Ahoj maminky,
trápí nás predilekce hlavičky... malému jsou 4 měsíce a ne a ne se hlavička srovnat.. Motivujeme, polohujeme. Chodíme na rehabilitaci a dneska nám sestřička řekla, že máme uvažovat o helmičce, že si myslí, že to polohováním nesrovnáme. Chci se zeptat, zda máte (měla) některá z vás podobný problém? Moc děkuji za případné tipy, rady a názor o nasazení helmičky na hlavu miminka.. :(
My jsme helmičku měli a spokojenost, malé to hlavičku spravilo. Dlouho nám říkali, že se hlavička srovná sama, ale kdepak. Je tu na to i skupinka, dětí s těmito potížemi přibývá 🙂
Máme taky. Snažím se polohovat, ale vždy se nějak odkulí. Nemáte na to nějaký tip?
@bamishop Já to věděla, sledovala od začátku, pokládala a k ničemu to nebylo. Bohužel, na predilekci pomohla až Vojtovka, a než byly vidět výsledky, hlavička už byla deformovaná. U nás hrálo roli i to, že byla malá nedonošená.... V Plagiu nárůst přičítají tomu, že je v současné době doporučováno ukládat kojence na noční spánek na záda...
@bamishop Spíš je to tím, že se už nedoporučuje dávat spát na bříško, takže hlava leží na zátylku a placatí se... My jsme například polohovali poctivě, ale jak se dcera začla ve 4 měsících sama otáčet, vracela se pořad do polohy na zádech, takže si hlavu slehla symetricky na placku. Nepomohlo nic, žádné polohování, buď se z toho vyvrtěla nebo se vzbudila a řvala dokud jsme ji nenechali ať si lehne jak chce. Spala takhle dál i s helmou až do roka, pak teprve začla spávat dobrovolně i na boku...
@celinka12345 je tu skupina o helmičkování, doporučuju pročíst. Za nás - polohování nepomohlo, helmičku měla malá 5 měsíců (mezi 8 - 13m) a hlava se zlepšila, i když uplně nespravila. Jak říkám - šišatá je, ale už by cizí člověk neřekl, že je nějaká divná. Začli jsme dost pozdě, až v 8 měsících, pořád jsme váhali a otáleli. Kdyby jsme do toho šli hned, asi by byl výsledek o dost lepší. Doporučuju se rozhodnout rychle, je tam i docela dlouhá čekací doba, malá měla helmu na hlavě 2 měsíce poté, co jsem tam prvně volala, což je dost velký prostoj.
Nám bylo taky řečeno na jedné z kontrol u dětské, že máme uvažovat o helmičce. Já jsem ji malé nakonec nedala a časem se ta hlavička z velké části srovnala i tak. Není sice dokonale zaoblená, ale vlásky u holčičky ty menší nedokonalosti schovají. Tak jsem ráda, že jsem malou s helmičkou nakonec netrápila 🙂 Ale je fakt, že kdyby na mě doktorka víc tlačila asi bych se nechala zviklat a helmičku nakonec dala.