Problémy se synem. Kam se obrátit?

renatalen
5. říj 2022

Dobrý den,
Nevím, jak to řešit. Se synem 15 let jsme řešily šikanu. Začal se sebepoškozováním. Vyhledali jsme psycholožku. Mám pocit, že je to horší a horší. Fakt se o něj bojím. Nastoupil na střední školu, tam se mu nelíbí, nelíbí se mu ani na intru. Problém je, že když sem mu nabídla školy k přestupu, tak byl většinou problém, že tam chodí nějaký z agresorů. Hodně si voláme, píšeme. Vidím na něm, že je nešťastný. Padlo i to, že by se chtěl zabít. Nevím, jestli vyměnit psycholožku nebo hledat psychiatra. Hlavně nevím, na koho se vlastně obrátit.

levandule_k
5. říj 2022

Psychologa zkusit jiného, možná zkusit i psychiatra.

Tohle je holčina jménem Janka Kajánková, prošla si šikanou, chtěla zabít, byly tam i i problematické vztahy v rodině. Pak o tom napsala knížku a pomáhá i lidem. Mrkněte na tohle video

https://www.youtube.com/watch?v=RMYXQYUphCw

Třeba vás to v něčem inspiruje.

konidana
5. říj 2022

@renatalen centrum krizové intervence. To je první pomoc, a dál nasměrují k jinému psychiatrovi a psychologovi. Tohle bych nepodceňovala.

klarina_f
5. říj 2022

Určitě psychiatr, možná napíše prášky. Psychologa to chce najít dobrého, těch je málo, bohužel. A mluvit, mluvit. Jak daleko to má do školy? Není možná nějaká studentská ubytovna, kde by bydlel na pokoji sám, max. dva lidi? Je to běh na dlouhou trať, bohužel on si v hlavě musí uvědomit, že tím ubližuje sobě, okolí a že mu hlavně nikdo nestojí za to, aby si ubližoval.
Držte se.

sigyn
5. říj 2022

Co zkusit školu někde úplně jinde? Kde by mohl začít s čistým štítem?

renatalen
autor
5. říj 2022

@konidana
@konidana do krizového centra právě docházíme....

renatalen
autor
5. říj 2022

@klarina_f právě o tom hodně mluvíme. Na pokojů jsou ve dvou. Teď se stěhuje k někomu jinému. Kdyby mohl dojíždět, bylo by to skvělé. Ale od nás je vše daleko. Už mě napadlo se i zeptat na individuální plán.

renatalen
autor
5. říj 2022

@sigyn doufali jsme, že v této škole bude nový začátek...

konidana
5. říj 2022

@renatalen vyměnit psychologa a dojít i k psychiatrovi. Oba vám musí sednout. Bohužel někdy to trvá, než někoho najdeš a pak aby ještě pro vás byl k něčemu....
a nějaký podnájem by asi nedal, co? aby nemusel být na intru? To by chtělo asi někoho známého, na doporučení...

klarina_f
5. říj 2022

@renatalen nový začátek je fajn, ale hlava se sama nepřepne do "teď je nový začátek". Jestli to je větší město, mrkla bych na jinou možnost ubytování. I ty studentské pokoje, kdy tam bude sám... ho naučí pak větší zodpovědnosti. Ale záleží na dané osobě.
Kdybys chtěla, napiš SZ, můžeme to probrat.

westie
5. říj 2022

Pokud je to tak vážné, jak píšete, stáhla bych syna ze školy, nechala ho doma, abych s ním byla maximum času a začala řešit psychologa/terapeuta, kouče atd. a hlavně bych s ním trávila čas, třeba i víc na pohodu a jasně mu řekla, že prostě tento rok věnujete jeho uzdravení, a do školy, klidně do jiné, nastoupí příští rok. Hlavně bych s takto nešťastným dítětem chtěla být. Nedovedu si představit, že bych dítě, které zmíní myšlenky na sebevraždu, nechala odjet na intr. Vzdělání povařuji za základ kvalitního života, ale v tomto případě by šla škola stranou, klidně za cenu přerušení na rok, a věnovala bych se hlavně psychickému zdraví.

renatalen
autor
5. říj 2022

@klarina_f je to malé město....

renatalen
autor
5. říj 2022

@westie i to zvažuji.

klarina_f
5. říj 2022

Je pravda, že to co píše @westie je super. První brát na zřetel to, aby se uzdravila duše, potom až řešit školu atd... . Upřímně, kdyby moje kamarádka měla takto smýšlející rodiče, třeba by se měla o trošku lépe. Zůstala na intru, pak ubytovna pro studenty, ale stejně si prošla škaredým obdobím a nakonec i léčebnou. Chtěla změnit školu, rodiče jí to tehdy zakázali. Ve škole nám chyběla tehdy čtvrt roku a stejně na sobě furt maká, aby nespadla do něčeho špatného, starého.

drakenn
5. říj 2022

@westie naprosto souhlasím s tímto návrhem! Držím Vám moc palce, ať to zvládnete. Hodně síly přeji!

