Problémy s krmením 2měsíčního dítěte

maja2016
21. dub 2016

Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně dcerky (10 týdnů). Narozená v termínu, 3690 g, bez komplikací, ale po porodu velký váhový úbytek a následně hospitalizovaná kvůli získané vadě srdce. Propuštěna v 5 týdnech v dobrém stavu - nadále je sledovaná a její problémy se srdcem by s mým dotazem neměly souviset. Od 4. týdne (ještě v nemocnici) jsem kombinovala kojení a UM, jedla každé 4 hodiny, bez nejmenšího problému, cca kolem 600 ml/ den nebo i více. Rychle přibrala váhový úbytek a cca mezi 5-6. týdnem se dostala na porodní váhu. Stejná tendence pokračovala do 7. týdne doma (o jídlo si říkala, jedla pravidelně a hodně, přibírala kolem 350 g i více/ týdně). V 7. týdnu se u některého kojení začínala kroutit, vztekat, křičet, na lahvičku reagovala lépe. Po několika dnech se začala chovat stejně i při krmení z lahve (bez rozdílu zda šlo o odsáté MM, UM, zkoušela jsem i různé savičky, polohy při krmení, bez výsledku). Snažila jsem se dodržet krmení po 4 hodinách, ale délka krmení se protáhla v průměru 1,5 -2 hodiny, kdy první 1-1,5 h se vztekala, chvíli sála, pak zase lahev odmítala, křičela, takto vypila cca 50 ml a usnula, zbytek dávky jsem ji pak bez větších problémů dala ve spánku. Posledních několik dní na radu pediatra zkouším prodloužit intervaly mezi krmením (aspoň 3 hodiny od konce po začátek), počkat až si o jídlo sama řekne a nenutit jí ho. Zatím pozoruji jedinou změnu - počet krmení klesl na cca 5 denně, trochu se zklidnila, u jídla neřve, ale stále se kroutí, odmítá savičku, krmení trvá dlouho a vypije velice málo a zbytek do ní dostávám opět ve spánku. Na radu pediatra jsem zkusila na 10 dní eliminovat mléčné výrobky a kombinovat MM s UM pro alergiky na bílkovinu kravského mléka, ale bez výsledku. Zkusila jsem i různé značky UM, opět nic. Dcerka je jinak docela spokojená, nijak výrazně nepláče, ale občas se jakoby kroutí, vzdychá, cucá si pěstičky. Stolici má 1-2x denně, žlutou, bez problémů. I nadále přibírá ale už "jen" kolem 200 g/ týdně (celkový příjem mléka za den hlídám cca 150g/ kg váhy, ale daří se to jen díky krmení ve spánku). Nyní váží 5 kg v 10 týdnech. Zkoušíme kapky BabyCalm a Biogaia, ale zatím také bez výsledku. Chtěla bych se zeptat, zda neuvažovat o nějakém specializované vyšetření? Pediatr se k tomu bohužel staví vlažně, protože dcerka přibírá. Děkuji

zolik
21. dub 2016

@maja2016 - jako bych četla náš příběh ☹ do posledního puntíku. Jen dcera byla plně kojená první týdny super, ale přesně v 7 týdnu konec. Prohýbání,luky, pláč, vztek atd. V bdělém stavu mi vypila poté tak 30 ml a konec. Stejně jako ty jsem přešla na lahev s MM a poté kolem pátého měsíce na kombinaci MM a UM. Stejné krmení ve spánku můj věčný stres, strach o ni, slzy. 😔 Jen s tím rozdílem, že já byla ráda, když jsem do ní dostala alespoň 100 ml/kg váhy a později ani to né. U nás zlom nastal až s příkrmama, po 4 měsíci začla pomalu dostávat kašičku na lžičku, zeleninku ovoce jí moc nejede a rázem zlom. Docela jí to jelo a jede do dneška. Postupem jí mlíčko jen v noci, kdy napůl spí a sama se ohlásí a vypije i dnes v téměř 7 měsících jen 100-130 ml. Ale nenutím jsem ráda, že se rozjedla,asi nebude nikdy velký jedlík. A teprve nyní po cca 2 měsících i začla přijímat jiné tekutiny. Jsem ráda, za každé její sousto s chutí a úsměvem, protože má dny, kdy ani pevnou stravu nechce, mléko nechce a intervaly mezi jídly máme i 5 hodin, aby vyhladověla. 3x jsme skončily v nemocnici, kvůli dozoru na dehydrataci, je to boj, ale časem bude líp. Vydrž, třeba to je jen přechodné období vzdoru a bojkotu. Držím palce, kdyby cokoliv ptej se.

katyxq
21. dub 2016

a do krmit menšími dávkami častěji (tak, aby v součtu ale se nepřekračovala ta denní dávka um) ... mi přijde, že jí nutíte režim jídla, který jí, jejímu žaludku a metabolismu absolutně nevyhovuje, 4h je strašně dlouhá doba i pro řadu dospělých, natož pro mimčo s malým žaludkem a třeba rychlým metabolismem.

