Pokašlávání jako tik. Máte zkušenost, co pomohlo?

meggie12345
10. led 2023

Ahoj maminky,
potřebovala bych poradit 🙏 Syn (5 let) si v listopadu prošel horečkami a respiračními nemocemi, byli jsme skoro 2 týdny hospitalizovaní. Teď je již zdravotně v pořádku, ale asi týden po návratu z nemocnice začal pokašlávat, s přibývajícím časem se to horší a dle Dr. je to tik. Rada od Dr. nevšímat si toho, nijak na to neupozorňovat. Ale je to úplně k zbláznění, dělá to opravdu při každém výdechu, někdy i několikrát za sebou a nejde si toho nevšímat. S manželem nám z toho vstávají vlasy hrůzou! Mám hrozný strach z toho, že mu to zůstane, protože se mu budou smát děti ve školce/ve škole, podle mě ho to v dospělosti hodně omezí ve výběru zaměstnání ☹ Nemáte s tím někdo zkušenost? Co vám pomohlo? Za rady budu opravdu vděčná.

mikiva
11. led 2023

@meggie12345 Tohle jsme resili loni, tevalo to pat mesicu. Nejdriv jsme i praktika vyloucili, ze je to z choroby (bezna kontrlola krku, vyter). Pak jsme na ORL vyloucili zvetsenou mandli a reflux. Zbylo jen to, ze je to tik. Behem par mesicu to preslo. Deti ve skolce si toho vsimly, ale urcite se mu nesmaly. A urcite bych se ted hned nebala nejakych omezeni v dospelosti. Fakt to chce si toho nevsimat, peotoze to dite to nemuze ovlivnit. Ale vim, ze je to tezky, ze to dospelymu leze na nervy.

melek5
11. led 2023

@meggie12345 moje dcera má taky tik a to ve smyslu že říká nebo vydává zvuky jak hmhm ale opravdu pořád byla sem stoho tak na nervy že jsem šla k dr a napsal ji horcik a že kdyby to nepomohlo tak k neurologovi by nás poslal brala pravidelně hořčík a opravdu se to zlepšilo

baris
11. led 2023

@meggie12345 starší dcera měla tiky - pokašlávání. Řešila jsem to s dětskou psycholožkou a opravdu nám doporučila, že na to hlavně nemáme upozorňovat. Protože, ten, kdo má tiky, tak o tom neví. Nevnímá, že to dělá. Pokud ho upozorníš, tak se bude strašně moc soustředit, aby to nedělal, ale dlouho mu to samozřejmě nevydrží. Pak ho opět upozorníš a on je frustrovaný z toho, že to nezvládl a to naopak prohloubí jeho tiky. Je to začarovaný kruh 🙄.

U starší dcery to cca do roka přešlo. Mladší už 6 let "frká" 😨. Někdy víc (když toho má hodně ve škole a naopak o prázdninách skoro vůbec.

Nikdo se jim nesmál.

anetkaak30
26. kvě 2023

@meggie12345 ahoj, prosim přešlo Vás to pokašlávání? Syn to dělá po viroze uz snad měsíc a půl jinak je zdravy reflux nema, alergii, astma taky ne. ORl naprosto v pořádku. Dělá to skoro za každým slovem je mi ho líto a už mě to i štve. Jedině v noci je klid

vernerka01
27. kvě 2023

@anetkaak30 Tiež sme to tak mali pred pár mesiacmi po viróze. Nekonečné pokašliavanie, jedine v noci bol kľud. Absolvovali sme všetky vyšetrenia, dokonca vybrali dvoje antibiotika, podozrenie na chlamýdie. Nakoniec nám na alergologii predpisali liek na podporu imunity. Bavila som sa s jedným doktorom a ten hovoril, že tento rok sú tie virózy hrozne dlhé, rýma trvá 14 dní namiesto týždňa a deti našli kľudne aj tri mesiace. Vraj ide o post infekčný kašel na nervovej úrovni, alebo tak nejak. Že proste tie cesty sú akoby stále dráždené. Neviem, nie som doktor. Každopádne nám to po 3 mesiacoch samo od seba prestalo. Či to bolo tým prípravkom na imunitu alebo to telo sa po viróze potrebovalo z toho dostať, neviem. Alé chápem, že už je to na palicu. Aj to trápenie dieťaťa, bolo mi ho ľúto. Držím palce, nech sa vám podarí sa z toho dostať.

anetkaak30
27. kvě 2023

@vernerka01 a pamatujete si co jste brali na tu imunitu? Syn je právě i často nemocný a už měp několikrát i laryngitidu. Astma, alergii nemá a imunitu má taky dobrou. Dělali mu testy. Doufám, že to brzo přejde.

vernerka01
27. kvě 2023

@anetkaak30 No dostali sme Imunor, ale je to podľa mňa len na predpis. Malý bol tiež často nemocný, respiračne infekty snáď každý mesiac. Alergie ani astma mu nezistili. Ten prípravok nám ale moc pomohol, ale môže to byť zase individuálne.
@anetkaak30