Přestala jste některá kojit kvůli kolikám?

rajecka
15. kvě 2015

Ahoj, mám 6tt holčičku, už druhou a stejně jako ta první trpí ukrutně na koliku a hodně blinká. Má velmi řídkou stolici s nakyslým zápachem. Mojí starší vůbec nic nepomáhalo, později se objevil i ekzém a chodili jsme na gastro kvůli neprospívání, alergie na nic se neprokázala, ale pí. docentka řekla, že to vypadá na nesnášenlivost MM. Přestala jsem v roce kojit, začala dávat UM (obyčejné, ne pro alergiky) a všechno se rapidně zlepšilo. Byla jsem si jistá, že podruhé se nám už podobné problémy vyhnou, bohužel mladší holčička má snad ještě větší bolesti než starší. Vyzkoušela jsem už několik kapek, cvičení, dietu a nic nepomáhá. Pláče při kojení, pouští se a loká vzduch, pláče a má křeče po kojení. Nechci se zbytečně vzdávat kojení, ale když vidím, jak po každém jídle trpí, místo aby byla spokojená, tak bych fakt klidně začala dávat UM, kdybych věděla, že jí to pomůže. Teď v lékárně mi nabízeli nějaký nutrilon speciálně na koliky a reflux a já o tom začínám vážně uvažovat. Jenže mám strach, že se to nezlepší a už se třeba nedokážeme úspěšně vrátit ke kojení...... CO si o tom myslíte?

zo_ja
15. kvě 2015

Mně přijde divný, hodně divný, že by pro miminko bylo lepší umělý než MM.
Problém může být: lepek/cokoli s práškem do pečiva nebo kvasnicema/ jeden čas mi-dítěti dělaly problém i těstoviny (bezlepkový, a stejně)
někomu vadí kravský mlíko nebo prosě mléčná bílkovina
určitě vynechat luštěniny, zelí, kmín atp.
cibuloviny - cibule, porek, česnek
jeden čas vadila kořenová zelenina - petržel, celer
Nějaký arelgie v rodině? Ještě vajíáčka, rajčata, ryby..
Měnilo se to s hormonama, nebylo to stálý. Cibuloviny v 6N nevadily, pak strašně, něco nevadilo 3-6 měsíců, pak jo.
Co laktační poradkyni? Ale dobrou!
Některým dětem pomáhá nošení - bříško mají na Tvém bříšku a to teplo jim dělá na tohle dobře + vertikální poloha + samozřejmě je to i psych. podpora.
Reflux se spraví časem i s MM - u nás např. po 3. měs., to bych vydržela, ale ta říká stolice se zápachem není ok.

evulina77
15. kvě 2015

@rajecka mateřský mlíko je pro děti nejlepší varianta. Pokud má malá koliky a bolení bříška, bude to chtít dietu pro tebe, coby kojící matky. Může to být problém s mlékem, lepkem apod. Zkus eliminační dietu, vynech z jídla všechno z mléka (jakéhokoliv) aspoň na týden , nebo spíš 14 dní a třeba to pomůže a ty budeš vědět, co nesmíš jíst. Pak zkus další věci - třeba rajčata, sladké apod. Taky je dobrý si udělat odvar z kmínu, budeš prdět jak ty, tak mimčo. Taky začni užívat probiotika, to mimču taky pomůže...
Určitě jak píše i @zo_ja, je potřeba zjistit, co dělá problém
Jinak moc nechápu, proč tak ženský strašně rády přechází na UM, problémy se tím většinou nezlepší, ale zato to stojí víc peněz.
Mě osobně kojení vyhovuje, je to vždy po ruce, ve správné teplotě a vždy na míru mimča...

naomi6
15. kvě 2015

@rajecka Nedělala bych to. Kde máš jistotu, že po UM to nebude ještě horší? Naše malá trpěla na koliku první 4 měsíce. Řvala ve dne, v noci, ale kojit jsem jí kvůli tomu teda nepřestala. Jediné, co trochu pomáhalo, bylo pevné zavinování. Jak píšou holky, snaž se vyřadit ze svého jídelníčku vše, co nadýmá, pij čaj proti nadýmání. Vím, že je to těžké období, ale přejde to a pak už bude kojení velká výhoda. Držím palce

jezek315
15. kvě 2015

Kamarádka po dlouhé době nakonec zjistila ,že malé je na její mléko alergické a jak přešli na UM teda na nějaké speciální tak se vše rapidně zlepšilo.. ale ty začátky, co si prožili no děs.. takže někdy je prostě UM lepší jak mateřské..

betelgeuzz
15. kvě 2015

@rajecka na tvém místě bych jako první vyřadila ze svého jídelníčku mléko a všechno s mlékem, pozor, mléko, či nějakou jeho formu (např. syrovátku), obsahuje spousta výrobků, u kterých bys to ani nečekala, třeba pečivo, uzeniny. Nesnášenlivost bílkoviny kravského mléka je častá příčina kolik i ekzému u dětí.

veruska007
15. kvě 2015

@rajecka Při pití z láhve se mi děti nalokaly vzduchu mnohem více než při kojení. Syna bolelo bříško při krmení z lahve či stříkačky, při kojení ne - byl líp přisátý.

lu777
15. kvě 2015

@rajecka určitě bych vynechala ze svého jídelníčku úplně mléko! 😉 a k tomu si nasadit probiotika, každý den, přechází to do mléka a pomáhá 😉

plus samozřejmě čerstvé pečivo a všechno nadýmavé...

jinak držím palce, já měla taky obě děti s kolikami, starší trpěl na blinkání až do roka a čtvrt 😖 ... zlepšilo se to až když jsme dávali Nutrilon Comfort a k tomu kapky do každé lahve (max. dávka, jinak to nefungovalo, nezabraly ani probiotika)... ani pak to nebylo super ale bylo to zvladatelné pro něj i pro nás...