A jak jste na tom s kojením, přisává se nebo dostává mm z lahvičky? Tam taky může být "zakopaný" pes.

jhoki
21. dub 2016

@zolik Pevné nervy, znám to u dcery s tím, že ve spánku pila mlíko dobře. Četla jsem, že dřív nebo později tyto ve spánku pijící mlíko odmítnou úplně, vytrvala jsem...od 2 let ho pije opět "za střízliva", večer, jindy mlíko už nedostává. Někdy vypije 200 ml, ale někdy i 400, samozřejmě né najednou, ale vypije 200 a řekne si, že chce ještě. Jinak nejedlík je to pořád a pořád čekám, kdy konečně začne jíst. Tak nějak jsem to přestala řešit, ovšem syn (3 měsíce) mi začal mlíko odmítat také. Ve spánku ale nic nevypije, tak jsem na odvoz do psychiatrické léčebny. Když za den vypije 550 mlíka, jsem ráda. U něj jsou dvě věci, mlíko mu prostě nechutná a měl koliky, takže to má asi spojeno s bolestí břicha. Čaje se napije krásně, ukázkové efektivní sání, u mlíka ječí a kroutí se. Lidi v okolí mi už nadávají, že pořád jen řeším jídlo svých dětí, ovšem co mám asi dělat, když se rozhodli dobrovolně umřít na podvýživu. 😒

jhoki
21. dub 2016

@maja2016 Pediatr se bude k tomu vždy stavět vlažně, pokud nebude hubnout. Dcera žádné vyšetření nikdy neměla, dle pediatričky byla spokojená a aktivní, psychomotoricky popředu. Syn měl ultrazvuk břicha, mozku a neurologické vyšetření a všude se na mě dívali jako na blázna, co tam dělám...že dítě je ok. Jinak doporučuji savičky a láhve MAM, děti je přijímají asi nejlépe.

jhoki
21. dub 2016

@katyxq UM se tráví 3 hodiny, pokud se dítě krmí častějí, mléko se míchá a pak je bolí břicho a taky žaludek nemá šanci si odpočinout.

katyxq
21. dub 2016

@jhoki pokud je v žaludku méně mléka, odejde z něj dříve a bolení se nekoná ... tento postup je dokonce i v oficálních (Velka Británie např.) doporučeních, co zkusit jako první při ublinkávání.

zolik
21. dub 2016

@jhoki - přesně, máme za sebou stejná vyšetření jako vy, ale nic se nenašlo, jen mi doporučili obrnit se trpělivostí a vydržet a ano zlepšilo se to po tom 4 tém měsíci a zrovna dneska mi pije mléko i přes den - už je na Um, ale je mrzutá rostou jí zoubky a i lžička je poslední dny trochu problém, tak jsem zkusila a ona ho vzala raději. Má své nálady, kdy mlíko vezme a pak třeba i celé dny odmítá a dostanu do ní s bídou 3 deci za 24 hodin. Ono se okolí řekne, ať to neřeší,ale já byla už na psychiatra, když jsem viděla, že přestává čůrat, plenky suché a já do ní nebyla schopná dostat nic. Ted mi konečně vzala na milost fenyklový čaj,ale co jsme toho vyzkoušeli, než něco přijala.Jsou dny, kdy krmím tak,že dám lžičku a zacpu jí dudlíkem 😀 , aby to nestihla ani vyplivnout, ani řvát. A jsou dny, kdy by snědla celou mističku. Ano jsme za tím nejhorším asi, doufám, ale to čekání bylo hrozné. Je blbé, že váš synek je ve věku,kdy nic jiného než mlíčko nemůže, to jsou ty největší stresy a nechce ho ani v tom spánku, to už je fakt na Chocholouška a mamina, která si tímhle neprošla, nikdy nepochopí. 😔

