Ahoj, chci se zeptat, setkaly jste se některá s vytlačováním stolice z miminka? Mám z toho úplně hrůzu. Já u malé nikdy žádný takový problém neřešila, proto se ptám, jestli Vám níže popsaný postup přijde normální. Když se půlroční holčička nemůže vykakat, tak jí maminka hodně silou tlačí kolínka do bříška a ještě jí tlačí u toho svýma palcema. Potom má ve stolici i krev. Mě se z toho dělá úplně špatně, a to jsem to jenom slyšela. Přijde Vám to normální? Já si myslím, že jí můžou hodně ublížit. Když ne okamžitě, tak trvalými následky do budoucna. Ale třeba je to jen doporučený postup :(. Děkuji za Vaše zkušenosti.
Já žádný problém nemám. Mám 17ti měsíční holčičku a když byla kojená, tak měla taky stolici klidně po těch 20ti dnech... Cvičení nožičkama samozřejmě znám, ale tohle je asi něco jiného. Jde o mýho bráchy. Jsme od sebe dost let a teď mají s jeho přítelkyní půlroční holčičku. Bohužel mám na tu jeho drahou polovičku názor, že by asi dítě mít neměla. A tohle se prý dělo, když byli na návštěvě u mamky. Ta mi to s hrůzou vykládala. Proto chci zjistit, jestli jsou to nějaké nové praktiky nebo jestli to někdy někdo dělal. Mě osobně to přijde divné. Brácha je takový, že co ta jeho řekne, tak to udělá. Malinkou má hrozně rád, ale jsou to prostě nedorostlá telata. Slečna třeba malou ve dvou měsících stavěla na nohy a smrtelně vážně jí domlouvala, že už by měla chodit. Netuším, jestli je úplně v pořádku.
Z mé zkušenosti mohou mít některé děti problém s kakáním po zavedení příkrmů. Nejde ani tak o zácpu, jako že potřebují správnou pozici, aby se dobře vykakaly. A to je právě když mají kolínka blíže k bříšku a chvilku se jim ty nožičky v téhle pozici lehce přidrží. Přišla jsem na to náhodně u syna, kterému to hodně pomáhalo, pak začal brzy sedět a když hodně tlačil, dávala jsem ho na nočník, kde se vždy bezproblémově vykakal. Také známé chlapeček kakal cca mezi 6-10 měsíci jenom na nočníku, jinak mu to nešlo. Moje dvojky začaly sedět pozdě, takže ty jsem při kakání držela nad nočníkem v takovém jako klubíčku na mých rukou s nožičkami u bříška (víc se o té pozici jde najít pod bezplenkovou komunikační metodou BKM, ale my používali jen na kakání). Rozhodně ale nešlo o nic násilného, žádné tlačení do bříška ap. Z tvého popisu si právě nejsem jistá, jestli jen nepřidrží nožičky dítěti u bříška, což je podle mě OK, nebo mu je tam nějak hodně násilně tlačí, případně mu tlačí na bříško, což už podle mě dobré rozhodně není. Doufám, že se mi podařilo ten rozdíl dobře popsat.
Já to asi chápu. Předpokládám, že moje mamka nijak nepřehání a umí soudně věci popsat. A ona říkala, že té malé tlačila hodně silou, plus ještě palcema. A to prý bylo opravdu vidět, že hodně tlačí. Prostě tvrdila, že to z ní musí vytláčet. Malá prý neuvěřitelně plakala. Je mi jasné, že to někdy bolí, když to prckovi nejde ven. Asi bych to měla sama vidět. Nikoho taky nesoudím, jen se ptám. Já měla to štěstí, že naše malá měla zatím asi dvakrát lehčí zácpu a jinak takové problémy nemusíme řešit. Jen mamka z toho byla dost vyděšená a to je celkem tvrďačka. Ale děkuji za názory 🙂
Maly mel problem po zavedení příkrmu s vytlačováním tuzsi stolice. Poprvé kdyz kakal po mrkvi (po 3 dnech bez stolice), tak mu pomohlo az držení v klubicku nad WC. V klubíčku ma taky nohy hodne u briska. A trochu krve mel taky, jak usilovně tlačil, popraskaly mu zilky u ritniho otvoru, byli jsme s tím i u dr.a bohužel se to stává, jejich zadek si musí na jinou konzistenci stolice zvyknout. Opakovalo se to za tu dobu asi 3x, davam do příkrmu víc olivového oleje a je to lepší. Pri tlaceni, kdyz jim to nejde, mi pomohlo klubicko nad WC a natrit okoli ritnoho otvoru olejem, aby to lip jelo ven.
@andulind A to ti někdo doporučil? Mě dr. říkala, že jí můžu pocvičit s nožičkama, když měla zácpu. Ale toto se mi zdá nějaké násilné, ne? Od známé holčička měla rekord, že nekakala 20 dnů, ale zácpu neměla. Pak, když se pokakala, měla to až na zádech, body letělo do odpadků. 🙂