědí, že jsem zodpovědná a nasrana za ty rodiče co je tam dávají nemocné. Příklad minuly měsíc p.uc. říkala tatínkovi “nechte si syna doma, nemůže být v kolektivu. Ma velkou rýmu žlutou a zvrací nám” a on ji na to řekl, ze syn tohle absolutně nedělá a ze si vymysli a že ve školce bude, další den na to - moje dcera žluta rýma, zvraceni. Dělají to ty rodiče.
Ale soudit, kdyz mě neznáš, mi prijde oříšek.
Jen ted jsem si nebyla proste jistá, holky tu mile napsaly a ja jim dekuji a samozřejmě ji nechám doma a uvidíme zítra. ;)

janule0123
Včera v 21:19

Dcera je ve skolce třetím rokem, pokud se nic nepokazi zítra bude poprvé na Mikuláše ve školce a pak uvidíme jestli bude poprvé i na besídku a Ježíška 🤣 karneval nám taky ještě nevyšel … ono je v ty školce pořád se na co těšit, jedna akce střídá druhou….takze klid 😆ale taky me to kolikrát naštvalo, ze sháním jak blb nějaký požadovaný oblečení a když ho seženu dcera lehne 🤣 a dal nevyužitelný …

autor
Včera v 21:21

A aby tu opět nedošlo z nějaké strany, že je to naprosto normální at si zvykám a ze jsem doma atd. Ano vím to, bereme i vitaminy na imunitu a od paní doktorky nějaké léky na předpis, protože v jeden měsíc měla 2x streptokoka a furt neco, nejde mi o to ze jsem doma s malou, ale o to, ze tu skolku miluje a chce tam byt, ale nemůže a to ze mi leží v horečkách a je ji zle, tak mi je z toho ouzko. Aby si tu zas nekdo nepletl pojmy s dojmy 🙂

autor
Včera v 21:23

@janule0123 Ani mi nemluv, my se strašně těšili, že konečně budeme mít letos vánoční fotky (bylo focení) ja ji den předtím (ted uz fakt nekupuji nic dopředu🤣) koupila nádherné šaty a mašličky a ejhle v noci 39 a nazdar, šaty vrátit nejdou a fotky nemáme, my se snad nikdy nedočkáme 😭🤣🤣🤣🤣
A na besídku jsem taky zvědavá, zda bude zdravá. Ted ve čtvrtek mají přímo jit za čerty ve školce , ještě jsem ani nic nekoupila, když už mi prujmuje🤣🤧😭
Chjooo

veruuu_kubesovic
Včera v 21:25

já nejsem žádná bio matka, mám starší dceru s cukrovkou, takže střevní potíže prostě nepodceňuju...
A je jasné pravidlo 2dny diety, jak u zvracení, tak i u průjmu, prostě tohle dodržuju a mladší syn chodí 4rok do školky, ušlo mu kde co? ale bohužel to tak je...v pondělí má mít besídku, možná se zúčastní, do víkendu daleko....

veruuu_kubesovic
Včera v 21:26

@janule0123 mám doma nikdy nepoužitý kostým ježka, předloni na besídku jej syn měl mít...

autor
Včera v 21:28

@veruuu_kubesovic právě, človek už ani neví kdy co brát. Dopředu to koupit nemůže, nějaký obchod už to zpět nevezme (protože neví jak na tom děťátko bude) a zas den před shánět je taky na prd. Uplne se bojím školy, tam už se píší ty omluvenky a učení a proste mám strach, aby nechyběla jak tady. Vzdyt od září jeden týden cely a jinak 14 dni doma - 2 dny školka a pak zas 14 dni a furt dokola..

vanilkacka
Dnes ve 04:42

A presne takhle se siri ty strevni chripky, ze jde jeste infekcni dite do skolky a nakazi x dalsich. Pokud nemela prujem jen z nejakoho jidla, tak bych rozhodne do skolky nedavala a zaroven doufala, ze to nechytne zbytek rodiny.

barulina
Dnes v 05:46

To že si nepřeju ať moje dítě chytne sracku od nemocného dítka, které dá matka do školky že mě například nedělá biomatku. Do té já mám teda hodně daleko. Já zase zbožňuju marky, co dávají dečka s nemocemi do zařízení. Ne každý sedí na zadku a ne každý dělá profesí, kde když vypadne tak se nic neděje

squezy
Dnes v 05:50

To už je dnes snad druhý dotaz. Jsi doma, vůbec o nic ti nejde,ale chces ji s prujmem hned dat do školky kvůli besidce..nedavej ji do skolky. To, že ji nacpes smektou prece neznamená,ze je infekční!!!!! Vůči ostatním je to nezodpovědné. Kdyby ti tohle vypravela jina maminka,ty bys s tim byla taky v pohodě?? A dítě by mělo byt déle než jeden den na diete..

merope
Dnes v 07:43

@veruuu_kubesovic Ono dost záleží na dítěti, nemám moc zkušenost s průjmy, ale naopak se zvracením hodně. Pokud jenom chce večer lavór u postele "pro jistotu", tak jde normálně druhý den do školky. Pokud večer/v noci zvrací, další den nejde, typicky oběd už jí úplně normální a jde den následující. Občas mám pocit, že ten lavór chce opravdu jen proto, že se bojí, že jako kdyby náhodou, tak to nestihne. Auto, autobus, vlak... to neřeším vůbec a beru to, jak to je (jen nosím zásobu pytlíků po kapsách).

Co se týče toho půjmu, tak určitě dobře dneska zůstat doma - a dle toho, jak to vypadá, se pak vidí dál. Ale více dní už za nutné nepovažuji, pokud je dítě jinak v pořádku a půjem už dneska nebude.

Jinak já ještě, pokud je to možné, ten následující den beru ihned po obědě, kdyby fakt náhodou něco, tak ať je doma a ne ve školce. Ale mám pocit, že zatím z toho ještě nikdy nic nebylo. Prostě něco blbého sní, jde to rovnou ven a pohoda, klídek, no-stress. U batolete jsem to ještě řešila - když mu bylo v noci blbě a další den v poledne se mi naládoval tuším borůvkama (se obsloužil sám). Pak jsem pochopila, že to syn takhle prostě má a "dieta" je, že do oběda nejí a pak už přejde na běžnou stravu - a že je v tomto citlivější než já a ví, co už může a co ne (občas řekne, že to ještě nechce - tak nenutím).

Co si vybavuji od mamky, tak jsem možná byla podobná - když mi dali moc jídla, tak jsem to "vyhodila" a hotovo. Případně jsem říkala, že už nechci a když mi někdo (třeba babičky) nutil, tak to prostě vyšlo ven a hotovo. Byla jsem dost nejedlík, tak všichni měli pocit, že jako musím jíst víc... syna jíst nenutím a výrazně víc i řeším, že prostě nechceš, nechceš, hlídám si, abych ho nenutila. Jen teda pokud nechce "normální" jídlo, tak nejsou sladkosti a nanuky.