zolik
21. dub 2016

a souhlasím -lahvičky od MAM jsou nej 🙂

zolik
21. dub 2016

@jhoki - 550 ml je dobrých. My jsme v tomhle období měli i 450 -470 ml a přitom váhu už kolem 5,8 - 6 kg . A i doktoři říkali, že 500 ml na jejich organismus OK. Aby byly zavodnění. A když vezme ještě pěkně čajík, tak to jde. Tak to tak asi člověk musí vzít. Vydržet, 4 tý měsíc se blíží

maja2016
autor
22. dub 2016

@katyxq 4 hodinový režim dcerce "naordinovali" v nemocnici, ale myslím, že ji zcela vyhovoval, o jídlo si hezky říkala vždy zhruba po těch 3,5-4,5 hodinách. Po tom, co začaly problémy jsem také zkoušela menší dávky a častěji, ale výsledek byl takový, že vlastně celou dobu pofňukávala hlady a byla mrzutá. Zatím to vypadá, že je nejlepší toho do ní "nacpat" najednou co nejvíc, protože mezi krmeními je pak klidná, hezky si hraje nebo spinká. MM jsem předtím kojila, pak dávala z lahvičky, aktuálně to ale bohužel vzdávám úplně... :(

maja2016
autor
22. dub 2016

@zolik
@jhoki
Děkuji za reakce. Zajímavé je, že tyto příběhy mají většinou společné to, že problémy začnou krátce po šestinedělí, u někoho přetrvávají do příkrmů nebo i déle, ale často se vztahují hlavně na mléko, ne vždy na všechnu stravu.Celé to na mě dělá dojem, jako by dcerka měla nějaký problém s mlékem - dudlík dudá spokojeně, vody se z lahvičky napije, ale mléko odmítá. Bohužel jsem asi udělala chybu, že jsem ji první dva týdny, když začaly problémy, nutila do režimu po 4 hodinách a mléko do ní cpala v podstatě násilím. Teď jako by už měla nějaký blok. Neřešili jste někdo možnou alergii na bílkovinu kravského mléka? (Nevím, zda jsem dietu držela dost důsledně nebo neměly vytrvat déle). Setkali jste se s tím, že vám někdo říkal že dokrmování ve spánku je špatně? Jsem z toho věčného krmení hodně unavená a psychicky vyčerpaná a hrozně ráda bych zjistila příčinu problému. Ať mi nikdo neříká, že "některé dítě je prostě takové" - žádné dítě přece nebude odmítat potravu bez příčiny..

katyxq
22. dub 2016

@maja2016 ohledně alergie na mléko je ve Wiki MK článek https://www.modrykonik.cz/alergie-na-mleko , tak můžeš mrknout (psala jsem ho já, dcerka a já tuto alergii máme)

maja2016
autor
22. dub 2016

@katyxq Myslíš, že problémy dcerky by mohly a touto alergií souviset? Kromě zmíněného nemá další příznaky, snad jen lehkou vyrážku v obličeji - dle toho usuzoval pediatr, že by se o alergii mohlo jednat. Bohužel mi řekl, že mohu pít sojové mléko a že stačí dietu zkusit na týden.... z různých zdrojů teď čtu, že to asi nebylo dobře.

katyxq
22. dub 2016

@maja2016 na MK je i skupina Poradna pro atopický ekzém, zkus to tam 😉

jhoki
22. dub 2016

@maja2016 Jo, zkoušela jsem Nutrilon alergy care, který je při alergii na kr. bílkovinu, nějak nepozoruju změnu, malému to mlíko vůbec nechutnalo. Začala jsem mu dávat bezlaktozové mléko a to mu na začátku chutnalo, i se mi zdálo, že ho z toho méně bolí břicho, pil i 140 ml na krmení, po týdnu se teď vše vrátilo do starých kolejí, jsem ráda, že dá 70 ml. Paní, co jsme k ní chodili s dcerou a co se věnuje nejedlíkům mi ukázala techniky krmení, ale říkala, že apetit nezařídí. Říkala, že důležitá je poloha, absolutně spatně je krmit z láhve v poloze jakoby v leže, dítě tak efektivně nesaje, jen to žužlá jako dudán. Syn ovšem ve správné poloze saje čaj o sto šet a mlíko ne. Prý je možné, že si vytvořil nějaký odpor k mlíku ve spojitosti s tou kolikou...jestli nebude jíst ani ze lžičky, asi mě odvezou...dva nejedlíky fakt nedám...

jhoki
22. dub 2016

@maja2016 Taky jsem hledala příčiny a hledám, u dcery se nic nezjistilo....