elu
5. říj 2022

Okamžitě stáhnout z intru a najít mu školu kam západne...jestli je třeba citlivější, Ddal bych hho na pajdak.... Rozhodně ne, na žádnou technickou machhistickou školu, kde je milion studentů... Tohle je moje noční mura

alpakovo
5. říj 2022

@renatalen nechci strašit nebo tak,ale tímto si prošel syn od kamarádky a ve druháku se oběsil. On ale nikomu nic neřekl, nepostěžoval si, nic nenahlásil.... proto se o syny v tomto směru starám snad vic než bych měla, ale zatím to řešit nemusíme

zmrzlinka
5. říj 2022

@renatalen zkusila bych psychiatra.Kdyby byl hodně úzkostní,tak v každém velkém městě je akutní psychiatrická ambulance.Možna by " narychlo" pomohli i tam.Drz se ♥️

europa00
5. říj 2022

@renatalen hr mo moc líto. O se vám děje, pochopila jsem ze syn byL šikanování už i na základní škole. Co je tedy spoustec toho ze si ho k šikaně vybrali i na další škole kde ho vlastně nikdo neznal ? V čem se vas syn tolik liší… já osobně bych ho stáhla ze školy, psychiatr a psycholog určitě. Najdete si Jan Svoboda psycholog učil mě bs výšce je to špička ve svém oboru už asi nedělá praxi ale třeba by vsm doporučil někoho v okolí kdo je kvalitní. Nebo rovnou nebo málo poradil na koho a na jaké instituce se obrátit. Držím vám palce

westie
5. říj 2022

@renatalen Pokud máte se synem dobrý vztah a cítí se doma v bezpečí, pak bych neváhala ani minutu a už by byl doma. Přeji ti hodně sil, ať to zvládnete! Nepřemýšlíš o terapii i pro tebe?

maggi
6. říj 2022

Ten intr určitě ne! Mám syna 16, taky teď začal na střední škole, psychické problémy nemá, ale sám říkal, že na intr by určitě nechtěl, že chce být ještě s náma doma. A jak říká westie, pokud má syn takovéto problémy, tak bych ho určitě samotného přes týden nenechávala na intru!

callipsa
6. říj 2022

@renatalen určitě psychiatra ,ten potom řeší i léčebnu ,v první řadě tedy asi prášky

shirilka
6. říj 2022

@renatalen Souhlasím s tím co píše @westie, jinak k tomu intru, odtamtud bych ho stáhla, na intru jsem byla 4 roky a pokud člověk není sám se sebou spokojený a nevěří si, tak si ho tam fakt podají. Jinak jeden z kluků tam tehdy měl taky nějaké problémy, nevím co přesně ale rodiče to vyřešili tak, že mu tam prostě koupili byt na hypotéku, kde bydlel nakonec s nejlepším kamarádem a pak byt prodali, ale to byla doba s jinými sazbami. Rok pauzy by podle mě mohl hodně pomoci, plus odborná pomoc, věnovat se sám sobě, co třeba začít chodit po horách, hodně lidem to pomáhá.

iva_kucerova
6. říj 2022

@renatalen Každopádně psychiatra, pokud už přemýšlí takhle. A psychoterapii k tomu. A intr je velké riziko. Držím palce,ať se vše obrátí k lepšímu. Je moc dobře,že o tom všem spolu mluvíte.

renatalen
autor
6. říj 2022

@europa00 má dlouhé vlasy, kvůli nim si z něj utahují a má rád retro auta, vlaky... Dohodli jsme se, že zkusí dojíždět. Ráno bude muset sice vstávat brzy, ale nebude muset být na intru, který ho trápí nejvíc. Škola mu zas tak nevadí. Sice má technický obor ale není jich tam tolik.

europa00
6. říj 2022

@renatalen dneska t dlouhých vlasu??? To mi nejde fo hlav. Jsem h uměleckých škol a to bS teprve koukali co jsme tqm byli za individua 😂 přítelkyni má? Nebo někoho kdo by mu zvedl sebevědomí ? Držím palce.

maxulekapcule
6. říj 2022

@maggi to je asi o tom, jak se k tomu kdo staví. Zažila jsem taky v prvaku na intru dost nechutnou šikanu. A přesto mám na intr nakonec úžasné vzpomínky. Vlastně mě šikanovali od druhé třídy ZŠ, celý ucnak, pak na střední to bylo dobrý, bo už jsem byla pro ně stará 🤣 a teď se mi to stalo i předposlední rok v práci, ale to jsem si tak nebrala, protože lidi co mají sotva základní vzdělání mě nemůžou urazit, ikdyz mě to stalo místo.
Šikanu na základce před 25ti lety nikdo nebral vážně, trvalo to dlouho, ale tenkrát se to prostě neřešilo. Ikdyz už pak v osmé třídě to vygradovalo a řešila to PČR. Nikdo se mnou k psychiatrovi nechodil, doma to nikoho nezajímalo. A přesto jsem nikdy neměla myšlenky na sebevraždu. Je to zvláštní, když nad tím přemýšlím

levandule_k
7. říj 2022

@maxulekapcule Někteří jedinci jsou velmi odolní a je až fascinujicí kolik toho zvládnou. Někteři jsou citlivější. To není nikoho kritika, že je padavka. Každý máme svůj úkol tady s čím se máme vypořadat...

maxulekapcule
7. říj 2022

@levandule_k to mas pravdu. Spíš se s tím sžívám hůř teďka, než jako dítě

renatalen
autor
10. říj 2022

@europa00 já to taky nechápu. Přítelkyni má. To mu to sebevědomí trochu zvyšuje.