maja2016
autor
22. dub 2016

@jhoki Mohu se zeptat, jaká je správná poloha? Zkoušela jsem držet v náručí jakoby v polosedě, chovat na ruce a houpat, nakonec mi přišlo, že to krmení v leže byl ještě nejmenší problém... Taky to na mě dělá dojem spíš nějakého bloku -když ze spánku pije (nebo je to prostě sací reflex?).

jhoki
22. dub 2016

@maja2016 Krmili jsme dceru v leže, pač se nám zdálo, že toho vypije tak nejvíce, bylo mi řečeno, že je to špatně. Špatně se to vysvětluje, ale prý si jazyk podvědomě zvedla směrem do krku a pak byl problém krmit jí lžičkou...

jhoki
22. dub 2016

@maja2016 Já si myslím, že to je nějaký bojkot, nějaký vypěstovaný vzdor. Teď už mu 40 min. nabízím bez úspěchu láhev, Nevím, do jaké fáze to může až dojít, ve spánku nic do něj nedostanu. U dcery to bylo jednodušší v tom, že jsem počkala, až zaspí a pak alespoň stovku vypila. Myslím, že ty děti, co pijí ze spánku, tak je sání nějak uspokojuje a jak odbourají vědomí, necítí chuť mlíka. Synovi stačí dudlík a uspokojí se na něm, někde jsem četla, že to dělají kojené děti, že upřednostňují tzv. nulový tok a stačí jím dudán a prso odmítají.

jhoki
22. dub 2016

@maja2016 Měla jsem doma i laktační poradkyni, ta mi říkala, že dudlík a láhev ničí kojení. Při pití z láhve se zapojují úplně jiné svaly. Dcera byla po narození také na prsu a dokrm láhev, to co píšeš je úplně přes kopírák, jako u nás.

eminek11
22. dub 2016

Můžu se zeptat me doktorka řekla ze nemá na ruce udělané ze ji mám dávat po kojení sunar

jhoki
22. dub 2016

@eminek11 Nechápu dotaz...

maja2016
autor
22. dub 2016

@jhoki Každý říká něco jiného... Je jasné, že laktační poradkyně bude upřednostňovat kojení. Ono asi taky záleží na savičce - Avent dělá docela dobrou řadu pro kombinaci lahev+kojení a co tak vím ze svého okolí, funguje dobře. Mně zase laktační poradkyně říkala, že dudlík je v rozumné míře fajn, naopak dobře funguje na koliky (nevím přesně jak by měl pomáhat, ale tohle říkala). Taky mi ale říkala, že krmit ve spánku je absolutně špatně - přitom to údajně lékaři z gastroenterologie pro takovéto nejedlíky doporučují.

jhoki
22. dub 2016

@maja2016 Asi tak...dudán na koliky funguje super. Malý měl takové záchvaty řevu, jak ho bolelo břicho, až se pozvracel, proto jsem mu dala dudán, teď je na něj závislý. Já na krmení ve spánku nevidím nic zlého, pokud to funguje, u dcery to fungovalo dobře. Akorát ta poloha v leže asi není dobrá.

lenkalenulka
22. dub 2016

Davala bych pouze biogaia kapky a mozna bych zmenila mliko... Pocet krmeni bych nechala za par mesicu budete davat prikrmy takzr vaha pujde nahoru..

jhoki
22. dub 2016

@maja2016 Taky p. Kejíková, co pracuje s nejedlíky mi avent nedoporučovala, protože má tvrdé savičky a děti, kt. mají horší sací reflex se na tom více nadřou a bojkotují pak jídlo. No čert se v tom vyznej...

jhoki
22. dub 2016

@lenkalenulka Nám biogaia nepomohla na koliky vůbec, lépe fungovaly laktobacilky baby od swiss.

maja2016
autor
22. dub 2016

@lenkalenulka Kapky biogaia bere druhým týdnem, uvidíme, ale zatím výsledky nejsou. Zkoušela jsem Nutrilon HA, Nutrilon Allergy Care, Sunar - vše stejné, a stejně reagovala i na MM, dokud jsem to nevzdala s odsáváním. Teď jsem se vrátila zpět k Nutrilon Allergy Care, protože předtím jsem ho kombinovala s MM a ráda bych mu dala ještě šanci.

maja2016
autor
22. dub 2016

@jhoki Doporučovala ti ta paní nějakou konkrétní specifickou polohu? Slyšela jsem taky, že je dobré zkusit krmit v manduce - neumím si to tedy ale technicky představit.

katyxq
22. dub 2016

@maja2016 do toho AC Nutrilonu přidej 1x denně 1-3 ml Hylak forte, to hodně pomůže napravit střevní mikroflóru 😉